Svåra val i livet. Vad tycker ni?

Sluta blogga på svenska?

Som ni nog har märkt på senaste har jag mycket som händer i livet just nu.

Det är en hel del roliga grejer på g och jag försöker samtidigt få ordning på precis vad jag vill göra och ha i livet. Hitta min Ikigai.  Jag är i en stor förändringsfas för tillfället. Vissa år står livet still och andra så ändras typ allt på en gång.

Jag har insett att jag måste skala bort vissa saker för att få plats med andra. Jag kan inte göra allting jag vill, för det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket tid för det.

Det som jag verkligen har grubblat över de senaste månaderna är precis vad jag vill ha kvar och vad jag måste släppa.

Jag har alltid älskat att blogga. Det har varit en så himla härligt att både får skriva av sig och att ha kontakten med er. Jag började 2006 med bloggen ”Evert” (som låg på blogg.se och inte finns kvar längre). 2007 hamnade jag på Spotlife och sedan gick jag via Stureplan.se till Metro Mode och nu är jag hos United Influencers.

Det har knappt gått en dag under de senaste 12 åren som jag inte har bloggat. Jag har över 9200 inlägg här på bloggen. Helt galet ändå!

Ska jag sluta blogga på svenska?

Jag har aldrig sett bloggen som ”jobb” utan mest som kul. Visst har jag tjänat en slant då och då. Men jag har hållit så mycket hårdare på min integritet än vad som är vettigt för en business. Mest för att jag faktiskt har haft lyxen att göra det. Modellandet har alltid dragit in pengar, så då kan man vara petig.

Jag började blogga redan när jag bodde här i London. Så jag har haft en svensk blogg i London hela min bloggkarriär. Vi låg så himla långt före att 2007 fanns det inga engelska bloggar alls. Det har tagit till bara för ett par år sedan för mig att få bloggkollegor här i London. Innan dess var jag den där konstiga tjejen som skrev dagbok på nätet som ingen fattade varför.

Men nu de senaste två åren har marknaden dragit igång ordentligt även här och det är med råge! Det är riktigt kul att vara influencer i London just nu för det händer så galet mycket.

Om ni följer mig på Instagram så vet ni att jag hela tiden springer på möten med märken och andra roligheter nuförtiden. Jag får så mycket mer samarbetsförfrågningar härifrån än från sverige nu och den engelska bloggen växer varje vecka.

Det är som att jag har fått en nytändning på bloggandet bara för att det händer så himla mycket skoj.

Sluta blogga? Tess Montgomery

Däremot märks det att det är tvärtom i Sverige.

Bloggandet är på väg nedåt. Youtube och rörligt har tagit över och många bloggare lägger ner.

Jag tror att det har lite med åldern att göra faktiskt. Vi alla var ungefär lika gamla när vi startade och hade hur mycket tid som helst att lägga på att blogga (flera gånger om dagen) och att springa på events titt som tätt.

Nu när vi har vuxit upp och skaffar familjer så är tiden helt plötsligt så mycket mer dyrbar. Det går liksom inte riktigt att blogga som hobby längre. Kvalitén som är förväntad från läsarna är för hög för att det inte ska kosta att blogga.

Det är nog lätt att glömma bort att vi har omkostnader så som kameror, laptops, professionella fotografer, rekvisita och för att inte nämna dyrbar tid när barn är på förskolan och liknande. Då måste man verkligen känna att det är värt det.

Jag har börjat tänka lite smått på om det är vettigt för mig att behålla en svensk blogg längre. Jag har inte bestämt mig ännu, men jag är lite sugen på att satsa mer på den engelska bloggen istället.

Jag har även fått ett riktigt kul jobberbjudande inom branchen som jag är lite sugen på att ta. Och då skulle jag bara ha tiden att ha kvar en av bloggarna.

Det här inlägget är bara jag som tänker högt. Jag har inte bestämt mig för något ännu. Men hur känner ni? Skulle ni bli besvikna om ni var tvugna att läsa min blogg på engelska istället? Det blir ju en liten annan grej, men det skulle förenkla mitt liv så enormt att slippa blogga dubbelt.

För jag tycker ju att det är så himla kul att blogga fortfarande. Men det känns som att den svenska bloggen har nått sin potential. 

Jag använde de här bilderna till en helt annat ämne på den engelska bloggen. Jag pratar om skillnaden mellan att vara trendig och att ha stil. Ni kan läsa det inlägget här. 

Foto – Ida Zander.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer

 1. Jag kommer självklart fortsätta följa dig, även om du endast kommer blogga på engelska.

 2. Vad jag har förstått från er förklaring så är er engelska blogg mindre personlig för det passar inte den engelska marknaden på samma sätt som den svenska. Jag är här för att läsa dem mer personlig inläggen så jag kommer helt klart sakna den typen av inlägg. Jag är faktiskt inte här alls för att läsa några andra inlägg och därmed så tror jag ej att er engelska blogg kommer att passa mig. Dock förstår jag att det är mycket jobb och om ni bestämmer er för att stänga ner den svenska bloggen så kan jag ej klandra er.

 3. Jag har inget emot att läsa på engelska men jag tycker alltid att det har varit skillnad på svenska vs utländska bloggar. Jag tycker utländska bloggare fokuserar mer på clickbaits och ser sin blogg som en tidning typ. Svenska bloggare har alltid varit mer personliga. Tycker jag. Så länge som du fortsätter skriva personligt, om dig själv och ditt liv och inte bara ”artiklar” så kommer jag givetvis fortsätta följa dig 🙂

 4. Jag kommer att följa dig oberoende språk. Gör det som känns rätt för dig, lycka till!

 5. Håller med om att det svenska blogglandskapet förändras och mycket intressant att läsa dina tankar om det. Vet inte om jag håller med det allmänna siandet om att bloggarna håller på att dö dock, det blir bara annorlunda. Nu är min egen blogg förhållandevis ny och relativt ensam i sin nisch men den växer ändå duktigt och jag tror att vi kommer se fler ännu fler microinfluencers med andra kompetenser än sociala medier framöver. Föredrar att läsa bloggar på svenska men om du bara hade skrivit på engelska hade jag självklart följt med och börjat läsa den istället! Tänker att du är så klok att du ska lyssna på din magkänsla om vad dina nästa steg är karriärmässigt och så kommer vi anpassa oss efter det, eller ja, jag kommer iaf göra det 😃

 6. Alexandra

  Kommer också fortsätta om du kör på bara engelska, men hoppas, som Malin skrev, att den personliga delen finns kvar! Lycka till med beslut och alla kul grejer framöver =)

 7. Christine

  Så länge du inte slutar blogga är jag nöjd<3 Din blogg är den enda jag läser och har följt dig i tio år, var rädd när jag började läsa inlägget att du skulle lägga ner, och det skulle på riktigt va jobbigt att inte få gå in då och då och läsa dina kloka tankar. Klart du ska blogga på engelska om det är bättre för dig. Jag hänger med där istället. Men som någon annan sa, bara behåll allt du är och det personliga du har här på svenska bloggen 🙂 Kram

 8. Spelar inte mig nån roll om det är på svenska eller engelska. Bara det fortsätter att vara personliga riktiga saker! Gärna mer om familj och hemmaliv/relationer 🙂

 9. Håller med de andra kommentarerna, skulle absolut följa din engelska blogg så länge den inte förlorar den personliga aspekten 🙂

 10. Så länge du fortsätter driva den engelska bloggen i samma anda som den svenska så kommer jag bara läsa på engelska istället! Lycka till vad än du bestämmer dig för. Kram!

 11. Jag har absolut inget emot att läsa på engelska, kommer följa oavsett!

 12. Föredrar svenska men engelska går också – jag tycker du ska tänka på dig själv i första hand och eftersom du är bosatt i London låter det klokt att satsa på den marknaden mera. Lycka till!

 13. Jag skulle nog faktiskt sluta läsa bloggen om du skrev på engelska. Eller i varje fall titta in mer sällan. Men också förståeligt att du vill skriva på endast ett språk. Kram

 14. Enbart en engelsk blogg fungerar jattebra, sa lange den inte andrar karaktar. Manga brittiska/ utlandska bloggar ar valdigt editorial och tillrattalagda vilket jag tycker ar trakigt.

 15. You write an English blog??? So funny – I have always read the Swedish blog and hit the ”translate” button (as I do with all the foreign language blogs I read). Sometimes the words are a little odd but that only makes it more interesting. I have never once thought about the language a person uses in their blog. English or Swedish or Swahili … it really makes no difference to me. I think it’s more important that you write – never mind the language! : )

 16. För mig fungerar det på engelska, men precis som Malin skrev nedan då hoppas jag att den personliga touchen blir kvar. Läser inga bloggar på andra språk än svenska nå mer då jag tycker att många fokuserade på bilder och inte så mycket text.

 17. Varför inte, alla svenskar förstår ju ändå engelska. Go for it! 😊

 18. Jag skulle sluta läsa om det endast var på engelska. Jag är flytande i engelska men svenska är mitt modersmål, att läsa på engelska innebär mer ”tänka” för mig medan att läsa på svenska är mer avkoppling. Jag läser din blogg för att koppla av.
  Jag har också svårare att leva mig in i historier på engelska (tex i böcker), så skulle nog ha svårare att relatera till dina texter.

 19. Kör på engelska! Alla svenskar kan ju engelska! visst, du kanske tappar några läsare men du kan ju växa mycket mer internationellt.

 20. Det är klokt och vettigt att stanna upp, reflektera och ifrågasätta om det man gör tillför en värde i livet och om det för en mot ens mål och den person man vill vara.
  Jag har följt dig och din blogg nästan sedan början, så jag hoppas ju på att du vill fortsätta blogga i någon form. 🙂 För min del spelar språket ingen roll, och jag kan lika gärna läsa på engelska (det ger ett bra tillfälle att öva!). Däremot har jag för mig du skrivit någon gång att inriktningarna på den svenska och engelska bloggen är lite olika, och den svenska mer personlig. Det skulle jag tycka var tråkigt om det försvann, för det jag uppskattar med din blogg är just mixen av allt och speciellt de personliga inläggen. I övrigt så har jag ingen åsikt om själva språket. Gör det du tycker känns rätt. Det låter spännande med jobberbjudandet!

 21. Läser lika gärna på Engelska. Det är
  Innehållet och kvaliteten som räknas. Självklart ska du prioritera din tid och det som ger inkomst och nya möjligheter så länge det rimmar väl med det du står för. Kör på det som känns rätt i magen!

 22. Jade Ashleigh

  Even though I don’t understand much Swedish for the majority of the time I read your Swedish blog! I prefer more the personal posts 😊I can only imagine how time consuming having two blogs must be so whatever your decision please don’t forget to stay personal!!

 23. Engelska med Svensk översättning under snälla? ☺️❤️

 24. AberAber

  Jag förstår ditt dilemma! Jag fortsätter följa dig på engelska också, men vill inte att du tappar ditt tilltal och ditt personliga grepp. Vill alltså läsa samma som nu fast då på ett annat språk.
  Lycka till, vad än du bestämmer dig för!

 25. Klart jag fortsätter läsa engelska bloggen. Jag måste ha varit lite trög. Trodde ”bara” att du skrev samma sak fast på engelska 😉😂

 26. Yes absolut, gör det som funkar för dig. Så länge din blogg inte blir opersonlig så kommer jag att följa dig.

 27. Din är en/enda av de få bloggar jag fortfarande läser, men för business och var trenden är på väg så hade jag satsat på engelska. Allt har sin tid. Och du känns driven och behöver en ny utmaning som även fungerar tidsmässigt. Go fot it!

 28. Daniella

  Hej Tess! OM, du väljer att bara ha den engelska bloggen (helst inte ;), skulle jag bli så glad om du behöll lite av samma ”svenska” stil med en del personliga, vardagsinlägg. Vore så uppskattat. Läser den varje dag!! Go dig! Kram!!

 29. Hej
  Jag skulle absolut läsa ändå, har inte riktigt hängt med på att du har en engelsk blogg, börjar gärna läsa den redan nu då det känns naturligt med engelskan då du ju de facto bor i London!
  Kram

 30. Jag skulle tycka det var super att läsa på engelska! Bara glad om bloggen finns kvar 🙂