Måndagslistan 19e November

Hej fina ni! Hur var helgen?
Min helg blev lite annorlunda än vad jag hade tänkt mig. Jag gick nämligen till tandläkaren i lördags för att titta på en lös krona.
Jag har haft problem med två tänder sedan jag var i yngre tonåren. Det spelar ingen roll hur bra jag tar hand om dem, de är bara porösa och eländiga. Pappa tandläkare har lagat och lagat, tillslut för kanske 10 år sedan fick jag rotfylla en och sätta på en krona.
Nu när vi tog bort kronan för att titta, så såg det tyvärr inte bra ut under. Så min stackars nya tandläkare här i London fick ge mig det jobbiga beskedet att tanden måste bort helt och hållet. (Jag skickade röntgenbilder och diskuterade allt med Pappa såklart).
Jag fick ett val, antingen går jag hem och laddar upp inför att ta bort den nästa vecka, eller så gör vi det direkt.
Jag tänkte inte så mycket på saken och kände att det nog kunde vara bra att få överstökat. Så 30 minuter senare var tanden borta.
MEN det är ju faktiskt en operation... något jag inte riktigt tänkte på. Det är ju blod, stygn, bedövning och smärtlindring efter. Så resten av helgen gick bort. Snälla Garth tog med Ace på äventyr så att jag kunde vila hemma på soffan både lördag och söndag.
Så nu har jag en glugg (långt bak i munnen, så den syns inte, men känns). Och om 3 månader så blir det en operation till och då får jag ett implantat. Alltså en fejktand som de fäster i käkbenet.
Det här visar om något att man kan ha otur med sina tänder, även om man tar väldigt väl hand om dem och även om man har en pappa som är tandläkare.
Det är skönt att jag har hittat en tandis här i London som jag verkligen litar på. Jag var orolig för just den biten när pappa pensionerade sig.

Efter en smått jobbig helg känns det bra att starta på nytt med veckans mantra, mål, vision, fokus och dröm:

Veckans mantra – ”Tack”. Det behöver inte vara så mycket svårare än så. Tack för min underbara lilla familj som gör att jag känner mig älskad varje dag. Tack för mina fantastiska vänner som alltid finns där i vått och torrt. Tack för att jag får bo här i London där jag har så många öppna dörrar och roliga möjligheter. Tack för att jag trots magproblem och nu tandproblem ändå är väldigt frisk och hälsosam i övrigt. Tack för att jag får jobba med något som jag tycker är otroligt roligt. Tack!

Veckans affirmation – ”Jag blir stakare och hälsosammare varje dag”. Det är helt galet hur min hälsokurva har gått rakt upp sedan jag slutade amma, blev av med bröstbölden och alla hormonerna började släppa. Jag känner mig mer fylld av energi varje morgon jag vaknar. Just nu sover Ace hela nätter (ibland 7-9!) så sömnen har verkligen fått sig en boost. Om jag fortsätter må så här bra så kommer nog magbesvären att släppa snart de med. Heja kroppen!

Veckans mål – Att få 90% av mina julklappar köpta nu under cyber week och Black Friday.

Veckans dröm – En egen kock. Får man vara så lat? Det vore toppen att ha någon som var kunnig inom näringslära som kunde laga mat till oss. Garth behöver lite annat än vad jag behöver, han tränar CrossFit 3-4grr i veckan och cyklar till och från jobbet varje dag. Jag får en del vardagsmotion, men annars är det bara max 2 pass yoga för tillfället. Så han behöver lite andra näringsämnen och kalorier än vad jag behöver.

Vi har testat ett gäng olika typer av färdiglagade boxar som man får levererat hem eller till gymmet, men ingen av dem var särskilt goda i längden. Så en egen kock vore ju drömmen.

Veckans vision – Jag blir mer och mer zen med åren. Så jag har en vision av mig själv som 50-någonting, med långt grått hår, sittande på en strand i ett varmt land, i lotusposition i solnedgången. Lugn som en filbunke, med ett leende på läpparna och helt ok med att bara vara stilla för en stund. Det är mitt mål – lugn, nöjd och lycklig. (Med sånt här hår)

Veckans fokus –  Jag vill verkligen få till min diet. Nu när jag bara har kunnat äta soppa och yoghurt i 3 dagar så känns det som en perfekt nystart. Vi är duktiga på att köpa och laga ekologiskt och om vi kör takeaway så är det hyfsat hälsosamma saker som Pho och Poké. När jag äter godis så är det mörk choklad som gäller och jag köper hellre kefir eller en grön juice än något sött när jag är ute. Men det är fortfarande lite mycket kött till middag. Jag har börjat byta ut nötkött mot vilt och har lagt till bland annat anka istället för en köttbit på vår meny hemma. Målet nu är att få till en vegetarisk middag i veckan, som både jag och Garth kan äta. Det måste nog vara en pasta för att Garth ska gå med på det. Har ni några bra recept att dela med er kanske?

Det finns inga bra vegetariska restauranger här i Clapham tyvärr, det hade varit bra om jag hade kunnat få lite inspo på så sätt.

Veckans händelse – Black Friday haha. Jag tycker att det är lite sport att hitta saker som jag ändå ska köpa fast till reducerat pris. Min tävlingsnerv blir triggad!

Lärdom från förra veckan – Ibland är det bra att inte hinna tänka igenom beslut för länge. Om jag hade valt att vänta med tanden så hade jag bävat för det hela veckan och säkert googlat mig till att jag skulle dö. Snabba beslut är ofta på intuition och magkänsla, vilket nästan alltid är rätt.

Veckans vardagslyx –Vår fina vän Amy lånade Olive över helgen och som tack så fick vi två boxar med hennes underbara hemgjorda choklad. Hon är en raw-kock med fokus på just choklad och hennes kreationer är det godste jag någonsin har smakat.

Veckans Inspiration – En gullig läsare tipsade om ”Explained” på Netflix och jag har slukat showen hela helgen. Det är korta små avsnitt som förklarar allt från cryptocurrency och block chain till K-Pop och varför kvinnor tjänar mindre än män (jag har sett det avsnittet 3 ggr, för att det är så bra). Precis min typ av tv!

Vad är veckans mantra, mål, vision, fokus och dröm för er?

Foto – Ida Zander

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer

 1. hej t!

  det var så länge sedan jag var här och läste, jag har nästan slutat med bloggar men ibland tittar jag in hos dig och jag kan bara säga wow. det finns ingen som skriver så ”långt” som jag orkar läsa, och det finns ingen som inspirerar mig som du! <3

  det är så jordnära och fint och trevligt här inne hos dig. det gör mig så glad!

  här är ett av mina favorit-vegetariska recept. pajen började med att mamma lagade det till mig som substitut på julbordet (undertecknad äter inte kött) men det har blivit en riktigt standard under vintern. med god sallad till blir i alla fall jag riktigt mätt, och någon som garth får väl ta två bitar i stället? alla jag bjuder på ä l s k a r denna!

  https://www.ica.se/recept/gronkalspaj-med-valnotter-493529/
  ALLTSÅ MMMMM.

  andra fina vegetariska recept kan vara att bara ha plock; stekt halloumi, couscous/bulgur/matvete med tomater, rivna morötter, sås på turkish youghrt med lime och honung i, eller tzatiziki för den delen. you get the picture? det man tycker om liksom. kanske i ett pitabröd? det roliga när man slutar äta kött är att lära sig tänka nytt. måste inte vara pasta med saker (no shame!)

  annan räddare i nöden hemma på vardagar när jag aldrig vet vad jag ska laga, den första går på några minuter;
  grön ärtsoppa med buffelmozzarella och torrostade mandelspån.

  ELLER
  http://aeochmillan.blogspot.com/2011/09/kokosdoftande-morotssoppa-med-lime-och.html (med bruschetta till är denna riktigt lyxig!)

  PUSS OCH LYCKA TILL MED ALLT GULLIS!

 2. Hehe, vi delar lätt visionen om oss själva i femtioårsåldern. Mitt vision för veckan är ”business as usual”: det vill säga en bra mix utav business, nätverkande och skrivande. Fokusområden är att boka föreläsning, jobba med bloggen och fortsätta förbereda för min bok. Kommer bli kul! 👊😃

 3. Usch och fy vilken helg :/ jag har själv haft otur med tand- och tandköttskvaliten så jag känner allt för väl igen det du skriver.. trots omsorg så har jag haft min beskära del av problem med tänder och tandkött.

  Häftigt att de kan sätta in en ”ny” tand, tekniken har gått framåt! Lycka till!

 4. Hej Tess!

  Vad läskigt med tanden, men smart att bara köra på. Jag har tandläkarskräck deluxe så mår lite dåligt bara av att läsa om det men skönt att det gick bra! Du är nog lite tuffare än mig i de sammanhangen 😉

  Ang. vegorätter som passar både dig och garth – kolla gärna in min blogg för att få lite inspiration. Jag har recept på vegetariska pastarätter, matiga vegetariska sallader och allt möjligt annat!

  /Emmeline