Vad är Hållbar Hållbarhet och varför behöver jag er hjälp?

hållbar hållbarhet

Jag har haft en stor livsomvänding de senaste månaderna. Det var inget yttre direkt som styrde det, utan en vilja av att göra någonting mer och annorlunda inifrån istället.

Jag är trött på att göra vad andra vill och tycker istället för vad jag vill och tycker. Så nu slänger jag det helt och sidan och börjar om med bara saker som jag tycker är spännande och intressanta.

Det började egentligen med #MINDFLUENCING kampanjen, som jag nu har bestämt mig för att ta vidare eftersom att det känns som att den verkligen behövs. Sedan fortsatte jag med min ”Ett-plagg-i-månaden” utmaning och här kommer mitt tredje koncept som jag tycker är riktigt roligt att pyssla med – ”Hållbar hållbarhet”.

Jag är ingen klimatkämpe.

Men däremot inser jag som många andra att någonting behöver hända för att det ens ska finnas en jord för framtida generationer. Jag vet inte om det var för att jag skaffade barn som jag vaknade upp till den insikten, eller om det är en trend som jag har blivit smittad av.

Men det är ett ämne som jag tycker är väldigt intressant och tror att jag kan göra nytta inom.

Dock så har jag liksom många andra inte all tid/energi/pengar och på vissa sätt styrkan att kunna göra allt för klimatet. Det skulle inte vara hållbart i min livssituation som mamma med barn deltid på dagis och samtidigt försöka jobba på 75%.

Så då har jag valet att tänka ”Fan, det funkar inte, vad synd. Någon annan få ta det ansvaret istället.” Eller så gör jag så gott jag kan.

Därifrån kommer konceptet ”Hållbar hållbarhet”. Det handlar om att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är för oss som gärna vill, men inte kan nå hela vägen till 100%.

Common no-plastic shop

Med ”Hållbar hållbarhet” vill jag att vi ska inspirera varandra till små saker vi kan göra i vardagen. Som både är vettiga för miljön och i vissa fall även kan spara oss en slant (bonus!). Grejer som inte tar mycket tid eller kostar massor med pengar. Små uppoffringar som tillsammans kan bli stora förändringar om så många som möjligt tar oss an det.

Små saker som är hållbara för oss alla att kunna göra regelbundet.

Målet är att senare i år släppa små videoklipp med 3 hållbara hållbarhetstips åt gången. Det är alltid lättare att ta till sig saker i rörligt format tycker jag personligen. Så just nu sitter jag och skissar precis på hur dessa klipp ska se ut. Hur kan man få fram de här tipsen på allra bästa sätt, så att det blir intressant att titta på och känns kul att prova på?

Jag har redan en lista på 30 olika tips som jag vill använda, det gör 10 små videos. Men det vore givetvis superkul att se om vi kan få ihop fler. Målet är 10 och drömmen är 100.

Vad är hållbar hållbarhet?

Grejen är att vi svenskar är redan ganska bra på hållbarhet, i alla fall jämfört med UK och resten av världen. Så de som egentligen är allra viktigast är nå är just dem. Så därför tänkte jag att jag kunde ta er till hjälp.

Jag har startat en grupp på Facebook som heter ”Sustainable sustainability” och där tänker jag mig att det ska bli som en liten surrande liten bikupa av personer som delar med sig av sina allra bästa tips, nya smarta saker vi har hittat och bara allmän inspiration inom hållbarhet. Målet är att ha den på engelska så att vi som redan har hyfsat bra hållbarhetstänk ska kunna locka in andra som inte är lika pålästa eller intresserade (ännu).

Det viktiga är att det inte handlar om pekpinnar utan om att visa hur enkelt det faktiskt är att göra skillnad i sitt dagliga liv. Fånga fler flugor med honung än vinäger som man säger.

Så om ni har något grymt hållbart hållbarhets tips som är enkelt, lämna jättegärna en länk eller en rad i gruppen. Så får mitt jobb bli att göra mitt bästa för att locka in fler personer från resten av världen. 

Än så länge är bara jag och Josefina medlemmar, men med tanke på att hon är en av de personerna som jag känner som är mest passionerade runt ämnet så har jag en känsla av att vi kan växa ganska fort när vi sätter igång ordentligt. 

Foto – Ida Zander. Bilderna är tagna i den nya butiken ”Common” här i Clapham. Det är en helt plastfri butik och café, så grymt vettigt!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer

 1. Åh detta ser jag fram emot! Även om jag är svensk och bor i UK så vill jag ha tips hur jag kan göra bättre ifrån mig här. En sak som stör mig är att det är så mycket plast och förpackningar i affären, typ äpplen som ligger i karting och inplastade. Fick en chock första gången jag såg det.

 2. Bra initiativ! Jag har precis requestat att joina gruppen.

 3. Sluta äta djur. Alla kan göra det, det kostar inget, är inte svårt, kräver ingen utbildning, tid eller insats. Allt man behöver göra är att inte lägga den där blodiga köttbiten på tallriken. Ät något annat, det finns oändligt många vegetariska alternativ i dag. Det gör en stor skillnad för båda miljö, djur och människor. Uppfödning av köttdjur kräver enorma ressurser i form av vatten och spannmål, om vi slutar föda upp djur i syfte att döda dem frigör vi areal och vatten som kan användas till dricksvatten, plantering och att dyrka mat.

 4. Så härligt att du har hittat rätt, ska bli jättekul att få följa! Kan tipsa om FB-gruppen Sustainable influencers och Klimatklubben, tycker det är jätteintressant att få ta del av diskussionerna där även om jag själv pratar mest om hållbart arbetsliv och ledarskap i mina egna kanaler 😃

 5. Bra initiativ! Lite tråkigt att säga det givet tidigare inlägg, men det bästa vi alla kan göra är verkligen att flyga mindre ofta. Du kan sopsortera i massor av år för att täcka upp en flygresa.. Med det ska man givetvis inte sluta göra alla mindre grejor också, men det bästa vi som individer kan göra (vi som flyger en del) är att fundera på om varje flygresa verkligen är nödvändig. Är det vettigt att resa till Stockholm över dagen för att vara med på en gala till exempel? Har själv tackat nej till liknande resor trots att det hade gagnat min karriär. Det svider lite, men känns bra i hjärtat när jag tänker på den planet min son och alla andras barn ska ärva.

  1. Ja gud ja, det hade ju varit superknasigt att bara åka över för att gå på gala. Därför såg jag till att göra alla sakerna jag behövde göra när jag vad där. Som att gå på två möten där jag behövde vara med som person, träffa vänner (som har gått igenom stora livsmoment och jag inte har sett sedan dess), träffat min familj och sen så var galan en extra som jag styrde datumet runt eftersom att jag var med i juryn.

   Vad ni ska tänka på med mig är även att jag har en sjuk mamma som jag inte kan prata om här i bloggen (pga resten av familjen). Jag har rest hem när hon har legat på sjukhus medvetslös blanda annat. Så det blir lite fel att kritisera om jag åker hem eftersom att ni faktiskt inte vet vad jag gör där. Lite mer finkänslighet skulle verkligen uppskattas.
   Sedan väljer jag att åka själv så att det blir 1 resa istället för att ta med Garth och Ace över en hel tillexempel. Det halverar flygresan direkt.
   Återigen känns vinkeln mot flygandande influencers fel om det ska vara på bekostnad av familj. Det är värt att tänka på.

   1. Emelie

    Tack för ditt svar och förtydligande. Det uppskattar jag massor. Detta svar och det mer utförliga inlägg du nyss skrivit ger en mycket bättre och mer rimlig bild över ditt flygande. Varför ska det vara en issue kan man tycka och varför ska vi som läsare få tycka till om dina personliga val? För min del följer jag bara influencers som verkar dela mina värderingar. För mycket flygande passar inte in i dem och jag har slutat följa många som i min alldeles personliga mening flyger för mycket. Ska man flyga mindre bara för att man är influencer? Ska vi vara hårdare mot er? Kanske inte, men däremot för att man är människa och för att vi har ett gemensamt ansvar för vår planet och miljö. Lockar man läsare med sitt jetsetliv så tycker åtminstone jag att man ska se sig om efter ett annat område att profilera sig inom. Det är helt enkelt inte ok att några få ska flyga 10 gånger mer än vad planeten pallar med. Det gäller givetvis oavsett yrke, privatperson som storbolags VD som influencer.
    Sen är det knepigt med familjen i ett annat land. Förstår helt viljan att träffa sin familj någorlunda regelbundet. Självklart! Kompensera och inspirera genom att leva extremt hållbart i resten av livet. En tanke jag fick nu är att inreda kommande fastigheter med återanvända möbler och andra attiraljer. Visst, då blir det svårt med samarbeten och adlinks, men det kanske finns andra samarbeten du kan göra, alternativt länka till liknande produkter. Bara en tanke.
    Jag gillar verkligen din blogg och vill gärna följa dig på din resa. Hoppas att du ser denna kommentar som ett trevligt inlägg i en diskussion och inte som ett elakt påhopp. Det är som du vet svårt att få fram nyanser i text.