Q&A – Engelsk vs svensk blogg, ett plagg i månaden & potträning

Lite då och då samlar jag ihop kommentarer som har kommit in som jag känner är roliga att svara på i ett inlägg i en Q&A så att alla kan se dem. Här är de senaste frågorna och synpunkterna jag har fått;

Tycker så mycket om dina måndagsinlägg! Jag gillar ditt sätt att tänka och du får mig alltid att känna mig motiverad och inspirerad. Det skulle vara roligt att höra mer om hur tänker kring investeringar, det är något som jag själv har funderat på länge men som känns som något så svårt att komma igång med. I Sverige finns ju Avanza och det låter så straightforward, här i UK vet jag inte ens var jag ska börja. Jag har Nutmeg som investerar en viss summa åt mig varje månad men skulle så gärna lära mig mer.

Vad glad jag blir att du tycker om dem. De är mitt favoritinlägg att skriva på hela veckan. Det känns så bra att få gå igenom allting som jag har i tankarna. 

Just investeringar här i UK är jag dålig på. Vi investerar stort i fastigheter, men jag saknar de mindre investeringsmöjligheterna som jag kände att jag hade i Sverige. Jag kollade lite snabbt på Nutmeg och de är ett bra alternativ om man inte har så mycket tid att placera själv. Hur känner du? Funkar det? Jag har en tjejkompis som är väldigt insatt, så jag funderar på att ta ut henne på middag och grilla en smula. Jag har alltid tyckt att aktier och liknande är väldigt spännande. Nu ska vi gå och träffa en financial advisor i veckan, så vi får se vad hen säger. Det ska bli väldigt intressant!

Alltså detta behöver du inte alls ta till dig eller bry dig om men skriver ändå. På svenska skrivs månaderna med liten bokstav. Så också språk och nationalitetsord, t ex skrivs orden svenska och engelska inte med stor bokstav. Endast namnen England, Sverige. Och så fyller man inte i ”21a” alltså med a, som på engelska ”21st”. Förstår att du bott så länge i England att du inte reflekterar.
Om man tänker så skulle a:et betyda att 21 uttalas tjugoförst. +a. Liksom. Blir fel.
21 januari skriver man alltså.
Written with love. Tänkte mest på att du influerar andra som också kan börja skriva fel. Annars tycker jag du har ett gott språk för att ha bott så länge utomlands!

Jag tycker att den här kommentaren är ett så himla klockrent exempel på bra konstruktiv kritik. Tack snälla för att du tar dig tiden att skriva till mig. Jag tycker att det är lite klurigt att svänga mellan språken och ibland blir det att jag använder svensk grammatik på engelska och tvärtom. Jag ska absolut tänka på det i fortsättningen. Som du säger kanske andra ser mig skriva konstigt och tror att jag har rätt. Men jag hoppas att läsarna kan ha överseende och förståelse för att det kan bli fel ibland. Tack igen, jag ska verkligen tänka på just dessa saker i framtiden. 

Blev nyfiken på vad du menar när du skriver att du skriver 9 inlägg +6 på engelska, är det olika inlägg då? Eller översätter du ”bara” några inlägg från svenska? Innan när du hade båda i samma inlägg läste jag ofta båda två – men nu går jag inte in på den engelska alls och undrar om jag missar något?

Men vad gullig du är som vill läsa båda! Förr översatte jag alla inlägg direkt till engelska, men nu när de är separerade så vinklar jag istället innehållet en smula mer åt vardera marknad. Sverige vill gärna ha fler inlägg som är lite mer personliga och här i UK föredrar man färre inlägg som är mer matiga. Så därför väljer jag 3-5 inlägg per vecka från den svenska bloggen som jag översätter till engelska. Så om du läser den svenska bloggen så får du alla inläggen. Jag skriver oftast i samma ämne, men kan ibland göra det engelska inlägget lite mer fakta-baserat och mindre personligt. Ett roligt litet sidospår är att den engelska bloggen växer så att det knakar just nu. Helt plötsligt har den verkligen hittat sin marknad och det är superkul!

Tyckte 2018 var väldigt inspirerande på min blogg, jag älskade alla fina klänningar du hade! ❤️ De var underbara, jag köpte en från asos som du hade. Svart med metallknappar, uringning och smala band. Älskar den fortfarande ✨

Vad glad jag blir att du gillar klänningarna lika mycket som jag gör. Jag är absolut en klännings-tjej i grunden och jagar alltid efter den perfekta. Jag vet precis vilken klänning du menar, är det inte den på bilden över? En klassisk storfavorit i min garderob som jag kommer att använda länge. Även om jag bara köper ett plagg i månaden så kommer jag fortfarande att visa upp mer kläder än så på bloggen. De outfits jag bär är en blandning av mina egna äldre ur garderoben, pressprov och plagg som jag har köpt precis.

Jättebra! Jag har själv försökt lite olika ”regler” för att minska onödiga klädköp. Har inte riktigt hittat den rätta för mig ännu. Följ gärna upp hur det går senare under året!

Jag kände att det var dags för mig att få en bra struktur på min garderob och genom att bara köpa ett plagg i månaden så måste jag verkligen tänka till. Det går helt i linje med mitt mål att ha färre men bättre. Det ska bli väldigt spänannde att se hur det kommer att funka under året. Varje månad kommer jag att visa precis vad jag har valt och i slutet av året blir det en sammanfattning och utvärdering. Det är kul att utmana sig själv på det här sättet, (speciellt eftersom att jag redan har så mycket kläder och det knappast kommer att gå nöd på mig). 

Vilken bra idé! Du är verkligen inspirerande att följa.
Själv har jag oxå försökt börja tänka kvalitet framför kvantitet vilket bl.a. resulterat i att jag unnat mig mina två första kashmirtröjor som jag dessutom hittat på rea. Älskar dem och hoppas att de ska hålla i många år.

Vilka superköp! Jag är en kashmir-fan deluxe. Det finns inget så mjukt för huden och om man kan hitta snygga kashmirproduketer på rea så har man verkligen gjort ett kap. Jag sitter just nu och bloggar i en svart tröja från Uniqlo som jag köpte för nästan 10 år sedan som ser precis likadan ut nu som då. Så länge man tvättar plaggen rätt och inte för ofta (vädra dem utomhus lite då och då istället) så kommer de att hänga med att bra tag. Ett bra och hållbart köp helt enkelt!

Hej!

Kul att det ar dags for potta.
Vi bor också i London, sa jag hittade din blogg 🙂
Vi korde potttraning pa 3 dar ( blojfri.se) pa varan tjej nar hon var 23 månader och det funkade pa 4 dar! Blojfri från dag 1.
Basta vi gjort, sa smidigt. Visst de forsta dagarna var jobbiga men de lar sig sa fort. Vilket ar coolt att se.
Kor pa!

Å herre, 4 dagar?! Är det metoden då barnet är naket och man typ ”jagar” runt dem med pottan i högsta hugg? Det låter ju nästan lite för bra för att vara sant? Vi kanske ska ta en helg och testa när han känns mogen. Han är 16 månader nu, så vi kanske väntar till våren och börjar med att bara göra pottan rolig först. Tack för tipset <3

Åh vad kul och vad många ord han kan! 🙂 Vår son är nästan 15 månader så det är kul att se de här uppdateringarna då Ace bara är lite före 🙂 Gösta har inte börjat prata än men alla barn är såklart olika och man ska aldrig jämföra.

Vi började sätta Gösta på pottan då och då när han var ca 9 månader och nu har han självmant ganska nyligen börjat gå och sätta sig själv på den när han behöver bajsa (med kläderna på dock så man får ju hänga med i att han behöver gå och dra av kläderna). Kissa på pottan får vi nog ta senare när han kan förstå mer då de ju kissar så ofta. Jag tror att det bara är bra att göra pottan till en mysig plats, Gösta brukar till exempel sitta och läsa böcker på den och kan sitta hur länge som helst… hehe. Hoppad det gav lite tips

Åå, först och främst vad jag älskar namnet Gösta. Så himla gulligt på en liten kille.
Du har helt rätt, man ska verkligen aldrig jämföra för inga barn gör allt samtidigt. Det blir olika saker som tar prioritet och det är knappast så att de inte kommer att kunna prata/gå/annat när de är vuxna sen. Ace är en liten babblare och har varit det sedan han föddes (jag säger att det beror på att jag pratar så mycket) Men han har väldigt lite tålamod med saker som pussel och klossar. 

Vad coolt att ni började med pottan så tidigt och att det faktiskt funkar. Det enda tillfället jag skulle kunna beräkna när Ace kissar eller bajsar är precis när han hoppar in i badet, då ställer han sig alltid och pinkar i vattnet först haha. Tack för tipsen, det är verkligen svårt att veta var man ska börja när det är första barnet. Allt är ju så nytt!

Tack för alla era kommentarer, frågor, konstruktiva kritik och annat. Det är ni som gör den här bloggen levande och jag tycker att det är så kul att ha en dialog med er. <3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer

 1. Vi körde också potträning enligt boken Potträning på 3 dagar när sonen var 2 år. Fantastisk bok och det gick verkligen på 3 dagar för oss! Vi tog också bort nattblöjan efter ca 1,5 vecka så han blev helt blöjfri 🙂

 2. Hej!

  Upplevde din respons på språkkommentaren som genuint tacksam så nu flikar jag in med en till liten grej jag reagerade på i detta inlägget: https://www.tessm.se/2018/12/19/kroppen-efter-en-graviditet/

  I svenska språket (ingen aning om hur det är på engelska eller annat språk heller för den delen) används ordet ”chans” om
  något positivt – t.ex. jag har chans att vinna på lotto denna lördagen. Ordet risk används istället för någonting negativt – t.ex. risken är stor att jag också kommer bli förkyld.

  Utifrån den skrivregeln blir det lite tokigt att skriva ”Jag kunde statistiken och visste att chansen för ett missfall första gången är stor.”.

  Kanske reagerar jag extra på det iom att det verkligen är någonting negativt – eller så är jag bara en obota språkpolis 🤦🏼‍♀️.

  Brydde mig inte om att skriva något då eftersom jag älskar din blogg och bara vill sprida positiva vibbar när jag väl får tummen ur och lämnar en kommentar meen nu vann den inneboende språkpolisen än en gång iallafall 🤓

  1. Vilken jobbig kommentar, att du ens orkar skriva detta till henne. Jag sager själv alltid att det finns en chans, aven om det ar negativt laddad mening, man förstår ju med resten av meningen att man menar något som inte ar bra. Det spelar verkligen ingen roll, det ar inte liv och dod att du orkade skriva detta ar verkligen concerning…. let it go.