Hur står det till med dina tänder, tandkött och munhälsa?

Jag skulle inte vara en bra tandläkar-dotter om jag inte skrev ett inlägg om tänder, tandkött och munhälsa då och då. 

Min pappa är visserligen pensionerad nu, men har jobbat som tandläkare sedan han var i 20-årsåldern. Min styvmamma är en fantastiskt duktig tandhygienist och min syster Isabelle följer i hennes fotspår. Vi har koll på tänder i vår familj helt enkelt.

Så vi börjar med det mest grundläggande :

Borsta tänderna 2 ggr per dag – Jag vet… men det är förvånande många som hoppar över att borsta tänderna. Ju längre du lämnar tänderna att grotta till sig desto större risk att du får hål.

Borsta inte för hårt – Det är lätt att vilja ta i ordentligt, men du kan skada både emaljen och tandköttet om du borstar för hårt. Det allra bästa är att använda en eltandborste och låta den göra hela jobbet.

Använda tandtråd –  Återigen något som jag är väldigt förvånad över att inte alla gör. Du kommer bara åt långsidorna av tanden med tandborsten. Ja, det kan göra lite ont och blöda lite i början om du inte vanligtvis flossar. Men det är ett tecken på början till tandköttsproblem, så då är det ännu viktigare att fortsätta. Jag kör tandtråd varje kväll och älskar känslan av rena tänder. Testa i en vecka och känn skillnaden, jag lovar att det är värt det.

Använd tandkräm – Borsten är ett system för att få ut tandkrämen över hela tänderna. En ärta i storlek för de små och minst 1 cm för oss vuxna (tänk tandborstens längd).

Borsta med flour – Flour i tandkrämen är viktigt för att stärka emaljen. Det är värt att ta reda på hur mycket flour som finns i vattnet där du bor. Här i Europa är nivåerna fortfarande så låga att det inte är någon fara att få i sig flour både i vattnet och genom tandkräm. Men vissa ställen i tex Asien har mycket högre flournivåer i vattnet, då kan man behöva vara lite mer försiktig. Jag vet att det finns många sidor av ”experter” på nätet som säger att flour ger lägre IQ osv… Om du borstar med en flourfri tandkräm så är det nästan som att inte borsta alls. Jag har hellre mina tänder kvar och har koll på flourhalten i vattnet än att riskera att borsta utan.

Borsta inte tänderna direkt efter att du har ätit eller druckit något syrligt – Syra påverkar emaljen tillfälligt och om du borstar då så kan du skada dina tänder. Skölj med vatten och vänta i alla fall en halvtimma innan du borstar.

Gå till tandläkaren en gång om året – Många tandproblem går att motverka om de hittas i tid. Tanden kan laga sig själv om din tandläkare är uppmärksam på att en skada har skett. Så gå även om du inte har några direkta problem.

Gå till en tandhygienist – Det är som att få en riktigt rejäl storrengöring av munnen. De rensar, polerar och ger råd och tips på hur du kan ta bättre hand om dina tänder och tandkött. Alla behöver gå till en tandhygienist, det är friskvård och inte bara för de som har problem.

Försök att inte småsnacksa – Ät allting på en gång, sitt inte och dra ut på ätandet för länge. Det värsta du kan göra för dina tänder är att äta hela dagen lång. Det är ok att äta söta saker, men sitt inte och sug på dem i all evighet.

Ett par andra saker som påverkar dina tänder som du kanske inte vet om är;

Magsyra – Om du har problem med stressmage eller mycket magsyra så kan det påverka din tandhälsa. Syran fräter på emaljen och du kan få ordentliga tandproblem om du inte tar tag i det. Detta är anledningen till att bulimiker ofta har stora tandproblem.

Stress – Du kan pressa och gnissla tänderna tills de går sönder. Stress påverkar hela kroppen och våra stackars tänder kan få sprickor och bli nergnisslade om vi inte är försiktiga. Vi kan även få spänningshuvudvärk och ont i käkarna.

Tuggummi – Sockerfritt tuggummi är faktiskt bra för dina tänder för det stimulerar munnen att producera mer saliv. En torr mun är mer benägen att få bakterier än en som har saliv som rör sig runt konstant.

Dålig andedräkt – Kan bero på ont i halsen, magproblem eller vad du har ätit. Men det kan även bero på att du inte har borstat tänderna ordentligt. Många glömmer bort att borsta tungan och där finns massor med illaluktande bakterier. Om du kan använda en tungskrapa gör det. Annars ta en liten stund att borsta tungan med din tandborste varje dag.

Tänder är inte bara kosmetiska, de är även otroligt viktiga för vår hälsa. Problem med tandköttet kan reflekters i resten av kroppen. Det går även att se problem i kroppen genom att titta på tandköttet. Tandläkare kan upptäcka allt från diabetes till anemi och graviditet bara genom att titta på ditt tandkött. Ganska coolt ändå?

Så se till att gå minst en gång om året, för hela kroppens skull.

Är ni duktiga på tandhälsa? Vad skulle sporra er att bli bättre?

Foton – Ida Zander

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer

 1. Ah kan du inte tipsa om hur man valjer en bra tandlakare? Har du provat olika i London? NHS eller privat? Har du en tandlakare och/eller en tandhygienist du kan rekommendera? Tycker det ar sa himla svart och litar inte riktigt pa engelska tandlakare pga engelsman har sa ackliga tander generellt sett. A andra sidan har jag iofs fatt mina tander forstorda av en svenska tandlakare (Folktandvarden Hornstull)…

  Undrar ocksa om du har nagot du kan rekommendera om man vill bleka tanderna? Typ vilken metod som ar bast sa att man kan valja en tandlakare som anvander sig av den.

  1. Jag använder mig at TEN dental här i Clapham Common, och går privat. De finns över hela London och hittills har jag varit jättenöjd. Min hygga är superduktig och den tandläkaren jag såg nu nyligen frågade alla de rätta frågorna och rekommenderade samma som pappa hade gjort.
   Det finns tyvärr dåliga tandläkare i hela världen, man får gå lite på känsla och rekommendation tror jag.
   Här i London skulle jag absolut rekommendera att köra privat då jag tror att mycket av anledningen till att engelsmännens tänder är så dåliga är pga NHS. Det är billigare att dra ut tänder än att fixa dem…
   Jag kör på Crest White strips som jag köper från USA personligen (den som sitter i en timma) och är jättenöjd med dem. Se bara till att inte köpa dem online då det finns farliga piratkopior.

 2. Caroline

  Har aldrig haft problem. Inget hål eller så.
  Yttepytte tandsten på främre tänder.
  Men de är gula o fula tycker jag. De har dock alltid varit det så de är inte missfärgade.
  Minns jag klagade på det när jag var yngre och pappa sa att man hade starka tänder då, hihi!

  Nu var det några år seda jag var till tandläkare, så jag tog tag i det nyligen. Inte skitkul att lägga pengar på. Men nu har vi tydligen rabatt jag inte visste om, från försäkringskassan, 300 kr per år, som även kan sparas två år. Så jag fick 600 kronors rabatt! Betalade en tia. Haha!

  1. Nämen, det är ju toppen. En tia är det ju absolut värt. Den svenska sjukvården <3 Har du testat hemmablekningar som typ crest white strips? Jag tycker verkligen att de funkar och så slipper man gå all-in och bleka hos tandläkaren. Se till att köpa dem från USA dock, för det finns piratkopior som kan vara farliga på ställen som Ebay.

 3. Aldrig haft ett hål, men däremot tandsten men är dålig på att använda tandtråd. Om jag är duktig så sker det två gånger i månaden, så tack för påminnelsen, dags att ta tag i det igen 😅
  Varit sugen på att prova bleka tänderna men inte ’vågat’ än.

  1. Gud vad jag tjatar på Garth om den där jäkla tandtråden haha. Jag har hittat en rutin varje kväll och för att vara helt ärlig så ”fuskar” jag lite och använder plackers. De gör hela processen lite lättare och därför enklare att komma ihåg och orka tycker jag.
   Jag använder Crest white strips från USA. De som ska sitta i en timma. De är inte lika starka som ordentliga blekningar, men funkar verkligen. Se bara till att köpa dem där och inte online, för det finns piratkopior!

 4. Bra inlägg! Nu sitter jag här med perfekt rena tänder #tihi

  1. Caroline

   Jaa, håller med – bra inlägg!
   Tar gärna tips från dig på tandhygienist och tandläkare här i London.

   1. Tack snälla, jag tycker att det är viktigt! Sedan pappa har pensionerat sig har jag går till Ten Dental här i Clapham Common. Än så länge har jag bara varit hos hygienisten (som jag är väldigt nöjd med) och en check med tandläkaren. Jag ska tillbaka igen för en lös krona, så vi får se hur jag känner efter det. Men hittills är det alla tummar upp!

  2. Haha, underbart! <3