Skincare To Use In Pregnancy & What To Focus On

For the English version, please go to the bottom of the post.

Det här inlägget innehåller annonslänkar.

Jag har fått ett par frågor från flera gulliga läsare om vilka skönhetsprodukter som jag har använt under min graviditet och tänkte att det förtjänade ett eget inlägg.

Nu är jag absolut ingen expert på vad man ska och inte ska använda. Men jag har försökt ha hyfsat bra koll på riktlinjerna och i övrigt gått på sunt förnuft. 

Jag skrev ett inlägg för ett par månader sedan i samma ämne med 5 favoriter och vilka ämnen jag undviker som ni kan hitta här.

Förutom att just undvika vissa ingredienser så är det viktigt att inte irritera huden. Den är mycket känsligare som gravid än i vanliga fall och pallar helt enkelt inte lika mycket. Så det är inte riktigt rätt tid att börja experimentera allt för mycket.

Min hud har verkligen gått upp och ner under de senaste 9 månaderna.

Det började med ganska mycket små plitor och ojämn hud i första trimestern, som sedan övergick till den där härliga glowiga gravidhuden som alla pratar om i andra trimestern, nu i tredje har jag fått ett mellanting med både glow, men lite plitor och rodnad på äpplena av kinderna.

Som ni kanske har märkt så har jag inte bloggat lika mycket om skönhet under den här tiden och det är i huvudsak för att jag inte har velat testa nya produkter på huden utan har hållit mig till det som har funkat för mig sedan gammalt. Jag kommer att ha tid att testa allt nytt efter Froggy är född, det känns vettigare att hålla en bra balans för tillfället.

I huvudsak har jag fokuserat på två saker – återfuktning och solskydd. 

Jag har inte velat exfoliera allt för mycket, så det har blivit att jag har använt min lilla foreo i duschen någon gång i veckan och sedan en lermask några dagar senare. Huden blir så himla rätt röd och känslig, så bara det absolut skonsammaste funkar för mig just nu.

Det är även väldigt vanligt att få problem med pigmentfläckar när man väntar barn, så solskydd är verkligen A och O.

Jag löste det med att ha en primer med spf 30 under sminket dagar då det har varit molnigt eller jag har varit inne mycket och ett rejält solskydd med spf 50 alla soliga dagar. Jag har även undvikt att ligga direkt i solen utan har hängt i skuggan med hatt istället. Visst jag är inte så jättebrun efter den här sommaren, men jag har inte heller fått några solfläckar vilket är ett rikigt bra betyg med tanke på hur fräknig jag är i grunden.

När det kommer till återfuktning så är en riktig bov våra ansiktstvättar.

De kan vara så himla uttorkande och jag har verkligen insett hur vikigt det är att hitta en ansiktstvätt som verkligen passar just för min hud. Just nu använder jag enbart cleansing balms som jag masserar in i torr hud innan jag tillsätter vatten. Det är lite svårare att ta bort smink och jag behöver en separat produkt för att få bort mascara och eyeliner, men min hud känns mycket mindre stram och röd.

Hudvård är otroligt individuellt och jag har sedan tidigare hud som går mer åt det känsliga torra hållet, så jag behöver massor med fukt. Vad som funkar för mig kanske inte funkar för dig, men det vi har gemensamt är att om vi är gravida så är vår hud mycket mer känslig och vi måste vara väldigt mycket mer försiktiga med vad vi utsätter den för.

Jag skulle givetvis rekommendera alla de här produkterna för alla er som inte är gravida med. Vi behöver alltid bra solskydd och säg dens hud som inte behöver lite extra fukt. 

Mina hudvårdsprodukter som gravid

Ansiktstvätt – Eve Lom ”Morningtime cleanser
Morgonserum – REN ”Omega 3 optimum skin oil”
Dagcreme – REN ”Emollient rescue creme” (en fet och dryg kräm för riktigt torr hud)
Ögongel – Lumene ”Pure dew drops”
Primer – Laura Mercier ”Foundation primer protect spf 30”
Solcreme – Filorga ”UV Defence spf 50+”
Läppbalsam – Urban Decay ”Lip love”
Olja (under nattcremen på kvällen) – Estelle & Thild ”Optimum calm comfort rescue oil”
Nattcreme – Clarins ”Multi active nuit”
Lermask – Gazelli ”Vulcanic mud revitalising mineral mask”

Fler skönhetsinlägg hittar ni här;

3 Gorgeous Perfumes I wear This Summer
A Free Beauty Tip That Could Save You ££
5 Summer Makeup Products I Can’t Live Without

For the English version, please click below. 

This post contains adlinks.

A few of you have asked about my skincare routine in pregnancy, so I thought I would make a post about it.

Now, of course, I’m by no means an expert or a dermatologist, but I try to keep an eye on the guidelines and the rest is just plain old common sense. It’s however very important to remember that what might work for me, might not work for you.

I wrote a post on the same subject a couple of months ago where I talked about 5 favourites and went a bit more into details on what ingredients I try to avoid, you can find the post here. 

Except for avoiding a few ingredients, it’s very important to not irritate our skin. It’s a lot more sensitive when we are pregnant and can’t take the same kind of abuse as I know at least I have subjected my face to in the past. Now is definitely not the time to start experimenting.

My skin journey the last 9 months has been a bit of a rollercoaster. 

It started out with a lot of lumps and bumps on my face in the first trimester, my skin looked dull and very dry. In the second one, however, I all of a sudden got that ”pregnancy glow” everyone was talking about. But then as soon as the third and last stage of pregnancy hit all those little spots and bumps re-appeared on the apple of my cheeks again (I still got a bit of glow though, so still a lot better than in the beginning).

As you might have noticed I haven’t been blogging as much about skincare as I usually do and the simple reason for this is that I haven’t wanted to try any new products. I found a routine that worked for me and decided to stick with it since my skin seems a bit hormonal. So I chose balance over curiosity. I can always start changing things again after Froggy is born.

I can always start changing things again after Froggy is born.

I have mainly focused on two things – moisturizing and sun protection. 

I have been very careful not to over-exfoliate and have used my little Foreo in the shower once a week and a mud face mask once a week aswell. It’s so easy to end up with an angry red face and with all the other lovely changes pregnancy brings, at least we deserve to feel like our faces look somewhat normal. The key words here are calming and moisturising.

It’s also incredibly common to suffer from hyperpigmentation during pregnancy, so a good sunscreen is imperative.

I have made sure to always use a primer with SPF 30 under my makeup, even on cloudy days or when I mainly have stayed inside. The times I have actually been in the sun I have used an SPF 50+ to make sure I’m properly protected. Not that I have been subjecting myself to a lot of direct sunshine. I made a point out of being the lady in the big sun hat reading in the shade this summer. Sure my tan might not be amazing but I also have no annoying pregnancy pigmentation. And I’m quite a freckly girl, so I think that is a good testament to my precautions actually working.

When it comes to moisturising or lack of, one of the big bad bandits is face washes.

They can be very drying and often don’t just strip our skin of dirt and makeup, but also all the moisture. So it’s incredibly important to find a facewash that suits your particular skin and still clean well.
I’m loving cleansing balms at the moment. They go on dry skin and then come off with added water. Sure they are not as great removing eye makeup as many other types of cleansers, but I have a separate product for that. The important thing is that my skin is left clean whilst still feeling supple and nourished.

It’s good for you guys to know that I have fairly dry 30+ skin in general, so I need LOADS of moisture. What we do have in common in pregnancy is that we have to be so much more careful with our beauty routines. But hey, it’s only for 9 months and then we can do a full skin overhaul if we fancy it!

Of course, I would recommend all these products to anyone not pregnant too, especially if you are in need of lots of moisture and a good sun care routine. Who does not want plump healthy skin?  

This is my skincare routine when pregnant

Facewash – Eve Lom ”Morningtime cleanser
Serum (in the morning) – REN ”Omega 3 optimum skin oil”
Daycreme – REN ”Emollient rescue creme” (this one packs quite the punch on the moisture department for us who really needs it)
Eye gel – Lumene ”Pure dew drops”
Primer – Laura Mercier ”Foundation primer protect spf 30”
Sunscreen – Filorga ”UV Defence spf 50+”
Lipbalm – Urban Decay ”Lip love”
Face oil (under my night creme) – Estelle & Thild ”Optimum calm comfort rescue oil”
Night creme – Clarins ”Multi active nuit”
Mud mask – Gazelli ”Vulcanic mud revitalising mineral mask”

Find more beauty posts here;

3 Gorgeous Perfumes I wear This Summer
A Free Beauty Tip That Could Save You ££
5 Summer Makeup Products I Can’t Live Without

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar

  1. Jag använder många av RENs produkter och älskar en av deras ansiktsmasker!