Har du råd att ta semester?

H&M Conscious collection lyocell dress TessM.blogH&M Conscious collection lyocell dress TessM.blogH&M Conscious collection lyocell dress TessM.blog H&M Conscious collection lyocell dress TessM.blogH&M Conscious collection lyocell dress TessM.blogHar du råd att ta semester? - Vikten av att ta ledigt - Tess Montgomery

Den här klänningen får vem som helst att vilja dansa på stranden i solnedgången. Den är så himla vacker (och bekväm).

Jag har funderat lite på det där med semester *. Inte bara att åka bort, utan att ta ledigt. Att ta en paus då hjärnan får släppa vardagen och jobbet för ett tag och bara fokusera på nuet.

Som egenföretagare är det lätt att känna att man inte har råd att vara ledig allt för ofta. Att vi förlorar för mycket i produktivitet, pengar och hamnar efter. Därför tar det emot att vara ledig. Och även när vi väl har en välbehövlig semester så jobbar vi ändå. Fast på annat håll.

Det är inte semester!

Saken är den att det inte alls behöver vara negativt för produktiviteten och ens företag att man tar ledigt. Istället kan det vara helt tvärtom. Speciellt i kreativa yrken behöver vi få kliva ur ekorrhjulet en stund för att kunna se på allting objektivt med nya ögon igen. För att ladda inspirationsbatterierna och pumpa upp vår kreativitet.

Hjärnan är som vilken muskel som helt. Vi kan inte gå på gymmet och träna varje dag utan återhämtning och förvänta oss bra resultat. Visst, vi kanske lägger mer tid. Men är jobbet vi utför bättre eller sämre?

Det är så lätt att bara köra på i samma spår och ignorerar problem precis framför näsan. Vi har så mycket fokus på jobbet att vi missar möjligheterna att göra något annorlunda. Vi måste ta ledigt för att kunna zooma ut från alla detaljer och ta in helheten. Vad är det egentligen som är viktigt? Vart ligger det jobbiga? Vart ligger pengarna? Gör vi det som vi tycker är kul? Gör vi det vi faktiskt är bra på? Kan vi outsourca sakerna som vi är mindre bra på och kanske inte riktigt gillar att göra? Kan vi ta små förluster ekonomiskt för att vinna stora vinster i välmåendet?

Alla dessa frågor är svåra att svara på när man sitter där och fokuserar på detaljerna.

Visst hamnar man lite efter och det krävs en viss planering. Men ofta är det något som går att reparera ganska snabbt. Det som inte går att återhämta sig lika lätt från är utbrändhet, missade chanser på grund av för stort detaljtänk, brist på reflektion och kronisk leda.

Så frågan är kanske inte om vi har råd att ta semester, utan om vi har råd att inte ta semester. Vad tror du?

*ledig tid, det behöver inte betyda att man absolut reser någonstans (och gör man det kan man ju alltid ta tåget). 

Min klänning kommer från H&M Conscious collection och ni hittar den här. – annonslänk. 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer

 1. Grym text Tess, redan när jag såg rubriken tänkte jag ”vem har råd att INTE ta semester?”. När jag var heltidsanställd så jobbade jag j-ä-m-t, var aldrig ledig och brakade in i väggen. Nu när jag har ett jobb jag älskar ser till att vara ledig de flesta kvällarna, på helgen och ha semester. Nu har jag varit sjuk i nästan en vecka och inte kunnat jobba – vansinnigt frustrerande men bättre att vara sjuk (och låta kanalerna stå tomma i ett par dagar) för att kunna bli frisk snabbare. Tur det finns bra bloggar som din en kan underhålla sig med när det känns som om man ska börja klättra på väggarna 🙂

 2. Alla människor har inte dom förutsättningarna, självfallet om man är frisk, arbetar heltid, har sitt på det torra men öppna ögonen. Jag tror inte att jag är ensam om att kämpat hela mitt vuxna liv för att ens få ett jobb, med mina förutsättningar. På grund av nedsatt arbetsförmåga, hög stresskänslighet osv. Varför tar människor förgivet att alla är friska? Många därute sjukskrivna, hemma för en anledning., tvingas gå på bidrag för att arbeta heltid inte är något alternativ. Alltså inga förutsättningar att kunna spara, åka bort. Jag har lyckligtvis kunnat åka bort tack vare mina föräldrar men det har varit 5 gånger under mitt 27åriga liv

  1. Jag tycker inte att det är helt rättvist att kräva att man ska skriva något som passar in på allas situationer. Tror absolut att Tess är fullkomligt medveten om att det finns människor som är sjukskrivna, ofrivilligt arbetslösa, ensamstående och därför ej har råd etc. Men då kan de personerna bortse från just detta inlägget och ta till sig nästa hon skriver som gäller något annat.
   Tycker framförallt att kvinnor har en orättvis press på sig att skriva för ALLA, när det i princip är omöjligt.

   1. Martina

    Snarare tar förgivet att alla är friska, arbetar heltid eller har sitt på det ”torra”