The 3 Best & 3 Worst Pieces Of Advice I Got As A New Parent

For the English version, please go to the bottom of the post.

Jag har aldrig fått så mycket råd och tips sedan jag fick barn, på gott och ont.

De riktigt bra tipsen är de som är baserade på erfarenhet och som har i åtanke att alla barn är olika. De dåliga är mer skrönor och allmänna övergripande råd.

Här är de 3 bästa och 3 sämsta råden jag har fått hittills;

Sämsta

”Sov när bebisen sover”

För det första, bebisar sover typ inte och när de väl gör det så har man ingen aning om hur länge de kommer att sova, i alla fall dagtid. Så det här är ett bra tips på natten, men på dagen skulle jag istället ge rådet att gå på toa och ät när barnet sover.

”Barn som ammas behöver inte rapas”

Eh, jo de behöver de visst. Ace rapar rejält både efter flaskan och bröstet och det är inget fel på hans amningsteknik heller. Det är otroligt sällan de inte sväljer i alla fall lite luft när de äter.

”Börja inte med flaska om du vill att amningen ska funka bra”

Jag har ett bröst som jag inte kan amma från (bröstböld), så jag har kört 50% bröst och 50% flaska sedan vecka 2 helt utan några problem. Hade jag lyssnat på den barnmorskan som sa det så skulle jag antagligen inte ha ammat alls idag, för han hade bara haft 50% av sin mat.

Bästa

”Låt barnet sova runt ljus och ljud på dagen.”

Ace kan sova igenom vad som helst nu och vaknar otroligt sällan av ljud eller ljus. På natten har vi det mörkt och tyst, men på dagen fortsätter vi som vanligt även när han sover.

”Låt barnet ligga själv så länge det är nöjt”.

I början kände jag att jag var en dålig mamma om jag inte höll Ace 100% av tiden han var vaken. Men så fort jag insåg att han kunde ligga själv och vara hur nöjd som helst i sitt babygym, ibland 15-20 minuter och bara titta på sina leksaker så blev mitt liv mycket enklare. Så fort han börjar låta missnöjd så plockar jag upp honom, men innan dess passar jag på att äta, gå på toa, pumpa eller slänga in en tvätt.

”Se till att alltid ha pumpad mjölk i frysen och att ditt barn kan dricka ur en flaska om det krävs”.

Det här var ett toppenråd för oss när jag fick min bröstböld och var på sjukhuset flera gånger i många timmar. På så sätt kunde Ace stanna hemma med Garth och få all mat han behövde. Att han tar flaskan gör även att jag får ett par timmars sömn helt ensam varje morgon då Garth matar honom med mjölken jag pumpade när jag var uppe på natten. Helt ovärderligt!

Det här är givetvis väldigt individuellt för oss, alla barn är olika givetvis.

Vad är dina bästa och sämsta råd du har fått? De behöver inte vara bebisrelaterade.

Foto – Ida Zander

For the English version, please click below. 

I have never had as many people giving me tips and advice as now when I’m a new Mom. Both good and bad…

The great pieces of advice usually are based on someone’s own experience and take into account that all babies are individuals. The bad ones are usually general advice or old wives tales.

These are the 3 best and 3 worst pieces of advice I have got so far.

Worst;

”Sleep when the baby sleep”

First of all, babies don’t sleep and when they finally do, there is no way to know for how long. At least during the day. So this is a great tip for nighttime, but during the day I would say eat and use the bathroom when the baby sleeps.

”Breastfed children don’t need burping”

Well, yes..they do! Ace burps loads both after the boob and the bottle. And his latch is pretty perfect… It’s incredibly rare for a baby not to swallow some air when they feed.

”Don’t give your baby a bottle if you want your breastfeeding to work out”

I have one boob I can’t feed on (breast abscess) so Ace has been 50% on the boob 50% on the bottle since week 2 with no problems at all. I just pump the ”bad boob”. If I would have listened to the midwife who gave me this piece of advice, I would probably not still be breastfeeding today.

Best;

”Let the baby sleep with lots of sounds and lights around during the day!

Ace will sleep trough anything now and very rarely wake up by any sounds or lights. At night we make sure the room is quiet and dark, but during the day we keep going like normal when he is asleep.

”Let the baby hang out on its own if it’s content”.

In the beginning I felt like a bad Mom if I didn’t hold Ace 100% of the time when he was awake. But since I realised he is completely happy to be left alone in his baby gym, just looking at his toys for a while, my life quality has gotten soo much better. Sometime I get 15-20 minutes to do things like eat, go to the bathroom, clean up or put a wash in. And as soon as he makes any discontented noise, I pick him up.

”Make sure to always have some milk in the freezer and that your baby will take the bottle if needed.”

This is a great piece of advice for me since I got the breast abscess and had to go to the hospital to have it drained a few times. This meant that Ace got to stay at home with Garth and still not go hungry. I wouldn’t have wanted him to come to the hospital with me, mainly because of all the germs. Him taking the bottle also gives me a couple of more hours of sleep in the morning since Garth can get up and feed him and I get to stay in bed on my own for a bit.

Of course, all babies are different, but this is what I find useful and not so much.

What are the best and worst pieces of advice you have ever received? It doesn’t have to be child related.

Photo- Ida Zander

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer

 1. Sämsta: ”barn måate få skrika ur sig ibland”.

  Eeh Va? Jag plockar inte upp mitt barn vid minsta lilla kink, men om han är ledsen så får han vara i min famn. På vilket sätt mår en bebis bra av att skrika sig blå?

  Bästa: ”han äter när han är hungrig”

  Nu gäller det kanske främst större barn men det har varit vårt mantra det senaste året med vår kräsna son gällande maten. Dottern är inte heller det matvrak som sonen var som bebis så att bara påminna sig själv om att om dom är hungriga så är dom nöjda och istället för att stilla sig blind på mängden mat dom får i sig så titta på helheten. Nöjda och glada=Dom äter tillräckligt.

  1. Jag har också fått höra att det är ”bra att skrika lite o träna lungorna”. Mest av den äldre generationen dock. Så märkligt!! Om min bebis är ledsen och jag kan vända det utan större ansträngning ens så känns det ju helt fel att inte hjälpa hen!!

 2. Ja man får verkligen många märkliga tips när man är nybliven förälder:/
  Min bebis sov typ 18 timmar per dygn de första tre månaderna så jag sov också då, men såklart är alla bebisar olika. Det bästa tipset jag fick var också ”han äter när han är hungrig”.
  Ace är så söt och du verkar så lugn i din nya roll:)

 3. Ace är så söt!

 4. Bra råd:
  – ”gör det som funkar för dig, alla bebisar och föräldrar är olika”
  – ”om barnet gillar vagn och sover bra där, låt någon annan rulla nån timme efter matning så kan du få ett par timmar för dig själv”
  – ”bebisar överäter inte, de slutar och skulle de äta för mycket kommer det upp igen.”
  – ”för vissa bebisar tar det en stund att hitta sin vikt, hon var liten när hon föddes och du är lång. Jag är inte orolig så var inte det du heller”

  Dåliga råd:
  – ”om det gör ont när du ammar gör du fel.” Sen sa en barnmorska att de ofta säger så men det är klart det kommer att kännas då bröstvårtan inte varit med om det innan
  – ”använd inte nipple shield, det förstör amningen.” Eller så gör det att jag pallar att amma överhuvudtaget
  – ”du ger ditt barn för mycket mat, vet du att hon riskerar att bli överviktig som vuxen”. Detta råd fick mig att må dåligt länge och jag vägde henne ofta och hade stenkoll på vad hon åt för att det skulle vara inom ”acceptabla” gränser

  1. Glömde en bra:
   – ”om hon inte sover när du lägger ner henne; samsov. Gör det som krävs för att keep your sanity”. Sen visade hon hur jag kunde samsova på ett säkrare sätt

 5. Stephanie

  Bästa
  – Samsova och liggamma
  Sämsta
  – ”Din bäbis blir bortskämd om den får äta hela tiden”. Fri amning = min bäbis supernöjd

 6. Tack för bra tips! En fråga, är du nöjd med din bröstpump? Vad har du för modell? Tack!

  1. Jag är supernöjd!
   Har två! En för hemmabruk från Phillips (aventi) som är dubbel och en från Tomee tippee som är singel och går på batterier. Båda är toppen!

 7. Tror inte på det där med ljus och ljud att det har någon betydelse. Vi har kört det med båda barnen och första kan sova genom en jordbävning och andra är löjligt lättväckt. Andra fick om möjligt ännu mer ljud omkring sig då han alltid fick sova med en röjig 1,5-åring som sprang runt och lät hehe.

 8. Sämsta:
  – Ditt barn kommer aldrig börja prata om hon inte får skrika av sig ibland.
  – Barn måste duschas varje dag.
  – Du kan inte köra fri amning, vill du lägga underlag för fetma?
  Alla av en äldre person som förstörde mitt självförtroende som nybliven mamma.

  Bästa:
  – Låt dina vänner och familj hjälpa till!
  Hade en vän som ringde mig flera gånger i veckan och bad att få ta min dotter på promenad eller bjuda mig på kaffe då jag hade det som tuffast. Nu gör jag så mot mina vänner för det är den finaste presenten jag fått.
  – Mata när ditt barn är hungrigt och flaska förstör inte amning.
  – Var inte stressad att din bebis inte vänder sig/kryper sent osv – det kommer tids nog.

 9. Så olika det kan vara 🙂 Jag har aldrig rapat vår dotter och sov alltid när hon sov på dagen. Hade aldrig ens tänkt tanken så väldigt glad för det tipset ❤ Sen började jag pumpa och ge flaska tidigt. Tyckte också att det var toppen.

 10. Jag har en fråga, om den är för personlig och du inte vill svara så är det helt okej.
  Jag och min sambo försöker för fullt att bli gravida. Vi har försökt ganska länge, men inte tillräckligt länge (10 mån) för att få hjälp och när jag varit i kontakt med vården så måste vi vänta tills dess att vi försökt minst ett år eller mer, på grund utav att vi båda är ”unga” (jag fyller 30 nästa år). Du har skrivit öppenhjärtigt om er resa och genom hela graviditeten. Vilka är dina råd/tips för att orka fortsätta försöka? Det känns som om mitt hopp sjunker i takt med varje månad som vi inte lyckas, och jag kan inte låta bli att känna mig misslyckad i min egen kvinnlighet.

  Stort grattis till eran Ace, så himla fin han är!