Ni Frågar // Q&A

For the English version, please go to the bottom of the post.

Hej Lördag! Jag sitter hos frissan med en foliehatt och bloggar, i går hade jag tjejkväll med Gia, så lite av en me-time helg för min del. 

Jag glömmer ibland av att tacka för alla era fina kommentarer, jag försöker svara på saker som kommer in direkt, men om jag inte hinner, eller känner att det är en fråga som kanske andra undrar över svaret på med, så fångar jag upp dem i ett sånt här inlägg lite då och då.

Har du läst om BLW? Min sexmånaders tycker det är så spännande att äta själv. Även om han inte behärskar pincettgreppet än så är det inga problem för honom att få i sig maten. Man delar bara sin egen mat i greppvänliga bitar. Det är ett superenkelt koncept som går ut på att barnet själv utforskar maten och styra över sitt matintag. Man behöver inte heller göra någon speciell barnmat. / Mia

Hej Mia!

Jag har kollat på BLW och vi har även testat en del, men jag har även märkt att nästan alla mina vänner som startade BLW har slutat på grund av att de inte kände att barnen fick i sig tillräckligt mycket mat eller för ensidig kost (när de kan välja bitar själva och bara tar favoriten). Jag gillar dock idén, så vi kör alltid några bitar av sötpotatis, frukt, bröd eller andra mjuka kokta grönsaker som han kan pilla med samtidigt som han får sin vanliga mat. Det har funkat jättebra för oss, han pincettgrepp är riktigt bra nu och han älskar att pilla, banka och klämma på maten när han äter. Även om det blir en del extra städande för Mamma. 

Får han någon ersättning/dyl under dagen? Min son är 7 månader och får fortfarande det till mellis, undrar när man ska sluta med det… hur gjorde ni? / Ulrika

Ace får fortfarande 3 flaskor ersättning om 200 ml per dygn, en på morgonen, en innan hans långa tupplur och en på kvällen innan han går och lägger sig. Hans riktiga mål hamnar ungefär mittemellan ersättningsmålen och han får just nu 3 mål lagad mat, så han äter 6 ggr per dag och inget alls på natten. 

Jag har dock en känsla av att han kommer att sluta dricka ersättning på dagen rätt snart, eller rättare sagt så ska jag dra ner på den sakta men säkert. Jag minskar bara mängden ersättning och ger större portioner mat istället, han är 9 månader nu. 

Å min skrutt då! Blir ett år denna månad!!! Herregud.. och nu är det full rulle här hemma. Utveckligen gick lite långsamt men nu går hon nog snart utan att hålla hand. Kan inte begripa att min lilla Moa varit hos oss så länge.. / Carro

Men vad härligt, grattis! 1 år är en sån milstolpe, det måste kännas underbart att ha varit Mamma i ett helt år och både du och den lilla har överlevt. Så mycket händer under det första året, många av mina vänner säger att man blir lite bortskämd och att det andra året är långsammare och att de har blivit lite otåliga på att den ska ”hända något” senare.

Se till att fira att du har varit Mamma ett helt år, det är stort!

Fin bild! Var kommer klänningen ifrån? / Helen

Så fin klänning! Vart kommer den ifrån? / Louise

Tack snälla, den kommer från Réalisation och ni kan hitta den här. Jag köpte den när jag var gravid och eftersom att den är av wrap modell så funkar den lika bra nu som då. PPW har blivit riktigt bra på just den här klänningen och jag använder den så ofta jag bara kan. 

Vilka ögonkrämer är dina favoriter?
Ska definitivt köpa denna nattkräm då jag har bra erfarenhet av Vichys andra nattkrämer / Hulda

Jag måste erkänna att jag är ganska otrogen mot mina ögoncremer och har egentligen ingen riktigt favorit hittills. Just nu använder jag den från Vichy i samma serie (du hittar den här – annonslänk) och den känns väldigt bra, går in i huden fint och återfuktar. Men jag tycker alltid att det är så svårt att mäta om de hjälper mot rynkor/förminskar påsar/tar bort ringar. Det är ett så litet område, så jag går mest på hur de känns att applicera och efter. 

Hej Tess!
Jag, min pojkvän och våra kompisar ska till London nu i början av juli och jag tänkte om du skulle vilja ge några tips på saker att hitta på(kan vara vad som helst, mat, upplevelser, museer) Jag vet att du har tipsat i bloggen förut men jag tänkte om du kanske hade något speciellt tips som vi absolut inte får missa nu när vi är i London på sommaren? tack på förhand, och tack för en fin blogg. / Emma

London på sommaren kan vara ganska så varmt, så Londonborna tar sin tillflykt till parker och rooftop barer. Allra bäst är det om ni känner någon som är medlem i någon av Soho house klubbarna, för de är riktigt trevliga på sommaren och den i shoreditch har en rooftop pool. Annars är Mayfair alltid trevligt för restauranger, klassiker som sketch för drinkar och afternoon tea, experimental cocktail club i soho för riktigt bra drinkar, Beach blanket babylon i Notting hill för både mat och drinkar, Chiltern firehouse i Marylebone för ja typ allt, The Ivy chelsea på kings road för brunch, The botanist för lunch vid Sloane square, Bluebird för en eftermiddagsdrink på The Kings road, Peggy Porschen (på bilden över) för en väldigt instavänlig kaffe, Elan café för deras nutella hot chocolate. 

Jag gillar verkligen områdena runt Victoria ner mot vattnet det ligger mycket fina butiker där vid Peggy Porschen. Även en dag på The Kings Road är att rekommendera både för shopping och people watching och missa inte att promenera över floden vid waterloo eller tower bridge. Ta en middag på Aqua i the shard eller varför inte på duck and waffle? Båda har underbar utsikt. The skygarden är grymt för lunch eller drinkar med utsikt och om ni tar er ner till Clapham så har jag ännu fler rekommendationer att ge. Pust! Det blev mycket på eng gång, men London är enormt stort och det beror helt och hållet på vilka områden ni vill röra er i. 

Hej tess! Har du något tips på barnvänligt hotell i London? Tänkte runt Covent garden. Ska åka på ett bröllop och en 40-års fest i höst och mina barn som då kommer vara 4 och 1 år ska följa med! Kommer med Eurostar och undrar också om det ens är en idé att ta med mig en barnvagn? I Paris fastnar man överallti metron  Sista frågan tror du att sticksnsushi funkar med barn? / Maria

Vad kul att du kommer hit med dina små! Jag har inte stenkoll på barnvänliga hotell, men jag skulle nog välja något lite större, mest baserat på att de mindre hotellen kan ha ganska små rum och ibland trånga trappor utan hiss. Kanske kolla på Deanstreet Townhouse? De har en bra restaurang med och ligger på en rolig gata.

Jag använder vagnen på tunnelbanan, så länge du är ok med att ta den i rulltrappan, försöker att undvika rush hour och inte tycker att det är jobbigt att fråga om hjälp om det dyker upp en trappa så ta med vagn. 

Sticks n sushi går nog utmärkt med barn, vi har inte testat, men jag har sett barnvagnar där inne förr. Det ligger en på Henrietta street precis vid Covent Garden, be bara om att få bord uppe om ni har vagn med er. 

Ha så kul i London!

Hi Tess,

I just wanted to say thank you for this blog post – I don’t know why, but it really gave me hope in a situation where things have felt challenging for a while due to a breakup and challenges at work. I’m currently going through a significant change in life, and have both supportive and non-supportive people around me. I’m trying to surround myself with positive and driven people, like myself, and it was uplifting to read about these women supporting each other. I have experienced a lot of skepticism and sarcasm in my life when I’ve dreamt about various things, which has affected me negatively and still does. I know that it shouldn’t matter what other people think, however, some of the negativity has come from close friends due to their own insecurity, and in some cases, I had to cut and move forward. When things don’t go as planned, despite a lot of work, the last thing you need to hear is ”I told you so” from people who would never dare to ”jump” and risk ”failing”, but I think most people with normatively different dreams go through that. It’s just to carry on, I know, but sometimes you hit the wall and need to pick yourself up. This blog post, for some strange reason, really helped me to feel hopeful!

Oh wow, this turned out to be a longer comment than expected, quite therapeutic to write anonymously haha! Have a lovely week Tess, and thank you for sharing your life and thoughts. I’m originally from Sweden but have lived in London for many years. Hugs 

Isn’t it crazy how ”people who only means well” like to tell you what you can and cannot do? Like as if it’s their job to manage your expectations in life. And it’s true, the comments are most likely coming from a good place because they are probably too insecure themselves to dare to dream big. The best thing to do in these situations is to ignore and keep going. It’s your dreams, your goals and only you can make them happen. You can also just gently tell them that you have already made your mind up and would prefer not to talk about it anymore. There will, however, be certain people who will support and encourage you, so make sure to share these dreams with them as often as you can. My person like that is Josefina, she is just as much of a dreamer as I am and we always support each other. 

And what if someone says, ”I told you so”. You dared, you learned and you will do it again, hopefully with a better outcome. People who succeed have usually failed majorly at first. It’s how you learn!

I’m so glad you found the post inspirational, it was truly a magical evening with some very inspiring and successful women who came together, I’m just grateful I got to be a part of it. 

Hej! Du brukar ha så bra svar på relationsfrågor så skickar till dig. Jag har sån ångest för hela relationsgrejen. Känner sån press att man ska ha varit tillsammans länge. Får panik när jag tittar på Instagram och alla ”firar tio år med sin älskling”. Jag gick nyligen ur en åtta år lång relation som till 95% var en fantastisk relation. Nu har jag sån ångest. Saknar honom varje dag. Men hur vet jag om jag saknar honom eller bara tryggheten? Och hur går man emot samhällets norm på relationer? Kan tillägga att jag träffar en ny kille så är egentligen inte ensam men ibland känns det som om jag ”kastade in handduken” för fort avseende mitt ex. Kram anonym

Jag förstår precis vad du menar. Vi är i en ålder nu när många har varit tillsammans väldigt länge, men det betyder ju inte att det kommer att hålla 10 år till. Vissa träffas i skolan och är tillsammans i 10 år innan de gifter sig och får barn, andra träffar den rätta och pang bom så har de ”sprungit om” sina kompisar. Det låter som att du känner press att en relation ska vara på ett visst sätt för att ”alla andra” gör så. Jag har en tjejkompis som har haft 2 bröllop på lika många år, först var hon tillsammans med mr almost right, lång relation, gifte sig, kände att det inte var 100% ändå, skilde sig och träffade mr Right direkt. Nu är hon gift med barn och hur lycklig som helst. Mycket kan hända på väldigt kort tid när det klickar.

Du måste helt enkelt känna efter, vad är det du saknar med din gamla relation? Är det bara trygghet och livet tillsammans eller personen i fråga? Hur känns det med den nya? Är det bättre än 95%? Om inte, gå vidare, det är inget fel på att bli singel, det är ju så man träffar någon. Kanske behövde du och ditt ex bara lite tid ifrån varandra? Eller så kommer du titta tillbaka på den här tiden och vara så otroligt glad att du tog steget och gjorde slut. Älskar du ditt ex?

Allt kommer att bli bra i slutändan, jag lovar.

Nu ska jag få håret sköljt, jag har bestämt mig för att gå tillbaka till mina vanliga slingor nu när jag faktiskt kan lämna Ace med Garth en dag och gå till frisören lite oftare. Det är även en väldigt bra ursäkt att läsa Vogue och dricka te…

Foton – Ida Zander & Sascha Beetz

For the English version, please go to the bottom of the post.

Hi Guys! How are you spending your Saturday? I’m at the hairdresser with a foil hat on my head, blogging away Yesterday I had a girls night out with Gia, so I’m having a bit of a me-weekend.

Sometimes it slips my mind to actually say thank you when you lovelies comment. I try to answer any questions as soon as I see them, but when I’m a bit short on time or I think it might be a question that the rest of you might find interesting, I do a blog post like this one.

Have you read about BLW? My six month old really finds it exciting to eat on his own. Even though he doesn’t have the pincer grip down properly yet, he still manages to eat. I just cut the food into small pieces that are easy to grab. It’s a really simple concept and it’s all about the baby choosing what to eat and explore. Another plus is that you don’t have to make any baby food /Mia

Hi Mia!

I have read a bit about BLW and we tried it for a while. I did, however, notice that almost all of my friends who did BLW only stopped and gave baby food instead. Mainly because they didn’t find that the baby ate enough, or just chose the same thing most of the time. But I’m using the concept as an extra and he always gets little pieces of sweet potato, broccoli, or other soft boiled veg or fresh fruit to pick at the same time as I’m feeding him. His pincer grip is coming around nicely and he is very much enjoying touching, banging and squeezing all the different textures. Even though it does create a bit of extra cleaning up for Mom…

Does Ace get formula or similar in the day? My son is 7 month and still gets is as a snack, I’m wondering when you are meant to stop it… how did you do it? / Ulrika

Ace still has 3 bottles of 200 ml/a day. One in the morning, one at lunch and one before he goes to bed at night. I space out his cooked meals in-between, and usually, he has 3 of them. So he eats 6 times/day and not at all at night anymore.f

I do have a feeling he will drop the midday bottle soon, or I feel like it might be time to slowly but surely give him less milk and just up his real food instead. He is 9 months now, so it’s about time. 

What about my bubba! She will be one this month!! OMG… and now it’s not a quiet moment anymore. The progress slowed down for a while but she will soon be walking on her own. I can’t believe our little Moa has been with us for this long. /Carro

That’s amazing, congratulations! 1 is such a big deal, not only has she existed for a full year, you have also been a Mom for the same amount of time. (and both of you survived! whoop!) So much happens in the first year, my friends with older kids describe year two as a bit ”boring” compared. I love seeing them progress, so I will probably get a bit frustrated when it slows down.

Make sure to celebrate her, but also that you have been a Mom for a full year, it’s a big deal!

Great photo, where is the dress from / Helen

Such a lovely dress! Where is it from? / Louise

Thank you, girls! It’s by a brand called Réalisation and you can find it here. I actually got it when I was pregnant and since it’s a wrap style I wear it just as much now as then. It got great PPW and is one of my all-time favorites. 

What eye creams are your favorites? I’m going to get this night cream for sure since I got a good track record with Vichy’s other creams. / Hulda

I have to admit I’m pretty unfaithful when it comes to eye creams and don’t really have a favorite at the moment. Right now I’m using the one from Vichy in the same series (find it here – adlink) and I really like it. It absorbs quickly into the skin, is not too light or heavy and gives lots of moisture. I always think its really hard to measure if creams help with things like wrinkles, bags and dark circles. It’s such a small area, so I tend to go on what the cream feels like on the skin and after. 

Hi Tess!
I’m going to London in the beginning of July with my boyfriend and some friends. And I’m wondering if you could give some advice on things to do (food, museums, things to see) I know you have written about this in the past, but maybe you have some new favorites not to miss when we are in London during the summer? Thank you for a great blog! /Emma

London can actually be pretty toasty in the summer and most Londoners tend to hang out in one of the many parks and rooftop bars. Ideally, you know someone who is a member of one of the Soho house members clubs and can take you as a guest, Shoreditch house, for example, has a rooftop pool.

Otherwise, Mayfair is a pretty area with loads of great restaurants and classics like Sketch, for afternoon tea or a drink. Experimental cocktail club in Soho is great for the drink connoisseur, Beach Blanket Babylon in Notting Hill is another oldie but goodie. Chiltern Firehouse in Marylebone does a mean brunch and the evenings are always happening there. The Ivy Chelsea on King’s road is another great brunch place, The botanist Sloane Square for lunch, walk down King’s road for some shopping, stop at the Serpentine gallery and finish with drinks on Bluebird. Peggy Porschen has the most instafriendly tea and cakes in town (the photo above, there will be a queue…) Don’t miss to stop by pretty Élan café for their Nutella hot chocolate.

I really like the areas around Victoria down towards the water, there are loads of pretty shops close to Peggy Porschen. Also a walk along the river around either Waterloo or Tower bridge. Book in for a dinner with a view at Aqua in the Shard, or why not duck and waffle? The sky garden is great for lunch overlooking the river and if you feel like venturing to Clapham I got even more suggestions to share. Phew! A lot at once, but there are loads of stuff to do here and it all depends on your interests and what part of town you prefer.

Hi Tess! Could you recommend at a child-friendly hotel in London? I was thinking Covent garden area. I’m going to a wedding and a 40th party and my children who will be 4 and 1 years old will come with me. I’m traveling with the Eurostar and I’m also wondering if it’s even worth bringing a buggy? In Paris, I get stuck al the time on the Metro. One last question, do you think Sticks n Sushi will be ok with kids? / Maria

How exciting to be traveling with your kids! I’m not very knowledgeable about child-friendly hotels here in London, but I would probably choose a larger one based on how skinny some of the buildings can be. I would pick a bit more o a spacious hotel with good lifts over a quirky boutique hotel in your case. How about Deanstreet townhouse? I like their restaurant and it’s situated on a nice street close to Covent Garden. 

I always use our buggy on the tube, as long as you are ok to use the escalator, try to avoid rush hour if possible, and don’t mind asking for help if you get stuck at a staircase. The English are amazingly friendly and helpful, you will never be short an extra pair of hands if you need it. 

I don’t see why Sticks n Sushi wouldn’t work with kids. I have seen buggies there before and if you got to the one in Covent Garden, just make sure to book the upstairs so you don’t have to use the stairs. Enjoy London!

Hi Tess,

I just wanted to say thank you for this blog post – I don’t know why, but it really gave me hope in a situation where things have felt challenging for a while due to a breakup and challenges at work. I’m currently going through a significant change in life, and have both supportive and non-supportive people around me. I’m trying to surround myself with positive and driven people, like myself, and it was uplifting to read about these women supporting each other. I have experienced a lot of skepticism and sarcasm in my life when I’ve dreamt about various things, which has affected me negatively and still does. I know that it shouldn’t matter what other people think, however, some of the negativity has come from close friends due to their own insecurity, and in some cases, I had to cut and move forward. When things don’t go as planned, despite a lot of work, the last thing you need to hear is ”I told you so” from people who would never dare to ”jump” and risk ”failing”, but I think most people with normatively different dreams go through that. It’s just to carry on, I know, but sometimes you hit the wall and need to pick yourself up. This blog post, for some strange reason, really helped me to feel hopeful!

Oh wow, this turned out to be a longer comment than expected, quite therapeutic to write anonymously haha! Have a lovely week Tess, and thank you for sharing your life and thoughts. I’m originally from Sweden but have lived in London for many years. Hugs 

Isn’t it crazy how ”people who only means well” like to tell you what you can and cannot do? Like as if it’s their job to manage your expectations in life. And it’s true, the comments are most likely coming from a good place because they are probably too insecure themselves to dare to dream big. The best thing to do in these situations is to ignore and keep going. It’s your dreams, your goals and only you can make them happen. You can also just gently tell them that you have already made your mind up and would prefer not to talk about it anymore. There will, however, be certain people who will support and encourage you, so make sure to share these dreams with them as often as you can. My person like that is Josefina, she is just as much of a dreamer as I am and we always support each other. 

And what if someone says, ”I told you so”. You dared, you learned and you will do it again, hopefully with a better outcome. People who succeed have usually failed majorly at first. It’s how you learn!

I’m so glad you found the post inspirational, it was truly a magical evening with some very inspiring and successful women who came together, I’m just grateful I got to be a part of it. 

Hi! You always have good answers to questions about relationships so I thought I would ask. I have massive anxiety about the whole relationship ”thing”. I get slightly panicked when I look on Instagram and everyone seem to be celebrating ”10 years with their loves”. I just finished an 8-year long relationship that was 95% great. Now I have massive anxiety about it. I miss him every day. But how do I know if I miss him or the comfort of having someone? How do I go against society’s view of relationships? I want to add that I am seeing someone new, so I’m not really alone. But sometimes I feel like I didn’t give my last relationship a proper shot. Hugs!

I know exactly what you are talking about. We are in an age now when people have been together for a very long time, but that doesn’t mean it will last forever. Some people meet in school, spend 10 years together and then get married and have kids, other meet Mr right and get married and have children the same year. Who says one is better than the other? It sounds like you are looking too much at other people and at how you think a relationship ”should be”. I have a girlfriend who had 2 weddings in just as many years. She met Mr almost right young and got married, then realized it wasn’t what she wanted, got divorced and met Mr right soon after. She is now happily married with kids. A lot can happen in a short time when the stars align.

I know it’s hard, but you have to take a good old look at what you actually are missing from your old relationship. Is in a sense of security and the life you had? or the actual person? How do you feel with the new guy? Is it better than 95%? If not…move on! Maybe you and your ex just needed a break from each other? Or you might look back at this time later and be grateful to yourself for taking the big step and break it off with your ex. Do you love him?

It will all work out in the end. I promise!

Now I’m going to get my hair shampooed, I have decided to go back to my regular highlights again now when I can actually leave Ace with Garth for the day. It’s also an excellent reason to read Vogue and drink tea…

Photos – Ida Zander & Sascha Beetz

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer

  1. Skulle garna vilja ha tips pa stallen (restauranger/pubar/barer) i Clapham/Wandsworth/SW in general. Bor i Southfields o hanger en hel del i Clapham men alltid kul med nya stallen! 🙂 xxx

  2. Hej Tess! Tack för en härlig blogg! Jag flyttar till London snart och är super pepp på att inreda min nya lägenhet! Men jag har verkligen noll koll på inredningsbutiker i London! Vart köper man soffa/säng/matbord och alla andra mysiga grejer som behövs för att få en lägenhet att kännas som ett hem?! Så skulle verkligen vilja få tips på bra affärer! Kram

  3. Tack för ditt svar på relationsfrågan. Skönt på något sätt att livet inte är spikrakt för alla och att man får ändra sig.

    Kram!