Can You Have Children & Keep Your Career?

For the English version, please go to the bottom of the post.

Jag tänkte på det häromdagen, vilken tur jag har som kan både vara mamma och jobba lite samtidigt. Det är inte alla som kan det!

Visst jag är nere på deltid med bloggen och modellar inte just nu, men jag kan ändå hålla igång min karriär på ett sätt som inte alla kan.

På ett sätt vorde det grymt att vara anställd och ha en riktig mammaledighet och bara fokusera på Ace. Men jag tror att jag skulle sjunka lite väl djupt ner i babyträsket om jag inte hade någonting annat att lägga min tankenergi på. Jag hade nog blivit lite knasig tror jag faktiskt. Det är många som startar nya företag och skriver böcker och liknande under sin mammaledighet och jag förstår absolut varför.

Men sen finns det även de som inte får behålla sin karriär alls, tex de som är egenföretagare och inte kan jobba hemifrån som jag kan. Vissa måste vika sin karriär för att partners ska få blomstra, vilket känns helt galet tycker jag. Speciellt ur pensions och ekonomisk säkerhetsperspektiv, snacka om att hamna i beroendeställning.

Jag undrar hur många kvinnor som känner sig låsta till sina partners även om de hellre skulle ha valt att lämna om de kunde ekonomiskt…

Det är ojämt och orättvist att vi kvinnor både ska bära och nära barnen. Varför har männen ens bröstvårtor när de är så himla värdelösa? Sen går det förstås att pumpa eller ge ersättning såklart. Men det känns som att huvudsaken av kvinnorna är de som drar 80% av lasset när det kommer till småbarnsåren. Inte konstigt att vi halkar efter karriärsmässigt.

Här i UK får papporna ”hela” 2 veckors ledighet… helt galet! Jag tror att man kan få lite mer om Mamman är anställd, men för oss så var det 2 veckor och thats it. Det känns inte ok alls, så nu har vi bestämt att Garth ska ta ledigt varje onsdag ett tag för att få spendera lite tid med Ace och så att jag får en dag mitt i veckan då jag kan få lite jobb gjort.

Men helt sjukt ändå, snacka om att förminska pappans roll i barnets liv! Det vore ju grymt om vi båda kunde jobba halvtid och ta hand om Ace halva delen var. Då skulle både Pappa och Mamma vara precis lika involverade och samtidigt inte halka efter jobbmässigt.

Jag tror verkligen att ett barn behöver båda föräldrarna lika mycket, ingen är viktigare än den andra. Men dagens samhälle (här i UK i alla fall) är galet ojämlikt på så sätt och det kommer att fortsätta att påverka generation efter generation fram till att det blir jämställt även när det kommer till att ha barn.

Sverige så mycket mer i framkant när det kommer till föräldrarledighet och det är verkligen beundransvärt. När ska resten av världen följa?

Hur har ni som har barn gjort med karriären när barnen är små? Kändes det jämlikt med din partner?

Foto – Ida Zander

For the English version, please click below.

I know how lucky I am to be able to keep my career and be a Mom at the same time. Not many women get that chance. Especially not if they are self-employed like me. 

Sure, I’m not modelling at the moment and the blog is more part-time than full-time at the moment, but at least I get to do something.

In one way it would ave been great to be employed and had a proper maternity leave now with loads of time to only focus on Ace. But honestly I think I would have gotten a bit bonkers if I had noting but baby on my mind. It’s no wonder loads of mothers write books and start up their own companies whilst on maternity leave, you really do need something else than just breastfeeding and poos to think about.

Unfortunately, some women don’t get to keep their career at all, especially the ones that are self-employed and can’t work from home. Other women have to give up their career so that their partner can keep theirs going as usual. Completely crazy if you ask me! Especially out of a pensions and financial security perspective. Talk about become dependent and locked to another person.

I wonder how many women stay with their partners because of financial reasons when they rather would have wanted to choose to leave…

It is really unequal that women not only carry the babies for 9 months but also are meant to stay at home with them when they are little. Why do men even have nipples when they are so bloody useless? I guess we can always pump or feed formula, but still looking around me, I see women taking on 80% of the raising of the children.

No wonder we end up with lower income and pensions.

Here in the UK Dads end up with all of 2 weeks of paid paternity leave. 2 weeks… it’s insane! I think you can take a bit more if the Mother is employed, but for us, it’s 2 weeks only and that’s it. Not ok at all! So from this week, Garth will take every Wednesday off, to spend some time with Ace and so I can get a bit of work done. It’s coming out of his holiday and I think it’s a good thing both for our marriage and for his role as a Dad.

2 weeks to bond with your child… talk about belittling the Fathers role in their child’s life. Ideally, we could both work part-time. Then we would both bond just as much with our little one AND keep our careers going. Wouldn’t that be ideal?

I truly believe that both parents are just as important to a child. But today’s society (here in the UK at least) is breeding a very unequal and twisted idea of family life. And it will keep on affecting generation after generation until something changes and having children will be a 50/50 affair between the genders.

Sweden is so much further ahead when it comes to paternity leave, when will the rest of the world follow?

You who have kids, how did you deal with your career when the children were little? Do you feel like it was equal for you and your partner?

Photo – Ida Zander

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer

 1. Om båda föräldrar är fast anställda, kan de dela på föräldraledigheten hur de vill! De kan ta 6 månader var eller så kan ju pappan ta hela ledigheten om han så vill. Lagen blev fill i 2015. Läste en undersökning om shared parental leave för inte så längesen och några av anledningarna till att fler inte utnyttjar detta var för att de inte visste om att de kunde dela men också för att mammorna inte Ville dela, det var 67% eller nåt sånt on jag minns rätt…. Bara förra veckan så uppdaterade mitt jobb sina policys så att pappor får lika mycket föräldrapenning som mammor! Heja!!! Jag tror det håller på att ske en förändring 😁

  1. Angelica

   Åh vad intressant. Så i UK har man nu rätt till 12 månader ihop och kan dela den 50/50 om man vill? Hur fungerar det med föräldrapeng? Läste något om att vissa företag betalar 90% av lönen (vilket för min del vore bättre än försäkringskassans tak. Anledningen till att jag undrar så myckrt om detta är för framtida planer och min kille är engelsman och vi kommer bo i England om det blir aktuellt 🙂

   1. Jo visst kan man dela på föräldraledigheten men har du ett jobb som är någorlunda karriärsfokuserst så kan du absolut inte som man ta ledigt längre än 2 veckor för då kommer du aldrig komma någonstans här i UK. Att tro något annat är bara naivit. Ja orättvist och dumt absolut men så är det här.

   2. Angelica

    Som man? Eller för båda? Jag har förstått på min kille att det tyvärr inte är aktuellt för hana del att kunna vara hemma om vi får barn. Och accepterar det. Men blev ändå positivt överraskad av att läsa att man hade 6 mån, men har jsg förstått fel om 6 veckor är betalt och resten är obetalt? Läst på gov uk hemsida men fattar inte 😅

   3. Du få 6 veckor lagligt betalt (beror såklart på vilket bolag du jobbar på, många företag i city har 6 månaders fullt betalt också om mamman kommer tillbaka till jobbet men det är ovanligt) MEN du får vara hemma utan betalning i total 6 månader och då har du garanterat jobbet kvar.

    Eller ja, det finns en mammapeng här i UK som du får i 1 år men det är bara £130 som du dessutom skattar för så jag skulle inte räkna med det som en föräldrapeng för det är ju inte som man kan leva på i London.

   4. Hej Angelica,
    det stammer att pappan kan ta en hel del tid (nu kommer jag inte ihag exakt) under shared parental leave. Min man fick 3 veckor fullt betalt och sen tog han en manad nar jag gick tillbaka till jobbet. Dock far ju oftast pappor bara statutory pay (i.e. £600 per manad) och da ar det svart att ta mycket ledigt. Jag fick 4 manader fullt betalt fran jobbet och sen statutory. Sista 3 manaderna (av de 12 man har ratt till) ar obetalada om inte arbetsgivaren har speciella benefits. Dock far pappor pa mitt jobb (ett stort universitet) 4 manader med full betalning precis som mammor, vilket ar super.
    Saklart galler detta foraldrar som ar anstallda, jag vet inte hur det funkar om man ar self-employed.
    Och Ann har ju ratt att det verkar vara hard attityd ofta i privata sektorn, speciellt i valdigt karriarorienterade yrken. Dock verkar det som manga foretag ser bra family policy som ett satt att attrahera bra anstallda – min vaninnan namnde ett foretag hon var intresserad av som erbjuder 12 manader fullt betalt. Sa vart att gora research om du hamnar har – och kanske vara strategisk med jobb om du vet att bebistider kommer 🙂

 2. Män har bröstvårtor eftersom alla foster börjar med odifferentierade strukturer som sedan blir könsorganen, men i början ser vi alla lika ut 🙂 Man kan säga att kvinnan är ”the default sex”.
  Resten av diskussionen lämnar jag därhän, men jag uppskattar verkligen alltid när du skriver sådana här längre inlägg med mycket substans, klokt resonemang och sansad diskussion. Det är alltid väldigt intressant och givande, du är duktig på det!

 3. För oss var det inte alls jämställt, tyvärr. Min man hade precis startat egen firma och kunde inte ta något av ledigheten. Han började jobba direkt när vi kom hem från sjukhuset (M var 3 dagar). Nu har vi fått bebis nr 2 (hon är precis lika gammal som Ace) och vi är i samma sits, han var bara hemma en vecka efter hon föddes och jag skulle ta hela mammaledigheten. Skillnaden nu är att jag precis upptäckt att han haft en otrohetsaffär i 4 månader, så vi ska skiljas. Dvs han måste ta den lilla vissa dagar snart, så jag kan börja jobba lite halvdagar för att ha råd att bo kvar i vår lägenhet. Tyvärr så tror jag inte det kommer fungera, då jag är övertygad om att han kommer ha med den lilla på jobbet och låta sina anställda passa henne. Vad gör man i den sitsen?

  1. Till Louise (svaret brukar inte hamna rätt..) tror du får släppa kontrollen när han ska ha ansvaret. Dels för ditt eget bästa o dels för att han någon gång kommer behöva ta ansvar och prioritera era barn. Ni har ju gemensamt skaffat dem. Starkt av dig att skilja dig, vilket jag tycker låter som ett bra o långsiktigt beslut. Tror det kommer bli bra för dig o barnen, på sikt

 4. Jag har läst på om detta och säkert någon som går i taket nu.. Kan börja med att säga att jag förstår hur du menar. Jag har också känt som dig. Har två barn med 19 månader mellan. Har tagit det mesta . Men rent biologiskt och för barnet är det mamma som är viktigast upp i 3 års ålder. Vi har ett 40 veckors försprång medan bebis ligger i magen. Bebisen vet allt om mamman, lukt, röst, andetag.. allt. När jag läst och lyssnat om detta, speciellt en barnmorska och psykoterapeut som heter Louise Hallin som berättat . Även om en mamma inte ammar så är det helt enkelt så . Tyckte det var lättare efter att lyssnat på Louise om detta ämne. Så ser man det ur barnets perspektiv och inte vad som alltid är bäst för en själv så är det lättare. Sen ska man ju såklart ha egentid och pappa ska ta hand om sitt barn. Men oftast är ju mamma hemma i början och pappa jobbar. Jag har iafall ändrat tänk och ser det som en kort period. Helt plötsligt är pappa idolen och då kommer jag förmodligen sakna min goa umge som alltid ville krypa upp och gosa <3

  1. kan tillägga att jag inte gjort karriär under föräldraledigheten men har gjort innan och efter =) Även kompenserad av min man för pensionsförlust. Viktigt att prata om det. Den som jobbar måste kompensera.

  2. Caroline

   Nej, det är inte rent biologiskt sett och för barnet viktigare att ha mamman hemma upp till 3 år. Det du refererar till är pseudovetenskap (eller bullshit).

   Det går faktiskt utmärkt att växa upp med två pappor osv.

   Och om det nu skulle vara så att mamman har ett försprång iom graviditeten, så är det ju ÄNNU viktigare att pappan får chans att lära sig och lära känna sitt barn. Det är ju inte ett argument för att man ska ordna det så att han hamnar ÄNNU mer efter. Gud vilken bullshit. Läskigt att det finns människor som fortfarande tänker så här.

   1. Annika

    Precis en sån här arg morsa jag visste skulle skriva, Jag antar att du är mamma. Jag pratar ur barnets perspektiv och anknytning . Klart att båda föräldrarna är viktiga och det skrev jag med. Men mamman har ett försprång, ren forskning världen över. Skulle väl lagt till att vårt samhälle inte ser ut så idag, mamman jobbar mer och tidigare. Inte hemma mammor på det sättet i samhället och jag förespråkar inte det heller. Du bara spyr ut en massa , som du själv skriver ”bullshit” utan att läsa vad jag skriver. UR barnets perspektiv åter igen så är det såhär. Men du väljer att bara mala om att pappa kommer efter ännu mer. Det är faktiskt intressant att läsa om detta om man tar sig tid. Ibland kan det vara bra att reflektera och inte enbart tänka karriär. min man var hemma 3 månader med båda barnen och har jättefin relation med dom. Precis s¨ånna kommentarer som dina som gör att man inte kan säga något som man själv tycker. Din kommentar var omogen och rent ut dum!

   2. Annika

    Dessutom skrev jag inte att mamman skulle vara hemma i 3 år, utan att upp till 3 års ålder har mamman ett försprång. Läs om läs rätt.

 5. Angelica

  Kul att du tar upp det där om FL och vad skönt att ni löst det så att Garth kan vara ledig en dag i veckan 🙂

 6. Man kan överlåta en del av sin pension till partnern och även pensionsspara privat. Väldigt viktigt om den ena partnern tar ut mer föräldraledighet än den andra. Det ska givetvis kompenseras.

 7. Vi har delat lika. Med första barnet var jag hemma 6 mån, sen var vi hemma 50 % var i 6 mån och sen var pappan hemma 6 månader. Med nr 2 var jag hemma 10 mån och han var hemma 9 månader. Om vi får en trea kommer jag dock vara hemma mer eftersom jag är väldigt sugen på att vara hemma medan min man inte är sugen alls… så han kanske är hemma 4-5 månader och jag resten typ… men det är bara spekulationer ännu så länge. Låter ju bra att Garth ska vara hemma en dag i veckan i alla fall 😀

 8. Mammorna i UK får 6 veckor betalt mammaledig och upp till 6 månader (då resten obetald ledighet) så har du garanterat ditt jobb kvar. Så har du råd att vara ledig kan du vara mammaledig i 6 månader och ändå ha ditt jobb kvar men bara om du har råd.

  1. Caroline

   Fast det där är minimiledigheten som är reglerad i lag. Om du jobbar på universitet, t ex, så får du betydligt mer än så (hur mkt mer varierar dock mellan universitet).

 9. Charlotte

  Hej Tess, Tack for bra inlagg. Valdigt stort problem for manga par, speciellt utanfor Sverige. Jag har bott i USA i 14 ar och har lever man pa 1940-talet ha… Kvinnor far 8 veckors mamma ledigt (ingen betalning) och pappan inget ledigt alls. Manga kvinnor slutar jobba nar man far barn eftersom dagis kostar mkt i USA (ca 12,000 kr efter skatt/manaden/barn) Jag har kunnat hålla igång min karriär men aldrig jobbat fulltid efter jag fick mitt forsta barn. Jag var hemma 1 ar med varje barn och jag alskade den tiden. Att bara fokusera pa den lilla och inte behova tanka jobb. Karriär och jobb kommer alltid finnas dar men din lilla ar bara liten sa kort tid. NJUT! Jag ar gravid med min tredje nu och ser fram emot en liten break och bebis mys 🙂 Kram, Charlotte

 10. Så lustigt att du tar upp detta. Tänkt på det extremt mycket idag. I många fall verkar det så självklart för folk att mamman drar lasset och vill vara hemma första året/åren. Jag är hemma för andra gången och pluggar samtidigt och vill inte tacka nej om möjlighet till jobb dyker upp. När jag pratar om detta med nära och kära märker jag hur många blir förvånade och vissa ”äldre damer” inom familjen blir nästan upprörda…

 11. Vad grundar du det på, att det är bättre i Sverige än England? Det är mycket större skillnad mellan mammors och de som inte fått barns löner i Sverige än i England. Jag vet att det är fler hemmamammor i England men de som fortsätter jobba efter barn halkar inte alls efter lika mycket som de svenska mammorna gör. Det är så lätt att stirra sig blind på en sak men det finns fler aspekter i detta.

 12. Ang career and motherhood har I England sa har jag personally kant som om jag knappt haft nagra options. Mina vänner i Sverige tycker det ar en lyx for mig att vara stay at home mum. Men reality i centrala London ar den att child care ar sa otroligt dyrt. Vi pratar summor som ar ofattbara for your average Swede. Jag slutade jobba nar jag fick min förstfödda, och jag hade gärna returned back to work efter 6 months or so men finacnially sa lönade det inte sig. Dagis platsen for mitt lilla gosse barn, full time, kostar 6k per term. Och min salary täckte knappt dagisavgiften, sa det var helt enkelt financially inte vart det. Sa istället har jag slutat jobba helt och nu med ytterligare ett barn, sa ar jag ”bara” en full time mum. Man far inte ekonomiskt stod from government förrän barnet ar 3. Och da far ni endast 20 timmar betalt for, från staten. Jag ar tacksam nu att jag far vara hemma med barnen och ta del av deras uppväxt, men aven om jag skulle vilja return to work sa hade det alltså inte lonat sig. Inte förrän nu i efterhand som mamma i UK inser man vilka otroliga rättigheter man har i Sverige som förälder, och hur fantastisk barnomsorgen ar. Dar kan vi snacka om lyx!