Favoritparfym – Har du en signaturdoft?

Det jag känner att jag saknar just nu är en riktig signaturdoft. En som jag vill kunna bära alla tillfällen jag inte har specifika dofter till. Parfymen med stort P som jag vill att andra ska känna igen som "Tess doft". 

Just det här med dofter tycker jag är så himla intressant.

Så mångaspeciella stunder och känslor kan fastna i en viss doft och få saker kan röra upp så mycket gamla minnen hos mig som vissa barndomsdofter.

Farmors pudriga läppstift som luktade som blommigt mjöl, saltiga vindar och tång vid havet och vissa tvättmedel. Jag älskar när en doft påminner om en person jag känner och tycker om.

Parfymer är så himla personliga. De som har en signaturdoft blir liksom ett med just den lukten och då minns man det för alltid. Mamma har alltid använt Jean Paul Gaultiers parfym med flaskan som ser ut som en kvinnokropp, min första pojkvän luktade Aqua di Gio, själv levde jag i ett moln av en grapefruktdoftande DKNY parfym under hela tonåren. Jag har fortfarande en flaska i badrumsskåpet för de dagar jag känner för det.

Jag gillar att ha en doftgarderob hemma. Dagtid, kvällstid, en power-doft, en mjuk söt parfym för när jag bara är hemma med Ace och så min Jo Malone ”French Lime Blossom” som jag bar på vårt bröllop*. Jag har alltid en flaska hemma som jag använder när jag och Garth ska på datenight eller är ute och reser tillsammans. Den kommer alltid att lukta som bushen i Zimbabwe för mig.

*Dock testade jag att leta efter en länk till den och till min stora fasa verkar Jo Malone ha slutat tillverka just den här doften. IIK! Jag kan bara hitta den på Amazon här (annonslänk)…så jag måste nog snabbt köpa på mig ett lager.

Det jag känner att jag saknar just nu är en riktig signaturdoft. En som jag vill kunna bära alla tillfällen jag inte har specifika dofter till. Parfymen med stort P som jag vill att andra ska känna igen som "Tess doft". 

Det jag känner att jag saknar just nu är en riktig signaturdoft. En som jag vill kunna bära alla tillfällen jag inte har specifika dofter till. Parfymen med stort P som jag vill att andra ska känna igen som ”Tess doft”.

Min utmaning är att hitta den där perfekta doften som gärna är lite ovanlig och svår att få tag i, så att inte allt för många har den. Den måste vara frisk och fräsch, men inte lukta toalettanka. Den ska sitta länge och doften får gärna utvecklas med tiden. Den får gärna gå åt citrus, kan ha lite blommiga inslag och kanske lite honung?

Jag älskar tanken på tyngre träiga dofter, men de passar helt enkelt inte på min hud. Det blir för murrigt och dovt på något sätt. Parfym reagerar olika på olika personers hud. Något som luktar fantastiskt på en person kan lukta blä på någon annan. Det är lite det som är charmen med parfym.

Parfymer som jag älskar är Clean ”warm cotton,” ”Womanity” av Thierry Mugler, ”L’eau par Kenzo”, ”DKNY Woman” och så ”French Lime Blossom” av Jo Malone. Min favoritdoft i hela världen är Diptyques ljus ”Baies”, den skulle jag gärna ha som parfym.

Så nu måste ni tipsa mig om alla lite smått obskyra parfymmärken som ni känner till och som kan ha någonting passande i sitt sortiment. Eller kanske har du samma parfymsmak som jag och kan tipsa om en dunderparfym som jag helt har missat?

Har du en signaturdoft och vad luktar den?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer

 1. Efter mycket om och men, har jag konstaterat att dom flesta parfymer är för starka för mig och andra, jag vill kunna andas och likaså min omgivning ska kunna göra det (något många inte tänker på utan bara sprutar på sig hejvilt så det blir ett moln när man passerar någon). Jag har insett att jag är känslig mot för starka dofter, därav har letande varit lång. Jag kommer inte ihåg hur jag fann Elizabeth arden ”White Tea”, men det är den enda parfymen som doftar gott utan lukta för starkt och eftersom jag har tampats med svettningar hela mitt liv fick jag även ett lyckorus när jag hittade Rituals ”Anti-perspirant 24 hour spray Sakura”, en spray deo som har hjälpt mig att bli fri från dessa svettningar så nu är dom ett minne blott. Har någon problem med detsamma som läser detta, tips!

  1. Samma här – efter att länge ha tänkt att jag ”borde” hitta en doft jag gillar har jag insett att egentligen alla parfymer är för starka för att jag ska vilja använda dem. Är kanske lite överkänslig för lukter/dofter, men jag irriterar mig mest på parfymer, även om jag i teorin kan tycka att de luktar gott. Men ska lägga White tea på minnet och kolla upp den nån gång, tack för tipset!

 2. La Perla har riktigt trevliga och lite ovanliga dofter som inte alla andra har. Min signatur är LA PERLA J’AIME LES FLEURS, den är otroligt härlig med vårblommor, sommar. När jag hittade denna så letade jag efter toner med päron och pink magnolia. Helt magisk!

 3. Caroline

  Kolla upp https://www.histoiresdeparfums.com/

  Finns i London tex på Fortnums. Lite lagom ovanliga.

  Själv tycker jag om 1969.

 4. Try Santal 33 by Le Labo. It is magical! Mojave Ghost from Byredo and Eau Moheli from Diptyque are also lovely!