Digital detox & Framtiden inom social media

Är social media farligt? #Mindfluencing

Jag tog en digital detox helg nu när vi var nere i Exeter och känner mig så mentalt utvilad efter. 

Mobilen är som ett beroende. Om den ligger nära så måste vi hela tiden stå emot impulsen att plocka upp den. Jag insåg verkligen hur beroende jag var av att scrolla för ett par månader sedan och har börjat sätta strikta regler för mig själv nu. Det är ofta min mobil stannar i min väska en hel eftermiddag efter att mina ”jobbtimmar” är avklarade och bara kommer fram igen efter att Ace har gått och lagt sig. Så att jag kan fokusera på honom, bara honom.

Jag ser till att ha min lilla kamera i närheten om han gör något gulligt som jag vill fota. Så har jag inte det som ursäkt till att ta fram mobilen för att sitta och knappra eller browsa. Det är så lätt att bara fastna.

Som igår när jag snabbt skulle googla ett recept och kom på mig själv med att gå in på mitt feed på Instagram och börja scrolla  istället. Av bara farten och helt utan att tänka på det. Läskigt!

Den här helgen låg mobilen i resväskan nästan hela tiden. Jag har volymen på ifall att någon skulle ringa och är det riktigt viktigt så vet jag att de ändå kommer att testa Garths telefon.

Jag känner faktiskt att jag har brutit mitt digitala beroende och tar bara fram mobilen när jag behöver den nu. Inga fler timmar försvinner åt onödigt scrollande. Istället ser jag till att använda den tiden till att läsa böcker.

Min kära man däremot är fortfarande väldigt beroende, så mitt mission är att försöka få honom att titta lite mindre på skärmen han med. Helst vill jag att han ska lämna sin mobil utanför sovrummet, men jag tror att det kan ta en hel del övertalning. Jag har börjat med att distrahera honom så fort han tar upp mobilen och jag märker att han bara scrollar på social media. Jag hittar på något som jag behöver hjälp med precis just då eller pratar om något som behöver hans hela uppmärksamhet. Han har inte kommit på mig än haha.

Jag tänker ofta på hur vi i framtiden kommer att titta tillbaka på våra liv och tänka ”O herregud, tänk att vi gjorde SÅ?” Lite som vi nu tänker på 80-talets rökning inomhus. Min Mamma bolmade loss varje dag i soffan mellan alla barnen. Det fanns inte en tanke på att det kunde vara skadligt för någon annan än henne själv. Nu vet vi bättre…

Jag tror att socker, bärbara skärmar och alkohol kommer att vara det som vi har insett är riktigt farligt för oss i framtiden.

Dock tror jag inte att det är social media i sig som är farligt, utan hur vi använder det. Beroendet till telefonen och att gå igenom material väldigt fort. Våra hjärnor hinner aldrig med att fokusera innan vi går vidare till nästa sak. Därför föredrar jag fortfarande bloggar där jag kan läsa något längre än att bara supersnabbt scrolla bilder på Instagram.

Jag har ändrat hur jag följer på Instagram och prioriterar nu personer som lägger tid på sina captions. Det finns så mycket fina bilder, men fina texter är svårare att hitta. Jag vill ha någonting att relatera till, något som väcker en tanke eller en känsla. Något mer än bara ”fin bild, like, nästa”. Det känns så ytligt och onödigt.

Instagram går mot mer fokus på captions och rörligt format nu, så jag tror faktiskt att scrollningsdagarna kan vara på nedgång. Eller jag hoppas det i alla fall. Jag gillar att titta på IGTV och funderar på att göra mer rörligt där samt på Facebook i fortsättningen. Det enda jag kan tycka är klurigt är det där med ljud. Man vill ju inte alltid ha det på när man kollar…

Om jag ska lägga tid på social media så ska det ge mig något. Det ska vara en vettig text, intressant video eller något som ger mig något mentalt. Jag vill tänka, inte tvärtom. Då tycker jag att social media är som bäst. Allt annat känns bara som slöseri med tid.

Det är mycket det här som #MINDFLUENCING handlar om. Hur vi kan använda social media på ett vettigt och hälsosamt sätt.

Vad föredrar ni? Scrolla bilder, läsa captions, små clips på stories, längre videos på IGTV, YouTube eller kollar ni kanske Facebook watch? Ljud på/av?

Foto – Ida Zander för #MINDFLUENCING. Location – Megan’s Clapham Common.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer

 1. Väldigt tänkvärt!

  Jag såg den här videon: https://www.facebook.com/watch/?v=505790973240599 för några veckor sedan som handlar beroendet av våra telefoner, den träffade mig rakt in i hjärtat (rekommenderar alla att ta se den).

  Tack för alltid bra och välskrivna inlägg,

  Hälsningar
  Frida Björkroth

  1. Men sååå bra video. Tack för att du delade. <3 Jag kikade in på din blogg och gillar den verkligen. Den fick ett bokmärke direkt!

 2. Jag har dragit ner rejält och mer kommer det att bli. Jag känner mig seriöst hjärndöd efter att ha scrollat mycket på instagram eller facebook. Jag gillar inte den känslan alls. Sen har jag nog tröttnat också, det är liksom inte lika intressant längre. Jag använder en app som heter Moment som räknar hur många timmar och hur många gånger man tar upp mobilen på en dag. Rekommenderar den verkligen för man blir mycket mer medveten och man vill inte ta upp mobilen lika ofta.

  1. Den appen ska jag ladda ner. Så smart!

 3. Magdalena

  Oh, jag håller på att lansera en tjänst mot mobil”beroende” eftersom jag också fått exakt den insikten – att vi inte kan låta bli att scrollascrollascrolla även om vi tar upp mobilen med tanken att göra nåt vettigt, som att ta en bild eller ställa ett alarm. Kul att höra att andra insett samma sak!