Do You Suffer From Sunday Anxiety?

monday-morning-planning-by-tessm-se

For the English version, please go to the bottom of the post.

Jag hade alltid Måndags-ångest på Söndagarna förr i tiden. Mest för att i min familj när jag var liten så var helgen uppmålad att vara så fantastisk och veckodagarna så himla jobbiga. Vi blev alltid gratulerade till vår helg på fredagen och det pustades och suckades på söndag kväll.

Mycket av det var nog på grund av jobb/skola/läxor, men skillnaden var markant. På veckodagarna klagade man över hur trött och stressad man var och på helgen njöt man så in i bomben av att vara ledig.

Speciellt för barn så blir det lätt att vardagarna är uppslukade av plugg och hobbys som även de ibland känns som måsten istället för att vara roliga när man är trött och kanske egentligen bara skulle behöva lite lugn och ro för att få ta igen sig efter en lång dag.

Det var först när jag flyttade hemifrån och började jobba som jag insåg vardagar faktiskt kan vara minst lika roliga som helgen. Det var när jag äntligen kunde välja själv vad jag ville göra på vardagskvällar som rolighetsfaktorn i livet jämnades ut mer över veckan.

Det är kanske inte så konstigt att söndagsångesten kommer smygande om det känns som att veckan består av 5 dagar av jobbig tråk innan den underbara helgen äntligen är här igen. Det är inpregnerat i vissa av oss sedan skoltiden och jag minns att söndagsångesten över att nästa dag behöva gå upp 6 på morgonen, gå i skolan i 8-9 timmar och sedan sitta med läxorna, bryta för att rida och igen sitta med läxorna till det var läggdags var riktigt riktigt jobbig. Av någon anledning var även måndagarna alltid den dagen då skolan var som längst och man kom i säng sist på hela veckan.

För att bli av med min söndagsångest en gång för alla så bestämde jag mig för ett par år sedan att göra precis tvärtom och istället låta måndagen vara en lite ”lättare” dag med mindre på schemat. Inte gå upp allra tidigast dagen precis efter helgen, prioritera en lugn frukost och skjuta på vissa saker till senare i veckan. Jag tränar aldrig heller på måndagar just på grund av detta och lämnar det till senare i veckan istället. En skön och bra start på veckan helt enkelt och för att vara helt ärlig så är jag så mycket mer produktiv nu än då, jag prokrastinerar inte längre, mest för att min dag inte känns jobbig på samma sätt.

Måndag är min lugna dag då jag går upp en timma senare än vad jag gör på resten av veckodagarna, sitter ner och planerar min vecka i lugn och ro, mediterar en liten stund, njuter av mitt morgonkaffe och stressar så lite som möjligt. Jag får fortfarande mycket gjort och tar igen det som jag har skjutit på senare i veckan och närmare den nya helgen.

…Och vet ni vad? Ingen söndagsångest i sikte!

Numera tycker jag om mina vardagar lika mycket som mina helger, mest för att det inte blir ett abrupt slut på det ”härliga” och en tidig jobbig start på ”verkligheten” igen. Jag har en skön övergång istället. Det är så mycket lättare att ha en lång torsdag istället, för då är man bara den där ynka lilla dagen från helgen och det kan kännas väldigt motiverande om man lider just av söndagsångest.

Nu är det här lätt för mig att göra och säga eftersom att jag är egenföretagare och kan lägga upp min egen tid, men det finns små saker man kan göra. Kanske är det en specifik uppgift som du kan skjuta på en dag? En vän som ger dig energi som du kan träffa på en middag efter jobbet? En extra god frukost eller lunch som du kan unna dig? Eller kanske bara vara lite extra snäll mot dig själv, dra ner på tempot en smula och plocka upp det som inte hanns med lite senare i veckan istället? Bara att ha en mjukstart av veckan i tanken kan räcka, för att kunna släppa den där inre pressen.

Om du inte lider av söndagsångest så har du redan fått till formulan rätt. Du kanske har ett jätteroligt jobb som du älskar att gå till eller helt enkelt är väldigt bra på att hitta en balans i livet.

men för er andra, testa och se! Det funkar verkligen för mig.

Jag tänker i alla fall se till att mina barn inte utvecklar den där hemska söndagsångesten som jag själv led så mycket av och se till att visa dem att veckodagar kan vara minst lika roliga som helgerna, samt att inte planera upp för många hobbies och aktiviteter just på första dagen av veckan, det kan faktiskt vänta en dag eller två.

Nu har jag precis ätit min måndagsfrukost, ringt ett par samtal, svarat på ett par emails, gosat lite med Olive och tagit mig tid att skriva det här inlägget i lugn och ro. Vid 1 kommer min creative assistant Cecilia över och vi ska köra ett bloggmöte med planering över en mysig lunch.

I eftermiddag är det bara datorn och hemmet som gäller och en promenad med Olive. Sedan räcker det för mig för den här Måndagen, jätteskönt! Resten av veckan har jag mer planerat, men i dag räcker det här gott och väl. 

Fler vardagsliv & mindfulness inlägg;

How To Deal With Real Life Trolls
Why I Plan One Less Thing Every Day
How To Practice Mindfulness When Working From Home

For the English version, please click below. 

monday-morning-planning-by-tessm-se

When I was a kid I suffered really badly from Sunday-anxiety. 

I think it originated from our family culture. My parents worshipped the weekends and were not too keen on weekdays in general. Every Friday evening they congratulated us on our weekends and told us to relax and enjoy before the dreaded Monday was upon us again.

I don’t think they did this on purpose and it was more based on their early mornings, commute to work and the fact that we hardly ever did anything fun on weekday nights. I actually found Mondays to be the worst, it was always the longest day of school, we would come home with tonnes of homework and only took a break to go to the stables to ride and to eat dinner before we hit the books until bedtime. It was always such a long and hectic day and it set us up for a really stressy week ahead.

I don’t agree with starting the week off with the most intense day. No wonder that people suffer from Monday blues and Sunday anxiety! There is no smooth transition or build up, you go from total relaxation and freedom to the heaviest day of the week in 24 hours.

Mentally we are conditioned to see the Monday as a very productive day, but I’m not sure this is the healthiest way of living. You put so much pressure on yourself to be ”rested” and ”ready” that your week end up starting on a pretty shitty note.

I only realised as I started working and moved away from home that weekday evenings can be just as fun as weekends. You don’t necessarily have to hit the gym on a Monday to get ” a good start of the week”, and Fridays are not exclusive days to go for dinner with your friends.

Maybe it’s the opposite, maybe some of us need to ease our way into our week a bit more gently? Maybe Monday should be our Friday? A slightly lighter day to start your week off in a nice, calm and mindful way. You can always pick up the slack later in the week. I actually find Thursdays to be the best day for a long and heavy day since it’s only one day away from that lovely weekend.

So I started to give myself an extra hour of sleep every Monday morning. I make sure I have a nice calm breakfast and I don’t plan too much for the first day of my week. Instead, I use Mondays as a time for reflection and planning and schedule all the active things for later on. I never go to the gym on Mondays, instead, I make sure to take that time to pick up a book, snuggle my dog or just watch an episode of my favourite tv-show.

I know this is easy for me to do since I’m self-employed and can plan my own time. But there are still lots of things you can do to make your Monday a bit easier. Maybe treat yourself to a special breakfast or lunch? Schedule one of your meetings or tasks for another day? Go for a lovely dinner after work with a friend that makes you happy? Or just start the day with the mindset that you will take it just a little bit slower and go easier on yourself today.

…And you know what? I have no Sunday anxiety anymore!

I also get just as much done in my week, I just plan it differently. I find that I procrastinate a lot less, I’m happier in general and I never fear Mondays anymore.

If you don’t suffer from this at all, then you probably got the balance right from the start. You might have a great job you really enjoy or you just know yourself and how you work best already and that’s amazing.

But for the rest of you, why not give it a go? Try planning your Monday as an in-between day to ease into your week from the weekend instead of a start line of a massive five-day sprint. I promise you will have a lot less anxiety and dread for your week ahead.

Now I have just had my Monday breakfast. I have lit some candles,  snuggled my dog, made some phone calls and answered a bunch of emails. I took my good time to write this post and in an hour or so my creative assistant Cecilia will join me for lunch and some blog planning and organisation.

The rest of the afternoon I plan to spend in front of my laptop with a break for a park walk with Olive and then that’s it for today. Just enough, nothing too stressful, but I’m still getting plenty done. A perfect Monday in my books!

If you like this post, why not check these out?

How To Deal With Real Life Trolls
Why I Plan One Less Thing Every Day
How To Practice Mindfulness When Working From Home

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer

  1. Min söndagsångest försvann när jag bytte jobb. Nu trivs jag riktigt bra på jobbet, jobbar förvisso treskift nu (mån-fre på tidigare jobb) men tycker aldrig det är jobbigt att gå till jobbet nu mer!

  2. Bra tips! Jag har inte längre någon söndagsångest alls – men så håller jag också på att bygga mig mitt nya arbetsliv som blivande egenföretagare och är min egen boss. Det och att få jobba med det som är ROLIGT är en fantastiskt lyxig kombination. Är tacksam över att få uppleva detta 🙂