New Years Outfit Inspiration & A Fertility Ultrasound

_DSC4152_DSC4041New Years Outfit by Tessm.se_DSC4156_DSC4107New Years eve outfit all black by TessM.se_DSC4020

For the English version, please go to the bottom of the post.

—-

I kväll hoppar 6 glada personer och en missnöjd hund in i en minibuss och tuffar upp mot Skottland för att fira nyår i vildmarken. Jag har inte vågat fråga om det finns wifi… men det går ju faktiskt oftast att blogga från mobilen, så det bör vara lugnt.

—-

Vi har med oss hummer, hummersoppa, lax, oxfilé och massor med andra godsaker att äta på Nyår. Det är ju inte bara nyårsafton vi firar, utan även vår 2åriga bröllopsdag! Gud vad tiden går fort, det känns som att vi gifte oss bara för ett par månader sedan.

På barn-fronten så gjorde vi vårt ultraljud i går. Jag blev lite förvänad att bli inkallad i mellandagarna (först ville de att jag skulle komma på julafton!), men det känns skönt att få det gjort. Jag insåg faktiskt först på morgonen i går att det inte är ett vanligt ultraljud på magen utan ett där de går ”in” och kollar runt. Det är inte världens roligaste grej att behöva göra måste jag erkänna, men det är verkligen värt det för att veta att allting ser bra ut. Kvinnan som utförde mitt ultraljud var verkligen hur trevlig som helst och vi blev väldigt väl omhändertagna på St Thomas sjukhus, så det var inte så illa trots allt.

De kollade livmoder, äggstockar och allting runt om kring och det såg inte ut att vara något problem alls, vilket var väldigt skönt att höra. Nu kan de inte riktigt se saker som endometrios, men det är skönt att veta att ingenting är blockat och cystfritt.

Jag fick dock veta att min livmoder är vinklad inåt, så den dagen jag blir gravid så kommer barnet att ligga mer mot ryggraden. jag undrar om det betyder att jag inte kommer att få så mycket mage då?

—-

Så nu har vi testat;

Mina hormoner
Hans simmare
Min livmoder och äggstockar

…och hittills har vi fått alla tummar upp. Så himla skönt!

Vad är det för andra fertilitetstester man kan göra? Jag vet att ni är många som har gått igenom den här typen av utredningar tidigare och säkert har massor med tips och råd.

Förresten så funderar jag på om jag ska fixa en Facebook grupp för alla oss som vill prata om allt det här som man ”egentligen” inte ska prata om. Vi är så himla många, så det finns ingen anledning att någon ska behöva känna sig ensam i sin resa. Vad tror ni om det?

—-

På bilderna har jag på mig byxor och topp från Zara, skor från Schuh och väska från Furla. En fin klassisk nyårsoutfit om jag får säga så själv!

Foto – Next flash

For the English version, please click below.

_DSC4152_DSC4041New Years Outfit by Tessm.se_DSC4156_DSC4107New Years eve outfit all black by TessM.se_DSC4020

—-

Tonight, 6 happy people and one grumpy dog will get in a van with lots of food and drink and head for Scotland and the island of Bute. I know it’s pretty remote and I haven’t dared to check if there is wifi. But hey, I have blogged from my phone in the past and even though it’s a bit tricky it was completely fine!

—-

We have got whole lobsters, lobster bisque, salmon, fillet steak and lots of great food with us up. We are ot just celebrating the new year, but also mine and Garth’s second anniversary. I can’t believe we have been married for 2 years already!

We are pretty ready to take the next step and create our own little family, so yesterday I had my ultrasound done. I was quite surprised to get an appointment during Christmas, but it was amazing to get it done. I didn’t realise until the actual day that it’s not the regular on top of belly ultrasound, this one is internal… Not the nicest thing to have to do, but without a doubt worth it to know that all is right in there.

So the lovely lady at St Thomas’ Hospital checked my ovaries, fallopian tubes, uterus and everything else. And as far as she could see it all looked completely normal. Yay! No blockages or cysts and even though they can’t really see things like endometriosis, there were no real signs of that either. The only slightly unusual thing is that my uterus is slightly tipped backwards. Apparently, 1 in 5 women is built like this. So the day I get pregnant, the baby will be angled more towards my spine and back. I wonder if this will give me a smaller bump?

—-

These are the tests we have done so far;

My hormones
His swimmers
Ultrasound of my ovaries and uterus

…and so far it all looks pretty perfect, so that’s a massive relief.

Do you know what the next step will be? Are there more tests to do? I know there are quite a few of you who share a similar journey as us. 

—-

My top and trousers are from Zara, the bag is by Furla and shoes from Schuh.

photo – Next flash

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer

 1. TACK för att du pratar om detta! Så himla uppskattat och modigt av dig! Kör igång en Facebook grupp Tess, det kan inte skada oavsett om det är 5 eller 500 som går med <3 all kärlek till er!

 2. Ja varför inte, måste vara jobbigt att inte ha någon att tala med. Kan tänka mig att det är svårt om ens vänner får barn och det kanske inte funkar lite snabbt. Männsikor tenderar att inte kunna sätta sig in i andras situation förens dom själv är där!

 3. Har du gjort en spolning av äggledarna? Annars är det kanske något du borde be om, för att se om du har fri passage. Ska göra min första insemination i morgon så är lite nervös, men försöker hålla mig positiv! Gott nytt år!

 4. Om du menar att du har en sk tilted uterus som är vinklad bakåt kan det vara svårare för simmarna att komma fram enligt min gynekolog. Jag har nämligen också en livmoder som ligger bakåt och det är visst en extra utmaning. Jag är dock inte oroad, inte säker på att jag ens vill ha barn.
  Jag skulle råda dig att inte vänta alltför länge med IVF om inget händer snart, pga din ålder. Fertiliteten sjunker tyvärr rätt snabbt i vår ålder så vänta inte för länge om det är viktigt för dig att få barn. 🙂

  1. Att fertiliteten hos kvinnor sjunker drastistiskt efter 30 är en myt! Finns ingen forskning som stödjer det. Sprid inte myter.

   1. Johanna

    Exakt! Dessutom en ”farlig” myt som bara riskerar att sätta mer press på, o med största sannolikhet, stressa kvinns som inte har lyckats bli gravida än.

   2. Alltså… det kanske inte stämmer att fertiliteten störtdyker dagen man fyller 30 men det är klart att ålder påverkar?

   3. Det är helt klart att fertilitet sjunker med ålder.

   4. Nej du det är absolut ingen myt!! Många kvinnor hamnar i perimeno runt 40 år, några även tidigare. Tess är väl runt 35? Då har man definitivt inte all världens tid att försöka.

 5. Gott Nytt År, vad mysigt det låter och så skönt att UL gick bra! En Facebook grupp är verkligen en jätte fin ide! <3

 6. Hej Tess!
  Så skönt att höra att allt ser bra ut! Kan förstå att det är en lättnad!

  Du frågade om något mer test ni skulle kunna göra – Har du kollat upp sköldkörteln? För min del hade/har jag en för låg produktion av sköldkörtelhormon, vilket min endokrinläkare påstod är en av de vanligare orsakerna till att det är svårt att bli gravid och att det ofta var på det sättet som sköldkörtelbesvär upptäcks.
  Du skrev visserligen att dina hormoner har kollats upp redan, men eftersom jag inte vet vad som ingår där så ville jag ändå nämna något som hjälpt mig.

  Tack så mycket för att du pratar om detta!
  Kram!

  1. Ett tips om du kollar värdena i UK… Håll koll på siffrorna SJÄLV och lita inte på doktorn! GP:n i England sa att mina värden ”var perfekta”, när jag sen kollade upp det i Sverige så var de alldeles för låga (fastställde det själv genom en enkel googling) och jag blev satt på thyroxin direkt.

 7. Min storasyster var i samma sits som dig fast med andra barnet. De försökte i 2 år innan hon vågade gå till en läkare.
  Hon var liksom rädd att läkaren skulle säga något i stil med att ”men wow, har du lyckats få ens ETT barn, det skall du ju egentligen inte kunna för detta detta och detta är fel..” och hon ville ju väldigt gärna ha ett barn till. Hursomhelst.. läkaren sa att det som gjorde att det dröjde var den mentala biten.. hennes rädsla påverkade hela kroppen. Det låter helt galet men han sa till henne att slappna av och försöka fokusera på annat (inte så lätt alla gånger!). Hon fick även nån form av nässpray som hon skulle ta en kur på (minns ej varför… någonting med att neutralisera kroppen men inte inför IVF), innan hon blev klar med den kuren så plussade hon och sen kom andra barnet 9 månader senare 🙂 Jag tänker att det kanske är samma sak som påverkar er? Min syster sa själv att efter sitt läkarbesök blev hon mindre orolig då det inte var något fel på henne.. vilket gjorde att hon slappnade av och släppte på lite spärrar. Läkaren sa efteråt att den där nässprayen inte hade hunnit påverka att hon blev gravid då hon plussade innan kuren var klar. Kram och Gott nytt år och happy wedding anniversay i förskott!

 8. Så himla spännande att ni kommit igång med tester 🙂 Precis som någon annan skrev så fick jag mina äggledare spolade, bara för att kolla att inget blockerade. Mina blodprov visade att jag inte hade tillräckligt med skydd för röda hund så det rekommenderade min läkare mig. När man tar det vaccinet får man inte bli med barn så det var skönt att ta så fort som möjligt (jag tog 2 sprutor för livslångt skydd: omgång 1 fick jag inte bli gravid på 8 veckor och omgång 2 på fyra veckor så totalt var det 3 månader jag var ”ur produktion”, lång tid!). Det är, enligt min läkare, inte bra att gå oskyddad under en graviditet men samtidigt så tänker jag att kvinnor omedvetet går oskyddat mot röda hund så det är nog inte hela världen?

  Efter x antal tester så fick vi diagnosen ”ofrivillig barnlöshet” så då hade det inte spelat roll hur många prover vi tog men det var skönt att veta såklart. Det kan vara så att ni inte får något direkt svar, men då vet ni i alla fall det. Efter vi fått svaret blev vi remitterade till IVF och vi börjar med det om ca 1 vecka! Så spännande!! I Sverige har man rätt att få IVF vård inom 3 månader från remiss så det har gått relativt fort för oss (vi började utredning i början på Juli). Nu är det bara att hålla tummarna för att det går vägen..

  En Facebook grupp hade varit bra tror jag, men den får gärna vara sluten så att inte grannar/vänner/avlägsen släkt och andra random people man har kan följa varje kommentar 😉

 9. CarolineEiLondon

  Jag har ocksa ett tilted uterus tyvarr betyder det inte att magen blev minde ?. Harligt att allt ser bra ut so far! Som nasta strg hade jag bokt en hycosy privat samt borjat fundera over ivf. Som en extra boost for kroppen hade jag ocksa kollat fertility diet och acupuncture. Aven sa bara for att kanna att man ”gor allt man kan”.

 10. Hej Tess, Kul att hora att allt var bra och du far en piece of mind 🙂 min mamma sa att forsoka I ett ar ar tydligen inte sa jatte lang tid och hon blev gravid med mig (37) efter 2 ar 🙂 fortsatt som vanligt sa kommer det handa snart tror jag! Tror inte du behover oroa dig med ivf och sant just nu… Men jag kan iof inte sant har men ni bada ar fully frisks jag tror det kommer handa helt naturligt for dig 🙂 ska bli Kul och folja dig som mamma I blogged en dag. Gott nytt ar!!!! X

  1. Nja, Steph, jag håller inte helt med dig…. Om man verkligen vill ha barn räknas varje månad och 2 år är då en väldigt lång tid, särskilt eftersom man aldrig kan vara säker på att det kan ske alls. Därför är det bra att göra tester och IVF är ett bra alternativ för oss som det inte funkar för. Jag förstår att du menar väl, men att säga att ”du tror att det kommer hända snart” och ”ske naturligt” är ingen tröst om man verkligen vill ha barn, tvärtom är det sååå frustrerande när folk uttalar sig (även om dom som du menar väl!). Precis som du säger så kan du lite om det och då är det bättre att inte uttala sig alls 😉 Fortsätt med dina peppande ord istället, det är det som betyder något för oss som kämpar på! Gott nytt till dig!

 11. Ibland passar vissa män och kvinnor helt enkelt inte så bra ihop dvs kvinnans ägg skjuter ifrån vissa spermier, ganska tokigt att kroppen kan vara så selektivt 😀 Sedan vill jag poängtera vikten av att inte ha för mycket stress i livet – prolaktinhormonet som även kallas för stresshormon kan stiga pga stress och kan kan därmed leda till att det inte uppstår någon ovulation => ingen graviditet. Så det är heller ingen myt stress kan hindra en från att bli preggo.

 12. Jennifer

  Jag har hört att slemlösande medicin som Bisolvon kan hjälpa då det gör det enklare för spermierna att ta sig upp till ägget. Jag åt det från mens till ägglossning och jag blev gravid (har dock ingen aning om det var det). Kan vara värt att googla! 🙂 jag antar att du håller koll på när din ägglossning är också? Akupunktur kan kanske vara nåt att testa också. Jag håller alla tummar och tår för er! Kram!

 13. Hej Tess! Jag hade gärna sett en Facebook-grupp om detta. Har själv inte försökt mer än ett halvår i nuläget men det är ändå mentalt tärande, just eftersom som du säger, graviditeter och barn bara ploppar upp till höger och vänster och man aldrig hör något om kampen dessförinnan..

 14. Tycker det är SÅ bra och starkt av dig att prata om detta! Jag är inte där själv än. Men eftersom jag inte vill ha barn än på några år och vi har ett genfel i familjen som gör det svårare för oss att få barn så finns det helt klart en oro för att det inte ska gå om några år när jag känner mig frisk och stark nog att blir förälder efter ett par års sjukdom. Jag hejar på er och håller tummar och tår att ni och alla andra som kämpar ska få er önskan uppfylld så snart som möjligt!

 15. Sköldkörteln kan vara bra att kolla om du inte redan gjort det. Det enda som krävs är ett vanligt blodprov. Annars som jag har tipsat innan så kan alternativmedicin (zonterapi) vara worth a try om man går till nån seriös. De kan ibland ”diagnostisera” problem.

 16. Gott Nytt Ar! Som flera andra sagt sa borde du gora en spolning. De sprutar in en kontrastvatska samtidigt som de gor ett ultraljud for att se att aggledarna ar fria. For vissa hjalper detta till att bli gravida genom att rensa ut lite. Ett par nara vanner blev gravida efter att gjort detta, men oavsett ar det ett test du bor gora. Heter HyCoSy eller HSG I UK. Skoldkoteln som flera ocksa namnt och kan aven vara en ide att mata ditt AMV/ FSH som ger en ide om din aggreserv. Stort lycka till!

 17. Det är jobbigt med utredning, vi gjorde det förra hösten. Alla hans simmare var snabba och många, alla mina hormoner bra (jag är helt säker på att de kollat sköldkörteln i dina blodprover, vore väldigt konstigt annars, men kolla på provsvaren så ser du). Jag blev 32 förra året. Vi körde äggstickor varje månad, så jag visste ju på sekunden när det var dags. Dessutom använde jag natural cycles, och min temperaturhöjning stämde alltid med äggstickorna, men trots detta blev det aldrig något.
  Vi gick till läkaren lika tidigt som ni ungefär, fast i Sverige ”ska” man inte göra det innan ett år av försök har gått (då skickar de hem en och ber en ligga mer, typ). Vi visste dock sen tidigare att min mans bror och hans fru haft svårt, pga att hans simmare var lite långsamma och hon hade varierande ägglossning, så när det gått 8 månader vände vi oss till vården (och ljög och sa att vi försökt 1 år, fy oss).
  I alla fall, allt visade sig bra med oss vid testerna, som sagt. De gjorde en kontrastspolning, och jag hoppades också det skulle hjälpa (även om den mesta forskningen säger att det inte har inverkan). Vid samma möte bad vi om att få de tabletter som min svägerska ätit efter sin utredning. Tabletterna gör att ägglossningen blir mer tidsinställd så att säga. Min ägglossning kom nämligen alltid så sent, ca dag 19-21 efter mens. Man brukar säga att en kvinna som har en 28-dagars cykel ska ha ägglossning på dag 14, men min var alltså väldigt sen, och jag tänkte att ägget kanske aldrig fått fästa ordentligt eftersom den fick för lite tid på sig. Detta är också något man visat med forskning inte stämmer, ägget hinner fästa även för kvinnor med sen ägglossning, men jag tänkte vafan, kan ju inte skada med lite tidigare ägglossning.
  Iaf, vi fick tabletterna vid samma tillfälle som spolningen gjordes, och de skulle ätas i fem dagar, från mensdag 3 till mensdag 7 för äggtillväxt. Samtidigt meddelade de att om vi skulle bli gravida så var vi välkomna för ultraljud redan i v.8 för att se om hjärtat på fostret slår. Min ägglossning kom inte så mkt tidigare, den kom på dag 18 tror jag, och vi låg väl två ggr per dag i de tre dagar som är fertila.
  Till vår stora lycka fäste ägget! Första dosen tabletter och allt. Vi visste om att jag var gravid redan från v3+4 men det var ändå helt sjukt att se ett hjärta picka i v7+6. Hjärta och foster växte till sig till en bebis, som i detta nu somnat vid mitt bröst här vid amning.
  Tabletterna jag fick heter Letrozole, finns säkert många liknande. Kanske kan det vara något för dig (kuriosa, min svägerska blev också gravid efter första omgången med tabletterna).