Ace Just nu // Ace Right Now

For the English version, please go to the bottom of the post.

Det är helt galet vad mycket som händer bara på några veckor i en bebis liv. Ace är återigen en helt ny liten person. Hur coolt som helst.  

Ålder – 10 Månader och 3 veckor.

Längd & Vikt – Han har ätit ordentligt på senaste och jag lagar 90% av hans mat nuförtiden så den är full av goda fetter och nyttigheter. Så jag är ganska säker på att han ligger över 10 kg nu. Och lång är han med, jag köper byxor i 1-1.5 år nu. Han har långa ben och kort överkropp precis som Garth.

Äter – Allt typ. Favoriten är kycklinglever med sötpotatis, lamm kokad i vår slow cooker med rotgrönsaker, fisk, kyckling.. you name it. Hans favoritsnacks är små ostkuber, avokado och hallon.

Favoritsysselsättning – Försöka dra ner tavlorna från väggen över soffan, gå med allt som går att skjuta på, leka med Olive och kramas med Mamma. Han är jättemammig för tillfället och vill sitta i knät och vara nära hela tiden. Det är supermysigt.

Bäst för Mamma – Vi började invänjningen på förskolan i går och jag ser fram emot både att han ska få leka av sig ordentligt och träffa nya små kompisar. Men även att få lite tid att jobba, springa ärenden och för mig själv. I dag var han där två timmar och jag satt i föräldrarrummet utanför. Jag fick svarat på alla viktiga emails som låg och väntade och det kändes underbart.

Sämst för Mamma – Att han börjar på förskolan. Alltså när han grät när jag lämnade i dag så ville mitt hjärta brista. Jag tvekade en gång och gick tillbaka, men sen stålsatte jag mig och gav över honom till en fröken och grät en liten skvätt i föräldrarrummet istället. Usch vad jobbigt det är när de är ledsna, men när jag skulle hämta honom efter 2 timmar så sov han så sött på en liten madrass där uppe att jag fick vänta i 15 minuter till.

Jag hoppas att det blir bättre med lämningen i morgon. Jag ska passa på att åka till sjukhuset och försöka tömma min bröstböld igen. Håll tummarna för att det funkar med en större kanyl.

Framsteg – Nu ställer hans sig upp helt själv mitt på golvet och är riktigt stadig. Han pekar på allt och vill antingen ha det eller veta vad det är. Han säger Mamma/Dadda/oon och så har vi även fått ”bye bye” och ”bomma” (blomma). Jag blandar svenska och engelska hejvilt och ger honom det lättaste ordet från varje språk. Det kommer säkert att vara lite förvirrande i början, men tillslut kommer han att sortera dem. Om jag ger mig själv för många regler så kommer jag inte att genomföra det alls, så hellre att han lär sig på det här sättet eller inte alls.

Favoritleksak – En tjutande brandbil som han fick från Garths föräldrar. Visst låter den en del, men han är så glad och brummar samtidigt som han kör runt med den att det inte gör något.

Veckans kluris – När han är så himla mammig, är det bättre att ge honom ännu mer närhet eller bör jag försöka ge över honom till Garth så mycket som det går? Mammahjärtat säger att jag ska krama på, men Garth tycker att det är bättre om han jämnar ut sig lite mer. Vad tror ni?

Veckan motto – ”Om jag håller hårt i håret så kan hon inte sätta ner mig”.

Veckans bebis WTF – När jag vänder mig om och ser att busungen sitter uppe på det svarta bordet bredvid soffan. Han hade klättrat upp på soffkanten och över. Jag fick hjärtsnörp! Jag lägger kuddar och filtar runt hela soffan nu, eftersom att det är det enda stället han vill sitta och jag kan inte sitta bredvid honom varje sekund heller. Så han kommer att ramla någon gång och jag får bara se till att han inte gör sig illa.

Veckans Mama moment – När vi går på casting och Ace spottar ut en halväten ostbit på klienten. Som tur är hade hon också barn…

Veckans händelse – Utan tvekan att börja förskolan. Det är ett stort steg och jag hoppas att han kommer att tycka att det är roligare när han vänjer sig vid att jag inte är där hela tiden.

Veckans Tips – Kalla mellankokta ägg är toppen att ha med som lite matigare snacks. Om de är för smuliga blir det väldigt kladdigt, men när de är sådär mellanhårda så biter han tuggor av dem.

Veckans fråga – Åh kan du inte skriva lite om hur du blev av med magen? Jag är i lite samma situation nu, fick barn för tre månader sedan och har mage kvar. Jag har allltid varit lång o smal o jag mår riktigt dåligt över detta. Känns som om ”alla andra” blir av med magen på ett kick o jag är rädd att den inte kommer försvinna; trots att jag ju vet art den minskar men långamt. Har kört MammaMage appen o anmält mig till mammatränig i höst; är ute o går endel också. / Angie

Det tog sin lilla tid, men nu har min mage verkligen gått ner till en mer normal proportion igen. Jag skulle vilja påstå att jag är 90% där.

Det bästa jag har gjort är att göra en knipövning 10 x 10 sekunder och samtidigt dra in musklerna under naveln och neråt. Slappna av i 10 sekunder mellan varje och gör det minst en gång per dag. Du kan även göra samma sak fast på rygg och alternera att böja ett av benen samtidigt eller stå och göra en squat samtidigt. Det hjälper att ”hålla emot” med något annat för att verkligen få till det. Bäckenbotten är verkligen det som har varit nyckeln till att få mina muskler att gå ihop.

Jag har fått hjälp av en physio och det är hon som har gett mig de här övningarna. Jag vet att det är svårt att hitta tiden med en liten, men jag har lärt mig att göra dem när jag går, sitter i bilen eller bloggar på soffan. Jag har till och med squattat med honom samtidigt som extra vikt.

I morgon är det dags för oss att fortsätta inskolningen och förhoppningsvis kommer vi båda att klara av det lite bättre.

For the English version, please click below. 

It’s crazy how much changes in only a couple of weeks in the life of a baby. Ace is yet again a completely different little person. It’s amazing to get to follow such crazy progress.  

Age – 10 months and 3 weeks.

Size – He has been eating like a champ and since I make 90% of his food now I make sure he gets loads of good fats, vitamins, and nutrients. He must be over 10 kgs by now, he feels a lot heavier. And he is really tall. I have to buy trousers that are for 1-1.5-year-olds. He has long legs and a shorter upper body just like his dad.

Eats– Almost everything. His favorite is chicken livers with sweet potato, slow roast lamb with veg, fish, chicken…you name it. His favorite snacks are little cubes of organic cheddar cheese, avocado, and raspberries.

Favorite thing to do – He likes trying to pull the photos down from the wall above the sofa. He uses everything that moves as a walker, plays like crazy with Olive and love to cuddle his Mom. He is very Momsy at the moment and wants to sit in my lap and be close as much as possible. I love it.

Best for Mom – We started the settling in at his nursery this week. I’m looking forward to him getting to play lots and finding new little friends. I’m also looking forward to getting to do some work, run errands and have some time for me. Today he was there for 2 hours and I sat in the parent room outside. I managed to answer all my flagged emails in my inbox and it felt amazing.

Worst for Mom – Him starting nursery. When he cried when I left today made my heart break into a million little pieces. I even went back once before I decided I had to give in and I just handed him over to a lovely lady and went and had a little cry in the parent room. It’s horrible to see them sad, but when I came to pick him up he was fast asleep on a little mattress and I had to wait another 15 minutes.

I’m hoping tomorrow will be easier. I’m going to the hospital to empty our my breast abscess when Ace is at the nursery. They have ordered a bigger syringe, hopefully, it will work this time.

Progress – Now he stands up all on his own and is really stable too. He points at anything he wants and wants to know what things are called. He says Mamma/Dadda/oon and also ”bye bye” and ”bomma” (blomma) it means flower in Swedish. I mix Swedish and English when I speak to him and try to give him the easiest word to learn. I figure that eventually, he will learn to separate the two. If I set up too many rules for how I should be talking to him, then I might find it to heard to teach him both languages. So, for now, I will do my best.

Favorite toy– A loud firetruck he got from Garth’s parents. It’s quite noisy, but I don’t mind when I see the smile on his face. He knows the sound cars make and go ”brrrrrrrrmmm” all over the house with his little firetruck.

This week’s headscratcher – Now when he is so ”momsy”, is it better for me to give him all the love and cuddles I can or should I try to give him over to Garth as often as I can to make it more even? My heart tells me to keep holding on to him, but Garth thinks I should even it out as much as I can. What do you think?

This week’s motto – ”If I hold her hair really tight, then she can’t put me down.”

This week’s baby WTF – When I turn around and my little rascal is sitting on top of the black table next to the door. He somehow managed to get on there via the sofa and it gave me a tiny heart attack. I put pillows and blankets all over the floor around the sofa, because I can’t sit next to him all the time. So I can only limit the exposure to danger by padding everything if he falls down.

This week’s Mom moment – When we went to a casting and Ace spat out a half-eaten bit of cheese on the client. Luckily she also has kinds…

This week’s event – By far starting nursery. It’s a really big step and I hope he will find it more fun when he gets used to me not being around all the time.

Tip of the week  – Cold medium boiled eggs are a great snack on the go. They are too crumbly if I boil them too hard, but if I make them gooey then he can hold them in his hand.

The question of the week – Please write a bit more about how you lost your belly? I’m in the same situation, I had a baby 3 months ago and I still have my belly. I have always been tall and skinny and I’m suffering from this. It feels like ”everyone else”loses their belly straight away and I’m worried mine won’t go at all. Although I know that it will go down slowly. I have used an app to work out and I’m signed up to mum-training this fall. I also walk quite a lot / Angie. 

It took some time but finally, my belly is almost back to normal again. I would say I’m about 90% there.

The best exercise I have been doing is a pelvic floor squeeze whilst also pulling in my belly button towards my spine and tensing all the lower abs, 10 seconds on, 10 seconds off 10 times over.  You can also do it on your back and alternate lifting and lowering your legs at the same time. (just make sure you don’t dome). I find it easier if I do something else at the same time, like a squat. The pelvic floor has really been the key for my abs to come together again.

I got these exercises from a woman’s physio. I know it’s hard to find the time when you have a little one, but I try to do them when I’m walking, sitting in the car, blogging on the sofa or even with him as a weight when I squat.

Tomorrow we are back at the nursery again, I really hope the dropping off will be easier this time.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer

 1. varför är det svårt att enbart prata svenska med honom om det ändå är ditt modersmål?

  1. Det är i huvudsak för att min man pratar Engelska och även mina vänner. Så jag slängs hela tiden mellan de två språken, oavsett om jag är hemma eller ute. Det känns inte trevligt att prata ett språk som den andra inte förstår när man umgås. Givetvis är alla olika, men på det här sättet funkar det bäst för mig.

   1. Hej Tess,

    I am polish and my husband is kiwi, and we live in NZ. I know how hard it is but I do try to speak Polish to our son, even when my husband is around (giving him a hint that maybe he should learn a little too – and he does 😬) I even pay extra for a polish nanny to come twice a week – when he is not in nursery. Giving your child a gift of being bilingual not only gives him a better start in life, he will find it easier to learn other languages and it’s proven that bilingual people do have more empathy (I mean bilingual though – not like you or me who have learnt another language later in life). So keep doing your very best to speak Swedish to Ace – and I am sure he will thank you for it one day 😊 and on top of it all: svenska är värdens vackraste språk 👍🏻

  2. Det där verkar vara något som är oerhört svårt för vissa att förstå – att bara för att ett språk är ens modersmål så betyder det inte att det är enkelt att lära sina barn det. Jag har haft svenskar som blivit rent ut sagt sura på mig för att jag ”misslyckats” med att lära mitt ena barn svenska. Det finns skäl för det och ändå ska jag ha dåligt samvete. Sådana dumheter.

   När man bott utomlands i många år så är det annorlunda. Man vänjer sig vid att prata språket i landet där man bor och svenskan blir i effekt delvis sekundärt. En del svenskar verkar ta det som någon slags personlig förolämpning.

 2. Hej Tess! Av erfarenhet tycker jag att du bara ska låta honom va nära dig så mycket som möjligt. Kramas mkt och bekräfta att du är där. Just i den åldern söker dom mycket närhet och det blir naturligt att det är dig han vänder sig till för du har ju spenderat mest tid med honom. Även om pappor är fantastiska och vill hjälpa till så måste dom helt enkelt hålla ut en stund för det går över rätt snabbt. Det är bara en fas där barnet brukar vara lite oroligt att mamma ska försvinna, men jag lovar dig att det inte varar för evigt! =)

  Angående språk har vi alltid blandat två olika språk här hemma, och min väns man är läkare och han förklarade för oss att det är väldigt viktigt att börja med båda språken samtidigt. Barn är otrolig smarta och som du säger, med tiden kommer han att förstå vilket språk han ska prata med vem! Det låter helt otroligt men med mina två barn har det visat sig stämma!

  Kram Tess och ha en underbar vecka med din söta Ace.

 3. Spännande med dagis – vad får ni betala och hur länge har ni honom där per vecka är er plan?

 4. Jag tycker att du ska ge Ace så mycket närhet du kan. Han visar ju vad han behöver och just nu är han i en fas där han behöver sin mamma nära. Båda mina söner har varit mammiga i den åldern. Han är mitt uppe i separationsfasen där han har förstått att du och han inte sitter ihop och att du kan försvinna. Garths tid kommer, om ett halvår kanske det är pappa som gäller:)