Hållbar Hållbarhet #2 – Vem behöver en ful plastpåse?

Hållbar Hållbarhet #2 - Vem behöver en ful plastpåse?

Facebook eventet på Soho Farmhouse som jag var på för ett par veckor sedan fick vi den här snitsiga tygväskan med texten ”Make your thing – a thing”.

Det är en dubbel hit.

Först för att varenda gång jag använder den så blir jag påmind om att jag ska göra min egen grej. Jag gör hellre min thing a thing än att göra någon annans thing. Man måste bara tro på att ens thing är en bra thing.

Den andra lika stora positiva saken med den här väskan är att den är den perfekta storleken att bära med sig. Jag kan vika ihop den så att den knappt tar någon plats, men kan ändå få i en hel del shopping utan att behöva köpa till en plastpåse.

Numera bär jag alltid med mig en tygväska. Antingen denna eller en supertunn en som faktiskt till och med får plats i min Chanel väska. Jag har ju även turen att ha en vagn med mig och där i ligger två tygväskor till.

Det finns så många bra anledningar till att använda tygväskor i stället för plastpåsar.

För det första så slipper man betala den där jobbiga lilla avgiften i butiken (är det så i Sverige med, jag minns faktiskt inte?). För det andra så slipper man jaga rullande apelsiner över hela gatan när platstpåsskrället går sönder. Och för det tredje är det ju sååå mycket mer stylish. Hur kul är det att matcha en snygg outfit med en plastpåse från ICA liksom?

Men allra bäst är det givetvis för miljön.

Tänk om vi alla kunde bära med oss en liten tygpåse i väskan eller fickan. Om man har en riktigt tunn en så blir den försvinnande liten. Det skulle kunna göra en riktig skillnad för miljön om tillräckligt många bestämde sig för att prova.

Det här är ännu en liten hållbar förändring som är hållbar för de flesta att göra i vardagen. Om du inte redan har en tygpåse, skaffa dig en riktigt fin en som du känner är riktigt du. Eller varför inte denna från Help Refugees? (annonslänk)

Hållbar Hållbarhet #2 - Vem behöver en ful plastpåse?

Foto – Ida Zander, location – No32 Old Town, t-shirt, kjol, sneakers. (annonslänkar)

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer

 1. ja kassarna kostar i affären, de har höjt priset och på flera affärer kostar de så mycket som 4kr styck nu, rätt saftigt om man råkar glömma till en storhandling.
  Jag köpte ett set med meshpåsar för frukt och grönt för ett år sen, tar ingen plats i handlingspåsen och då slipper jag de små onödiga fruktpåsarna också. Väldigt smidigt!

 2. Jag äger mängder med tygpåsar, men då jag ofta handlar på väg hem från jobbet har det ändå ofta blivit plastpåse – helt enkelt pga dålig planering. Nu har jag börjat förvara ett helt gäng tygpåsar i bilen (eftersom jag behöver bil för min jobbpendling) istället – så fort jag använt dem ska de ut i bilen igen istället för in i ett skåp. Så självklart, men ett life hack i mikroformat som jag är väldigt nöjd med. 🙂 En annan sak som kan vara bra att ha i åtanke är ju också att tygpåsar har ganska stor miljöpåverkan vid tillverkning och behöver användas rätt många gånger för att kunna räknas som hållbara. Åtminstone måste jag påminna mig om det eftersom det finns så många fina… hur användbara de än är så har jag faktiskt redan så jag klarar mig länge utan att skaffa nya!

 3. I bought fabric bags from Irma in Copenhagen years ago because they were a fashion trend in Japan …. lots of shops have their own fabric/reusable bags for sale and they are not expensive. Because I, also, forget to bring a bag sometimes (or shop unexpectedly) I have a collection of bags from all over!

 4. Nu ska jag inte vara alltför negativ men skriver för att man behöver tänka ett steg längre ofta. Är civilingenjör i kemi och problemet med exempelvis tygpåsar är att antalet gånger den behöver användas innan den är mer miljövänlig än en plastpåse är enormt. Vad man gör är att man räknar på en livscykelanalys och exempelvis behöver man använda en papperspåse 50-100 gånger innan den är mer miljövänlig än en plastpåse, detta då räknat på CO2. När man räknar in vikt och utrymme i transporter och även energiåtgång vid tillverkning är bilden annorlunda än vad många tror. Sen är klart en fördel med papper att det oftast kan brytas ner i naturen, beror dock på tillsatser. Det alla bör tänka på är att skaffar man tygpåsar så använd dem länge, flera tusen gånger, gäller alla kläder och tyger. Gillar din utmaning med ett plagg i månaden, har fått mig att börja tänka på samma sätt och det gynnar ju även plånboken .=)

  1. Tänkte skriva det samma, tygpåsar är inte per automatik mer miljövänliga tyvärr! Vet inte hur det är i UK men här är plastpåsar dessutom numera ofta inte alls av plast, där jag handlar (Ica) är påsen gjord av sockerrör och återvinningsbar. Man kan ju även använda dem flera gångar och när de blir slitna kan de bli soppåsar, då slipper man köpa extra påsar till det. Har man en tygpåse som man redan köpt eller fått (en del företag skickar ibland med en tygpåse med reklamtryck) är det såklart mycket bättre att använda den än att köpa massa plastpåsar, men att uppmana alla att gå och köpa tygpåsar blir lite fel. Det är samma sak som med elbil, den är inte så miljövänlig som tillverkarna försöker få oss att tro. De är bättre för luften just i din stad pga att det blir mindre avgaser, men globalt sett har elbilen större miljöpåverkan än många vanliga bilar. Inte lätt att göra rätt, men man får göra sitt bästa och man lär sig något nytt hela tiden. Det allra viktigaste är att ALDRIG slänga plast och annat skräp i naturen, det är den plasten som skadar djuren. För att inte tala om burkar som slängs och hamnar i djurens vallfoder, när djuren äter dem blir de sönderskurna ipå insidan. :,(

  2. Vilken intressant kommentar! Jag förstår resonemanget. Men vad är egentligen miljövänligast i så fall? Är det att köpa och återanvända plastpåsar, bara ha papperspåsar (som nog gör sönder lite snabbare dock) eller att ha en eller att par tygpåsar som man ser till att få riktigt bra PPW på? Jag vet att här i UK så kan man skänka tygpåsar till Rädda barnen och om de inte säljs så återanvänds tyget. Det känns ju ganska vettigt? Vad tycker du?

 5. Kjolen!!!! Omg så fin!

  1. Visst är den! Från Ted Baker!

 6. Använder alltid tygkasse till handling… Har gjort det sen jag flyttade hem till Sverige 2010, då använde jag min bokkasse från UN HQ i NY till den gick sönder och fick bytas. 2010 var jag rätt ensam, och de kollade lite misstänksamt på mig i kassan ibland, men nu får jag inte ens frågan om jag vill ha en plastpåse utan de tar för givet att jag har en tygkasse göm i fickan. Så nice! En till positiv sak med tygkassar är att eftersom de hänger på axeln så är de lättare att bära hem, åtminstone om man som jag bor i innerstan och går hem från Ica. Även om det är nära tar det ju 7-10 min att gå…