Att hitta sina lyckomoment

hur man blir lycklig

När jag tänker tillbaka på mitt liv så är det nästan som att snabbspola en film. Men då och då pausar jag och ett specifikt minne står ut från mängden. Oftast är det ett fint minne som jag blir glad av att tänka på. 

Förr när jag rullade mitt liv på det där sättet i den lilla bion i min hjärna så ploppade ofta dåliga minnen upp först. De som var jobbiga och gav ångest. Så jag försökte att inte tänka så mycket på det förflutna. Det kändes bara jobbigt och grått.

Till jag en dag insåg att det inte är lika mycket mitt tidigare liv som det är fel på utan mitt sätt att se tillbaka på.

Det är så himla lätt att komma ihåg jobbiga saker i detalj. De känns så stora och mörka, som moln som tornar upp sig på himlen. Det investeras så mycket mer tankekraft och känslor in i just dessa momenten. Så det är kanske inte så konstigt att de gärna står ut och tar plats när man tittar tillbaka.

Men det är ju absolut inte till vår fördel att tänka på något som gör att vi känner oss nere eller ger oss ångest. Så istället för att bara försöka fokusera på nuet och framtiden så har jag valt att tänka om istället.

Jag började med att välja ett par riktigt fina glada minnen i mitt liv. Gärna i hyfsat samma sammanhang som de dåliga och så tänkte jag intensivt på dem varenda gång jag tittade tillbaka i minnesarkivet. Jag var superstrikt och lät inte mina tankar krypa mot de stora svarta molnen utan drog direkt tillbaka dem på ett mer soligt spår igen.

Sedan gjorde jag det här så ofta att de bra minnena började bli större och större och de dåliga mindre och mindre i jämförelse. Tillslut så är de bra minnena så stora att det bara är de jag ser när jag snabbspolar sådär. Minnen som gör mig stolt, känner mig älskad och får mig att må bra.

hitta dina lyckomoment

Men jag slutade inte där.

För allt vi gör i dag kommer att bli ett minne i morgon. Istället för att ”efterbehandla” saker och känslor på det sättet så kan jag lika gärna göra det direkt.

På så sätt hittade jag mina lyckomoment.

Ni vet de där gångerna i livet då allt känns så galet rätt. När man inte vill vara någonstans än precis just där just då. Det behöver inte vara stora saker utan det handlar om känslan av att vara lycklig i stunden.

Så fort jag känner den där lyckan i ett moment så tar jag en mental anteckning. Tänker att det här är ju ett lyckomoment och så fokuserar jag verkligen på att insupa den känslan precis just då. På det sättet etsar minnet in sig så mycket starkare än vad dehade gjort annars.

Dessa minnen är sen väldigt härliga att gå tillbaka till och återuppleva. Lyckokänslan kan komma fram som på beställning. Ungefär som när en skådespelare vill känna en känsla och återkallar ett minne. Fast i vanliga livet.

Givetvis ska man behandla gamla dåliga minnen, men det här handlar mer om att älta saker som har hänt som inte går att ändra. Det finns inget gott i det.

Det är ju egentligen en väldigt simpel grej att göra för att känna att livet är lite gladare. Det handlar bara om att omfördela. Du tar bara tankekraft från en sak och lägger det på något annat.

Har du redan lyckomoment att se tillbaka på, eller är det något som du behöver jobba på?

Foto – Ida Zander. Location – Honest Burgers Venn street

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer

  1. Detta var verkligen huvudet på spiken! Ett händelseförlopp (egentligen flera händelser) i samband med mitt bröllop har grämt mig ända sedan jag och min man gifte oss för ett par år sedan, och det har fått mig att må så dåligt trots att jag är jättelyckligt gift. Den dagen ska jag försöka programmera om helt, för det hände ju egentligen en massa underbara saker då också! 😊

    1. Tänkte också på mått bröllop som på många sätt var så otroligt fantastiskt, men så är det några få saker som inte gick som jag tänkt och gjorde mig helt nedstämd i en hel månad efter bröllopet. Nu ska jag fokusera på de underbara delarna.

      1. Det är så himla lätt att fokusera på det negativa 1% istället för de positiva 99% tyvärr. <3

  2. Det här hade jag behövt att testa för jag är i ett läge där jag känner mig väldigt fast i att tänka på dåliga saker, och jag brukade va positiv! Men sen hände för mycket dålig under för många år och nu har jag svårt att komma på bra saker som hänt senare än när jag var barn eller i tidiga tonåren. Alla år efter det känns väldigt mörka och tunga, och jag är i mitten av tjugoårsåldern nu. Men några bra saker måste ju finnas så jag ska ge det här ett ärligt försök, för jag tror att jag ibland tänker på dåliga saker av rena vana. Tack för tipset Tess! Gillar sånna här inlägg btw. Och bilderna på dig va jättefina 🙂 tror jag ska låta mitt hår växa långt igen… Är ditt hår naturligt vågigt/lockigt förresten eller hur stylar du det? Behöver tips på hur man kan få det att se naturligt vågigt/lockigt ut och inte för stylat 🙂 Sorry för en lång och rörig kommentar 🙈 Kram

  3. hmm intressant- Jag tycker snarare att tiden förskönar! Hade en hemsk förlossning i våras. 16 h o fick hemska bristningar, kunde inte gå el sitta på över 1 månad.. var helt förstörd och lovade mig själv att jag aldrig skulle föda barn igen. Men nu några månader senare har det jobbiga bleknat och allt det fina -lyckan o tacksamheten av att få ett hälsosamt barn- har tagit över helt. Samma sak m andra grejer.. Förlorade mitt drömjobb en gång pga omorganisation o ny strategi från företaget. Va helt knäckt. Fick jobb på en amerikansk byrå och blev dåligt behandlad av mina kollegor från dag ett. Grät var dag efter jobbet, men bet ihop o höll ut. Efter 3 månader blev d bättre o idag ser jag tillbaka på den där byrå-tiden som en lärorik tid. Kanske inte mitt bästa minne men jag är samtidigt stolt över att jag härdade ut det jobbiga.

    1. Det låter som att du har lärt dig mycket av det som har gått fel och det är ju den bästa utkomsten av alla. Sen när det kommer till förlossningar har jag hört att det har något med hormoner att göra att vi glömmer. Så att vi ska vilja gå igenom hela grejen igen….