Min skönhetsresa – To Retinol or to not Retinol?

Att välja Retinol

The ordinary 2% Retinoid, The Ordinary 1% retinol, The Ordinary 0.5% Retinol, The Ordinary 5% Retinoid, First Aid Beuty Skinlab 0.25% Retinol,  Skinceuticals 0.3% Retinol, Dermaceutic 1% retinol, Dermaceutic 0.5% Retinol. Peter Thomas Roth 1.5% Retinol & Dr Brandt 2% Retinol (annonslänkar)

Jag är i den åldern då jag börjar bli lite sugen på mer aktiva ingredienser i min hudvårdsrutin.

Tidigare har jag mest satsat på fukt, gått på typiska ansiktsbehandlingar och har gjort en microdermabrasion då och då. Jag har även nyligen testat microneedling hemma, kollagenpreparat som puder i mat eller dryck och även en microcurrent filur som jag inte har hunnit blogga om än (det kommer!).

Det känns verkligen som en djungel där ute, så många olika ingredienser som ska göra så mycket olika saker. Eller ännu värre, samma sak! Vilken väljer man?

Jag funderar på att skaffa mig en dermatolog.

Problemet är bara att de ofta kommer kopplade till ett specifikt märke och då är jag rädd att de ska bara rekommendera det. Efter att ha blivit rekommenderad en riktigt stark och ganska katastrofartad Obagi-kur för några år sedan så är jag lite rädd att be om professionell hjälp med min hud igen. Förra gången tog det väldigt lång tid att få tillbaka mjukheten och spänsten i min hud igen, den blev så himla torr och jag ångrar verkligen att jag lyssnade så blindt på rekommendationerna jag fick.

Den här gången vill jag vara väldigt mycket mer försiktig känner jag. 

Jag har hört mycket gott om retinol, det vill säga vitamin A. Det ska enligt utsago vara den ingrediensen på marknaden som verkligen kan göra skillnad mot fina linjer, pigmentering och på kollagenet i huden. Det har visst att göra med att cellerna i det djupaste lagret av huden blir stimulerade att dela på sig och lyfta upp mot ytan av huden. Detta gör att den gamla huden flagar av och den nya kommer fram. (källa).

Här måste jag inflika att jag är långt ifrån någon expert och att jag med det här inlägget bara vill uppmärksamma er som är sugna på en retinolprodukt på hur mycket det finns att välja på. 

Det finns många olika styrkor och typer av retinol.

Förr var det mest receptbelagda preparat mot acne, men numera kan man hitta retinol hos många skönhetsmärken. Den starkaste varianterna är enligt vad jag har läst mig till online ”tretinoin” eller ”Retin-A”och de går bara att få på recept. De andra med retinol-liknande namn blir visst aktiva först när de når enzymerna i vår hud. De har samma typ av verkan, men inte lika kraftig vad jag har förstått.

Så när vi köper retinol-produkter så är det viktigt att titta på vilken typ av retinol som är i och även i vilken %. Ju högre procent, desto mer aktiv. Det betyder inte bara en kraftigare effekt, utan även att huden kan bli känsligare. När vi tar bort de gamla hudcellerna från ytan så tar vi även bort en del av skyddet mot sol och föroreningar. Så det är väldigt viktigt att skydda sig mot UV när man använder någon typ av retinol.

Det är även viktigt att inse att det här är stark kemi på ett helt annat plan än ”vanligt” inom hudvård. Så ha koll så att du inte blandar retinol med andra aktiva ämnen som inte är kompatibla tillsammans.

Det är lätt att bara köpa den produkten med ”bästa” retinolet. Men det kanske inte alls är vad vår hud behöver. Så det är värt att tänka till lite, fråga någon som har koll eller göra egen research först.

Själv har jag inte valt en produkt ännu, utan flurar fortfarande på om jag ska gå all-in eller bara lite i taget. Jag tycker om att ha gjort ordentlig research innan jag tar klivet och för att vara helt ärlig så känner jag att jag har för lite koll för att våga köpa något ännu. Det känns rent spontant vettigast att börja med en mindre aktiv variant först eftersom att min hud lätt blir röd och att jag rätt ofta hamnar på bild.

Jag gillar att läsa ingredienslistan på produkter innan jag köper dem och skulle nog inte köpa en retinolprodukt som inte anger hur många procent den innehåller. Regeln är ju oftast att ju tidigare i ingredienslistan desto mer av ämnet. Om man inte vet vilken styrka retinolet har, så det är svårt att gissa om det inte finns en % på förpackningen. Jag gillar tex ofta RENs produkter, men deras ”Bio retinoid anti-ageing cream” ger inte mycket information alls om hur aktiv den är eller hur stark deras retinoid är.

The Ordinary gör till exempel både retinol och retinoid-produkter. Vilket jag tycker är väldigt förvirrande. Vad är egentligen skillnaden? Någon som vet med säkerhet?*

Som ni hör är det en djungel och jag tror att jag måste be om hjälp för att verkligen komma till botten med vad just min hud behöver.

Det jag vill säga med det här inlägget är att man inte bara ska lyssna på någon säljare i butik när man letar efter en produkt med retinol. Gör research eller varför inte gå till en dermatolog och fråga vad de skulle rekommendera?

Är det någon av er som har testat en retinol eller retinoid/liknande produkt med vitamin A? Vad tycker du?

*Jag var på ett event hos en dermatolog i dag och frågade lite runt skillnaden mellan de olika retinol/retinoid sorterna och hon förklarade det som att det är olika många steg en produkt behöver ta innan den blir aktiv tillsammans med hudens enzymer. Så det är därför bra att hålla koll på exakt vilken retinol/retinoid som finns i produkten förutom % styrka. Sedan kan de även levereras på olika sätt in i huden, så det är ännu en aspekt. 

Jag lovar givetvis att göra ett till inlägg så fort jag har valt en produkt och använt den ett tag. 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer

 1. Vilket bra inlägg! Jag funderar också på att börja med en retinol-produkt men tänker börja med en ganska lätt %. Kanske någon från verso. Håller med om att det känns som en djungel…

 2. Har förstått att man ska börja med en produkt med låg procent Retinol för att sedan öka på, så huden vänjer sig. Annars blir man lätt väldigt torr

 3. Mycket intressant inlägg! Jag har nyligen börjat med Versos super eye serum och super facial serum som båda innehåller retinol. Makeupandmedicin.dk på instagram har mycket kunskap och bra råd om hur man ska tänka kring detta ämne så det är ett tips att följa henne:)

 4. Deciem (the Ordinary) har rätt bra info om olika typer av retinol/retinoid!

 5. Skippa OTC retinol i alla dess former och kör på tretinoin/Retin A (Retin A är ett märke, tretinoin är ingrediensen). Den är bevisad effektiv och är inte alls mer irriterande än retinol. OTC produkterna innehåller i regel en massa annat som kan irritera huden också (tex syror och c-vit), tretinoin är ett läkemedel och består endast av det aktiva ämnet i en helt basic kräm eller gelbas. Jag har reagerat mycket mer på olika retinol/retinoider än tretinoin! Det är dock viktigt att börja saaaakta, man börjar med 0.25% en gång i veckan och ökar på långsamt. När man kan använda den varje kväll utan problem kan man ta steget upp till 0.5% och köra samma taktik, en gång i veckan med 0.5 och resten 0.25. Kolla på youtubern Hot & Flashy, hon har jättebra videos om tretinoin.

 6. Jag har använt tretinoin, som är en starkare version än retinol. Jag har använt det mot min acne så kan inte säga nåt om vad det gör med lite äldre hy, men tretinoin är ju typ det enda som verkligen fungerar mot rynkor och så, vad jag har hört.
  Det jag framförallt tänkte säga är att både retinol och tretinoin som är A-vitaminderivat kan ge fosterskador så jag vill ge dig ett varningens ord att sluta använda dem om du och Garth försöker få ett till barn.
  Kram!

 7. Superintressant inlägg! Älskar att läsa om kemin bakom hudvård och hudvård som är tillgänglig även för mig med student-budget 🙂

 8. Ofta har produkterna lite förvirrande namn, men om man ska vara strikt så är retinol just retinol, medan samlingsnamnet retinoid kan vara både retinol eller andra varianter på a-vitamin. Jag har testat många olika varianter, men överlag brukar de vara för starka för min känsliga hy. En som är mild är Sunday Rileys Luna, men jag tycker inte att den gör så mycket. Min favorit är istället Beauty Pacifique Clinical Super 3 Booster. Använder den ett par gånger i veckan, den är stark (men inte irriterande) och väldigt återfuktande.

 9. Har också passat på att handla Verso nu när det var rea i julas! Har bara börjat använda ögonkrämen, den är bra men man ska akta sig från att ha den överallt och ha en återfuktande kräm ovanpå (jag använder Maria Åkerbergs eye cream, inget aktivt i den). Ögonen är ju där åldern syns först för många! Sen skulle jag säga att fukt och spf är det viktigaste för att få behålla en fin hy. Ett återfuktande ansiktsvatten (jag använder pyungkul mist) och hyualronic acid (har precis börjat med NIOD’s mmhc2, är chockad av effekten!) är grunden för fukt. Rengöring, ansiktsvatten, hyualronic acid, (serum) och kräm är grunden för den dagliga rutinen, sen kan man byta ut serumen beroende på ens ‘problem’. Sorry för uppsatsen, men det är så kul när man lärt sig lite mer och slipper bli lurad av marknadsföring! Om någon mer delar mitt intresse så kom till gruppen Badrumsskåpet och/eller engelskspråkiga deciem gruppen (deciem chat room).

 10. Hej och tack för en bra blogg! Har följt den sedan 2011!

  Har använt the Ordinarys 0,5%-iga sedan i november. Min hud är väldigt känslig, men har inte reagerat mot den alls. Huden känns mindre torr och har en lenare ”yta”, inte alls lika ojämn som tidigare. Kan inte säga hur den hjälpt mot fina linjer dock, eftersom jag inte kollat detta alls haha!