Q&A – Modellyrket, lägenheten ovanför och skönhetsprodukter som verkligen funkar.

Tack så otroligt mycket för alla era fina kommentarer, här kommer ett gäng svar på de allra senaste frågorna. 

Tycker om när buddisten i från boken eat, pay and love säger att obalans är en del i att vara i balans. Livet kan inte vara helt i balans där alla delar får lika mycket tid hela tiden utan omständigheterna gör att man måste vara flexibel, och det är helt okej! Det har inte märkts att du varit frånvarande, tycker det verkar som du har flera nya inlägg varje gång jag kikar in (vilket jag gör nästan varje dag). Så mitt råd är att inte vara så hård mot dig själv. Det märks att du lägger tid på dina inlägg, du skriver mycket och med kvalité. Tycker det är jätte roligt att du kommit igång mer den senaste tiden och har absolut inte märkt en ”dålig vecka med få inlägg”. Hoppas Ace mår bättre och att ni haft underbara dagar i Paris!Maria

Vad gullig du är och vad mycket bättre jag kände mig efter att ha läst din kommentar. Du har nog rätt att jag märker nog mest av de ”sämre” veckorna själv. Bara om jag ligger ett inlägg minus så känner jag mig stressad, men jag vill samtidigt inte mala ut halvgenomtänkta inlägg. Så jag måste bli bättre på att tänka att kvalitet är bättre än kvantitet även här på bloggen.
Jag älskar förresten det du sa om buddisten, så vettigt! Om man tänker ett steg längre så har hen ju helt rätt. Ganska befriande ändå!

Väldigt intressant inlägg. Jag är mammaledig med min 5,5 månaders, bor i ett nordiskt land. Inte upplevt att omgivningen är störd av honom ännu, vi har flugit en gång o det gick bra, tyckte att kabinpersonalen o medpassagerarna var lika tillmötesgående som alltid. Men kanske han är för liten för att påverka omgivningen negativt ännu, vad vet jag? En sak jag dock kan känna nu VS mitt liv innan bebbe är att man som mamma är totalt osynlig! Det är som om att omgivningen ibland bara räknar bort en när man kommer där med sin vagn.
Personligen har jag fått helt ny respekt för mammor/föräldrar sen jag själv blev mamma! Det är det svåraste (men mest tacksamma!) jobbet jag någonsin haft, o då har jag hunnit med ganska mkt innan jag blev mamma, inklusive att lära mig prata flytande kinesiska 🙂 Nu medan jag är mammaledig har jag jobbat ca 20% vid sidan om, samt passat på att ta körkort o det känns som en jättebragd, haha. Tittar storögt på mammor som rullar runt med tvillingvagnar -hur gör de?! Johanna

Åh herre, flytande kinesiska?! Vem är du superkvinna? Vad häftigt! Jag tycker faktiskt jag med att det är en bragd att hinna med att jobba, ha bebis och att ta körkort samtidigt. Jag hade som mål att ta körkort i våras, det gick sådär haha. Jag måste ta tag i det, jag har bil men inte körkort, så löjligt.

Jag förstår vad du menar med att vara osynlig. Det lustiga är att man blir van vid att vara lite gömd där bakom vagnen och sedan när man går ut själv och helt plötlsligt ”syns” igen så blir det världens chock. Det är lustigt hur bilden av oss själva har förändrats mer på insidan än på utsidan. Jag känner mig som en helt annan person nu.

Underbara bilder! Vilket jobb ni har lagt ner. Klapp på axeln till er båda. Vill gärna se kök och badrum innan och efter. Hade inte insta när du lade ut stories från lägenheten under renoveringen. Kram!

Tack snällaste du, det har varit så himla kul. Jag älskar att inreda och renovera. Jag och Garth är världens team och vårt förhållande är som bäst när vi har ett projekt på gång. Lustigt eller hur? Om du vill se mer före och efter bilder så kan du klicka på min highlight som heter ”Interiors” på min Instagram. Där kan du se nästan hela processen!

Haha underbart! Min son luftades idag när jag skulle laga middag å passade på att både göra ettan å tvåan bland leksakerna på köksgolvet medan en tom stekpanna stod och blev het på spisen. Lite samma känsla då! 

Haha, sakerna man vänjer sig vid som föräldrar. ”Neeeeej, inte smeta banan på Olive”, ”Ace inte pussa tunnelbanesätet!”, ”Men har du kissat i leklådan igen?”. Jag ska nog göra ett inlägg med alla oväntade saker man har sagt och gjort som förälder och få alla läsare att dela med sig. Det kan nog bli ganska roligt att läsa.

Hej,
Jag har en fråga. När man läser dina inlägg ibland så verkar det som att du får ta en så himla stor bit av livspusslet ensam. Tycker du att det i England förväntas att kvinnan ska ta hand om barn och familj och liksom lägga karriären åt sidan medan mannen i ett förhållande kan arbeta som vanligt?
Jag förstår såklart att detta är individuellt från par till par och familj att planera. Jag har själv inga barn men hoppas få inom de närmsta 2-3 åren och i min fantasi så tänker jag ju att jag ska kunna arbeta som vanligt efter mamma-ledigheten och att vi ska dela på ansvaret. Men i verkligheten kanske det inte blir så förstås. Jag hoppas bara att jag står på mig och inte förminskar mitt arbete då jag känner att det är lite av en kvinnofälla. Sen så vill man ju samtidigt spendera så mycket tid som möjligt med sina barn. Svår balans! Vad tycker du? Mrs P

Jo, tyvärr har du rätt. Det är inte lika jämlikt här i UK. En del har att göra med att vi har så fånigt lite pappaledighet (Garth hade två veckor…), att kulturen är annorlunda och att pappor får inte lika mycket förståelse på jobbet. Garth fick till exempel kritik när han tog ledigt för att jag skulle jobba en dag. Det var jättekonstigt för dem att hans jobb inte gick totalt först.

Samtidigt är föris och barnpassning helt enormt dyrt här, så det måste verkligen vara värt för mamman (eller pappan om mamman tjänar mer) att jobba ekonomiskt. I vår relation så har vi nog tjänat ganska precis lika mycket pengar om vi slår ut det över alla åren vi har varit tillsammans. Dock fick jag stå tillbaka under det första året och nu försöker jag klösa tillbaka min karriär igen. Men jag har sagt till Garth att den dagen jag tjänar mer igen så kommer vi att behöva tänka om. Vad tror ni, skulle han bli en bra hemmapappa?

Åh så inspirerande! Jag köpte mig en kappa från Max Mara inför denna säsong. Kostar en rejäl slant men jag känner mig så fin i den, den är väldigt varm och i Sverige där man bär kappor 9 månader om året så känns det värt att investera i en som håller och som man älskar…

I övrigt vill jag ha ett litet klassiskt skärp som går till det mesta, en Chloe Faye till jobbet, en partyväska från YSL och ett par riktigt, riktigt sköna klackar. Har svårt att hitta det sistnämnda, har du tips på lagom höga klackar som är sköna och snygga så får du gärna säga till :)!Maria

åå vad avis jag blir. Jag drömmer om min kappa, men såklart har jag kärat ner mig i den dyraste de har. Jag står verkligen i valet och kvalet om jag tycker att den är värd så hutlöst mycket pengar eller om jag ska nöja mig med något liknande istället. Sköna klackar i bra höjd hittar jag antingen hos Manolo Blahnik eller Jimmy Choo. Då väljer jag mellanhöjden och ser till att de har någonting extra istället. Typ spets, mesh eller en intressant detalj. Du verkar ha en vettig lista tycker jag. Det kanske är ett fint skärp jag behöver jag med?

Jag vill veta mer om hallmöbeln!!
Var kommer den ifrån 🙂 Fred

Den kommer från Ikea, så billigt och smidigt. Gå köp!

Har vä-ä-äntat på bilder från den inredningen!
Började läsa din blogg när ni hade köpt er lägenhet, den ni bor i, för inredningens skull. Du har så god smak och inte alls brittisk. Hur upplever britterna månntro din svenska inredning? Har du fått någon kul reaktion att dela med dig av?
I mina partiska ögon bor ju medelsvensson i Storbritannien inte särskilt… snyggt. Generaliserar. Men jag tror ju att er hyreslägenhet kommer bli nerringd när ni lägger ut den!
Alltså: show us more! Frido

Tack gulliga du, vad glad jag blir! Britterna har hittills tagit min stil riktigt bra. De höjer ibland ögonbrynet till vår stora Luceplan ”Hope” lampa i vardagsrummet, men vänjer sig efter ett par besök. Den är ganska maffig. Det är inte alla som gillar att ha öppet kök och frågar om ljud från diskmaskinen och matos. Men har man en tyst maskin och en bra fläkt så är det verkligen inga problem. Jag hoppas verkligen att lägenheten kommer att bli populär, kanske till och med att en svensk person flyttar in?

Helt klart magiskt fint! Ni har verkligen knutit ihop lägenheten supersnyggt, stilrent och elegant! Imponerad och kär i den! Kanske en fråga som du inte vill svara på på bloggen, det kanske är för privat, men hur kommer ni att välja att hyra ut den? Genom agency eller själva? Frågar då jag är sugen på att flytta till London under nästa år och hyresvärlden känns som en total djungel! En svensk landlord hade varit skönt för förklaringens skull i hur allt går till. Stora kramar! Amanda

Det kan jag absolut svara på. Vi tänker hyra ut privat. Vi bor ju i huset, så det är lätt för oss att hålla koll, fixa något om det behövs eller bara finnas där för frågor. Ett alternativ är att hyra ut till ett företag som använder det som en lägenhet åt sina medarbetare som bor utomlands och ska komma över en viss tid. Den skulle även passa för en liten familj eller kompisar som delar eftersom att den har två sovrum.

Jag såg er förlovningsvideo för fem år sen och det var då jag började läsa din blogg, tror det stod om den på Aftonbladet eller något. Har följt dig sedan dess fram till att du fick Ace (ledsen för det, men jag var inte ute efter en barnblogg. Har dock full förståelse för förändringen men var bara inte för mig). Börjar ”hitta tillbaka” till dig nu efter några månader med uppehåll. Så fin video, var typ kär i er i flera år. Kristin

Vad roligt att du har hittat tillbaka igen. Bloggen är organisk och svänger åt det hållet mitt liv beger sig. Men det betyder även att den kan svänga tillbaka mer i vanliga spår när det mest intensiva har lagt sig. Der är lite det som är charmen med en livsstilsblogg tycker jag personligen. Det är trevligt att ha dig tillbaka <3

För mig är just botox (kråksparkarna och glabella) och mikrodoser filler (under ögonen) faktiskt det som varit mest effektivt, men mina andra älsklingar är:
1) Retinol!
2) Bha och AHA
3) c-vitamin serum
4) p-piller! (Löste alla konstiga hudproblem och så växte håret ut ordentligt).
5) För håret: Olaplex.

För lös hud funkar ju tyvärr bara kirurgi. Jag skulle själv vilja då min DS ihopsydd men den är inte tillräckligt allvarlig. Stör mig ändå. Men men. Ha en härlig skönhetsresa!Nana

Jag är ganska spruträdd, så botox känns himla läskigt. Dock skulle jag hellre göra botox än fillers känner jag personligen. Det känns som att fillers förändrar utseenden och att botox bevarar. Jag kan givetvis ha helt fel och vara förblindad av alla konstiga läppar som jag ser där ute. Hur lägger de fillers under ögonen och hur vet man att de inte rör sig runt i ansiktet?

Tack för alla tips på ingredienser. Jag ska ta mig en närmare titt på Retinol, C-vitamin och Bha. P-piller har jag avsvurit mig från resten av livet after att jag insåg hur mycket det påverkade mitt liv till det negativa. Jag tror även att det var effekten av p-piller som gjorde att det tog oss ett år att bli gravida. Jag håller med om Olaplex till 100%, världen bästa hårupfinning!

Jag tror att jag kommer att behöva ha min DR ihopsydd. Men jag vill ha ett barn till, så jag väntar och står ut till dess. Med övningar hoppas jag att jag kan få lite mer förbättring på naturligt sätt. Hur länge är det sedan du fick barn?

Jag funderar själv på dermapenbehandling. Har du övervägt det? Olivia

Dermapen är samma som microneedeling, eller har jag helt fel? Jag tror att det kan göra en stor skillnad faktiskt, framförallt för pigmentförändringar och glow. Ni kommer att få se mig testa det här på bloggen snart!

Det enda som verkligen har en dokumterad effekt mot åldrande är tretinoin och C-vitamin med minst 20% ren askorbinsyra. Och att alltid ha minst spf 30 så fort man sticker näsan utanför dörren, men även inomhus om man sitter i solen framför ett fönster. Allt annat, oavsett vad de påstår, är sånt som kan hjälpa lite men de har inte samma vetenskapligt beprövade grund. Så börja med dessa och fyll på med annat. Finns mycket spännande! Jag använvder tex argireline, resveratrol+ferulic, EUK, azelaic acid, lactic acid, hylauronic acid, squalane, marula olja… Finns så mycket, men som sagt det viktigaste är tretinoin, vitamin C och solskydd. M

Å herre, du måste ha ett helt apotek hemma. Känner du att din hud klarar av allt det här, eller kör du det i cykler? Hur mycket förbättring kan man förvänta sig med tex C-vitamin jämfört med krämer som inte är cosmecuticals? Det här är jätteintressant tycker jag! Det är just den här djungeln som jag ska ge mig in i nu och all vägledning är väldigt uppskattad.

Jag är lite nyfiken på om du som modell och modellbranschen i stort har upplevt att branschen har förändrats i och med att så många influencers nuförtiden verkar arbeta som ”commerical models”? Då menar jag influencers som onekligen är vackra, men kanske ändå inte har ett traditionell modellutseende. Tänker exempelvis på Lydia Elise Millen i UK som arbetar med L’Oréal och andra hyfsat stora skönhetsmärken. Finns ju många fler exempel men hoppas att du förstår vad jag menar! 🙂 Jonna

Jag är nog lite fel person att fråga eftersom att jag har turen att vara både modell och sk Influencer. Så jag täcker båda områdena. På ett sätt tycker jag dock att det är bättre att använda sig av riktiga personer som har ett val när det kommer till vilka de jobbar med. Det blir mer geniunt än att bara betala för ett ansikte och inte personen bakom. Som influencer så går vi i god för ett varumärke när vi gör reklam för det. Som modell behöver man inte alls använda produkten eller ens gilla märket, ingen vet ens oftast vem du är. Om en modell bara skulle jobba för märken de gillade och använde så skulle våra agenturer droppa oss snabbare än en het potatis. I modellyrket ska man vara tacksam bara man blir bokad för något.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer

 1. Tess, huden! Jag föreslår en Helt annan bana. Har du provat ren arganolja. Jag köper Loelle eller organicmakers.se. Sluta egentligen tvätta ansiktet. Bevara hudens egna bakteriekulturer/skyddande film. Ta arganolja typ en gång om dagen. Medveten att detta låter hippie.

 2. Så intressant att höra om jämlikhet och föräldraliv i UK, det vill jag gärna höra mer om ifall du har mer att berätta om det framöver!

 3. Hej Tess, jag har sett att du flera gånger skrivit att män inte får mer än två veckors pappaledighet i England och det är ju en sanning med modifikation. Sedan 2014 finns Shared Parental Leave som arbetsgivare måste bevilja enligt lag, det betyder att du och Garth kan dela på 50 veckors ledighet precis som ni vill. Sen är det ju tyvärr så att de flesta arbetsgivare inte har lika generösa förmåner som på svenska företag så har man otur blir många av dagarna ersatta med statutory pay, men så är ju fallet för både män och kvinnor så det finns ingenting som stoppar en från att ta en mer jämnlik approach. Personligen så har jag och min man delat upp det så att jag är ledig 4 månader och han 8 månader, jag är från sverige och min man från england och vi var båda först med att ta delad föräldraledighet på våra respektive företag. Vi trodde att vi skulle få mycket fler negativa kommentarer men hittills har folk varit super positiva, om än lite förvånade :). Emma

  1. Fast Emma, jag tycker att du verkar missa några viktiga faktorer här.

   Tess arbete har varit som modell (jag ignorera arbete som influenser bu uppenbarligen). Misstänker att hon inte får betalt om hon inte gör modelljobb så får hon inte betalt. Svårt att få betald föräldraledigt från agenturen då?

   Samtidigt så tar det ju tid innan kroppen är tillbaka så att planera för att pappan ska vara föräldraledig (och förmodligen gå ner REJÄLT i lön) medan man själv ska förväntas ”komma i form” och modella igen är ju en fruktansvärd press och inte helt rimligt. På flera nivåer.

   Jag kanske har fel men så går min tankebana angående detta när jag läser kommentarer om deras upplägg. Man kan inte alltid vara helt jämlik ”om man vill” som många anser.

   1. Isåfall tycker jag du ska upplysa dig själv lite och läsa Nina Åkestam:

    Det råkar också vara så att män börjar tjäna mer i samband med att de får barn, och kvinnor börjar samtidigt tjäna mindre. Det råkar vara så att 94 procent av alla svenska börs-vd:ar är män, och 67 procent av alla styrelseledamöter. Det råkar vara så att kvinnor tar merparten av ansvaret för familjen oavsett om de tjänar mer eller mindre än sina män. Det råkar vara så att kvinnan tar merparten av föräldraledigheten om hon är egenföretagare och han anställd, för då har ju hon flexibiliteten han saknar. Det råkar vara på samma sätt om hon är anställd och han egenföretagare, för då måste han hålla verksamheten igång, den faller ju helt utan honom. Det råkar också vara så om hon pluggar och han jobbar, för då förlorar de ju mindre inkomst om hon är hemma. Och om hon jobbar och han pluggar, för hon har ju bättre föräldrapenning än han. Om hon är arbetslös och han jobbar är hon självklart hemma mer, det skulle bli fasligt dyrt annars. Om hon jobbar och han är arbetslös är hon hemma lite längre, han måste ju ha tid att vara ute och söka jobb. Du vet hur det kan råka bli.

    Både du o tess kan sitta på era bekväma stolar o slå er för bröstet att ni minsann tänker på familjens bästa när ni valt så ojämlika fördelningar pga er roll. Vad ni inte förstår är att såna som ni drar samhället tillbaka. Ni kan fortsätta leva i er fantasivärld att ni gör skillnad om ni klär er son i rosa. Men samhället är betydligt mer progressivt än så. Ni behöver dela på föräldraledigheten, ni behöver vabba lika mycket. Ni behöver helt enkelt ta lika mycket ansvar. Tycker tess verkar så bra men synd att hon ska behöva intala sig själv att detta är självvalt…. hon, hennes barn och samhället generellt förtjänar mer. Vi behöver stå upp för kvinnor som får barn o vi behöver själva stå för det samhälle som gör det möjligt – genom att tvinga våra partners att vara hemma med sina barn. Allt annat vore fy tragiskt….

   2. Ja du, självvalt är det ju inte. Jag önskar verkligen från tårna att vi hade det mer jämnställt i vårt förhållande. Nu efter barn känns det som att vara transporterad tillbaka till 50-talet.

 4. Jag måste säga att det där med att dela upp föräldrarledigheten faktiskt inte är så svart o vitt som många får det att låta. Jag tjänar för övrigt bättre än min man, men anledningen till varför vi ville dela var inte finansiellt utan för att vi helt enkelt ville turas om (vi bor i Norden, dock inte SV). Men vilka reaktioner fick jag av mina kollegor när jag berättade att jag ”bara” skulle vara mammaledig i 7 månader? Herregud, det var inte speciellt uppmuntrande Typ var varannan kvinna sa åt mig att ”du kommer att ångra dig!” och ”passa nu på att vara ledig!” och ”känn ingen press att komma tillbaka” etc. Jag vet att de säkert bara menade väl, men tillslut blev det tröttsamt att nästan behöva försvara vårt val? Kändes inte alls speciellt progressivt! O det tråkiga var att det nästan kändes som att kvinnorna tyckte att jag var en idiot som ville gå tillbaka till jobbet så ”tidigt.” Till o med mina systrar (som var hemma 1,5-2 år med sina små) började försvara sig o förklara varför de varit hemma som de varit/varför deras män inte tagit mer ledigt…? Den enda som tog d på ett bra sätt var min barnmorska som påminde mig om att det finns ensamstående män också. När man som kvinna kanske inte vill vara hemma under 1 ett helt år fastän man har möjligheten blir man inte alltid positivt bemött. Min man har dock blivit kallad ”hjälte” för att han ”hjälper till”… Lustigt det där. Vi tar det hela med ro, vi har gjort ett val som passar vår familj men det känns trist ibland att känna sig som en dåligt mamma bara för att jag inte vill vara hemma så länge som många andra vill.

 5. Skulle du kunna tänka dig tips om inredningsbutiker både irl och online i uk? Gärna vart man hittar en skandinavisk looking sofa 🙂