Hur Man Klär Bebis I Kallt Väder // Dressing Baby For The Cold

For the English version, please go to the bottom of the post.

Det här inlägget innehåller reklam för Polarn O Pyret.

Något jag tycker är ganska klurigt när det kommer till bebisar är hur varmt eller kallt man ska klä dem.

I början nojade jag som tusan över om Ace var för varm eller kall både i vagnen och hemma. Här i UK rekommenderar man att den lilla ska bära ett lager mer än vad vi själva gör. Men jag som är så kall av mig har alltid massor med kläder på mig och Garth kan gå runt i bar överkropp… så vem av oss är det som gäller?

Jag har märkt att det är samma sak med bebisar som med oss, de är lika individuella som vi är, så det gäller att lära sig precis hur varm just vår egen lilla skrutt blir och klä dem därefter. Jag känner bäst temperaturen på Ace i hans nacke, han blir lätt svettig om han är för varm.

Jag tror att han är mer en Garth än en Tess och gillar att inte vara allt för varmt klädd.

När det kommer till att klä de små i kallt väder så har jag ett par tips att dela oavsett om bebisen är kall eller varm av sig;

1. Klä dem i lager

Jag har märkt att jag sällan är ute och inte går in någonstans eller behöver åka bil, tunnelbana eller buss för att komma dit jag ska. Då är det lätt att den lilla blir för varm i vagnen. Om man klär dem i lager kan man skala av det yttre och lämna precis lagom värmande plagg på.

2. Ull närmast huden.

Ull är ett material som andas och stöter bort vätska. Det är därför många ulltröjor kommer ur tvättmaskinen och känns nästan torra. Så har du ull närmast huden så inte bara värmer det, utan stöter även bort svett som annars kan bli vått och kallt när bebisen har svalnat av igen. Det är extra viktigt när det är kyligt ute och man rör sig mellan varmt och kallt eller om det lilla får ett skrikutbrott och blir helt röd och svettig som de kan bli ibland.

3. Luft värmer.

Det låter kanske lite konstigt men det varmaste som finns är luft mellan lager. Om ett plagg sitter tight så kan det inte samlas varm luft någonstans och då blir automatiskt huden kallare. Det finns en anledning till att täckjackor håller värmen så bra. Tänk på att detta även gäller vinterskor, så ha gärna ett par mm extra i längden så att fötterna håller sig varma och glada.

Lager på lager funkar extra bra just eftersom att det ofta blir luft mellan plaggen.

4. Avsluta med vindskydd.

Du kan ha hur mycket varma kläder som helst på bebisen, men om det inte finns något vindskydd så blåser all varm luft bort ändå. Så avsluta alltid med något täckande och se till att ha så få glipor som möjligt där kall luft kan blåsa in.

På bilderna över ser ni 3 lager kläder från Polarn O Pyret. Dessa går att kombinera på flera olika sätt för att hålla Ace precis lagom varm oavsett om det är en mildare eller kyligare dag. 

När det är riktigt kallt kan jag kombinera alla tre, hittills har det inte behövts här i UK för vi får sällan minusgrader. Så oftast blir det underställ i ull + åkpåse i vagnen eller underställ + overall i bärselen. 

Som ni ser på sista bilden så älskar han sin åkpåse och somnar så fort jag stoppar ner honom och han gosar in sig, hur praktiskt som helst när man ska ut och gå på stan. Lille gulle!

Vad är era bästa tips för att klä bebis i kallt väder?

Det fina understället hittar ni här (byxa här).
Den varma overallen hittar ni här.
Den gosiga åkpåsen hittar ni här.
Merinoull mössan hittar ni här.

For the English version, please click below.

This post contains advertising for Polarn O Pyret. 

Something I find quite tricky is dressing babies when it’s cold outside.

In the beginning, I was quite worried about over or under-dressing Ace, both in the buggy out and about and at home. Here in the UK, they recommend the baby to wear one more layer than us grown-ups. But I’m literally cold all the time and Garth can be walking around bare-chested when I’m in woolly socks. So who do we choose to dress Ace after?

I have now learnt that just like us, babies are little individuals. So I just had to learn how my one reacts to temperatures and dress him accordingly. I can feel Ace’s temperature in the back of his neck, where he tends to get a bit sweaty if he is too hot.

I think he might be more of a Garth than a Tess and dosen’t like to get too warm.

When it comes to dressing your baby in the cold, I have a few pieces of advice to share, that works no matter if your baby is warm or cold-blooded;

1. Dress them in layers. 

I have noticed that I’m rarely out walking without stopping buy a shop, getting on a tube or a bus or going for a coffee. Then it’s really easy for the little one to get too hot in his pram. If I dress him in layers, I can peel them off one by one and leave the most suitaböe amount of clothes on without too much faff.

2. Wool closest to the skin.

Wool is a material that breads and rejects liquids. That’s why woolly jumpers come out of the washing machine almost dry already. So when you keep wool closest to your skin, it will not only heat you up but also make sure that any sweat doesn’t stick around to make the baby cold and wet when you go outside again. This is really important to think about when you are walking in and out between cold and warm places or if your little one has a little baby tantrum and get all red and sweaty as they sometimes do.

3. Air contains heat. 

It might sound a bit strange, but the best way to stay warm is to make sure there is plenty of air between the layers. If a piece of clothing is thinght, then it will be cold since there is no place for the heated air to collect. This is why puffer jackets keep us so very warm an cosy. This also applies to winter boots, so make sure you got a few extra mm in the front so that you and your little one’s feet stay warm and toasty.

This is why layering is such a great idea since there is plenty of space between the layers of clothing for the air to heat up.

4. Always finish off with protection from the wind. 

It doesn’t matter how many layers you put on your baby, if there is no protection from the wind, then all the heated air will just blow away. So always finish off with something to keep the wind out and heat in.

In these photos are 3 layers of clothing from Polarn O Pyret. You can combine them in many different ways depending on the temperature outside. 

If it’s freezing I will combine all 3 of them, but so far the temperature hasn’t dropped that low yet, so I mainly tend to match the base layer with the pram suit or the base layer and the overall for the baby carrier (we have a wind cover for this too)

As you can see in the last photo, he loves his pram suit and falls asleep as soon as I put him in it. Super practical when I’m heading out on town with the buggy. My little cutie pie!

Do you have any great advice for dressing babies in the cold weather? 

Find the toasty thermal layer here
Find the super snug overalls here
Find the super cosy pram suit here

If you are really quick, you might even catch them on the sales…

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer

  1. Så bra och fina tips!

  2. Christina

    Så fin han är, Ace! Bra jobbat med bilderna, inte lätt att fota en liten som inte tar instruktioner så bra 🙂 Jättefina bilder!

  3. Jag brukar aldrig kommentera bloggar men alltså, Ace är den absolut sötaste bebisen jag någonsin sett. Jösses. Och ni gör ett hästjobb! Grymma är ni, både du och Garth. Ha en fortsatt fin resa 🙂

  4. Bra tips med lager på lager. Vi kör dock oftast ull i alla tre lager. Ull är verkligen ett fantastiskt material som kyler när det är varmt och värmer när det är kallt. Vill tipsa om Engel, Nøstebarn och Disana som tillverkar fina ullplagg i ekologisk och obehandlad ull. Tyvärr behandlar många kedjor sina ullplagg (superwash) med plast för att de ska vara maskintvättbara men då försvinner också många av de naturliga bra egenskaperna.

  5. Tack för inlägget! Det är så nyttigt