Läsarfråga – Hur man behåller attraktionen i ett förhållande

hur man behåller attraktionen i ett förhållande

Vilken bra idé! Min fråga handlar om det här med attraktion, hur upprätthåller man det? Och hur viktigt är det att den finns där?

Min man och jag har varit ihop i 9 år och har en son i samma ålder som Ace. Tycker familjelivet och allt praktiskt fungerar toppen, och att vi lever väldigt jämställt. Men jag känner ingen attraktion till min man alls, tycker inte han är snygg eller speciellt tilltalande fysiskt. Såhär har jag känt till och från de senaste 5 åren, men eftersom allt annat fungerar så bra har jag valt att ignorera det. Har du några tankar omkring den här situationen? / M

Hej M!

Vilken bra och ärlig fråga om hur man behåller attraktionen i ett förhållande.

Jag tror att många går runt och känner likadant utan att egentligen våga prata om det. Man ”ska” ju liksom vara attraherad av sin partner och är man inte det så ”ska” man lämna dem. Det är så lätt att se det svart och vitt, perfekt eller inte alls. Men sanningen är att alla relationer är mittemellan. Det är sällan man känner samma attraktion för sin partner efter den första tiden. Det är helt naturligt. 

Jag och Garth är givetvis inget undantag. Vi är inte superattraherade av varandra precis hela tiden. För att vara det så känner jag att jag skulle behöva upphålla någon form av glossig fasad gentemot honom och tvärtom. Det finns tid och intresse för det i början, men efter ett tag tar livet över och vi slappnar av in i våra roller. Vi blir mer bekväma med varandra helt enkelt och det är väl egentligen ganska härligt? Men det går ut över attraktionen. 

Vi har alla moment då vi ligger sjuka i fula mjukiskläder på soffan och mular glass. När vi desperat behöver kissa när vår partner är i duschen eller när vi måste göra lite jobbiga saker framför varandra.

För mig var hela grejen att vara gravid och föda barn sjukt osexigt. Jag gillar inte tanken på att Garth har varit så himla involverad i allt som hade att göra med min kropp. Jag kände mig inte direkt snygg när jag var 9 månader gravid. Det är klart att det är jätteintressant för honom att veta allt när han inte kan gå igenom det själv. Men när han ville prata flytningar och bajs, så sa jag ifrån och det är jag glad för nu. Någon motta fick det vara, jag behöver lite privatliv jag med. 

Jag känner efter att vi fick barn att Garth nästan vet lite för mycket om mig, att det inte finns något mystiskt kvar längre. Det påverkade mig mycket i början och fick mig även att tappa en del attraktion gentemot honom. Jag kände inte att han skulle vara lika attraherad av mig längre och på grund av att jag kände mig oattraktiv så blev det att jag kände likadant mot honom. 

Jag funderade mycket just då på just hur man behåller attraktionen i ett förhållande. Jag behövde göra något för att det inte skulle kännas värre och vi skulle börja glida ifrån varandra fysiskt.

Jag tror att det är viktigt att få känna sig lite snygg och sexig i sin relation för att kunna fortsätta känna samma sak för sin partner. Vi speglar lätt det vi får. Om vår partner är lekfull, gullig, uppskattande och uppvaktar oss så blir de automatiskt även mer attraktiva för oss. De får oss att känna oss åtråvärda och det är väldigt viktigt i en relation (åt båda hållen).

Det som har hjälpt oss mycket med att få tillbaka attraktionen är datenights. Att vi får kliva ur hemmabubblan, klä upp oss och bara få vara oss en stund. Samma sak gäller tjej och kill-kvällar. Det är kul att få se sin partner i sitt esse och det är nyttigt att komma ut och ”jämföra” lite. 

Så fort jag är ute nu så tänker jag verkligen på vilken tur jag har som har Garth där hemma. Jag jämför honom lite halvomedvetet med alla killar jag ser och han vinner alltid. Det gör direkt att jag blir mer attraherad av honom igen. Sen är det alltid en boost när jag ser andra tjejer spana in honom, tycker jag i alla fall. Det är psykologiskt betingat att vilja ha vad andra vill ha och det har verkligen funkat för mig efter graviditeten. Jag måste bli påmind om hur attraktiv han är för att bilden av honom i hemma i soffan inte ska vara den enda jag har i hjärnan.

Om du vill försöka få tillbaka attraktionen mellan er och känner att det inte är totalkört så skulle jag börja med att försöka få till lite mystik igen. Lås om dig i duschen, så att han inte är van vid att se dig naken utan får jobba för det istället. Gör dig fin om ni får chansen att gå ut ensamma. Flörta med honom och försök få honom att flörta tillbaka. Lekfullhet är alltid roligt och smittsamt. Kanske hitta på någon rolig liten intern lek? Jag har en tjejkompis som ger sin man en utmaning lite då och då typ ”I dag måste du ta mig på rumpan 3 gånger”. För att få igång kemin igen efter att de fick barn.

Attraktion har ju väldigt sällan med utseende att göra efter den första tiden, utan mycket mer om hur det känns att vara runt den personen och hur den personen får oss att känna oss.

Det är därför vissa som är olyckliga i förhållanden är otrogna. Det kommer helt plötsligt en person och visar en uppskattning som partnern inte gör längre. Då spelar det ofta inte så mycket roll om de skulle vara intresserade av personen i fråga om de hade varit singlar, de faller för uppmärksamheten mer än personen helt enkelt. (Givetvis är det aldrig ok att vara otrogen, men det kan vara en förklaring till varför i vissa fall).

Jag tycker personligen att det låter som om att du skulle vilja få igång er kemi igen. Så varför inte bryta mönstret och gå på charmoffensiven själv? Även om du inte känner för det ”fake it until you make it”, det kanske räcker med lite mer kroppskontakt i början. En extra kram, en hand på ryggen, hålla handen.. så kan ni bygga vidare och se om attraktionen kommer tillbaka. Om han är en bra livspartner så har du ingenting att förlora.

Ett annat trick är att tänka efter i vilka situationer som du tyckte att han var extra attraktiv förr och försök återskapa dem. Jag tycker alltid om att se Garth på gymmet, så jag följer med då och då bara för att titta. Jag blir alltid lika imponerad över hur stark han är och det gör mig mer attraherad av honom igen. Har din man någonting liknande som han är lite extra bra på och som du är imponerad av? 

Det blev ett långt svar och som sagt är jag ingen relationsexpert. Men jag hoppas att du fick ett par idéer i alla fall. Jag tycker att det här är en väldigt aktuell fråga, speciellt för oss som nyligen har fått barn. Jag har en känsla av att nästan alla kommer att uppleva något liknande i en relation någon gång i livet.

Stora kramar och lycka till med attraktionen!

Tess

Någon annan som har några bra tips på hur man behåller attraktionen i ett förhållande?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer

 1. Min kille är som snyggast när vi är med några vänner (gamla eller nya) och han sitter och diskuterar något ämne som han tycker är spännande. Det var så det var när vi träffades första gången, jag tyckte hans sätt att prata på, det han sa osv. var så spännande och intressant. Han är otroligt intelligent och vänlig och snäll, så att bjuda med några vänner ut och dricka öl är ett hit för mig för då kan jag bara insupa hur sexig han är! Den sidan syns inte lika mycket när vi sitter hemma i soffan och ser tv 😉

  1. Exakt samma för mig! När jag smyg kollar på min kille från andra sidan bordet/rummet när han pratar med vänner är det bästa jag vet, när han sedan börjar skratta stannat tiden och jag smälter helt:)

 2. Fint svar Tess! Och fint att du bjuder in och delar dina egna erfarenheter, tack!!

 3. Vilka kloka ord! Fint svarat!

 4. Vad glad jag blev av att se det har inlagget. Jag har exakt samma problem i min relation – och man kanner sig ensam, riktigt taskig och som att ingen annan har samma problem. Jag ALSKAR min man med hela mitt hjarta och vi har ett underbart liv ihop, men attraktionen har forsvunnit for mig vilket saklart skapar problem i forhallandet. Men jag gjorde till och med ett nyarslofte till mig sjalv att i ar ska jag aktivt ta tag i det har – och kampa for var relation. Jag vill att vi ska vara tillsammans hela livet – och da maste gloden komma tillbaka. Tack for ett jattebra inlagg!

 5. SÅ bra! Tack för att du inspirerar med dina kloka ord, och för att du även väver in små exempel från ditt och Garth’s liv. Givande!

 6. Tusen tack för svar på min fråga! Ett så
  utförligt och förstående svar, kände igen mig så mycket i dina reflektioner. Ska ta till mig dina råd och jobba på att återskapa lite mer speciella moments och att tänka tillbaks på vad det var som gjorde att jag föll för honom i början. Kram!

 7. Tror också att alla relationer går igenom liknande faser. Jag själv har haft en sån, älskar min man men tyckte inte om att han på på sig vikt. Störde mig väldigt mkt på magen han började få. Men tillslut så lyckades jag vända på det. Jag är inte heller snyggast i världen och jag älskar min mans energi och utstrålning. Jag blev själv mer aktiv i sängen igen och vips så var attraktionen tillbaka. Trots sin mage som gan firtfarande har kvar, så kan han tillfredsställa mig fullt ut. Viktigt att även se på sig själv och sin del i att hålla glöd i relationen.

 8. Läs gärna Mating in Captivity av Esther Perel. Tankeställare!

 9. För mig är det så viktigt att bli sedd i ett förhållande, och inte tagen för givet. I tidigare förhållanden har jag mer känt mig som en polare, eller i värsta fall en möbel, nån som bara finns. Det finns inget som dödar glöden mer för mig. I mitt nuvarande förhållande så bekräftar vi varandra varje dag. Detta med mkt närhet och fysisk kontakt, vi säger vad vi betyder för varann varje dag och vi ser på varandra med ömhet. Å jag känner pirr i magen varje dag för min pojkvän. Förstår att detta kanske känns svårt om man har barn och då noll energi och är sliten och trött. Men tror det är viktigt att hitta tillbaka till detta om man tappat det, med exempelvis som du säger Tess date-nights etc.
  Kram

 10. Var skeptisk när jag såg önskemål om att du skulle skriva mer om relationer, just för att jag tänkte att du är ingen relationsexpert och att det därför mest skulle bli textutfyllnad men vad fel jag hade. Tack för ett fint, genomtänkt och tankeväckande inlägg, mycket att ta till sig. Inklusive att inte underskatta dig 🙂