Q&A – Jealousy in Relationships

 For the English version, please go to the bottom of the post.Dear Tess, this is a serious request about possibly doing a post on jealousy and trust issues in relationships – how to trust your partner in these modern times with social media. 

It is so clear that you and Garth and so in love and that it is real. I could not be more happy for you both and your baby on the way – this child will have such a wonderful life too. 

Back to the post… I wanted to ask if you have ever been cheated on and know what that feels like – to have the ground collapse from underneath you. I also think that cyber cheating is something so relevant in our day and age and if texts, messages etc were actual conversations then this would be considered cheating.

The smallest thing will bother some girls – even something like Garth who follows Alexis Ren on Instagram would bother some girls. Of course, that is not cheating but with her ”belfie” (bare arse selfie) would definitely make some uncomfortable.

What I am asking really is how do you cope with that – those small things even – any insecurities, fears from the past you may harbour. I am not suggesting Garth is one of these typical guys. In fact, I am sure he is NOT. But for so many of us dealing with the average male – your advice on confidence and security would be so appreciated.

This question was inspired by the post when you saw Garth as the most beautiful man but you were aware that he might be the typical rugby player stereotype and that was why you were initially cautious. Hope to hear back.

Lisa(Jag hoppas att det är ok att jag inte har översatt frågan från Engelska, hojta till om ni vill att jag gör det så fixar jag!)

Hej Lisa!

Det här är en väldigt relevant fråga nu när Facebook, Instagram och Snapchat gör det så lätt för en partner att ”titta på andra” om denne skulle vilja göra det. 

Jag har en väldigt konkret syn på otrohet och det gör att jag även kan slappna av och inte behöver tänka på det så mycket. När jag var yngre var jag mer svartsjuk än vad jag är nu, eller så beror det inte ens på åldern utan på att jag har hittat rätt person. Vem vet.

Jag tyckte att det var absolut jobbigast i mina långdistansförhållanden (jag har haft 2.5 stycken. Det halva var när vi senare bodde tillsammans). Det var jobbigt att ha separata liv i olika länder och att aldrig veta riktigt vad den andra hade för sig, då blir det lätt att man stalkar lite på social media, ser något som inte känns helt 100 och så snurrar tankarna igång. 

Jag vet faktiskt inte om någon av mina ex var otrogen mot mig, men vad jag vet så verkar det inte så. Och för att vara helt ärlig så skulle jag verkligen inte bry mig om det nu oavsett.

När det kommer till Garth så är jag mer avslappnad än vad jag trodde att jag någonsin skulle kunna vara. Det har säkert mycket att göra med att ringen sitter på fingret, vi är väldigt öpnna och ärliga med varandra och att vi har planer och mål för framtiden som kräver att vi är tillsammans. Jag har svårt att se att någon av oss skulle göra någonting för att jinxa det vi har. Vi är väldigt lyckliga tillsammans helt enkelt och jag är så tacksam över att kunna säga det och känna det 100%.

Däremot har vi fått jobba på vår reation.

I början hade vi problem på båda hållen. Garth tyckte att det var jobbigt när jag åkte iväg på resor för jobbet med manliga modeller, eller om jag behövde leka ”kär” i någon annan framför kameran. Det var aldrig en stor grej, men det märktes att han var obekväm. 

För min del var det jobbigt att han är väldigt social och vissa tjejer kan ta det helt fel. Vi hade bland annat någon jobbkollega som inte riktigt fattade var gränsen låg och det hela blev knepigt ett tag. Jag ville inte att han skulle sluta vara sitt eget glada, snälla och hjälpsamma jag, men han fattade inte heller varför så många tjejer blev ”konstiga” och efterhängsna.
Så vi satte oss ner och pratade om vikten av gränser, både för mig inom modellandet och honom med tjejer i allmänhet. Vi gick igenom vad kunde jag göra för att han skulle känna sig mer bekväm och hur kunde han stoppa situationer där tjejer inte riktigt fattade vinken innan det urartade.

..och vet ni vad? Det har funkat galant! Jag tror speciellt eftersom att det inte fanns någon laddning i konversationen utan mer ett ”här har vi två problem som vi behöver lösa”-scenario. Och det gjorde vi!

Det absolut viktigaste att komma ihåg runt svartsjuka, oavsett om det händer online eller i verkliga livet är detta:

Om någon vill vara otrogen så kommer de att vara det oavsett vad du gör eller säger.

Det spelar ingen roll hur många ”regler” eller bråk man har. Du kan inte vara med din partner 24/7 och om denna vill göra något dumt så kommer den att göra det oavsett. Det har ingenting med kontroll att göra utan om din partners integritet, ärlighet och hur viktigt ert förhållande är för hen.

Så det finns egentligen ingenting man kan göra, så varför ens lägga energi på att vara svartsjuk? Skulle Garth sumpa oss så skulle det vara hans problem, inte mitt och tvärtom. Ansvaret ligger hos den otrogna, inte hos partnern.

Det är klart att det inte skulle vara kul att känna sig lurad och det skulle vara hemskt att behöva gå igenom att bli bedragen. Men jag väljer att ta det om den dagen kommer istället för att konstant tänka i de banorna. Svartsjuka kan förstöra så otroligt mycket i ett förhållande, helt utan någon orsak alls.

Sedan när det kommer till profiler som Alexis Ren så ser jag det liknande som att tjejer följer George Clooney. Det är kändisar på Instagram, det känns så långt borta och väldigt ouppnåeligt. Jag har inga problem med att han följer henne, supermodeller eller typ Em Rata (Jag följer ju dem jag med haha). 

…och om jag känner Garth rätt så är det mer troligt att han stalkar Alexis pojkvän och/eller samlar bildinspiration till min Insta. Även om jag nog inte kommer att anamma trenden ”belfies”. Och skulle det vara för ögongodis så är det ju helt ok det med, man måste ju få titta även om man är gift och i ett förhållande. Så länge det inte går över några gränser.

Så för att summera så ser jag ingen anledning att vara svartsjuk, man kan inte påverka utkomsten oavsett. Däremot kan man krama sönder ett förhållande om man håller i för hårt. Lita på varandra helt enkelt och ha integriteten att lämna om någonting faktiskt skulle hända.

Men att gå runt och konstant vara orolig gör oss bara olyckliga.

För fler relationsinlägg, kolla in dessa;

How To Deal With Real Life Trolls
The Art of Believing in Yourself
Haters gonna hate

 For the English version, please click below. 

Dear Tess, this is a serious request about possibly doing a post on jealousy and trust issues in relationships – how to trust your partner in these modern times with social media. 

It is so clear that you and Garth and so in love and that it is real. I could not be more happy for you both and your baby on the way – this child will have such a wonderful life too. 

Back to the post… I wanted to ask if you have ever been cheated on and know what that feels like – to have the ground collapse from underneath you. I also think that cyber cheating is something so relevant in our day and age and if texts, messages etc were actual conversations then this would be considered cheating.

The smallest thing will bother some girls – even something like Garth who follows Alexis Ren on Instagram would bother some girls. Of course, that is not cheating but with her ”belfie” (bare arse selfie) would definitely make some uncomfortable.

What I am asking really is how do you cope with that – those small things even – any insecurities, fears from the past you may harbour. I am not suggesting Garth is one of these typical guys. In fact, I am sure he is NOT. But for so many of us dealing with the average male – your advice on confidence and security would be so appreciated.

This question was inspired by the post when you saw Garth as the most beautiful man but you were aware that he might be the typical rugby player stereotype and that was why you were initially cautious. Hope to hear back.

LisaHi Lisa!

Thank you for your excellent question, it’s a very current and relevant topic in this facebook/Instagram/snapchat society. It has never been so easy for a partner to stray as it is right now.

I have a quite simple view on infidelity and it gives me the luxury of being able to relax and let go of any jealousy or doubts in my relationship. I’m not sure if it’s an age thing or just the fact that I have found the right man to share my life with. Who knows…

When I was younger I was a lot more jealous than I am today, mainly in my long distance relationships. ( I have had 2.5 of those. The half is when we finally did move to the same country after a year or so). It was really hard to live my life separate from my partner and not really ever knowing what the other person was up to or feeling at the moment. That’s when social media stalking became a way of getting glimpses of the life I want to share, but of course, there would always be bits I didn’t like and it would set off all kinds of thoughts in my head. 

I honestly wouldn’t be able to tell you if I have ever been cheated on by an ex, I don’t actually know. But at this point, it really wouldn’t matter anyway.

When it comes to Garth, I’m way more relaxed than I ever thought I could be. I don’t know if it’s because the ring is on the finger, the fact that we communicate really well or that I know that all of our dreams and goals for the future involves the both of us. I just find it really hard to believe that any of us would ever do anything to jinx what we got. We are genuinely very happy together and I’m so grateful to be able to state that with a very sincere honesty. 

But this does by no means mean that we didn’t have to work for it. Garth used to hate it when I had trips away shooting with male models or if I had to pretend to be ”in love” with someone for a job. He didn’t say much but I noticed it really bothered him.

Garth used to hate it when I had trips away shooting with male models or if I had to pretend to be ”in love” with someone for a job. He didn’t say much but I noticed it really bothered him.

And I struggled with the fact that he is such a lovely, open, social and helpful guy that girls quite easily could take it ”the wrong way”. We had an incident with a work colleague of his who didn’t really understand boundaries and it got a bit sticky for a while. The hardest thing was that I didn’t want him to have to change, I love that he is such a happy, nice and engaging person. But he also didn’t really get why some girls misunderstood and became a bit clingy when he was just being his nice self. 

So we sat down and made a plan. We talked about the importance of boundaries in our life together, both regarding my modelling and how he interacted with females in general. We spoke about what I could do to make him more comfortable with my work situation and also how he could stop a situation with girls who didn’t really ”get it” before it became a problem. 

…and you know what? It really worked! I think the key was to make it super casual with no accusations or anger from either partner, just a ”here are two problems, let’s solve them”. And we did!

The most important thing to understand when it comes to jealousy is this:

If someone is going to cheat on you, then they will no matter what you do or say. 

It doesn’t matter how many rules you put down or how many arguments you have. You cannot watch your partner 24/7 and if he or she want to stray, they will and there is really nothing you can do to stop it. This really has nothing to do with control, but everything to do with your partner’s integrity, honesty and the value they put on their relationship with you. 

So since there is really nothing you can do to stop your partner from being unfaithful, why even worry about it? It’s just a waste of energy. If Garth would mess up our relationship, then that’s his problem, not mine. And the other way around of course. The responsibility lies with the one who cheats, not the ones who is cheated on. 

Of course, I would feel terribly hurt and betrayed if Garth would ever cheat on me and it would be horrible to have to go trough a divorce. But I really don’t see a reason why I need to think about that now. It’s not something I can do anything about and most likely it will never happen. It’s more likely that jealousy would ruin a relationship than that infidelity would. 

When it comes to profiles like Alexis Ren, I see it a bit like when girls follow George Clooney online. They are celebreties, completley out of reach and not in any way avalible to anyone really. I really don’t have a problem with Garth following her, Victoria secret angels, Em Rata or similar ( I follow them too haha!)

…if I know Garth right he is probably more likely stalking Alexis boyfriend/or is collecting inspo for my Insta, even though I most likely will not take up ”belfies” anytime soon. And if it would be just for eye candy, what harm does it do? You are allowed to look even when you are married, you are not dead. As long as it’s done in a respectful way and stays at just looking.

To summarise, I don’t really see a reason to be jealous, we can’t affect the outcome anyway. But we can, however, squeeze the life out of a relationship if we are too controlling. Just trust each other and have the integrity to actually pack up and leave is someone would end up cheating on you. 

But don’t go around assuming the worst all the time, it will only make you unhappy. 

Check out more relationship posts here;

How To Deal With Real Life Trolls
The Art of Believing in Yourself
Haters gonna hate

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer

 1. Känner igen det här med supersocial trevlig kille som ofta kan misstolkas som flörtig av andra tjejer. Jag blir liksom inte arg på min kille utan bara sjukt frustrerad på dessa tjejer som saknar integritet och inte fattar att killar kan va trevliga och tillmötesgående utan att flörta med en….
  Sen, Blev ju nyfiken på denna Alexis och kollade in hennes instagram. Herregud OJ?! Jag hade inte gillat att min man följer en helnaken 19-åring men tycker det är toppen att du är mer obrydd. Blir dock nyfiken när du skriver att han samlar inspo till din instagram, hur menar du?

  1. Hej W!

   Garth tar många av mina bilder till Instagram och följer en hel del bloggare och sparar deras bilder som inspiration. Nu är kanske inte Alexis världens bästa exempel på just det måste jag erkänna, hon är ju som du säger mest en naken 19 åring. Men vill han följa henne så får han det.

   Jag tog bort din sista rad med länken till skvallerbloggen, det känns så onödigt att sprida negativitet. Vad andra säger om mig är upp till dem, men att gå och läsa såna trådar ger ingenting gott.

   1. Jag förstår, har du helt rätt i!

 2. Tack för ett bra inlägg Tess, du känns så himla smart och klok! Känner igen mig då jag också har en väldigt social och pratglad kille så intressant att höra hur ni löst det 🙂

  1. Tack finaste du! Ja, man vill ju liksom inte att de ska ändra på sig heller, det behövdes bara några verkty och uttalade gränser och så löste det sig galant.

 3. Hej Tess! Tack för inlägget! Är väldigt nyfiken på samtalet ni hade. Har också en supersocial och snäll man som alltid menar väl men ofta misstolkas av andra tjejer vilket stör mig jättemycket. Hur förklarar man vad som klassas som ”normalt”snäll/omtänksam eller var gränserna är för någon som inte ser det själv? Skulle vara SÅ tacksam om du kunde berätta lite om samtalet/vad du sa! Stor kram

  1. Just samtalet var mer en öppen konversation. Så jag frågade honom vad han trodde att han skulle kunna ändra på för att situationen skulle bli bättre. Det är ju så olika från gång till gång, men att han vågar säga ”stopp, nu tror jag att du har missförstått”. Istället för att lämna det för att han tycker att det blir jobbigt är en bra start.

   1. TACK för att du tog dig tiden att svara! <3 Hoppas du får en fin helg och styrkekramar till lilla Olive <3

 4. Otroligt bra skrivet! Och tack för att du väljer att vara så ärlig på bloggen, det gör dig mänsklig och enligt min åsikt roligare att följa.

  Trevlig helg!

  1. Tack fina du! Jag tror att det är viktigt att inte bara visa det bra hela tiden.

 5. Bra svar!
  Jag har ett distansförhållande och tyckte det var tufft de första åren. Min pojkvän är precis som Garth väldigt öppen och social och har svårt att säga nej när någon kvinna han känner är i vrgic

  1. Är i behov av hjälp med något. Det tog så sjukt mycket energi från mig att gå omkring och vara orolig. En dag så kom jag till insikt om att jag inte kan göra något eller kontrollera vad som händer, jag skadar bara mig själv genom att oroa mig. Numera är jag super cool och låter mig inte påverkas och jag upplever faktiskt att det har gjort vårt förhållande bättre. Och det är så skönt att aldrig behöva känna det där sticket av rädsla. För det är rädsla det handlar om när man är svartsjuk.

   1. Det är så skönt när man väl kommer till den insikten, för då släpper man på rädslan och uppskattar relationen istället.