Maxi Dresses for Formal, Casual, Petite & Mamas-To-Be

For the English version, please go to the bottom of the post.

Jag fick en fråga om jag inte kunde rekommendera ett par maxi klänningar till någon som liksom jag är lite mer petite. 

Det finns massor med fina maxisar i butikerna just nu och det är utan tvekan ett av de skönaste plaggen att bära på sommaren. Men vi alla har lite olika kroppsformer och behov, så jag har valt att titta lite på formella klänningar, casual till vardags, de som passar oss petita lite bättre, samt vad jag tänker på med maxis nu när jag är gravid.Casual

En casual maxi är en riktig garderobshjälte på sommaren. Den går ofta att klä upp och ner med väl valda accessoarer och funkar lika bra till klackar som sandaler med boohoo-känsla.

Satsa på någonting flygigt i ett snyggt mönster i ett avslappnat snitt. Det är meningen att den här klänningen ska vara riktigt bekväm och du ska kunna släga på den, ett par solglasögon och vara klar på 5 minuter.

Boohoo, Asos, Asos & Raga (adlinks)

Formal

Den formella maxin kommer mest ut till fester och bröllop. Den är ett säkert kort om du har fått en lite otydlig dresscode eller om det är långklänning som gäller.

Det viktigaste är att den är elegant nog för att inte kännas nedklädd och att den sitter riktigt bra. Just nu gillar jag smutsiga pasteller och fina ringningar lite extra mycket.

The Jetset Diaries, Lost Ink, Asos & Little Mistress (adlinks)

Petite 

Nu har jag med flit inte valt några klänningar från petite kollektioner till det här collaget. Istället vill jag dela hur jag tänker när jag köper en maxi klänning i ”vanlig” längd.

Mitt första knep är att välje en stil som sitter på ankeln på modellen på bilden. De flesta modeller inom e-commerce är mellan 168 – 175 cma långa, så om längden hamnar runt ankeln eller precis över på dem, så kommer den mest troligt att bli hellång på mig som är 165 cm.

Mitt andra knep är att titta på midjan, välj en variant som antingen har hög midja, knytning eller drop waist. De klänningarna med midjan på själva midjan kommer att bli konstig i proportionerna på mig.

Sedan är det klart att det går att sy upp eller köpa klänningar från petite kollektionerna.

Love Triangle, Odd Molly, Oasis & Love Triangle (adlinks)

Maternity

Även här har jag bara valt en gravidspecifik klänning, mest för att visa att det faktiskt går att ha ”vanliga” klänningar när man är gravid med.

Ett par saker som jag tänker på när jag köper en vanlig maxi som gravid är att de antingen ska vara A-linjeformade med mycket rymd som jag kan sätta ett bälte på eller låta hänga fritt, ha en knytning som jag kan välja att ha över magen eller vara väldigt stretchig.

Det är svårt att se på en bild hur pass stretchigt ett tyg är (tips – kolla in materialet!) eller om knytningen gör klänningen möjlig att öppna eller mer är där som dekoration. Så det bästa är att ta en storlek större än vanligt och sedan prova, prova, prova. Om du väljer rätt så är det högts troligt att du kan använda klänningen igen när du inte är gravid.

Maya Maternity, Asos, Asos Asos (adlinks)Fler shoppinginlägg hittar du här;

Nautical Vibes
Have You Picked Your Spring Jacket Yet?
Love The Trend – All The Pretty Pastels

For the English version, please click below. 

I had a request come in where you wanted me to have a little look at maxi dresses for us slightly more vertically challenged girls.

So I thought I would put together a collage addressing 4 different maxi conundrums – Casual, Formal, Petite and Maternity. They all require slightly different takes and I will go trough exactly how I think when I choose to buy a maxi dress.Casual

This style of dress is meant to be super comfy, throw-on-and-be-ready-in-5. I tend to go for something a bit more floaty, preferably with a nice pattern or in a cool cut. This dress is not meant to be formal, but you can dress it up or down with the choice of heels, flats, and cute accessories.

This is a true summer wardrobe hero.

Boohoo, Asos, Asos & Raga (adlinks)

Formal

The formal maxis mainly come out to play at parties and weddings. It’s a pretty safe bet if you have got a bit of a confusing dress code to follow or if the invite states that a long dress is appropriate.

The most important thing is to not confuse this type of maxi with a more casual version. You want it to be slightly fancier and to fit you really well. I really like dusty pastels and lovely necklines at the moment.

The Jetset Diaries, Lost Ink, Asos & Little Mistress (adlinks)

Petite

So I have made a point of not picking any dresses from the petite ranges for this collage. It’s because you kind of already know they are there, but also so that we can have a look at how to wear ”normal” (seriously, what’s normal right?) length dresses.

My first tip is to look at where the dress sits on the model in the photo, most e-commerce models are between 168-175 cm tall and I’m closer to 165 cm. So I know that if a dress hits the model at the ankle or above, it will be more like a full-length maxi on me.

My second tip is to check the waist, you want it to be slightly higher, dropped down or with a tie that you can move around. If the waist sits where it actually is on the model, it will end up in an awkward spot on my body. So I always make sure to pick one of those 3 waist details to be sure.

Love Triangle, Odd Molly, Oasis & Love Triangle (adlinks)

Maternity

Just like with the petite dresses I have mainly focused on non-pregnancy specific dresses in this collage (with one maternity option thrown in for luck).

Now when I’m pregnant maxi dresses are like my best friend. They are so airy and light and if I pick the right ones they will fit me well even when my bump grows bigger.

What I look out for are either wide A-line style dresses that are floaty and will allow for a bump to hide underneath. I always have to option to belt it if I feel like I want to show off my shape a bit. Another good trick is to go for dresses that will tie at the waist, especially wrap dresses. Although it can be tricky to see in a photo if the tie is just for decoration or actually open, I find that after a bit of close inspection I tend to be able to see the difference.

Another good trick is to go for dresses that will tie at the waist, especially wrap dresses. Although it can be tricky to see in a photo if the tie is just for decoration or actually open, I find that after a bit of close inspection I tend to be able to see the difference.

My last maxi style that will fit us preggos are the tight but stretchy types. It can be hard to know exactly how much a dress with stretch, but have a look at what material the dress is made of and it can give you a pretty good clue to if it will stretch enough to accommodate a baby bump. It might be worth picking a size bigger than you normally would, just in case.

Maya Maternity, Asos, Asos Asos (adlinks)You can find more shopping posts here;

Nautical Vibes
Have You Picked Your Spring Jacket Yet?
Love The Trend – All The Pretty Pastels

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer

  1. Ljuvliga klänningar!

    Hälsningar från Schweiz //Sofia
    (http://sofiacm.com min blogg för stil och inredning)

  2. Tack så hemskt mycket!! <3 Nu ska jag spana!
    (Det regnar idag, så tänkte fylla hjärtat med sol i alla fall ;-))