En social trädgård & varför jag har ruttnat

En social trädgård & varför jag har ruttnat på vårt hem - Tess Montgomery

Något jag är sjukt nöjd över att vi gjorde när vi renoverade och byggde ut är att vi valde att skapa en vad jag kallar ”social trädgård”.

Vissa prioriterar plantor och mycket gräs. För oss kändes det självklart att maximera ytan som vi faktiskt skulle använda. Så sittplatser framförallt. Därför fick det bli en inbyggd soffa med en fire pit. En stor sittgrupp med infravärme närmast huset och så en grill som Garth byggde själv.

Det som jag nu är mindre nöjd över är att jag var lite väl optimistisk när det kommer till gräset. Jag skulle absolut ha riktigt gräs och inte fejk som nästan alla andra i London har. Det gick sådär. För det första är Garth en ganska motvillig trädgårdsmästare, så sedan Ace kom in i bilden så klipps det på tok för sällan. Vi har hela 3 olika gräsklippare i källaren och ingen av dem används.

Sen har vi även problemet med att Olive kissar på gräset och det lämnar kala fläckar lite här och var. Det största problemet är nog ändå alla rävar som kommer och gräver på natten. Av någon anledning bökar de runt som vildsvin i vår gräsmatta, så den är helt enkelt inte fin.

Till Garths stora glädje har jag tillslut gett upp. Han ska få sitt fejkgräs och jag slipper tänka och titta på eländet. Det var en fin tanke, men inte praktiskt. Jag får satsa mer på alla blommorna jag har i krukorna istället. Det är ju en social trädgård trots allt.

Just nu har vi mycket svart, vitt och blått där ute. Jag är sugen på att väva in lite grått nu när jag börjar vilja fixa lite igen. En såndär härlig hängstol att gunga i vore ju ganska lyxigt och hur snygga är inte krukorna över?

Ni kan hitta alla sakerna i bilden här;

 Hängstol – Hillerstorp, lykta – Jotex, kudde – Ellos, korgar – Artwood, vit kruka – DBKD Ellos , grå kruka – DBKD Ellos, mini-trädgård – SMD Design,  rund spade – ARKET, spetsig spade – ARKET,  planteringsstickor –  Bloomingville. – Annonslänkar. 

Som ni kanske har märkt har jag knappt visat något från vårt hem på senaste. Det är för att jag totalt har ruttnat på hur det ser ut. Vi har leksaker överallt! Trots att vi får hjälp med städningen varje torsdag så känns det som att jag konstant plockar, torkar och ställer undan.

Jag har god lust att bara sopa rent. Ta ut allting ur varje rum och bara ställa tillbaka det finaste och nödvändigaste. En hörna i vardagsrummet för Aces leksaker, en korg i badrummet och så resten i hans rum.

Jag är trött på alla mina små hörnor och stilleben. Jag behöver samla all dekoration, välja mina favoruter och ställa dem på nya ställen i nya konstellationer.

Det kanske är dags för andra ronden av Marie Kondo nu, vad tror ni?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer

 1. Samma här!! Kom hem efter en vecka i Spanien och kände bara ”gaaaah vad mycket skit här är jag blir bara matt”,

 2. Hej Tess!

  Kul att läsa om er trädgård, själv har jag ingen men häromdagen läste jag om att klöver kan vara ett bra alt till gräs och sparade den tanken till den dag jag själv har en liten tomt. Tydligen slipper man kissfläckar och klippning. https://www.google.se/amp/s/www.treehugger.com/lawn-garden/amp/11-reasons-plant-clover-lawn.html

  Är det du kallat fejkgräs vad som brukar heta konstgräs, dvs av plast? Vet ju att du tänker mycket på hållbarhet numera så om ni bestämmer er för det vill jag föreslå att ni letar efter alternativ till vanligt konstgräs som riskerar leda till mikroplast i tex natur och haven tillsammans med däck, och därmed ätas av fiskar och annat djurliv. Vet att alt i kork utvecklas för konstgräsplaner men ingen aning om hur det ser ut med hemmaträgårdar.

  Lycka till och ser fram emot en uppdatering!

 3. Så fin hängstol, funderar på något sånt ute på vårt landställe!

 4. Caroline

  Nu har ni ju bestämt er för annat, men varför klipper inte du gräset? 😉

  Och till hemmet.
  Jag vill också ut med allt, storstäda ordentligt och ”börja om”.
  Vi hyr dock så det känns alltid onödigt och svårt få saker att passa ordentligt.

  1. Jag känner att jag gör så mycket annat, så även om det är frestande att ta över så har jag helt enkelt inte tiden.
   Varför inte bara samla ihop allting på typ köksbordet och byta ställe på alla grejerna, så känns de som nya igen? Kanske tavlor som kan byta plats med varandra för att ge ögat något nytt?

 5. And what will you do with Olive and the artificial grass? Will you go from mowing the grass to washing the grass? I agree with the other person who posted about sustainability … real plants (doesn’t have to be grass) help; artificial plants hurt. What about grass and paving stone combined?

  1. Olive would ”go” like normal and then you ”water” the grass to wash it. Our friends who have a dog and fake grass say it’s easy and hygienic. I don’t know much about it yet, but there are meant to be some good sustainable options out there, so I have asked Garth to have a look. It’s a small area we are talking about, maybe 15% of the garden. The rest is already paved.

 6. Plast är ju inte vidare sustainable… Blir dessutom sjukt äckligt med en hund som använder det som toalett. Varför klipper du inte gräset själv? Tjejer kan också klippa gräset och det kan väl inte röra sig om många kvadratmeter att fara över? Eller skaffa en robotklippare! 😊

  1. Det är klart att tjejer kan klippa gräset. Men jag är inte den i familjen som behöver mer på min att-göra lista. Även om ”duktiga flickan” vill ta över så ger jag med mig den här gången. Man ”vattnar” visst gräset för att tvätta det, vi har vänner som har hund och konstgräs och de säger att det inte är några problem alls. Så det låter ju ändå helt ok. Jag har bett Garth kolla efter ett så miljövänligt alternativ som möjligt. Det måste ju finnas återvunnet konstgräs tycker man?

   1. Kerstin

    Tänker att det är just mikroplasterna i konstgräset (och kanske kemikalier) som är det stora problemet och då borde det inte spela någon roll om det är återvunnen plast som också kommer ge ifrån sig mikroplaster även om det såklart är resurseffektivare (vi alla har ju olika aspekter av hållbarhet vi prioriterar). Kanske finns det mer naturvänliga material som kork iof om ni ändå vill ha konstgräs. Blir kul att se vad ni hittar.