Bumpdate week 37 & The wait Begins

For the English version, please go to the bottom of the post.

Pjuh! Vad det släppte på oron att komma över 37+0 nu i helgen.

Jag har varit mer orolig över att föda för tidigt än någonting annat sedan vecka 20, antagligen för att jag har haft så himla många sammandragningar varje dag. Men nu är vi äntligen på andra sidan och vet att det ligger en liten färdigbakad bebis där inne och gör sig redo för att komma ut. Det är så himla skönt!

Jag har haft ganska mycket känningar redan, men det behöver ju faktiskt inte betyda så mycket. Vi kan fortfarande gå två veckor över tiden, så vi har potententiellt en hel månad av väntan framför oss nu, förhoppningsvis inte, Froggy är ganska stor som hen är redan…

Det som är avslappnande är att jag känner att jag inte behöver vara precis lika försiktig som innan, skulle förlossningen dra igång så är det ju helt ok. Så några krämer jag har med oljor och annat som skulle kunna påverka livmodern att dra ihop sig känner jag att jag kan börja använda igen, samma sak med vissa téer och längre promenader.

Jag har varit lite försiktig med att gå långt de senaste veckorna på grund av alla sammandragningar, men i går hoppade vi in i bilen och körde en timma utanför London för en riktigt härlig skogspromenad med Olive. Det blev 4.5 km i blandad terräng och även om det var lite tungt på slutet så kändes det toppen att komma ut i friska luften. Vi avslutade med en härlig lunch på en riktigt mysig liten lantpub medan Olive snarkade högt av utmattning (stadshund deluxe!). Annars så yogar jag fortfarande två dagar i veckan som vanligt och promenerar tassfian, så jag känner mig ändå hyfsat aktiv.

Yogan har utan tvekan varit det bästa jag har gjort för min kropp under den här graviditeten, jag kan fortfarande sätta på mig skorna och knyta snörena själv och min foglossning är nästan helt borta. Jag mår så himla bra efter 1.5 h i en lugn, avslappnad, nästan meditativ atmosfär. Det är så himla lätt att bli stel om man inte får stretcha ut och få lite blod till musklerna.

Så just nu känns allting väldigt bra och kontrollerat på gravidfronten. Sedan har vi ju själva förlossningen framför oss… jag hoppas på att kunna behålla lite av min zen-känsla även då. Men det är nog lättare sagt är gjort.

Jag har mitt sista frisörbesök i morgon som jag verkligen hoppas på att inte missa och efter det skulle jag behöva sitta med mina skatter resten av veckan. Det känns vettigare att göra det nu än senare med en liten som behöver uppmärksamhet och en kropp som behöver läka känner jag. Så den här veckan vorde det bra om Froggy inte tittade ut, men veckan efter får det gärna hända. Då är vi redo!

Det vore ganska typiskt om Froggy bestämde sig för att komma idag bara för att jag har något planerat i morgon…

Jag är ganska så otålig av mig och vill helst att saker och ting ska hända direkt, så jag har en känsla av att dagarna kommer att börja gå vääääldigt långsamt efter nästa helg. Jag får väl underhålla mig med alla gamla husmorsknep för att få igång förlossningen helt enkelt.

Jag har koll på dessa;

– Gå i trappor
– Äta ananas
– Ha sex
– Äta kryddig mat
– Dricka champagne (fast det skulle i så fall bli alkoholfri, för jag är inte så himla sugen på att Froggy ska få i sig alkohol).
– Dricka hallonbladsté

Det finns ju massor med huskurer, kanske har någon av er testat något som ni faktiskt tyckte funkade? Jag letar egentligen inte efter någon dunderkur utan mer något kul att fördriva tiden med efter nästa vecka någon gång.

Förresten, vilka coola power-mammor vi har här på bloggen!

Jag efterlyste positiva graviditet, födslar och tiden efter -historier förra veckan och fick en hel drös härliga kommentarer till svar. Det kändes så peppande att läsa om alla era positiva erfarenheter. Det är klart att man får klaga om man har en jobbig förlossning eller liknande, men ibland känner jag att de som har haft bra erfarenheter inte får höras lika ofta och att bilden av hela resan lätt kan bli lite skev för alla som har den framför sig.

Tack till alla er som delade era historier!

Det är enormt viktigt att vi visar för nästa generation mammor att det faktiskt inte är så illa som många tror, utan tvärtom kan vara en fantastisk tid i ens liv. Jag vet att jag själv gick in med idén att en graviditet skulle vara sjukt jobbig och tung och har blivit så himla positivt överraskad så här långt.

Sedan blev jag själv väldigt sporrad och peppad av alla era födelsehistorier och det får mig att känna mig mindre nervös inför min egen.

Jag hoppas att ni andra som läste kommentarerna känner er peppade och sporrade med!

I vecka 36;

? Var vi hos barnmorskan för kontroll.

Allting såg toppen ut, vi mäter fortfarande ganska stort, men ingenting som kommer att bli ett problem. Hjärtljudet låg på lugna 140-150 och Froggy ligger med huvudet nedåt även om hen fortfarande är ruckbar. Vi fick även ok på 99% av vårt birth plan och de 1% som inte skulle funka är bara småsaker, så det känns väldigt bra.

? Gick jag officiellt på mammaledighet.

Min email har autosvar, Cecilia har tagit över alla nya mail som kommer in, jag har dragit ner lite på frekvensen här på bloggen och tog ett par dagar ledigt från Insta med. Jätteskönt! Jag känner mig mer kreativ nu än på länge, jag har massor med idéer på roliga inlägg och saker att göra sedan när Froggy är född.

? Tog jag min andra gravidmassage.

Även den här gången använde jag Urban Massage som kommer till ens hem och masserar. Skillanden var att jag fick ligga ner på sidan den här gången och hålla om gravidkudden. Det var faktiskt mycket bekvämare, även om massören nådde ryggen lite bättre när jag satt lutad över britsen. Jag fick förslaget att ta en massage i vecka 2 efter förlossningen, för att göra en riktigt ordentlig utrensning av all vätska och hormoner som ändå ska lämna kroppen då. Det känns vettigt, eller vad tror ni?

? Har jag börjat bli gravidtrött på riktigt.

Vissa dagar vaknar jag helt slut och då vet jag att det inte blir så mycket gjort den dagen. Det känns helt ok, det är ju faktiskt meningen att jag ska chilla nu. Men sedan är det andra dagar som jag har massor med energi, det är svårt att veta vilken dag bara, så jag får ta livet lite som det kommer och göra så mycket jag orkar. I dag vaknade jag vid 5 på morgonen och kunde inte somna om, så då gäller det att ge mig själv en tupplur mitt på dagen för att att orka med kvällen.

? Har magen börjat bli läskigt stor.

Den är så stor och utstickande nu att folk verkligen stirrar på gatan och till och med jag har lite svårt att titta på den i spegeln. Min rumpa ser ut som ett bistick i jämförelse och jag är förvånad över att jag ens kan stå rakt utan att ramla framläges. Vi får se om jag vågar mig på en magbild till här på bloggen innan skrutten tittar ut, jag vill ju helst inte skrämma er.

? Har Froggy börjat öva på andningen där inne.

Då och då får jag små rytmiska rörelser som inte är hicka utan mycket mjukare. Först tänkte jag att hen kanske sög på tummen, men efter att ha frågat och googlat runt lite så visar det sig att det är små andetag jag känner. Det finns förstås bara vätska där inne i magen just nu, men bebisarna lyckas ändå öva andningsmusklerna så att de ska funka ordentligt efter förlossningen. Så himla coolt!

? Har jag känt en fot, med 5 tår.

Vi satt i soffan och tittade på ”Suits” häromdagen och helt plötsligt ropar Garth till och pekar på magen. Då ser man avtrycket av en liten liten fot som sträcker på sig precis bredvid naveln. När vi la handen på så kunde vi känna konturerna och alla små tårna. Helt galet, men så himla häftigt!

I vecka 37;

? Har jag mitt sista frisörbesök innan förlossningen.

Jag satt och försökte måtta hur sent jag skulle våga lämna det, men blev lite chicken och kände att det vore nice med fräscht hår innan Froggy kom, så att även om jag är trött och sliten sen så kan jag få känna mig lite fin i håret i alla fall. Jag vill gärna hinna ta en mani och pedi innan förlossningen med, undrar hur sent jag vågar lämna det?

? Har jag en check hos min doktor.

Mäta, kissa på sticka och lyssna på hjärtljud. Ingenting konstigare än så, mest för att se att den lilla mår bra där inne trots att det blir mindre och mindre plats för hen att härja runt i. Barnmorskan träffar jag igen i vecka 40, dagen innan vår BF. Vi får se om vi kommer så långt…

? Kommer Josefina över på lunch.

Det är så himla synd, för hennes babyshower är samma vecka som vår BF och jag vågar inte säga att jag kan komma. Jag kan ju gå 2 veckor över tiden, men Froggy kan även komma i dag, så det är så himla svårt att veta. Men Josefina kommer över på lunch i dag, så jag får fira henne lite i förskott istället.

? Väntar vi…

Jag har lovat att säga till här på bloggen så fort något händer och det står jag fast vid. Men det kan även vara värt att följa mig på Instagram och Instastories om ni vill veta vad som händer (@TessMontgomery). Det är lite annorlunda att föda här i UK än i Sverige, så det ska bli intressant att se vilka skillanderna är.

Ja ni kompisar, vi får se hur många fler bumpdates det blir nu.

Jag är sååå nyfiken på att få träffa filuren som ligger där inne i kalaskulan och myser. Är det en kille eller tjej? Hur ser hen ut, som en mini Garth eller en liten Tess? Passar den i våra namn som vi har valt? Hur kommer det att kännas att se den lilla för första gången? Det är så himla mycket tankar som snurrar nu.

Hur mår ni? Vad händer i era liv? Någon annan som har BF snart och har börjat sin väntan? 

Fler gravidveckor hittar ni här;

Week 36 & All The Negativity
Week 35 & I’m Bloody Massive!

Week 34 & I’m a Grumpy Grump

For the English version, please click below. 

I can’t explain the relief of hitting 37+0 this weekend. 

I have been really worried about giving birth to early because of all those damn Braxton Hicks contractions I have been suffering from. But finally, we are now ”safe” and no matter when Froggy decides to join us, it will be a fully-baked perfect baby. My poor nerves can finally rest!

I have had quite a lot of pre-contractions already, but it doesn’t have to mean anything. I can still end up giving birth in week 42, so potentially there is a full month of waiting ahead. I’m really hoping not to go over time since our baby already is estimated to be pretty big and I would prefer not to have to birth a giant baby….

Another nice aspect of being full-term is that I can relax my rules a little bit. There have been a few face creams with essential oils and teas I have been avoiding since they possibly could provoke uterine cramping. But since we are due any time, I don’t see the harm. I have also been careful with long walks since I get so many Braxton Hicks and I have been missing nature a lot. So yesterday we jumped in a car, drove an hour outside of London and went on a proper 4.5 k nature forest walk with Olive. It felt amazing even though I got a bit tired in the end. As a reward, we had a lovely lunch in a country pub before we got back in the car again. I swear Olive is still asleep since she is such a city dog!

I do feel that I’m keeping pretty active, I still do yoga twice a week, walk my little pup every day and feel pretty agile. Yoga has by far been the best thing I could ever have done for my pregnant body. I can still tie my shoelaces and my pelvic girdle pain is almost gone. You can really feel all the endorphins rushing around the body after 1.5 h of slow stretching, breathing and relaxing in an almost meditative state. It’s so easy to get stiff in pregnancy and yoga truly is the antidote.

So, in general, I’m feeling pretty good and in control pregnancy wise. But then it comes to labour..I’m really hoping to be able to keep some of my zen-ness in the hospital too, but I’m guessing that’s easier said than done.

I have my last hairdressers appointment tomorrow, so I’m really hoping the baby will stay put until then. I also need to do my taxes this week, so maybe if the baby could come next week? That would be pretty ideal since by then the days will probably start feeling pretty long.

Wouldn’t it be typical if it happened today… sod’s law and all?

I am a pretty impatient person and I would prefer for most tings in life to happen straight away. So if there is no signs of labour by next week I will probably stat exploring all te tips and tricks.

So far I know of;

– Walking in stairs
– Eat pineapple
– Have sex
– Eat spicy foods
– Drink champagne ( I would opt for an alcohol-free version though since I don’t really want Froggy to get any alcohol from me)
– Raspberry leaf tea

I know there are loads and most of them probably don’t work. But it’s fun to try! Do you guys have any other that you can recommend?

BTW how cool are all the power-mums reading this blog?

Last week I asked for all your positive pregnancy, birth and life after-stories and I got a whole bunch of amazing uplifting comments from you guys. It feels great reading about all of your experiences and even though of course anyone should get to talk about their negative experiences too, I do feel like the positive ones get overlooked a lot. It’s easy that the picture of the journey to becoming a parent quite easily can be distorted by the emphasis on highlighting the scary and negative. This could even put women off having children since they are scared of the process.

Thank you to all of you who shared your stories.

It’s so very important that we show to other women that life doesn’t end with children, that pregnancy can be a wonderful time and that birth doesn’t have to be a painful scream and blood fest but actually pretty magical. So far I have really been positively surprised in pregnancy and I’m hoping to feel the same in birth and as a new mother.

I also got quite excited about giving birth now or at least a lot less nervous.

I hope the rest of you that read the comments feels the same!

In week 36;

? We had another midwife visit at the hospital.

Everything is right on track, we are still measuring big, but not too big for it to become a problem. The heartbeat was a calm 140-150 and Froggy is a good little baby with his or her head down, not fixated yet and still movable, but at least in the right direction. We also got a 99% sign off on our birth plan and the other 1% was mainly small details we don’t mind changing.

? I oficially went on maternity leave.

My email has an auto-reply, Cecilia is taking over anything new coming in, I’m only blogging once a day and I also had two days off Instagram just for a break. It felt amazing! I actually feel more creative now than I have in ages and I have lots of fun ideas for posts once Froggy is here.

? I had my second pregnancy massage.

I used Urban Massage again since they come to your house and it just makes it so very easy. The difference from last time is that I got to lie down on my side and hug my pregnancy pillow during the massage, it was a lot more comfortable than leaning over the table. The lady also suggested I should book a lymphatic drainage in on week 2 after labour since this is the time when the body tries to eliminate all the extra water and hormones from pregnancy. Sounds like I pretty good shout to me!

? I got properly pregnancy tired.

Some days I just wake up exhausted and then I just have to give into the fact that it won’t be a very productive day. And that’s fine, I am meant to take it easy now. But then other days I feel filled with energy, I just wish I knew beforehand so I could plan things in the ”right” days. Today I woke up at 5 and couldn’t fall asleep yet, so then I know I have to have a nap at noon to be able to function properly for the rest of the day. You learn how to cope.

? The bump has gotten scarily big.

It’s so big and bulbous that people can’t help but stare when I walk down the street. I can barely look at it in the mirror without laughing. My poor bum looks like a bee sting in comparison and I’m actually surprised I don’t topple forward at this point. I’m not sure I dare to take another bump photo and put here on the blog, I’m worried I will frighten you!

?  The baby has started practising breathing.

Now and then I get little rhythmic movements that are a lot softer than hiccups. At first, I thought maybe the baby was sucking its thumb, but after asking around and checking with Dr Google, it turns out the baby is most likely practising breathing. It’s not much to work with in there, just fluids, but it’s a good sign that hopefully, the lungs will be well developed when it’s ready to come out and join us in the fresh air.

? I felt a foot and 5 little toes through my skin!

We were on the couch watching Suits the other day and all of a sudden Garth points at the bump and says – ”look, it’s a foot”! And yes, it really was a tiny little foot pushing out and stretching right next to my belly button. And when we felt it we could count 5 little toes, completely surreal and super cool!

In week 37 ;

? I have my last hairdressers appointment before Froggy is allowed to come out.

I have tried to leave it as late as possible, but I did chicken out and scheduled it for this week, I really would like to have nice hair, so at least if everything else is a mess I can look in the mirror and see something that looks alright.

I’m also keen on getting a mani and a pedi before birth, how late do you think I dare to leave it?

? I have a GP check.

Just the same old stuff; measuring bump, pee on a stick and listen to the heartbeat. The baby got less and less space to dance around in, so it’s important we keep on monitoring it now towards the end. The next midwife appointment is not until 2 days before our due-date. It will be interesting to see if we will make it that far…

?  Josefina is coming over for lunch.

It’s such a shame, her baby shower is scheduled the same week as our due date, so it’s really hard for me to know if I can make it or not. So she is coming here today and I will have to give her a gift and congratulate her a bit early.

? We wait..

As I said in the past, I promise to let you guys know as soon as anything is happening! You can also follow me on Instagram and Instastories if you want to know what’s going on (@TessMontgomery).

It’s going to be very interesting to see how many more bump dates there will be from now on.

I’m so excited and curious to meet the little guy or girl that’s living in my bump. What will he or she look like? Is it a mini Garth or a tiny Tess? Will it suit the names we have picked? How will we feel seeing the little one for the first time? There are sooo many thoughts…

How are you guys? What’s going on in your lives? Anyone else who is due soon and also just playing the waiting game?

Find more pregnancy weeks here;

Week 36 & All The Negativity
Week 35 & I’m Bloody Massive!
Week 34 & I’m a Grumpy Grump

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer

 1. Vi har beräknad bf nästa måndag och väntar o väntar på att få se vem som bor här inne:). släkt o vänner är gulliga o hör av sig och frågar hur det går men nu börjar det bli påfrestande att hela tiden svara att det inte känns nåt än, vi vet inte när det blir osv.

  Lyx för dig att kunna knyta skorna själv! det kan inte jag längre och längtar efter.. Tack för att du är så inspirerande och peppig, lycka till med froggy och allt framöver♡

  1. Åå vad spännande! lycka till, det är ju supersnart. Vi har sagt till alla att vi hör av oss när det sätter igång så att de slipper ringa och kolla läget. Massor med pepp till förlossningen! <3

   1. Smart att säga till alla, har försökt det med men med varierat resultat.. ♡ Tack detsamma! Snart har vi våra älskade bebisar här hos oss:) kram

 2. Haha, du är inte ensam om att ha en gigantiskt mage 🙂 så kul att följa dig i din graviditet eftersom jag bara ligger några få dagar efter dig. Jag jobbar min sista dag på jobbet nästa vecka och se är verkligen fram emot att ta det lite lugnt efter det. Även om jag fortfarande mår väldigt bra så underskattade jag lite hur tung jag faktiskt börjar känna mig. Jag har väldigt lite förväntningar på att vår kille kommer komma tidigt dock, inga förvärkar, knappt några sammandragningar vad jag kan känna och en bebis som ligger väldigt högt upp och är ofixerad…. så vi får nog snällt vänta, vilket ändå känns helt okej nu när det är Max 4,5 vecka kvar tills dess att vi får ses oavsett…

 3. Hej Tess! Testa att tvätta dina fönster. Det sägs att det kan sätta igång förlossningen. Tydligen har det med rörelserna att göra. Jag minns att båda mina förlossningar startade p kvällen, då hade jag tvättat mina fönster och storstädat hela hemmet på morgonen. Vem vet? Det kanske stämmer hehe. Kram

 4. Nipple stimulation! 🙂 Haha, det funker – eller det vil si, om kroppen allerede er klar så kan det være det lille ekstra som dytter deg over kanten. Årsaken er visst at det øker oxytocin nivået. Jeg brukte brystpumpen min, på lavt nivå, i ti minutter. Merket verker, fikk panikk og sluttet. Samme natt kom mini. Kan selvfølgelig være helt tilfeldig ettersom jeg hadde mistet slimproppen og hatt masse verker dagen før. Men, en bekjent sverger ved det og har brukt det ved 3 fødsler. Spennende 🙂

  1. Jag har hört om det! Men jag har inte riktigt vågat testa än, man kanske ska prova den elektriska pumpen då?

   1. Den elektriske ja, hvor du kan styre intensiteten. Jeg håpet på fødsel etter due date sånn at min lille jente fikk bake så lenge som mulig, så jeg testet først på due date, småverker kom innen noen minutter – og jeg fikk litt panikk så jeg stoppet.. 🙂 Så forsøkte jeg igjen 40+6 (dagen før første sweep skulle være) fikk verker og la meg. Og noen timer senere kom hun som en rakett. Verdt et forsøk om du går over tiden og føler deg klar!

 5. Jag köpte en sån där pilates boll på tkmaxx och satt och studsade lite på kvällarna – det ska tydligen vara bra när man är term och rätt skönt för ryggen – sen finns det de riktigt ambitiösa som kör amning på de där bollarna för core strength men då satt jag och myste i soffan med bebisen (och kanske några kakor…)

  1. De är toppen att hänga på under värkarna också!

  2. Jag har en som jag sitter och tittar på tv på, men motarbetar den nog en smula med att äta after eight och ferrero rocher samtidigt… 😉

 6. Hej Tess!
  Har följt dig på bloggen länge, så roligt att också få följa din graviditet nu. Jag har själv en liten tjej på 1,5 år och jag njuter av denna häftiga lilla person varje dag! Ett kanske lite knäppt tips inför förlossningen; När det gjorde som ondast och jag ville packa ihop och gå därifrån, började jag skrika JAAA istället för AAAJ under värkarna. Fick helt ny kraft av det positiva ordet och det var en sån häftig känsla. Svårt att veta innan vad som funkar för en själv i den utsatta positionen man är i som födande kvinna, men för mig var det som att jag fick mer kontroll över den så kallade positiva smärtan.
  Stort och varmt lycka till med förlossningen, heja dig!!
  Kram Lina

  1. Vilket smart tips! Vända det negativa till något positivt. Det ska jag testa!

 7. Tänkte på det du sa om positiva vs negativa historier. Först och främst om man googlar på saker så kommer ju bara det negativa fram för det är de som tycker de ät är viktigt att dela med sig – försök att inte googla alltför mycket speciellt med en liten i början, det är lätt hänt men man kan bli mer orolig!
  Sen med förlossningshistorier etc – anledningen till att de positiva inte hörs lika mycket – detta gäller också första tiden med sömn och kolik – om man har det rätt bra så vill man liksom inte dela med sig för det känns som om det sticker i ögonen på de som har det jobbigt… tex bebissömn i början sover de såklart inte så många timmar i sträck men första gången min dotter sov 8h i sträck var hon 8v. Sen har hon sovit i stort sett varje natt sen 4 mån. Så det kan nara vara ett par veckor du får det jobbigt
  Men jag säger inte det så ofta IOM att många inte har haft det lika lätt!