Pregnancy Friendly Haircare – Kérastase Aura Botanica

Detta inlägg presenteras i samarbete med Kérastase.

For the English version, please go to the bottom of the post.

Ni vet hela den där gravid ”glowen” som alla tjejer med en bulle i ugnen sägs få? Den perfekta huden och de svallande lockarna?

Den är tyvärr lite av en halv-myt. Jag säger halv, då vissa verkligen får finare hud och tjockare hår rakt igenom graviditeten. Men i många fall blir det som det har varit för mig.

I första trimestern så var min hud och hår ren katastrof.

Jag som aldrig får finnar var helt knottrig över hela ansiktet och en gång i veckan dök en riktigt rejäl röd en upp. Och för att inte tala om håret… det var så torrt och frissigt att jag blev tvungen att ta av en decimeter hos frisören. Inte nog med det, håret blev även mörkare och mycket mer bångstyrigt än förr.

Till och med mina ögonbryn blev buskigare och vildare.

Så det var otroligt viktigt för mig att hitta hud och hårprodukter som inte bara kunde tämja min bråkiga hud och mitt frissiga hår, utan även på ett skonsamt sätt.

När man är gravid blir man mycket mer medveten om vad man stoppar i munnen, lägger på huden, har i håret och andas in. Det är inte bara ens egen kropp och liv som det handlar om längre och jag har nog aldrig läst så många ingredienslistor som jag har gjort de senaste 4 månaderna. Saker som var mindre viktiga förr, tar första plats på prioriteringslistan nu.

En av de viktigaste sakerna för mig att undvika är cykliska silikoner (om ni inte vet vad det är, så har jag skrivit ett helt inlägg om dessa luringar här). Innan jag blev med barn så kände jag att det var ok att använda någon produkt med cyklisk silikon om dagen, då det höll mig under gränsvärdet för riskerna och att det finns i så otroligt många produkter. Men nu känns det inte rätt längre och jag kan ju säga att hitta hårprodukter som funkar utan någon av dessa silikoner har varit svårt.

Speciellt håroljor och serum är ökända för att i princip bara vara en enda stor cyklisk silikon och det har blivit att jag har använt ren kokosolja. Vilket funkar helt ok, men både luktar väldigt speciellt och knappast ger den där lyxiga känslan som jag ändå tycker om i mina hårprodukter.

Men nu genom det här samarbetet har jag fått testa Kérastases nya helt naturliga serie ”Aura Botanica” och vet ni vad, inte en silkon i sikte!

Jag har testat silikonfria hårprodukter tidigare, men kände inte att jag riktigt fick det resultatet jag önskade. Just i den här serien hittar jag fair trade ekologiska argan, jojoba, avocado och kokos oljor som gör håret mjukt och lätthanterligt. Doften kommer från essentiella oljor av söt apelsin och ros och luktar verkligen både naturligt och lyxigt på samma gång.

Min favoritprodukt är oljan, det hjälper mig att reda ut mitt långa och ganska trassliga hår efter tvätten och luktar så gott att jag har fått komplimanger av vänner. Och allra bäst är att jag känner att jag kan lyxa till det med hårvård som faktiskt funkar utan att känna att det är någon fara för varken mig eller Froggy.

…och vet ni vad?

Jag vet inte om det är för att jag har tagit så väl hand om mitt hår eller om hormonerna helt enkelt ändras så pass mycket i andra trimestern, men mitt hår känns verkligen tjockare, glansigar, mjukare och mer välmående än vad det har gjort på väldigt länge och jag känner mig utan tvekan allra finast precis just nu, vågar man till och med säga att jag har lite ”glow”?

Jag kommer att fortsätta använda Aura Botanica och återkommer med en ordentlig recension och en step-by-step ur jag använder produkterna om ett litet tag.

Klicka här för att hitta en salong nära dig.

For the English version, please click below. 

This post is presented in collaboration with Kérastase.

You know that whole pregnancy ”glow” thing us girls are meant to get when we are expecting? The perfect skin and luscious locks?

Unfortunately, it’s a bit of a semi-myth. I say semi since a lot of women actually do en up with fuller hair and glowing skin, but the truth is that a lot of us end up with the complete opposite.

In my first trimester, my skin and hair were a complete nightmare.

I never usually get spots, but during the first few moths, my skin was as lumpy as a teenager’s and about once a week a really big nasty red mountain erupted from my normally pretty perfect complexion. And not to mention my hair… it was like hay on my head, dry and frizzy to no end. I ended up having to take a good 10 cm off the length at the hairdresser and on top of this my natural hair colour went a shade darker and the hairs coarser, so it screwed up my highlights too. Great!

Even my eyebrows grew wilder and bushier!

So it became a mission of mine to find skin and hair products that did not only do the job to tame my hormone crazy hair and skin but also pregnancy suitable without toxins and other potentially damaging chemicals.

When you fall pregnant, you all of a sudden become very aware of what you put in your mouth, wash your hair with, inhale, put on your skin and in general interact with. It’s not just about you and your own body anymore and the responsibility for the tiny little life inside of you becomes of utmost importance. I have never read as many lists of ingredients in my life as I have in the last 4 months.

One of the most important things for me in skin and hair care has been to avoid cyclic silicones. (I have a full post on these naughty buggers here if you would like to know why they are good to avoid. Unfortunately, the post is not translated into English yet, so please use the translate button on the top of the page).

Before we conceived I had a few products with cyclic silicones that I used regularly, I just made sure to not use more than one a day, so that I never actually exposed myself to any dangerous levels. These silicones are unfortunately really common, so you really have to make an effort to avoid them all together. But these days I’m not going to take any risks, so I have been looking all over for silicone-free products and especially when it comes to haircare it’s really hard to find.

Especially serums and hair oils are well known to sometimes just be one big cyclic silicone and in the beginning, I ended up just using pure coconut oil. It worked ok, but the smell is pretty beachy and it didn’t leave me with that luxe feeling I like in my hair products.

Luckily trough this collaboration with Kérastase I got to try their new completely natural haircare range ”Aura Botanica”. And guess what?! Not one silicone in the ingredients! Whoop whoop!

I have tried a couple of silicone free products in the past, but I never really got the result I was looking for. I always feel like the tradeoff was a product that didn’t do the job as well as I would have liked. In this range, Kérasase has combined fair trade argan, jojoba, avocado and coconut oils to leave the hair soft, moisturised and shiny. The scent is of sweet orange and rose essential oils and the range smells gorgeous and luxurious.

My favourite product so far is the oil. It helps me untangle my long knotty hair after I wash it and it smells so good that my friends have asked about my new ”perfume”. Best of all, now I finally feel like I can have lovely luxurious haircare again without having to worry one bit about hurting little ”Froggy.”

…and guess what?

I don’t know if it is because I’m past my first trimester and my hormones have regulated a bit or the extra amount of love I have given my hair lately. Recently it has felt a lot thicker, shinier softer and in general just the happiest it has been in a long time. I feel so much prettier now and do I dare to say, almost glowing?

I’m going to keep on using Aura Botanica and I will make another post soon with a review and a step-by-step on how I use the products.

Click here to find a salon close to you.

Advertisement

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *