Är naturlig hud & hårvård bättre för oss?

Är naturlig hud & hårvård bättre för oss?

Jag har nuddat vid ämnet naturlig hud & hårvård för ett tag sedan, men jag känner att det tåls att tas upp igen.

Är vad som kommer från naturen bättre för oss än vad som är ihopsatt av en kemist i ett labb?

Nej, säger jag, inte nödvändigtvis.

Det är en fin tanke att naturliga saker ska vara mer skonsamma och finare mot oss. Men då glömmer vi faktiskt bort att moder natur inte är en liten glad rosig gumma som sitter och smeker oss över kinderna och bara vill oss väl. Hon skapar även saker som gullregn, belladonna, bolmört och världen giftigaste lilla pilgrimsgroda.

Det finns många gifter runtomkring oss. Det som det egentligen handlar om är doser. Vi får i oss massor med gift från naturen hela tiden, bara i väldigt små doser som vi inte alls märker av. En vanlig passionsfrukt har massor med roliga och mindre roliga ämnen i sig om man börjar titta ordentligt.

Saken är den att allting är i grunden kemi. Oavsett om det är skapat av naturen eller av någon i en labbrock. Atomer är atomer, molekyler är molekyler och kemi är kemi. Man måste vara försiktig med alla ämnen, speciellt när det kommer till mängder.

Ett plus med en produkt som är skapad i ett labb är att du vet precis vilken mängd det finns av varje ämne. Det finns inte lika mycket svängrum för skillnader som det gör i en planta i naturen. Ett annat plus är att de flesta ämnen skapade i ett labb inte är påverkade av andra saker runtomkring, som bekämpningsmedel och naturgifter.

Det finns givetvis ämnen som är skapade i labb som inte är bra för oss eller för miljön (Så som cykliska silikoner )  så båda alternativen kommer med sina egna problem.  Det jag vill belysa är att det är en så mycket större diskussion än vad marknadsförare visar. Egentligen skull man behöva titta på varje ingrediens i varje produkt för sig, men det är totalt omöjligt för en konsument.

Jag har flera gånger på senaste hört och sett personer som har klagat över att det måste vara fel på en naturlig produkt, för att den gav en negativ reaktion. Det är klart att du kan få en reaktion av en naturlig produkt lika mycket som en ”onaturlig”. Många naturlig oljor är väldigt starka och att det är svårt för oss ”vanliga” att veta exakt hur potenta de är.

Det har blivit en hype om ordet ”naturligt” som känns irrelevant.

Nu säger jag inte att naturliga produkter är dåliga. Absolut inte! Det finns precis lika stora skillnader bland dem som det gör av produkter som är gjorda i labb. En atom är ju en atom. Nej, det hela handlar ju i slutändan om vad som passar för just dig. Välj produkter baserat på ingredienser som du vet att din hud tycker om, inte på om de kommer från naturen eller inte.

Det finns starka ämnen i labb och starka ämnen i naturen. Vi är alla unika, det kommer alltid finnas produkter som vissa av oss tål och andra inte. Det är helt enkelt sjukt individuellt.

Jag använder produkter från båda läger och mixar hejvilt baserat på vad som passar min hud och jag tycker om. Jag bryr mig i så fall mycket mer om att min produkt ska vara ekologisk och cruilty free. Jag har även hyfsat bra koll på vilka ämnen jag inte vill att mina produkter ska innehålla och väljer även utifrån det.

Oavsett vad du väljer, prova dig fram. Lita inte blint på något utan testa själv. Gå inte på hypen att naturlig hud & hårvård är bättre för dig, för det stämmer säkert i vissa fall, men inte i andra. Det är så mycket mer komplicerat än så. 

Foto – Tomila Katsman

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer

  1. Jag som är jätteallergisk mot pollen kan inte använda ”naturliga” produkter. Mycket av det som används i dessa produkter är sånt som jag korsreagerar mot och det är inte alls trevligt när det börjar klia och blir rött.

  2. Jag haller med dig att naturliga produkter inte alltid ar bast. Jag trodde det valdigt lange men insag efter ett tag att det var inte vad som fungerade bast for varken min hy eller mitt har. Daremot ar jag 100% dedikerad till att enbart kopa cruelty free produkter for allt (smink, har, stadprodukter etc etc.). Visst att jag fatt offrat ett par favoritprodukter for det, men det ar ju absolut ingenting i jamforelse med vad djur gar igenom for sa irrelevanta grejer som smink! Det ar verkligen svart i borjan att lara sig vilka marken som ar cruelty free och inte (och man blir chockad over hur manga som fortfarande testar pa djur!) men det ar sa vart det!