Mina 10 Bästa Bröllopstips // My 10 Best Pieces Of Wedding-Advice

For the English version, please go to the bottom of the post.

Det känns helt galet att det har gått hela 3 år sedan Garth och jag framför 75 gäster sa ja till varandra mitt ute i bushen i Zimbabwe. Vart har tiden tagit vägen?

Jag vet att det är många av er som går i bröllopstankar och vi har många vänner, framförallt på Garths sida som gifter sig för tillfället. Så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips till er som planerar ett bröllop.

1. Lägg pengar på sakerna som består. 

Du kommer aldrig att ångra att ni la lite extra krut på fotografen, ringar eller gåvor till varandra (och eller de som har hjälpt till). Att ha fina bilder och saker som minne består i alla år, medan en specifik matbit, flaska vin eller blomma på bordet bara är för kvällen.

2. Ha ett väderalternativ.

Vi hade sån tur som hade alternativ för både ceremonin och festen eftersom att vi fick de värsta regnet på 30 år på vår dag. Så ha ett bra alternativ och bestäm dig i förväg för att inte bli ledsen om det skulle regna. Det kommer alltid med för och nackdelar. I vårt fall blev det roliga historier, att alla dansade loss på dansgolvet (för att det var torrt!) och att alla i Zimbabwe tyckte att vi var superturisar som fick så mycket regn på vår dag( det är visst en stor välsignelse för äktenskapet.)

3. Saker kommer att gå fel och oftast kommer ingen utom du att märka det.

Även här gäller det att i förväg att bestämma sig för att inte bry sig allt för mycket för om något inte blir precis så som du hade tänkt dig. Mest troligt är det att ingen annan kommer att veta vad som hände och om du låter en tokig bordsplacering eller en sne tårta förstöra din dag, så kommer du att ångra det för alltid.

4. Ta hjälp.

Vänner, familj, planerare, tärnor… det är helt ok att springa runt som en tok dagarna (veckorna) innan bröllopet, men på den stora dagen så ska du ha delegerat ALLT utom att säga ”Ja” och njuta.

5. Dagen efter är för er, bara er.

Här talar jag av egen erfarenhet. Vi var sååå trötta nästa dag, så mycket spänningar som släpper och stress som försvinner. Då vill man kunna ligga i sängen och dra sig hela dagen om man känner för det. Tyvärr så hade vi inte tänkt på det och det kändes sådär att gå upp tidigt för att organisera våra gästers aktiviteter. Vi hann liksom inte riktigt landa förrän nästan en vecka senare då vi äntligen blev ensamma.

6. Bröllopsklänningar har bra andrahandsvärde.

…om de är i bra skick. Om du inte ska springa runt i regn eller lera så kan det vara värt att ha i åtanke att man faktiskt kan sälja sin bröllopsklänning efter. Så om du absolut måste ha den där från Vera Wang så kanske det faktiskt kan få plats i budgeten trots allt.

Jag valde att behålla min, mest för att den inte gick att få helt ren igen.

7. Provkör innan.

Make up artist, hårfrisör, tårta, musiker… se till att ha testat/smakat/hört alla innan. Gå inte på rekommendation utan var benhård och se till att det känns 100% rätt. Ett tips när det kommer till make up artisten och hårfrisören är att ta med en bild på dig där du tyckte att du såg extra bra ut och be dem försöka få dig att se likadan ut. Om du tar med bilder på kändisar eller liknande så kan du lätt se ut som någon annan på din stora dag.

8. Våga!

Har du en drömdestination? Kanske en annorlunda bröllopsklänningsidé? Eller är det traditioner som kanske inte riktigt passar in på er som par? Våga vara annorlunda och göra vad som känns helt rätt för er. I slutändan är det ert bröllop och ingen annans, ni gör det här för er skull.

9. Gör en budget…

…och dubbla den direkt. Så vet ni mer på ett ungefär var ni mest troligt kommer att hamna. Det är alla småsakerna som kostar pengar och man glömmer bort att planera för som bräcker banken.

10. Ta en mental bild.

Gå iväg ni två, bara ni. Ta ett djupt andetag, titta på avstånd på festen och gör en mental bild. Dagen kommer att gå så himla fort så att ha den där lilla stunden själva att bara vara och uppskatta är fantastiskt mysigt och ett minne för livet.

Vad är era bästa bröllopstips?

Mer från vårt bröllop hittar ni här;

Spartips när du väljer din brudklänning
7 Dekorations-tips
Vår Bröllopsvideo
Vår Förlovningsvideo

For the English version, please click below.

We have been married for 3 years! It’s crazy how quickly time is flying. It felt like only yesterday Garth and I said our ”I do’s” in the bush in Zimbabwe.

I know a few of you are planning our weddings this year and we have loads of friend getting married too. So I thought I would share my best wedding advice with you.

1. Put your money on the things that last. 

Honestly, you will never regret spending a bit more on things like the photographer, videographer, rings and gifts to friends and family. To have lovely pictures, videos and rings to remember your big day by is a lot more gratifying than a special plate of food or a flower on the table on the day.

2. Have a good weather option. 

We were very lucky to have great weather options for both the ceremony and the dinner since we had the worst rains Zimbabwe had seen in 30 years on our special day… The most important thing is to decide not to get upset if the weather gods have other things in mind than what you wished for. There are pros and cons with all weather and for us it made everyone get up on the dancefloor (since it was the only dry spot) and all the people from Zim congratulated us on the blessing of having such nice rain on our wedding day

3. Things will go wrong, and most likely no one will notice but you. 

Decide not to get upset if things don’t pan out exactly according to plan. It’s too easy to let a botched table plan or a leaning cake ruin your day and you will only regret it in the future. Noone will remember the details, but you will remember the feeling forever.

4. Accept help. 

Friends, family, wedding planner, bridesmaids… it’s ok to run around like a headless chicken the days (or weeks) before your wedding. But on the day it’s wise to delegate. All you need to do on your wedding day is to show up, say ”I do” and enjoy.

5. The day after your wedding day is for you two, only you.

Speaing from my own experience, one of the biggest mistakes we did was to not take the next day ”off”. Instead of getting to de-stress and just enjoy each other for a moment, we were up early, planning our guest’s activities It took over a week before we had any form of alone.tme and it was way too long.

6. Wedding dresses have a great second-hand value. 

…if they are in a good condition. So as long as you aren’t planning on rolling in mud or getting drenched it might be worth splashing out on that Vera Wang after all. As long as you are able not to get too attached to your dress and sell it on after your wedding.

I did, however, chose to keep mine, mainly because the cleaners couldn’t remove all the red mud from it…

7. Try before you buy.

Makeup artists, hairdresser, musician, cake… Make sure to have had trials/sampling/listening sessions beforehand. Don’t go on recommendation alone and make sure it’s 100% right for you.  A makeup and hair tip is to bring a photo of yourself looking great and ask them to emulate. if you bring a picture of a celebrity or model you might end up looking like someone else.

8. Dare!

Do you have a dream destination? Maybe an idea of an unconventional wedding dress? A tradition you want to skip? Your wedding is yours and no one else. It’s important it reflects your taste. Dare to be different and do exactly what feels right for you.

9. Set a budget…

…and start by multiplying it by 2. It’s all the little things that you don’t even plan for that end up breaking the bank. So plan for them straight away.

10. Take a break and a mental picture.

Leave the party, step away, just the two of you. Look back, take a deep breath and take a mental picture of that exact moment. It’s amazing to have that little moment, just the two of you to just be and remember for the rest of your life.

Hit me with your best wedding advice.

See our wedding video here
..and our engagement video here. 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer

 1. Vi håller på att planera vårt bröllop för fullt (i sommar är det dags) och din blogg har gett så mycket inspiration! Har hängt med här i några år men är dålig på att kommentera, du gör ett riktigt bra jobb och jag blir alltid glad när du lägger upp ett nytt inlägg 🙂

 2. Det här inlägget kunde inte komma mer passande, är i Byron Bay just nu och försöker bestämma vart vi ska ha vårt bröllop! Tänkte höra med dig om ni hade en bröllopsvideograf? Det är himla dyrt här och känns lite over the top för oss då vi kommer ha ett väldigt litet bröllop, men är sandigt lite orolig att jag kommer ångra mig.. kram

  1. Jennifer

   Hej Emma, jag hade inte råd med videograf men saknar verkligen rörligt material från bröllopet. Hade jag gjort om det hade jag köpt en filmkamera och bett några gäster hålla den en stund här och där. Och kanske satt upp den på ett stativ under vigseln. Ett par klipp här och där hade varit såååå värt! Nu har jag ’bara’ tre små klipp från en gäst från vigseln. Du skulle annars kunna försökahitta nån nybörjare som behöver material till sin portfolio, då kan du säkert hitta nån och göra en billig deal. Lycka till!

   1. Tack för tipsen!! Tror precis som du säger att det hade varit roligt att ha iaf något materiel, får se vad vi lyckas fixa 🙂

 3. How much did you spend on your wedding?

 4. Wow, vilket bröllop ni såg ut att ha! Så fint!

 5. Jennifer

  Håller med dig om det mesta (utom bröllopsgåvor, tycker det är onödig kostnad när man ändå spenderar mkt kring bröllopet, gåvor kan man spara till bröllopsdagar istället).

  Jag vill utveckla din punkt 8 om att våga. Jag vill säga skit i vad man ’ska’ göra på bröllopet och bestäm själva vad ni vill göra. Vi struntade tex i bröllopstårta och serverade ’vanlig’ efterrätt (sparade in typ 15000kr bara där). Vi struntade också i bröllopsdans för min man var nervös (vi dansade massa under kvällen, vi skippade bara ’alla kolla på oss’-momentet. Vi bestämde i princip allt som skulle sägas under vigseln så det blev jättepersonligt och precis som vi ville (vi hade vigselförrättare, ej präst) och sa våra egna löften till varandra. Jag önskar vi hade köpt en filmkamera som kunde hoppa runt bland gästerna för jag önskar vi hade lite rörligt material (men professionell filmare var för dyrt). Annars var allt perfekt (även om saker gick fel hehe). Vill gifta mig igen!!! (Med samma man såklart), kanske på 10-årsjubileumet 🙂