Äter Ni Ekologiskt? // Do You Buy Organic?

Klänning – Beulah, foto – Ida Zander

For the English version, please go to the bottom of the post.

Äter ni ekologiskt hemma hos er?

Här hos oss i London försöker vi köpa ”organic” så gott det går, det känns som om att de engelska reglerna runt gifter och besprutning antaglien inte är lika strikta som de svenska. Frågan är om det verkligen är så?

Det känns som att alla grönsker och frukt är ekologiska om de kommer från sverige, men det kan även bara vara jag som sätter svensk mat på pedestal. Det känns bara så himla mycket mer hälsosamt att handla och äta svenska mat jämfört med maten här.

Ni som bor i Sverige, vad säger ni, är de svenska reglerna striktare eller är jag bara nostalgisk?

Jag är i alla fall väldigt noga med att Ace ska äta ekologiskt, så jag blev extra glad när de öppnade en ”organic market” här i Clapham som har hur mycket bra saker som helst. Jag köper majoriteten av våra frukter och grönsaker därifrån och så mycket dyrare är det inte heller.

Ofta när jag köper i vanliga matbutiker så blir det påsar fulla med morötter, potatis, äpplen eller palsternacka. De flesta gångerna är det för mycket för vår lilla familj så det slängs nästan alltid någon sista stackare som ligger kvar i påsen. Men när jag går till marknaden så köper jag bara precis så mycket som jag behöver och svinnet blir mindre men kostnaden samma.

Jag lagar 75% av Aces mat själv, den sista fjärdedelen är Ella’s kitchens ekologiska klämmisar.

Han äter två mål mat hemma och ett ute på vift och då funkar klämmisar extra bra. Han har lärt sig att suga ut maten själv, så det är sjukt smidigt och nästan helt utan spill. Det ger honom även lite större variation än om jag lagar allt själv.

I går hade jag och Bex en bebismatlagnings-dag och det blev;

Torsk med sötpotatis, ost, dill och ärtor
Lax med butternut squash, ärtor och dill
Kycklinglever med sötpotatis och bone broth
Kyckling med kokosnötskräm, mango, morot och koriander
Köttfärs med tomat, sötpotatis, timjan och ost.

Allt ekologiskt.

Så nu har vi fullt i kylen och frysen igen. Vi gjorde till och med egna klämmisar så att det blir enkelt att ta med vår egen mat under dagen om vi vill.

Det känns så himla onödigt att fylla våra kroppar och miljön med massor med gifter om det går att undvika det. Jag förstår att det inte är möjligt för alla då ekologiskt ofta kan vara lite dyrare, men om man kan då och då så tycker jag ändå att det är värt det. Jag köper färre och bättre och kastar nästan ingenting alls.

Jag önskar att fler restauranger skulle servera ekologisk mat, vem vill ha en dressing av gifter till sin sallad?

Vad står ni i frågan runt organic/ekologiskt? (är det förresten precis samma sak? Det verka vara debatt om det på nätet)

For the English version, please click below.

Dress – Beulah, Photo – Ida Zander

Do you eat organic?

Here in London I always try to buy organic food, I have this idea that the English rules and regulations aren’t as strict as the Swedish ones. It might just be nostalgia on my part so it would be interesting to find out.

Anyone who knows?

I always make sure everything Ace eats is organic, so I was super happy when a big organic food market opened up shop here in Clapham recently. I buy almost all of our fruit and veg from here now and I don’t find that it’s all that more expensive.

When I buy food in a regular supermarket I usually get bags of carrots, parsnips, apples, and potatoes. Most of the time we end up not eating all in one bag since it’s just a bit too much for our little family, so some will be thrown away. But when I go to the market I only end up buying as much as I need and even though it’s more expensive a piece, all in all, the cost is the same since I don’t have to get too many and throw some away.

I cook about 75% of Aces food myself, the other half is organic pouches from Ella’s kitchen.

He has two meals at home and one out and about most days and then pouches are really handy. He knows how to suck on the pouch and feed himself, so it makes it very practical and with hardly any mess. And it gives him a slightly bigger variety of ingredients than if I made all of his food myself.

Yesterday Bex and I had a baby-food cooking day and we made;

Cod with sweet potato, cheese, peas, and dill.
Salmon with butternut squash, peas, and dill.
Chicken liver with sweet potato and bone broth.
Chicken with coconut cream, mango, carrot, and coriander.
Beef mince with tomato, sweet potato, cheese, and thyme.

All organic.

So now we have a fridge and freezer full of baby food again. We even made our own pouches so we can feed the boys homemade food on the go.

To me, it’s so unnecessary to fill our bodies and environment with poison if you can avoid it. I do understand it might be a financial issue for some, but if you can choose at least one or two organic things, then I would go for it. Or do like I do, buy better and less, make sure you don’t throw anything away.

I wish more restaurants would serve organic food, who wants their salad with a side of poison?

So what do you think? Should we all be buying organic food?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer

 1. Jag försöker att äta så mycket ekologiskt som möjligt, om inte prisskillnaden är för stor då vi måste försöka tänka på vår matbudget. Tyvärr så är det ganska mycket dyrare att äta ekologiskt i alla fall om man bor i en liten kommun som jag, där utbudet inte är så stort. Jag äter till 70% vegetariskt och när jag äter kött eller fågel så är det i princip bara svenskt kött. När det kommer till djurhållning och själva slakten har vi striktare regler i Sverige, hur det är med besprutning av grönsaker vet jag inte men likt dig känns det som det från Sverige är hälsosammare där. När det kommer till barnmat tycker jag det finns mycket bra ekologiska alternativ.

 2. Jag har växt på ett ekojordbruk som min lillebror nu driver, så därför är det ganska givet för mig att köpa alla våra mjölkprodukter och inhemska spannmål som ekologiska. När det gäller mjölkprodukter vet jag inte om näringsinnehållet skiljer sig så mycket från konventionella produkter, men jag vet att det gör en skillnad för miljön och djurhållningen, så det är helt enkelt ett val jag gjort! Kött är vi sämre på att köpa ekologiskt eftersom prisskillnaden är så stor, men däremot lusläser jag förpackningen och köper bara inhemskt eftersom jag vet att reglerna är mycket strängare än för importerade produkter. (Jag är alltså från Finland, ungefär samma regler som Sverige om jag förstått det rätt. Båda väldigt strikta!) Precis som du har jag växt upp med uppfattningen om att Finland/Sverige hör till de länder som har renast mat och strängast regler för matproduktion (kemikalier, antibiotika osv), så för mig är det viktigt att välja inhemskt!

 3. Det är oftast inte så mycket dyrare, alla har råd om man gör smarta val! Passa på att köpa frukt och grönt som det är erbjudanden på. Vindruvor och jordgubbar är mycket hårt besprutade. Det allra viktigaste att köpa ekologiskt är dock sånt som kommer från djur. Vill man absolut äta kött så får man åtminstone välja kött från djur som haft ett drägligt liv. Djuren i UK och EU har det fruktansvärt jmf med svenska förhållanden. Samma sak med mejeriprodukter. Ekologiska lantbruk har mycket bättre djurhållning och deras foder är ekologiskt det också vilket innebär att man inte får spruta åkrarna som ska bli djurfoder med gift. Jag skulle aldrig drömma om att köpa vanliga ägg tex, köper endast ekologiska från frigående utehöns. Helst från någon privat som har höns som husdjur. Det är jättestor skillnad på smaken också! Ägg från olyckliga höns är inte gott. Jag är sjuk så har absolut inte mycket pengar att lägga på mat, men det handlar om några få kronor extra för en liter mjölk eller ett smörpaket. Varje gång du köper eko så skickar du en signal till bönder och tillverkare om att konsumenter tycker eko är viktigt och då kommer de satsa mer på det. 🙂

 4. Jag har jobbat med frukt och grönt på ett av Sveriges största livsmedelsföretag och när det kommer till kraven på EU-jordbruk är gränserna för besprutning och toxiner så pass låg att de skulle kunna klassas som ekologiska. Det som gör att det inte kan klassas som ekologiska är att att de inte har ”rätt” avstånd mellan plantorna/träden, dvs det krävs en större odlingsyta för att odla 10 planer ekologiskt än 10 planter konventionellt.

  Jag köper i princip aldrig ekologiskt när det är odlat inom EU. Något som ofta inte lyfts om ekologiskt är att det har ett mycket större svinn än konventionellt, något som det aldrig pratas om.

  1. Tack för denna kommentaren! Jag köper heller inte ekologiskt oftast, blir galen på att det är så trendigt nu att alla gör det och folk är så rädda för gifter och besprutningsmedel osv. utan att fatta något om vetenskapen bakom det. Väldigt kul och nyttigt att läsa denna kommentaren från någon som faktiskt vet något om det 😀

 5. Caroline

  Nej, Sverige har inte strängare regler än UK. Svenskar tror alltid att svensk mat är bättre, svensk djurhållning mindre avskyvärd, etc, men så är det inte (alltså det är klart att det finns länder som har värre djurhållning osv, men det är inte på något sätt så att Sverige är väldsledande). Så om man ska handla svenskt så är den främsta anledningen att man då kan hoppas att transportsträckorna är kortare

 6. Du gör dina egna klämmisar!?!? Vad tufft, dela gärna med dig hur du gör…
  Jag får min son i Augusti och det kommer ju så klart att ta sin tid innan han kommer äta ”riktig mat” men är riktigt nyfiken på klämmisarna då jag också siktar på att laga den mesta maten till honom själv