Läsarfråga – Hur Man Bygger En Garderob Som Reflekterar Livet

leopard maxi klänning inspiration

Klänning – slutsåld, men liknande här, här och här. (annonslänkar) Foto – Ida Zander

Hej!

Jag tycker det är så roligt att läsa många av dina inlägg och tycker att du har en riktigt snygg klädstil.

Jag jobbar för närvarande hemma mestadels av tiden och besöker kontoret en vecka per månad. I och med det är det inte riktigt lika roligt att shoppa längre eftersom jag inte använder ”vanliga” kläder dagligen utan det blir mest fritidskläder när jag jobbar hemifrån.

Har funderat på om det är nu jag ska passa på att bygga upp min garderob och satsa på kvalitativa plagg som håller genom olika trender. Har du någon idé eller tips om hur jag ska tänka?

Jag tycker det är svårt att få ihop en garderob som funkar bra tillsammans, ofta har det blivit att köpa enstaka plagg som jag tycker är fina men som sen inte funkar så bra med övriga garderoben. / Ann-Marie

Hej Ann-Marie!

Tack snälla, vad glad jag blir att höra att du tycker om bloggen och att jag kan inspirera med kläderna jag väljer att bära <3

Jag förstår precis vad du menar. När man jobbar hemifrån fastnar man så himla lätt i mjukisfällan. Det är en av anledningarna till att jag går och sitter på ett café och jobbar. Då måste jag göra mig i ordning och kommer ur huset i någorlunda skick.

Som du säger är det nog ett ypperligt tillfälle att ändra garderoben nu. Speciellt om det känns som att dina plagg inte matchar din livsstil längre.

Själv shoppade jag länge för Sverige och att gå ut i Stockholm även fast jag bodde i London. Jättekonstigt hur man kan fastna i gamla rutiner även när det kommer till shopping. När jag insåg att halva min garderob bara blev använd den lilla tiden jag spenderade i Sverige så ändrade jag taktik helt. 

Jag tittar i första hand på vad jag gör och var jag är under den större delen av min tid.

Just nu hänger jag med Ace antingen hemma eller i parken eller liknande till 60%. Så då är det viktigt att det reflekteras i min shopping. Sköna, men snygga jeans, härliga bas t-shirts, skjortor och blusar som är enkla att tvätta, mjukiskläder och cashmeretröjor är min bas just nu.

Jag vill vara hel, ren och samtidigt känna mig fin utan att det blir ömtåligt eller för fancy.

Sedan spenderar jag kanske 25% av min tid jobbande på caféer eller i möten. Då har jag gärna på mig något lite roligare, som en klänning eller en jumpsuit. Kanske en liten klack, något smycke men ingenting allt för komplicerat. Klänningen över skulle passa både i den här kategorin, med en platt sko eller i min lite mer festligare garderob med en klack.

De bästa plaggen är de som går att använda i flera av kategorierna.

15% av min tid är jag på events, äter ute, träffar vänner eller går på datenights. Det är här min partygarderob kommer in. Klackar, lite finare klännigar, silke, små väskor, fina kappor och smycken. Jag behöver inte många av dessa, men jag vill gärna att de är av riktigt bra kvalité, så att jag får känna mig fin och festlig. De flesta av dessa plagg är tidlösa.

På toppen av det här har jag en resegarderob för varmt och för kallt, ett gäng ytterkläder att växla i olika prisklasser, finare väskor att byta med och så träningskläder såklart.

Jag tror att det viktigaste är att se vilka plagg man använder mest. Skaffa fler av dem och färre av de som inte kommer ut och luftas lika ofta. Jag lägger mina pengar på det lägsta och det högsta, det vill säga på basen och sen på själva toppnoterna i garderoben.

Mina 3 gyllene regler när jag shoppar är-

1. Har jag någonting liknande redan? Skulle jag sträcka mig efter det här plagget över det jag har hemma? Om inte, så köper jag det inte. Det är ofta man köper samma plagg om och om igen, men som kanske inte riktigt lika fint som den som redan är favoriten och då blir de liggande.

2. Passar det här plagget med minst 3 andra plagg i min garderob? Vi shoppar antingen för garderoben vi redan har, eller för en helt ny garderob från scratch (men det är mycket svårare). Så om du gillar basen du har hemma, visualisera minst 3 outfits som du kan sätta ihop innehållande plagget du ska köpa.

3. Hur ser PPW (price per wear) ut? Kommer det att bli ett dyrt plagg att ha hängande i garderoben? Antingen köper du något som ska användas ofta nu eller något som används mer sällan, men under en längre tid.

Jag skulle satsa på att göra dig av med alla plagg som inte gör dig glad längre. Lämna alla favoriter och ge bort, sälj eller kasta resten. Titta sen på hur mycket tid du lägger på vad i ditt liv och dela upp garderoben i passande storlekar och shoppa därefter.

Jag köper hellre färre i bättre kvalité, men ibland blir det ändå 3 av samma fast i olika färger om jag vet att jag kommer att använda dem länge och ofta. Som mina cashmere-tröjor från Uniqlo, jag köper 2 per år och har en härlig låda full av regnbågens alla färger som jag använder jämt!

Pust, det här blev ett långt svar, men det är en konst att få ihop en vettig garderob och jag har själv inte riktigt lyckats få till det ännu. Men jag är på god väg och mycket nöjdare med min garderob nu än vad jag har varit förr. 

Jag hoppas att det här inlägget kan ge dig lite inspiration på vägen i alla fall.

<3

Tess

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar

  1. Åh, tack så hemskt mycket för jättebra svar! Jag ska ta med mig dina tips och idéer och reflektera lite över det. I dagsläget så blir det som sagt ofta mjukiskläder eller fritidskläder hemma då annat känns för fint för hemmabruk. Ska nog börja med att få en vettig hemmagarderob och sen gå vidare med resten. Tack igen! Kram 💕