Det Är Klart Vi Ska Snacka Bajs! // Let’s Talk Poo!

Det här inlägget presenteras i samarbete med Pampers.

Innan jag fick barn så sa jag alltid att jag absolut INTE skulle bli en sån där förälder som pratar om min bebis bajs. Ha!

Föga visste jag att det är en av de väldigt få redskapen vi har för att bedömma allmäntillståndet hos våra små. I början är det i princip det enda som kommer ut och kan ändras beroende på vad som händer i kroppen. Det är klart att det blir superviktigt att hålla koll på exakt hur mycket, när och hur bajset ser ut.

Min första fråga till Garth varje morgon är ”Har han bajsat än?”. Förr var man mest orolig för att det skulle vara för löst och då blev det i princip gult eller grönt vatten. Speciellt när jag åt antibiotika för min bröstböld. Numera när han äter riktig mat så är det tvärtom, jag är rädd att det ska vara för hårt och inte vilja komma ut.

Få saker gör små barn så obekväma som att inte kunna bajsa ordentligt och Ace sover som en kratta om det har gått ett par dagar. Därför köper jag hem mycket katrinplommon, blåbär och päron nuförtiden…

När bebisen bara äter bröstmjölk så luktar bajset sött, är ganska rinnande och är gult eller åt det gröna hållet, det är helt normalt. Om den lilla istället äter ersättning blir bajset fastare och mer åt det bruna hållet. När de väl börjar äta riktig mat, ja då är det som att byta på en hel karl och mitt bästa tips är en riktigt bra blöjhink.

Ett annat tips till er som väntar små pojkar är att alltid öppna blöjan, lägga tilbaka den en stund och vänta lite med att ta av den. De små dudsen gillar nämligen att kissa så fort det blir en frisk fläkt där nere. Man kan även skaffa ”wee wee teepee” om man vill.

Killar kissar framåt och tjejer kissar mer bakåt, så man måste känna på blöjan på olika sätt beroende på om man har en son eller dotter. I början kissar de så lite och ofta att man byter säkert 20 blöjor om dagen, när de börjar äta riktig mat bajsar de oftast bara en gång om dagen och jag själv satsar på att byta i alla fall var 3e timma.

 Här hemma har vi kört på Pampers blöjor från dag ett, så det är extra roligt att kunna introducera dem som min nya samarbetspartner. Det är så kul att jobba med märken som man verkligen klickar med.

Jag minns hur otroligt liten nyfödda Ace såg ut i sina Pampers strl 1, lite som att han hade lånat ett större barns blöjor, men han växte snabbt in i och ur dem. Numera är det storlek 4 som gäller och det är inte länge till. Det står på paketen vilken vikt blöjorna gäller till, men jag brukar bedömma det mer utifrån om han får röda märken vid låren eller om blöjan helt plötsligt börjar läcka.

Jag ser alltid till att bakdelen av blöjan går upp på ryggen ordentligt, de små volangerna är utvikta runt benet och att blöjan sitter varken för hårt eller för löst. Om en blöja läcker så är det oftast för att volangerna inte sitter rätt, att man behöver gå upp en storlek eller att blöjan sitter för löst.

Vårt nya problem är att Ace absolut inte vill vara still på skötbordet längre utan snurrar runt som en liten tasmansk djävul. Då är det extra svårt att inte få bajs precis överallt när man byter, häromdagen satte han foten rakt i det och lämnade ett fint fotavtryck på väggen…

Så jag tror tusan att det är dags för oss att prova Pampers ”pants blöja”.

De är visst mycket lättare att trä av och på, perfekt när man har en aktiv bebis som tycker att det är riktigt trist att ligga still. Aces kusin Harry som är 2 månader äldre kan inte ligga still ens i en sekund. Det som fungerar bäst är att ställa honom mot soffan och sedan byta på honom stående. Då dras blöjan bara upp som ett par byxor. Syrran påpekade dock att det gäller att vara snabb att kolla att volangen är ute vid låren innan han är iväg.

Ok, nu har vi snackat nog med skit för i dag. Jag lovar att återkomma när vi har provat pants blöjan för att se om den kan lösa vårt lilla bajstoronado-problem. 

For the English version, please click below.

This is a post in collaboration with Pampers. 

Before I Had kids I always said I would NEVER become one of those Moms who talk about poop. Ha!

Little did I know that poo is one of the few tools us parents have to get some kind of idea how our babies are doing. In the beginning, it’s basically the only thing that comes out of the little one that can change depending on whats going on in their little bodies. Of course, it becomes super important and interesting to keep track of when, how much and exactly what it looks like.

My first question to Garth every morning is still always ” Has he pooped yet?”. In the past, I was mainly worried it was going to be too loose and come out as yellow or greenish water. Especially when I was on antibiotics.

These days when he eats solids, I’m more worried about the opposite. Babies sleep really badly when they are constipated, so I always make sure to have lots of pears, blueberries and prunes at home these days.

Early on when the baby only eats breastmilk their poo is pretty harmless and smell as sweet, is fairly liquid-y and yellow or a bit green. That’s completely normal. If the little one is formula fed, the poop gets more of a brownish color, smells a little bit stronger and can be slightly more solid too. Then when they start eating proper solid food, well then it’s like changing a diaper on a grown man and my best tips is a really good diaper bin.

Another tip for you who are expecting boys is to always open the nappy and then place it straight back again since the little dudes like to wee in the fresh breeze. You can also invest in ”wee wee teepees” if you fancy.

Little boys pee forwards and little girls more backward, so you have to feel the diaper in different places to see how full it is. In the beginning, they pee and poo all the time and I remember changing 20 nappies a day. Now when Ace is on solids, he poops once a day and I make sure to change for wetness at least every 3rd hour.

 We have been using Pampers since day one, so I’m extra excited to introduce them as a new partner here on the blog. I love working with brands I already use and love!

I remember how tiny newborn Ace looked in his Pampers size 1, it looked like he had borrowed the nappy from a much older child. But he grew in and out of them really quickly and these days we are on size 4 (not for long though). It says on the pack what weight span a size is for, but I also find that I will go up a size if he starts getting red marks around his tighs or if the nappy all of a sudden start leaking a lot.

It’s important to make sure the back bit of the diaper goes all the way up the back that the little frilly bits are folded outwards towards the tighs and that the nappy isn’t too tight or loose.

Our latest challenge is that Ace no longer fancies lying still when we change him. He is basically spinning around like a Tasmanian devil and it’s really hard not to end up with poop everywhere. The other day he put his foot right in it and left a lovely poopy footprint on my white wall…

So I think it’s time for us to try pampers new ”pant diaper”.

They are meant to be much quicker to pull on and off, exactly what you need when you have an active baby that prefers moving around. Ace’s cousin Harry who is 2 months older won’t be still for even a second. My sister has to lean him up against the sofa and change him standing. Then she can just pull the nappy up like a pair of trousers. She did, however, say that she has to be really fast to get the little frills out before he is off again.

Så jag tror tusan att det är dags för oss att prova Pampers ”pants blöja”.

Ok, enough crap and shit talk now. I promise to get back to you when we have tried the pants diaper to see if our little poop tornado-problem is solved. 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer

 1. Tycker pampers sitter allmänt bättre på barnen. På Min tvååring sitter pampers bättre om midjan och benen. Kanske blöjan är längre än dom andra märkena?
  Men däremot när mitt barn fick eksem så fungerade Naty blöjorna bättre. ☺ men nu är eksemen borta och vi använder pampers.

 2. Mitt absolut bästa tips apropå bajs är att börja träna Ace att sitta på toaletten med en sån där toaring för småttingar. Vi började när vår tjej var 7 månader (är 16 mån idag) och kan på min ena hand räkna hur många bajsblöjor vi bytt sedan dess. Det är SÅ skönt att bara kunna spola ner bajset när hon är klar (slippa kladd och stinkande blöjhinkar) och verkar uppskattas från hennes sida också att slippa bajsa i blöjan. Innan hon kunde prata så satt vi henne alltid på morgonen och efter varje måltid och hon lärde sig fort att det var där man ”skulle” bajsa och kissa men nu säger hon till själv när hon behöver gå.
  Kram till er!

 3. Nappy pants är helt värdelösa. Tenderar att läcka mycket mera, är svindyra och det är ju inte som att det hjälper i bytet av blöjan. Det är ju först när bebisen är ren som man kan då ”dra på blöjan”. Då är ju skitjobbet, så att säga, redan gjort. Svårast är ju att få ren en unge som är bajsig och snurrar runt. Inte att få på en ren blöja på en ren unge. Största rip offet i blöj-väg

  1. Förstår inte alls vad du menar. Pants är ju det enda rimliga, tycker jag som har tre barn som alla vägrat ligga still på skötbordet. Och man drar ju såklart inte av blöjan som ett par byxor när det är bajs i, då river man sönder den i sidorna och tar av den som en vanlig blöja.

  2. Haha va? Min son VÄGRAR ligga still på skötbordet, byxblöjor är det enda som funkat sen han var drygt 6 månader. Värt varenda krona att slippa mecka med ”vanliga” blöjor 🙂

 4. Jennifer

  Päron gör väl magen hård? Iaf för mig.

  Kokosvatten/olja och papaya gör magen lös som katrinplommon, tips!

 5. Jag gillar pants blöjorna men använder dem mest om vi är out and about då lättare. Hemma och om bajsblöja så måste jag lägga ner min dotter iaf så blir det mest vanliga. Hon har kommit över sina värsta snurrningar (säger jag och hoppas de inte kommer tillbaka).
  Tips som jag fick med fransarna – förlåt om alla vet denna redan – om du vänder blöjan utochin (vanlig inte pants) och sen tillbaka innan du sätter på den så är de flesta fransarna redan ute och det blir mindre pill efter blöjpåsättningen är klar!