How To Deal With Real Life Trolls

tess-montgomery

For the English version, please go to the bottom of the post.

Vid det här laget har vi nog ganska bra koll på vad ett internet troll är (någon som vill skada och bråka) och hur vi ska hantera dem (ignorera verkar funka bäst). 

Men vad gör vi med trollen som dyker upp i verkliga livet? Det är svårt att ignorera eller komma ifrån en arbetskollega, familjemedlem eller någon liknande som kan vara svår att helt sluta träffa och umgås med. Men det finns sätt att tackla dem. Först måste vi dock definiera vad ett IRL troll är för något.


Ett IRL troll är;

▫ En person som ger kritik utan att den är konstruktiv.
▫ Den som trampar på dig för att må bättre själv.
▫ En människa som inte kan vara glad för din skull.
▫ Någon som egentligen bara vill bråka och skapa problem.
▫ Personen som försöker få dig att må dåligt så fort ni ses eller hörs.
▫ Någon som aldrig har fel och tycker sig veta mer om allt än vad du gör, speciellt om dig som person och ditt liv.
▫ En person som konstant letar fel på allt du gör, säger eller har på dig.

▫ Oftast en osäker och avundjuk typ.

Det är klart att man kan bråka med nära och kära, men om sakerna över händer om och om och i ett mönster, så är det ganska troligt att du har med ett IRL troll att göra.


Så vad gör man för att bli av med dem?

? Tips 1 – Ge dig aldrig in i ett bråk eller en diskussion med dem, det är precis vad de vill. De vill ha en ursäkt att spy ur sig alla giftiga saker de går och håller inne och i ett ”bråk” kan de verkligen släppa loss hatet. Sedan kommer de antagligen att skylla allting på dig i slutändan ändå.

? Tips 2 – Ta inte in skiten de häver ur sig. De säger en massa osköna saker för att de mår dåligt och det har egentligen ingenting alls med dig att göra, utan dem själva. Tyck lite synd om dem och låt allting rinna av. De kommer säkert att eskalera då deras mål är att få dig upprörd, men om du fortsätter ignorera, så har de ingenting kvar att säga tillslut.

? Tips 3 – Om du måste säga något tillbaka. Skämta bort det dom sa, visa att du inte tar det på allvar och att de är löjliga. Men gör det lättsamt och inte bittert. Så kan de får stå där och vara den ”sura” medan du fortsätter leva ditt lyckliga liv. Det här funkar extra bra om det är andra människor involverade.


Det allra viktigaste är att inse att det här är en person som du inte skulle välja att ha i ditt liv, men som tyvärr är fast med. Du väljer helt och hållet hur mycket vikt deras ord ska få och bäst är att tänka att de är små, avundsjuka och osäkra människor. Sedan hjälper det förstås att lite snyggt undvika dem så mycket som du bara kan. Så länge du inte blir indragen i deras giftiga konversationer eller intriger så har de ingen som helst makt över dig.

Kom ihåg att det hela handlar oftast om en personlighetsstörning hos dem och du råkar vara utsatt. Mest troligt är att om du ignorerar dem tillräckligt länge så kommer de att hitta ett annat ”offer”.

För liknande inlägg kolla in dessa;

Negativa vs Positiva Personer och Energitjuvar
Haters Gonna Hate
Ett sånt där inlägg med tankar kring vänskap

For the English version, please click below.

tess-montgomery

By now we are all pretty aware that there are some not so very nice people who like to go onto blogs and social networks and be nasty to people. We tend to call them ”Internet trolls”. And we also have a pretty good idea och how to deal with them (ignoring is a very good option since all they want is a reaction).

But did you know that there are trolls in real life too? Let’s call them ”IRL trolls.”

The IRL trolls are a bit harder to get rid of, especially if you happen to have one in your workplace, school or even in your family. If it’s just a friend, you can fairly easily cut them out, but with the people I just mentioned, it’s a bit harder. There are however a few ways to deal with these IRL trolls. But first, let’s define what makes someone a ”troll”.

How to spot an IRL troll;

▫ A person who likes to criticise in a non-constructive way.
▫ Someone who is stepping on you to feel better about themselves.
▫ That person who just can’t seem to be happy for you.
▫ Somebody who seem a bit too eager to start arguments and fights with you.

▫ A person who does their best to make you feel bad when you see or speak to them. 
▫ Someone who is never in the wrong and always knows best. Especially when it comes to your life and who you are as a person.
▫ 
That person who always faults anything you do, say or wear.
▫ …most of the time a petty, jealous and insecure character. 

Of course, these are things that can happen just in general arguments with the people around you or if someone is going trough a tough time, but if it happens over and over again and you start to see a pattern, you probably got an IRL troll on your hands.


So how to make them stop or at least chill-out?

Here are my 3 best tips –

? Tip 1 – Never get involved in an argument or discussion with them. This is exactly what they want and you will regret it instantly. They want to pull you down to their level and use it as a reason to open up a Pandora’s box of nasty things they keep in their heads. Most likely the argument will all be your fault in the end anyway and they will demand an apology.

? Tip 2 – Don’t take on any of the crap they say. The only reason they are behaving in this way is because they are unhappy and it actually has very little to do with you. Try to feel sorry for them and let all the nastiness just fall off you like water on a goose. Most likely this will really annoy them and they will get even worse, remember it’s the reaction from you that they are after. But if you keep on ignoring them, they won’t have anything else to say after a while.

? Tip 3 – If you have to say something, try making a joke! Show them that you are not taking them seriously and that they are being ridiculous. Then they can be the grumpy cat whilst you go on living your own happy and carefree life. This tips works really well when there are other people involved.


The most important thing is to realise that this isn’t a person that you would ever choose to have in your life, but that you are kind of stuck with. It’s up to you to decide how much this person’s words and actions will affect you and you are best off just keeping in mind that they are small, insecure and jealous people.
Of course, if you can avoid them as much as possible, feel free to do so. As long as you don’t get drawn into their poisonous arguments or dramas, they hold no power over you.

Remember, most of the time this is a flaw in the personality and you just happen to be a suitable ”victim”. If you ignore them for long enough, most likely they will get bored and move on.

For more personal posts, check these out;

Find The Power Woman in You
Why I Plan One Less Thing Every Day
Please Remember To Be Nice To Yourself

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer

 1. Go girl! Så bra skrivet.

  Så fint foto på dig med. ?

 2. Viktigt inlägg och verkligen en vacker bild på dig! Trevlig helg!!

 3. Så himla bra inlägg Tess. Jag sitter och funderar på om jag ska åka till London i sommar och hälsa på en nära släkting till min man, problemet är att hen är ett riktigt troll och jag använder mig alltid av strategierna som du skriver om. Men man blir ju så dränerad på energi och jag tycker egentligen inte att det är värt att kasta bort tid på en sådan person.
  Eftersom jag har satt ned foten ordentligt vid ett tillfälle så har personen ifråga lämnat mig någorlunda ifred men resten av min mans släktingar blir påhoppade ganska rejält och man blir ledsen å deras vägnar. Jag brukar strunta i släktträffarna när hen är med men eftersom det kommer släkt från både Frankrike, USA och Sverige så vet jag varken ut eller in. Otroligt att en person kan påverka så många!

  Men som sagt, väldigt bra inlägg!

 4. har du använt din BUS-olja från st stroppen i ansiktet här? ser väldigt fräsch ut

 5. Så bra inlägg!! Och du är så fin 🙂

 6. Åh, tack för detta inlägg! Behövde verkligen läsa det idag.. Så bra punkter om hur man ska handskas med sådana personer. TACK! Ha en fin måndag! <3