Ett plagg i månaden – Mitt februariköp & mer hållbarhet i bloggen

Får man lägga upp bilder på sitt februariköp redan den första dagen i månaden? Jag kan inte hålla mig…

Det blev blusen från Y.A.S! (annonslänk)

Inte bara för att den var billigast av de jag tittade på (även fast det givetvis är ett plus) utan för att jag tycker att det är så fint med blusar utan kragar. Den här har så fina volumösa armar med, så fort jag satte på mig den blev jag kär. Det är från deras ”tall”-linje men jag tycker inte att den är längre än vanligt.

Oavsett så är den varmt välkommen i garderoben och jag ser fram emot att bära den så snart som möjligt.

Jag tycker att hela grejen med ett plagg i månaden är galet kul. Det känns så bra att ge shoppandet struktur. Det gör verkligen att jag tänker igenom mina köp så himla mycket mer, varje plagg blir en investering på ett helt annat sätt. Det är bättre för min garderob, min plånbok och miljön. Så win-win-win helt enkelt. Jag kommer att fortsätta tjata om det här för det har verkligen gjort skillnad för mig.

I övrigt har jag verkligen bestämt mig för att försöka bli mer miljövänlig inom det mesta.

Jag har börjat tänka på att inte köpa varor med mycket plastförpackningar, skaffat en kaffemugg som är återanvändbar, en fin vattenflaska att ha på yogan och i vagnen och jag har till och med nästan helt slutat använda plastfolie och har små formbara vaxdukar istället (jag fick dem i julklapp av min syrra Steffi, så smarta!). När det kommer till mat försöker jag alltid att köpa inom säsong så att varorna inte har rest långt, ekologiskt, fair trade och det köttet vi äter kommer från lokala ekologiska bönder.

Det största problemet för mig kommer att vara flygresor.

Vi åker tåg eller bil (bensin inte diesel) inom UK och Eurostar till Paris. Men till Sverige måste jag tyvärr flyga, både för jobb och för att se min familj och vänner. Jag är inte beredd att ge upp det. Men vi tar tåget dit vi kan helt enkelt. Vi kommer även antagligen att åka ner och hälsa på Aces gudfar i Sydafrika senare i vår. Det är viktigt för oss att Garth får ha kvar sina rötter han med. Så där går vår gräns. Vi får miljökompensera på andra sätt istället.

Det viktigaste för mig är att det ska bli hållbart åt alla håll.

Jag är ingen super-miljökämpe, men tänker göra mitt lilla. Problemet är ofta att om man som bloggare lyfter ämnen som miljön eller välgörenhet så får vi ofta skit för att vi inte är ”tillräckligt mycket”. Det är aldrig ok att göra en del, man måste göra allt. Och då blir det inte hållbart för personen i fråga och ofta ger man upp. Så man måste vara otroligt noga med att inte förvänta sig att en person ska göra allt. Istället om vi alla gör lite så blir det hållbart i längden. Vi hjälps åt helt enkelt.

Skulle det vara kul om jag delade lite olika hållbarhetstips när jag själv har testat dem? Lite då och då bara?

Någon annan som redan har införskaffat sitt februariköp? Vad blev det? (länka gärna så kan vi tipsa varandra).

Foto – Ida Zander

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer

 1. Fast ni kan nog tyvärr inte på riktigt miljökompensera med andra metoder/ändringar i vardagen om ni fortsätter flyga så mycket som ni gör….Fin tanke så klart men att flyga är sååå mycket värre i jämförelse att de inte tar ”ut varann”.

  1. Som sagt var, vi bor inte i samma länder som våra familjer och/eller job. Så det är det eller att vi inte gör något alls. Vad föredrar du?

  2. Så otroligt onödigt Julia. Prova på att bo i ett annat land än ditt hemland så förstår du garanterat sedan.

 2. Verkligen fin blus, älskar färgen och mönstret! Dock lite besviken på materialet, och särskilt för ett plagg som ändå är lite dyrare än från t. ex. HM. Jag älskar själv blusar men blir irriterad av tanken på att betala ”överpris” för polyester. Har flera polyesterblusar i garderoben men försöker gå över till bättre kvalitetsmaterial som siden, även om det såklart kostar lite mer.

  Hur som helst, det här är bara såsom jag tänker. Du klär sjukt bra i blusen och jag förstår att du är nöjd med ditt inköp 🙂 tack för en toppenblogg som ger my ket inspiration!

 3. Bra Tess!👏🏻
  Selvsagt er det vel fint at hun gjør det hun kan, selv om de ikke kan slutte å fly! Det handler jo om at folk blir mer bevisste.
  Mitt tips er second hand og loppis! Om du ikke liker gammelt/retro og vintage så er det litt vanskelig. Men det er så mange fine ting som gir hjemmet det lille ekstra, og du kan få tak i designklassikere som man kan ha i mange år, og selge videre om du blir lei. Wegner, iittala, PH-lamper osv.

 4. Jag tycker du tänker helt rätt och tycker den senaste dagarnas uthängning av influensers som flyger är skrämmande. Det är som vi är tillbaka på mellanstadiet där vi hänger ut varandra. Det är precis som du skriver ingen kan göra allt men tillsammmans kan vi göra något. Klart ni ska hälsa på era familjer! Lyssnade dessutom på en spännande pod som tog upp perspektivet turism. Om vi slutar flyga och besöka länder som är beroende av sin turism kommer det få väldigt svåra ekonomiska konsekvenser för dessa länder. Klart att det inte betyder att vi ska flyga kors och tvärs, utan visar bara att det är en komplex fråga.

  Vad är det för vaxduk du har fått var sin syrra? Kan du inte visa upp den? Låter smart!

 5. Vill bara ge ett utifrån-perspektiv på din text. Tror inte du kan ”miljökompensera” genom att minska plasten men fortsätta flyga så mkt som ni gör. Därutöver tar du upp sånt som är normativt dvs att ni alltid tar tåget till Paris – det gör alla mina vänner i London också. Det är ingen uppoffring. En uppoffring är att ta bort sånt som är svårt. För er del skulle det vara flygningarna. Jag lägger absolut ingen bedömning i att ni flyger – det får var o en stå för. Men gillar bara inte hur bloggvärlden (som du påpekar) snirklar sig o inte kan ta ansvar. Vi alla måste ändra våra levnadssätt. Själv åker jag kommunalt 1 Tim 20 min till jobbet (med tre byten) men skulle kunna ta bilen som tar 40 min. Anledning till att jag inte gör det är pga snål o nånstans djupt inne liiite pga miljön. Men en bloggare skulle direkt säga: pga miljön tar jag ej bilen till jobbet. Hänger du med? Man liksom vrider på sanningen för att få d att passa en. O det stör folk. O det står folk nog fruktansvärt mkt att såna hypokritiker som sandra Beijer skriver under klimatupproret samtidigt som hon slentrianflyger otroligt mkt. Jag tycker d är bra att du skriver vilka ändrade vanor ni har och istället för att ge ett försvarstal till att ni flyger – bara fråga efter fler tips. Jag har oxo familj i annat land. Men faktum är att jag valt det själv. Du o garth har oxo valt det själva. Vi kan inte fortsätta säga: ja men det är min mänskliga rättighet att flyga till min familj. För då värderar man ens egna flygande högre än andras. Det är då vi gör skillnad på människor. O då blir det farligt när vi segmenterar ”vi” o ”dom. Rent filosofiskt….

  Så om du vill ha tips finns tex en jättebra disktrasa som görs i någon liten stad i Sverige. De håller i flera år o man kan maskintvätta dom emellanåt för fräschhetens skull.

  Jag tar aldrig påsar i butik när jag handlar frukt o grönt, utan har med mig nätpåsar.

  Jag källsorterar (obs viktigt viktigt)

  Jag har knappt nya möbler hemma eller nya kläder om man jämför med er. Allt är från auktion eller second hand.

  Listan kan göras lång men frågan är om du verkligen uppriktigt vill ha tips eller om det bara var ett försvarstal?
  Jag tror det är viktigt att bloggare inser vilket ansvar dom har. Först var det viktigt att befästa: hallå vi har makt. Sen när ni gjort det så tjatar ni om: hallå vi kan inte ta ansvar för all konsumtion…. tycker d onekligen är dubbelt.

  1. Du har uppenbarligen inte föräldrar och syskon kvar i ett annat land. Det är inte så förbannat lätt att bara skippa att åka och träffa dem. Punkt.

   1. Eh jo det har jag. Men jag och min man VALDE att lämna. Jag hoppas du bara är lite trött i huvvet som ifrågasätter någon på d sättet. Och som sagt, jag ifrågasätter absolut ingen som måste flyga för att kunna umgås med familj. Det är så världen ser ut. Vissa är kanske närmre sina familjer varpå mer naturligt stt flyga ofta. Men alla måste kunna stå för sina val. That was my point. Och man kan samtidigt inte heller påstå att man miljökompenserar när man gör dumma grejer mot miljön. Trots att jag ytterst sällan flyger så är jag långt från hjälte för jag bor i hus, har ett barn och har en bil. Alltså lååååpngt från att leva ansvarsfullt.

   2. Så svårt det där med flyg och expatliv. Är själv bosatt med man och barn i Tyskland men har familj i England, Sverige och Sydamerika. Det vore omöjligt att flyga och hälsa på samtliga varje år. Min mamma i Sverige träffar jag kanske vart annat eller tredje år och min familj i Sydamerika en gång vart tionde år. Däremot pratar vi på Facetime i princip dagligen och jag kan tycka att det är positivt i vår nya värld att det är möjligt att få en hyfsat nära kontakt trots att det inte går att ses varje dag/vecka/månad/år. Sen är det väl kanske lite förenklat att säga att det var ens eget val att flytta och bo utomlands. I vårt fall (liksom Tess) så skulle alltid EN av oss i vår familj ha vänner och familj på annan plats i världen eftersom jag är svensk/sydamerikansk och han är engelsman. Det är inte alltid så lätt att bara ”jahapp då flyttar jag väl hem till Sverige igen då” när det i parkonstellationen redan ingår två olika nationaliteter. Det viktiga är ändå att de flygningar som görs är genomtänkta och att en inte flyger fram och tillbaka konstant. Personligen tycker jag inte alls att det är illa att influencers har ifrågasatts offentligt då väldigt många av dem flyger och far som om vi hade tio jordklot. Men där tycker jag absolut att Tess är en utomordentlig förebild eftersom hon främst deltar i events i England där hon är bosatt och har samarbeten som inte kräver att hon måste flyga hit och dit. Men vi har ju alla olika åsikter och ingen av oss är felfri! 🙂

  2. Så bra sagt! Håller helt med!

 6. Jag stör mig mest på de influensers som drar ned på sina egna flygresor och snackar miljö, men gör reklam för resor/resebolag/hotell . Om läsare då nappar så kvittar det att personen i sig flyger mindre.

  Även lockar till annan konsumtion med länkar och samarbeten.
  Självklart får vi som läser ta eget ansvar.
  Men influencers syns och hörs, och påverkar.
  Därför blir de även utpekade och ifrågasatta.

 7. Spännande! Var köper ni ser kött? Köper ni direkt från gården eller har ni någon meatbox (har för mig att du skrev om det förut dock läääänge sen). Just köttet är något jag vill bättra mig på men tycker det är svårt att hitta lokala ekologiska bönder. Jag bor i Richmond så inte allt för långt från er 🙂

 8. Ni som verkar ha råd kan ju enkelt klimatkompensera? https://klimatkompensera.se/produkt/klimatkompensera/
  Bor också i England och har klimatångest.

 9. Hej, Jag är suuuper nyfiken på dom små formbara vaxdukarna. Kan du inte visa och om du vet var man kan köpa dom.
  Tack för en bra blogg, kan inte ens komma ihåg hur länge jag har följt dig, tror det är sen stureplans tiden 🙂