De 3 typerna av kritik och hur vi bäst hanterar dem

De 3 typerna av kritik och hur vi hanterar dem

En av de absolut svåraste sakerna vi människor måste göra i livet är att hantera kritik. Speciellt viktigt är det då att ha koll på de 3 typerna av kritik och hur vi bör hantera dem. 

Både som modell och bloggare har jag fått min beskärda del av alla 3 typerna av kritik. Så pass så att jag verkligen var tvungen att lära mig skillanden mellan dem för att kunna fortsätta göra det jag gör. I slutändan är det helt ovärderligt och jag kan applicera den kunskapen på nästan allting som har med livet att göra. 

Kritik i sig är ett icke-laddat ord, det står både för bra och dåligt, fult och glatt. Även om en givetvis är mycket roligare att få den ena än den andra så är det otroligt viktigt att vi verkligen tar oss en funderare på hur vi bemöter dem båda, negativt och positivt.

Vi är tyvärr ofta ganska dåliga på att ta åt oss av positiv kritik. Det bor någon liten ödmjuk inre varelse i oss som inte riktigt vill ta in det fina som sägs. Det är lätt att vara mycket hårdare mot sig själv än vad vi bör vara. Så det första vi måste lära oss är att verkligen insupa den positiva kritik vi får. För den är otroligt viktig i längden. Om den positiva kritiken inte når fram så finns ingen motvikt till den negativa. Och om det bara känns negativt så är det lätt att man bara ger upp.

Det fina med positiv kritik är att den oftast är väldigt ärlig. Det får både den som ger och den som får kritiken att må bra. Visst kan man säga något snällt för att smöra lite, men det är nog ganska genomskinligt om man tänker efter en stund.

Det kan även bli för mycket av det goda. Om vi bara fick positiv kritik så skulle något trist hända. Vi skulle nämligen sluta utvecklas. Om ingen utmanade oss att bli bättre så skulle det liksom inte finnas en anledning att någonsin ändra något.

Så där kommer vi till den lite jobbigare, men ack så viktiga negativa kritiken. Här finns det två typer av kritik, den konstruktiva och den icke-konstruktiva.

Den förstämnda är i grunden en fin gest. Det kan vara tufft att höra att någonting inte är eller blev så bra som man hade hoppats på. Det kommer alltid sticka lite i bröstet att inse att något inte var bra nog. Men om ingen säger något så skulle vi aldrig veta att det blev tokigt och få tillfället att ändra oss. Det är otroligt viktigt att vi har vettiga människor runt oss som inte är rädda för att ta den obekväma stunden som kan uppstå. De är värda sin vikt i guld, för det är de som hjälper oss framåt i livet.

Personligen så får jag min allra bästa konstruktiva kritik från mina närmsta vänner (och när det kommer till bloggen – er läsare).

Det är även otroligt svårt att ge konstruktiv kritik på ett bra sätt. Att få ut ett negativt budskap, men på ett sätt som inspirerar föränding och inte sårar allt för mycket är en fin balansgång. De som är duktiga på att ge konstruktiv negativ kritik får den andra personen att gå ifrån samtalet med en känsla av att vara peppad på att bli/göra bättre. Det är en konst att lära sig att ge konstruktiv kritik, som är otroligt nyttig att ha med sig i livet.

De som tar konstruktiv kritik på ett bra sätt ser det som ett tillfälle att utvecklas. De som har svårare med att ta in någon form av negativ kritik slår lätt på försvarsmekanismer istället och tar illa upp. Tyvärr så betyder det att de stänger dörren till förändring och förbättring. Har man blivit nedhuggen en gång, så kommer man nog som vän inte våga säga något igen.

Därför är det otroligt viktigt att veta skillnaden på konstruktiv och icke-konstruktiv kritik.

Det första vi bör göra när vi får kritik är att tänka.

1. Har personen rätt? (var ärlig mot dig själv)
2. Är kritiken riktat mot någonting som vi kan förändra?
3. Erbjuder de ett förslag på en lösning?
4. Säger den här personen detta för att vi ska kunna bli bättre eller kan det ligga någonting annat bakom?

Om alla svaren över är ”ja” så är det mest troligt att kritiken är konstruktiv och då är det värt att lyssna. Personen i fråga gör dig en tjänst och tar en ganska oskön konversation med dig för att du ska kunna utvecklas. Även om du inte håller med till 100% så är det värt att lyssna och tacka för input.

Om något av svaren är ”nej” så är det mest troligt inte konstruktiv kritik. Visst är det en smula överkurs att erbjuda ett förslag på en lösning, men om man vill vara bra på att ge konstruktiv kritik så ingår det.

Om du kommer fram till att kritiken inte är konstruktiv så är det inte så mycket mer du behöver göra. Icke konstruktiv kritik handlar nästan enbart om avsändaren och väldigt lite om den som får ta emot den. Skillnaden här är att vissa människor mår bättre av att ge icke konstruktiv kritik. Det ger dem en illusion av makt över ditt liv. Jag säger illusion, för det är precis vad det är. Om du vet att kritiken är lite ful i kanten så är det inte värt att ens tänka på den en endaste liten sekund. Felet ligger inte hos dig.

Icke-konstruktiv kritik är sagd för att skada, med ett hopp att du inte ska ha koll på skillnaden mellan de båda typerna. De vill att du ska ta åt dig och att du ska må dåligt av vad som är sagt. Konstruktiv kritik är grundad i välmening och en vilja och förhoppning att du ska bli ditt bästa jag.

De flesta kommentarerna som har att göra med vårt utseende är tex icke-konstruktiva. Att vara ärlig är bra, men att vara över-ärlig är inte konstruktivt. Att börja meningar med ”jag vill inte vara otrevlig, men” betyder oftast att de visst vill vara otrevliga. Det spelar ingen roll hur mycket glitter man häller på en bajskorv, det är fortfarande i slutändan en bajskorv.

Så det absolut bästa vi kan göra i livet är att lära oss att verkligen hard-core ta in all den underbara positiva kritiken som vi får. Vi ska ta in och lära oss så mycket vi bara kan från den konstruktiva negativa kritiken som hjälper oss att utvecklas. Och vi ska skita totalt i den icke-konstruktiva kritiken. För den har i slutändan ingenting med oss att göra, utan handlar bara om avsändarens osäkerheter.

Om vi har koll på dessa 3 typerna av kritik så blir livet så mycket lättare att navigera. Vi lägger energin på rätt ställe och maximerar våra framgångar och lycka.

Foto – Ida Zander

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer

 1. Himla bra text, välarbetad! Jag tänkte bara på att du skriver att kritik inte är ett laddat ord, att det finns både positiv och negativ. Jag har fått lära mig att kritik alltid är negativt, att vi ska undvika att kritisera och istället ska ge feedback. Feedback i säg är ej laddat, utan det finns både positiv och konstruktiv/utvecklande (icke konstruktiv feedback ska man inte ängna sig åt över huvud taget). Finns säkert olika läror (och betyder nog samma sak, bara olika ord), eller kanske det är en översättningsgrej, critique kanske inte är ett laddat ord på engelska? Ännu ett intressant inlägg vore om hur man ger feedback, har precis varit på kommunikationskurs på jobbet och vad svårt det är att ge både positiv och utvecklande/kunstruktiv feedback! Vet inte om det är en ”svensk” grej att vi är så dåliga på att beröma eller ta upp ”jobbiga grejer”? Vad tror du? 🙂

  Tack så mycket för en grym blogg!!
  Kram Elin

 2. Hej Tess! Jag är också mamma till två små barn och därför tycker jag om när du skriver om Ace och mammalivet. Jag tycker även om när du skriver din åsikt i ett ämne, som du brukade göra förut. Hmm, sen tycker jag också om att läsa allmänt om vardagslivet, främst om goda recept då jag känner att jag hamnat i en cirkel där vi lagar 5-6 rätter om och om igen.

  Det jag tycker mindre om med din blogg är måndagsmantra, då jag känner att det är så många som redan skriver sånt. Känns som att var och varann influencer ger ut en bok om att älska sig själv eller tänka positivt så händer positiva saker. Givetvis är det god råd och det finns säkert någon som behöver dom tipsen i sitt liv, men jag tänker att det redan finns så mkt utav det. Att det blir att man bara skrollar förbi.

  Och det sista är att du alltid är så fixad. I texten kan jag relatera till dig när det kommer till stökigt hem eller för lite sömn men inte i bilderna. Och det går inte riktigt ihop alltid med din text. Att man ska vara sig själv, att alla är vackra på sitt sätt osv, och sen sitter du i din soffa i fina myskläder med superfint smink. Du är vacker, missförstå mig inte men det blir så tillgjort allting och jag tror att många av oss har tröttnat på det helt enkelt.

  Kanske mer av ostädat hem? Bilder med recept på en middag? Berg av tvätt? Ja, livet från olika håll helt enkelt.

  Jag önskar dig allt gott och tack för att du alltid har varit en bra skribent.

 3. Älskar att läsa dina längre inlägg, bra text!

 4. Toppeninlägg! Du satte ord på detta med kritik väldigt bra. Jag är känslig för negativ kritik har jag insett (och inte jättebra på att ta till mig av positiv kritik), men jag ska försöka reflektera mer över vilken typ av kritik jag får. Inte bra att vara så känslig att det blir ett hinder mot att utvecklas, som sagt… 🙂

 5. Tack Tess för ett bra inlägg som gav mig en tankeställare. Det här tar jag med mig in i 2019 🙂