Ont i magen

ont i magen, omeprazole, magsår och magkatarr

Just nu har jag haft en sån där period då jag lider mycket av ont i magen.

Jag har ärvt min ”stressmage” av Pappa och det hjälper inte att jag ibland kan vara smått neurotisk som person. Jag har jobbat väldigt mycket med min stress och slängar av ångest under åren. I dag känner jag att jag har så mycket bättre kontroll.

Oftast blir det som allra värst när jag har haft en stressig tid och börjar varva ner igen. Värst var det när jag fick mitt magsår efter vårt bröllop 2015, då låg jag på sjukhus i flera dagar innan de kom på vad felet var.

Sedan dess har jag ätit Omeprazole så fort jag får känningar. Och jag mår ju sååå mycket bättre när jag äter dem.

Just nu tar jag dem i månadsdoser när det behövs. Men egentligen skulle jag behöva ta dem varje dag året om för att känna mig helt bra.

Jag gick drygt ett år utan att behöva ta något när jag var gravid, men nu efter har det blivit värre än någonsin. Häromnatten vaknade jag upp i panik, då hade jag lyckats andas in magsyra. Om ni inte vet hur det känns så kan jag säga att det är läskigt. Det brinner i hela lungorna och känns som att man inte kan andas. Så då bestämde jag mig för att börja ta tabletter igen.

Men man kan ju inte äta medicin hela livet? Jag blir så orolig över hur det kan påverka hälsan i längden. Jag som knappt ens vill ta en alvedon. Men jag vill ju inte ha ont i magen konstant heller.

ont i magen, omeprazole, magsår och magkatarr

Yoga hjälper, att sova lite mer hjälper, att stressa ner och tänka ”jag gör mitt bästa i situationen” hjälper och att vara snäll mot mig själv hjälper. Jag mår även bättre om jag inte äter allt för stark eller fet mat (ostar är bara att glömma) samt rött kött. Alkohol är inte heller någon hit och jag måste vara försiktig med citrus på morgonen.

Jag äter aldrig kött på dagarna, utan det är bara med Garth på kvällen som det sker kanske 3 dagar i veckan. Oftast blir det en bolognese (gjord på hjort), lamm i ugnen, grillad kycklig eller så gör jag beefribs i ugnen. Jag äter däremot helt andra proportioner än förr. I huvudsak fokuserar jag på ”tillbehören” och så får köttet bli det extra istället. Det hjälper en hel del.

Jag gjorde misstaget häromdagen att äta turkisk peppar… jag som ÄLSKAR turkisk peppar blev helt skakig och spyfärdig efter.

Nej hörrni, det här är inte kul.

Nu när jag äter mina omeprazole mår jag bättre. Men jag vill helst inte behöva medicinera symptomen utan istället hitta en bestånde rutin som gör att jag slipper må dåligt från grunden. Jag vill ta bort själva problemet.

Så jag undrar om någon av er har tampats med samma problem och har goda råd att dela med er om vad jag kan göra för att slippa ha ont i magen?

Foto – Ida Zander

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer

 1. Det här är helt sjukt men. Coca cola! Helt avslagen på bubblorna helst men vanlig funkar också, asså riktig Cocoa cola inte diet etc. Det funkar tro mig. Testa och säg till! Stackare !!

 2. Jag har samma, fick det för ungefär 5 år sedan. Åt 80mg esomeprazol/dag i säkert 3 år. Har nu lyckats trappa ner till 20mg om dagen. Men blir tyvärr inte bättre än så. Har gjort 2 gastroskopier, den första visade att magmunnen alltid är öppen, vilket det låter som att det även är för dig eftersom du får upp magsyra. Det har jag som tur är inte längre. Men de visar inget annat. Har inga helicobacter heller, så är inte det.

  Någon skrev coca-cola, jag säger absolut inte. Det är alldeles för frätande för slemhinnan i magsäcken även utan kolsyra. Jag kan få problem i flera dagar om jag dricker det.

  Det som funkar ok för mig – ingen kolsyra, inte för mkt kaffe spec inte på tom mage, inga sötningsmedel, inget surt, typ citron, apelsin etc, äta regelbundet. Undvik träning där du står upp och ner, eller står framåtlutad kommer ut magsyra som retar matstrupen då, inte heller löpning funkade för mig för blev samma sak.

  Jag vet att en del blir hjälpta av matsmältningsenzymer från hälsokost. Har dock inte testat själv. När det var som värst för mig hjälpte Silicea mag och tarm gel, det neutraliserar magsyran direkt.

  Behöver också tips på att bli av med det där sista av mitt som envist bitit sig kvar!

 3. Får samma av att dricka koffein (och alkohol som du). Särskilt kaffe men ibland även te. Så dricker inte kaffe och dricker bara te när jag verkligen vill mysa till det…

 4. Aner ikke om det hjelper på det, men tror det hjelper for alt: probiotikatabletter.

 5. Har du hittat en kompetent akupunktör
  så borde han kuna få balans på dina magproblem ganska snabbt.
  Höj din huvudända,säng med en bräda 2,5 cm så slipper du magsyran under natten. Effektivt.
  Hade reflux för många år sedan men min bräda ligger fortfarande kvar.
  Undvik kall mat i möjligaste mån.
  Berätta hur det går för dig framöver.
  Lycka till.

 6. Har haft otroliga besvär under åren, men att ”starta om magen” sa min läkare till mig skulle vara bra då hela mag-tarmsystemet var satt ur balans. Lidigt mycket av ibs och får alltid magsyreproblem i samband med det. Lösningen – Fibrer (inolaxol) och probiotika för mig i minst ett år. Att gå på toa när kroppen sa till och att skippa all mat som triggar under lång tid.

 7. Har också jätteproblem med magen. 🙁 Omeprazol har jag gått på i flera år så de har helt tappat effekten, gick i flera veckor nu i höst med en känsla av att något hade fastnat i halsen, till slut blev det så illa att det kändes som jag blev strypt, som att någon tog strypgrepp runt min hals! Det var magsyran som var uppe i halsen och frätade… Strypkänslan försvann när jag bytte till esomeprazol dubbel dos och ranitidin dubbel dos. Dock är svedan i magen fortfarande kvar och det är verkligen sjukt jobbigt. Känns som jag vill äta saker hela tiden, samtidigt så blir det värre av att äta. Äter inga kryddor, inget surt, ingen alkohol osv.
  Det är inte alls bra att ta omeprazol/esomeprazol resten av livet. De ger brist på vitaminer och leder till osteoporos. Men obehandlad reflux kan orsaka cancer, och magsår inre blödningar. Sen blir ju livskvaliteten kraftigt försämrad av att ha ont och må illa hela tiden. Känns inte som man har något alternativ.
  Men du borde be om en utredning där de kollar upp vad orsaken kan vara. Kanske är det något som går att åtgärda? I mitt fall är det tyvärr inte det, jag har bestående skador efter cancerbehandling. Om man måste ta dessa mediciner kan man försöka förebygga genom att ta tillskott av B12 och folat, D-vitamin och se till att få i sig lite extra kalcium. Man bör även göra bentäthetsscans. Tänk på att inte äta middag sent på kvällen, när du lägger dig ska maten vara smält. Ät middag vid 4-5 och ät kvällsmat vid 8-9 tex mackor, gröt, smoothie eller yoghurt.
  Kram

 8. Tips, börja ta B12 vitaminer om du under längre perioder ätit/kommer äta omeprazol. Omeprazol påverkar PH balansen i magensäcken och produktionen av intrinsic factor (IF), vilket behövs för att absorbera B12 i tunntarmen. B12 brist ger likt järn anemi. Är viktigt för produktionen av celler i kroppen, speciellt dom som skyddar nerverna och blodkomponenter. Det som är bra med b12 vitaminer är att dom absorberas utan IF.

 9. Ta supersymbiotika! det är fantastiskt för magen! De forskar massa på det på Karolinska institutet.
  https://supersynbiotics.se

 10. Marina Linder

  Enligt ayurveda (indisk läkekonst) är problemen du beskriver pga pittaobalans. Det finns mycket att göra kring stressreducering och mage om du googlar på pittaobalans eller pitta imbalance. Om dina problem kvarstår kan du därefter följa råden kring vataobalans.

 11. Michelle

  Du får gärna maila mig , har också stressmage och nu magsår..
  Precis flyttat till marbella , och magen kraschade med flytten , jag såg själv inres TT det var för mkt. Eller följ mig på Instagram så Jan man ju skriva meddelanden där!

  1. Tack snälla du! Det verkar tyvärr vara ganska många av oss med stressmage som går runt och har onödigt ont. Jag kan tänka mig att en flytt till ett annat land verkligen kan ge precis den typen av stress som kan bli för mycket.

 12. Caroline

  Hej Tess! Aloe vera hjälpte mig att läka min magkatarr. Åt Omeprazol under 3 år för symptom som visade sig vara glutenintolerans. Omeprazolen gjorde att jag fick B12-brist (Maria beskrev hur detta funkar i sin kommentar nedan) och fick injiceras utomlands för att återställa min B12-balans samt mitt skadade nervsystem. I England sa läkarna att mina B12-nivåer var normala fastän jag låg extremt lågt till på blodprovet och hade utmattning samt mycket nervösa symptom som kan kopplas till nervsystemet. Ligger man runt 250 och under på skalan upp till 900 bör man skaffa extra tillskott omgående, för mig var injicering det allra bästa då jag hade dåligt upptag av tabletter i magen. Aloe veran drack jag 2-3 gånger om dagen, det allra bästa var när jag hade egen aloe-planta och blandade i gelen i en mixer med mineralvatten utan bubblor och citron, ibland papaya om jag hade tillgång till det. Ta hand om dig!

  1. Tack vilka bra tips. jag sprang och köpte B12 direkt! Jag har en aloe planta hemma, men jag vet inte riktigt om jag vågar börja greja med den. Är det helt säkert att göra själv?

 13. Hej!
  Läser o känner igen mig. Undrar så om du fått rätt på din mage o om du har några tips att ge?
  Kram Angelica