Ace Just Nu // Ace Right Now

For the English version, please go to the bottom of the post.

8 månader, helt galet egentligen! Tiden sedan 6 månader har gått så sjukt fort. Jag har liksom ganska snart en 1-åring!

Tyvärr har jag börjat få känningar av mitt gamla magsår den här veckan och då är det som funkar bäst att vila. Så Garth jobbade hemifrån i dag och tog Ace så att jag kunde sova. Jag får ett riktigt jobbigt magont nämligen och kan knappt stå upp. Men efter en dag av sömn hoppas jag på att må bättre i morgon igen.

Ålder – 8 Månader och 1 vecka.

Längd & Vikt – Jag skulle bli förvånad om han inte låg på 9 kg och han har vuxit in i sina 9-12 månads pyjamasar redan. Min stora lilla kille.

Äter – 2 matklämmisar och en fruktklämmis om dagen. Jag försöker varva ekologisk barnmat med min hemkokta, så att han får mycket variation i sin diet. På det blir det även yoghurt, gröt och små plocksaker som broccoli, morot, puffar och riskakor.

Favoritsysselsättning – Ställa sig upp och sätta sig ner, helst 10 gånger på raken. Han är så mycket stadigare nu att jag inte är lika orolig att han ska ramla längre. Nu har han börjat gå lite längs med möblerna med, vi får se när han börjar försöka sig på att stå på egen hand.

Bäst för Mamma – Han vinkar hejdå och visar att han förstår ord som ”Mamma”, ”dadda”, ”Ace” och ”Olive”. Bästa vännen och nästan tvillingen Milo har flyttat in i våningen över och de kryper på äventur tillsammans så fort de får chansen.

Sämst för Mamma – Nu kommer han åt ALLT. Andra omgången barnsäkran är på väg, för han har börjat dra ner saker från bordet, suger gärna på skor, älskar att dela mat med Olive och tycker att dörrar som rör sig är utomordentligt intressanta.

Framsteg – Tand nummer 6 är på väg! Han ser fortfarande ut som en liten vampyr, men inte länge till, för nu kommer båda framtänderna på en gång.

Favoritleksak – kastruller, lock, plastbunkar, skedar och allt annat som låter när man slår det i marken. Vi har en liten framtida trummis i familjen.

Veckans kluris – Nanny share/child minder eller förskola? Nu måste vi bestämma oss om vi ska kunna börja köra halva veckan jobb för mig i September då han är ett år.

Veckan motto – Kom igen Milo, nu river vi stället!

Veckans bebis WTF – Så fort jag säger ”Acie” så tror siri att jag säger ”Hey Siri” och svarar. Sjukt irriterande!

Veckans Mama moment – När jag inser att Ace konstant ser ut som en bebis i en en tvättmedelsreklam. ”Före”-bilden…

Veckans händelse – Ingen alls den här veckan, det är ko-lugnt och vi chillar gärnet vilket är perfekt för min mage just nu.

Veckans Tips – Jag låter Ace ”hitta”sina leksaker på alla ställen där han vet att det finns intressanta saker. På hyllan i soffbordet, i badrumslådan, en papperskasse på golvet osv. Det håller honom sysselsatt och han kan upptäcka utan att riskera skada sig eller ta sönder någonting.

Veckans fråga – Hej, en random fråga, bara något jag kom o tänka på. Lär du Ace svenska också/pratar svenska med honom eller kör ni på bara engelska? Du har kanske skrivit om det innan men jag har missat det isf /Erica

Hej Erica!

Jag vill så gärna att han ska kunna båda språken, så när jag är ensam med honom pratar vi svenska och när Garth eller någon annan engelsktalande är med så pratar vi engelska. Jag säger ”lejon” ibland och ”lion” ibland men alla djur gör samma ljud på båda språken. Han får lära sig orden som synonymer fram till att han kan katogorisera in orden i rätt språk senare. Vi går mest på känn, det finns säkert mer organiserade sätt att lära dem båda språken, men det här är lättast för oss.

Garth ska på en svensexa över midsommarveckan, så jag funderar på att ta med mig Ace och åka till Stockholm istället. Det blir i så fall första gången vi reser själva, men jag har ju all min familj där, så det går säkert bra.

Foto – Ida Zander

For the English version, please click below.

8 months old, how quick is the time flying? I will pretty soon have a 1-year-old!

Unfortunately, my old stomach ulcer is playing up and Garth had to take a day off work to take Ace so I could rest today. I’m hoping that will do the trick and I will be back to normal again tomorrow.

Age – 8 Months and 1 week.

Lenght & Weight – I would be surprised if he isn’t 9 kg by now, he has grown into his 9-12 month PJs now, my big little boy.

Eats – 2 pouches of food and at least 1 pouch of fruit a day, I try to mix organic pouches and home cooked meals so that he gets lots of variation in his diet. He also has youghurt, porridge and small picky bits like broccoli, carrot, melty puffs and ricecakes.

Favorite thing to do – Stand up and sit down again over and over again. He is a lot more stable already and I’m not as worried about him falling anymore. He has started cruising alongside the furniture too, so it will be interesting to see when he decides to stand on his own.

Best for Mom – He waves goodbye and shows he understand words like ”mamma”, ”dadda”, ”Ace” and ”Olive”. His best friend and almost twin Milo has moved in upstairs and they go off on little adventures together as soon as they get the chance.

Worst for Mom – Now he can reach EVERYTHING. So we have to do a second raid of baby-proofing the house. He pulls things down from tables, reaches for leads and plants, likes to suck on shoes, loves to share food with Olive and find doors terribly interesting.

Progress – Tooth no 6 just came out to say hello. He still looks like a tiny vampire, but not for much longer.

Favorite toy – pots, pans, lids, plastic containers, spoons and anything else that makes sounds when you bang it on the ground. We have a little budding drummer in the family.

This week’s headscratcher– Nanny share/childminder or nursery? We have to decide now so we can get it all set up in time for September when he is a year old. The plan is for me to work half the week and spend the other half with Ace.

This week’s motto – Come on Milo, let’s dare this place down!

This week’s baby WTF – As soon as I say ”Acie”, Siri things I’m saying ”Hey Siri” and answers. It’s really annoying!

This week’s Mama moment – When I realize that Ace constantly looks like a baby in an advert for washing powder, the before picture…

The event of the week – Nothing at all actually, we are taking it super easy and hopefully that’s exactly what my stomach need right now.

This week’s tip – I let Ace ”find” his toys in interesting places. Like on the shelf under the coffee table, in the bathroom drawer, a paper bag etc. It keeps him entertained and he gets to explore without any risk of hurting himself.

This week’s question  – Hi, this might be a random question, just something I thought of. Are you teaching/talking to Ace in swedish or only English? You might have spoken about this in the past, but I probably missed it. /Erica

Hi Erica!

I really want him to know both the languages, so when Iäm alone with him I speak Swedish and when Garth or anyone else English-speaking person is with us then I speak English. I say ”lion” sometimes and ”lejon” other times, all the animals makes the same sounds, so I’m hoping he will learn them as synonyms until he can organize them into two different languages. There are probably better ways to teach him both languages, but this works for us.

Garth is going on a stag in June during midsummer, so I’m thinking I might go to Sweden on my own with Ace. It would be the first time we travel just the two of us, but I have my whole family there, so it should be ok. 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer

 1. Sålänge du pratar svenska när du är ensam med honom så kommer han att bli flytande i det! Jag har två barn, yngsta pratar inte ännu men äldsta är helt flytande i svenska trots att han är uppväxt i utlandet. Sålänge Ace har svenskan med dig så kommer den komma utan problem. Enda hindret är om du pratar engelska med honom när det inte ”behövs” – då kommer han gärna att slippa prata det själv. Det är ju jobbigt att lära sig ett nytt språk, även för barn och om de kan undvika det så kommer de att göra det. 🙂 Så det gäller bara att ge dem gåvan. 🙂

  1. +1

 2. Tiden går så fort!

 3. Får han någon ersättning/dyl under dagen? Min son är 7 månader och får fortfarande det till mellis, undrar när man ska sluta med det… hur gjorde ni?

 4. Child minder var en rolig term, haha

 5. Å min skrutt då! Blir ett år denna månad!!! Herregud.. och nu är det full rulle här hemma.

  Utveckligen gick lite långsamt men nu går hon nog snart utan att hålla hand.

  Kan inte begripa att min lilla Moa varit hos oss så länge..

 6. Min underbara syster gör som dig. Hon pratar svenska med sina tjejer hennes kan pratar Portugisiska och när de är alla tillsammans pratar de engelska. Så dom kommer bo i trespråkiga 😊👍🏻
  Och jag har också så fina minnen från Ace födelse fast som bloggvän.
  Jag var nyopererad och åkte till vår lägenhet i Palma för lite återhämtning. Och därifrån så försökte jag peppa er via Instagram när Ace kom till världen ❤
  Tack igen för att vi fick vara delaktiga. Du har verkligen en så fin familj. Och Garth är så fin mot dig och Ace. Kram

 7. Flyg själv med Ace! Är egentligen mer stressigt att köra bil själv än flyga/tåg 🙂