My Two Cents On The (lack of) Swedish Fashion Presence In The UK

modeveckan

For English version, please go to the bottom of the post

Så här på Fashion Friday så tänkte jag ta upp någonting som jag har gått och tänkt på länge. Det handlar om svenskt mode, eller rättare sagt om bristen på svenskt mode här i UK.

—-

Som modeintresserad bloggare får jag ändå en ganska bra insyn både genom PR byråer, tidningar, butiker och på events.

Vad jag ser är danska märken, franska märken, designers från Italien, USA, Indien, Kina, Afrika… ja från hela världen i princip Men vad jag reagerar på är hur lite jag ser av representationen från Sverige. Vi har pratat mycket om ”det svenska modeundret”, men hur kommer det sig att H&M koncernen och Acne är de märkena som oftast nämns när svenskt mode kommer på tal här?

Var är Dagmar, Whyred, Ida Sjöstedt och alla andra fantastiska svenska kreatörer? …mer än hängande på dammiga gamla hängare i uråldriga och ointressanta varuhus som Harrods? Är det inte meningen att vi ska vara coola och inne? Det är iallafall den känslan jag får när jag befinner mig i Sverige. Är möjligtvis den svenska modescenen en klubb av inbördes beundran som kanske istället för att sitta i sin bubbla i ett visserligen stort land, men med en liten befolkning, skulle behöva vidga sina vyer en smula? Inte bara för att på så sätt öppna upp till en större marknad, utan även för att sätta tillbaka Sverige på kartan som ett framstående modeland.

Det är ju inte så att talangen saknas. Det känns mer som att vi ”spelar svåra” och att ingen i resten av världen faktiskt bryr sig.

Visst, jag ser ett och annat plagg i Vogue någon gång då och då, men längre än så verkar det inte sträcka sig. Jag ser inga svenska märken alls på PR kontoren, jag har hörts ryktas om en svensk PR firma, men ingen av bloggarna eller journalisterna jag känner blir inbjudna dit på pressdagar eller liknande. De kanske bara träffar Vogue…

Jag har heller otroligt sällan träffat någon som inte var svensk som hade på sig någonting från en svensk designer här i London (H&M, Acne och Anine Bing borträknat då) och jag skulle inte på rak arm kunna säga vart i London vi kan hitta märken som Dagmar och Whyred i butik. Någon annan som vet? Liberty har ibland små små kollektioner om jag minns rätt och jag tror att det finns någonting på Bluebird shop… men det är inte direkt en butik som man går till ofta och märkena gör otroligt lite väsen av sig.

Men mest av allt så verkar inte våra svenska märken vara särskilt profilerade eller tillgängliga här. Det som irriterar mig är att om vi hade en högre profil så skulle intresset finnas där. För som sagt var, det finns otroligt mycket talang på den svenska modescenen.

Nu är jag den största Svenska bloggaren i London och att jag inte har stött på mer svenskt mode är ändå lite konstig. Jag inser när jag ser på mina inbjudningar till Stockholm Fashionweek att mitt tyckande och tänkande inte verkar stå så högt i kurs. Jag är inte så fasligt cool enligt de svenska mode PR byråerna helt enkelt.

Men svenskt mode är coolt och det bör fler än vi som kommer från Sverige få upptäcka. Kanske dags att bli lite mer ödmjuka och mindre klickiga, även om det är lite emot vår svenska ”svåra” natur?  Danskarna gör det galant!

Men vad vet jag…

(Jag hade tänkt att göra ett collage med kläder från dessa svenska märken, men jag kunde inte hitta dem på någon sida där de även säljer i UK…)

For English Version, please click below

modeveckan

—-

Since it’s Fashion Friday I thought I would bring up a subject close to my heart. I might not be a pure fashion blogger, but as you have probably noticed by now , I have a keen interest in everything to do with clothes and design . So it saddens me to see that the Swedish fashion presence in London is withering away.

—-

Unfortunately, the Swedish fashion scene is not terribly inclusive and I think this might be one of the reasons to why we hardly ever see anything from the incredibly talented designers from my home country.

I really struggle with understanding why these amazing brands like Dagmar, Whyred and Ida Sjöstedt don’t have a carved out scene here in the UK. I mean the Danes do it so well and I also see fashion from France, Italy, the US, Africa, India, China…you name it. London is such a hub, we get it all. And it’s amazing because we literally get showered in talent.

Sweden used to be known as a fashion country, but all I see these days are mentions of H&M (including sister brands), Acne and possibly Anine Bing. Where are the rest? I know a few of them are dusting away in dated old department stores like Harrods and I have seen a piece or two in Vogue now and then. But no one ever buys or wears it. Why?

I mean there is nothing wrong with the designs, it just never gets to come in front of the eyes of potential buyers. And I think the reason for this is that Swedish fashion culture like to play ”hard to get”. The problem is, here if you are not seen, you don’t exist. And no one has the time and energy to chase brands that are giggling and hiding like little girls. We are not in high school folks, just show us what you do and allow us to like it!

I personally don’t see any Swedish designers in the PR offices. I know there is meant to be a specific PR company for these brands, but nor me or any of the bloggers or journalists I know ever get invited there. Maybe they only see Vogue?

I also know from the invites, or should I say lack of invites to Stockholm fashion week in my postbox, that even though I am the largest Swedish blogger in the UK. I’m really not considered to be cool enough to write about them.  So I don’t end up wearing Swedish fashion brands either. I would love to, but I just don’t come across them very often and honestly if I’m not welcome in their clique, I rather go somewhere else.

However Swedish fashion is really good, and I think that all of you guys would love what our designers create. It deserves to be put back on the map again and I’m hoping that it will at some point. Maybe we need to study our lovely neighbours in Denmark. They not only have a strong presence abroad, they also do it with humility and grace.

But what do I know…

(I was going to make a collage with all of these lovely brands to go with this post, but I can’t find online shops that sell them in the UK…)

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer

 1. Har inte tänkt på det förr, men det är faktiskt sant att man sällan ser dessa fantastiska, svenska designers utanför våra gränser. Lustigt, för de skapar ju verkligen magi!
  Kram <3

 2. Caroline

  Bra sagt! Otroligt traffande!
  Jag hade garna haft mer svenskt i min garderob om det bara hade funnits tillgangligt i London.

  1. Hej Caroline!
   Vore det inte toppen om någon öppnade en butik med fokus på svenskt mode (som inte är Odd Molly gulligt)? En affärsidé för den som känner sig manad. Det kan dock vara så att märkena är för krångliga för att jobba med i en marknad där de är okända.
   kram
   Tess

 3. Håller med till 100%! Vad jag har förstått det som och upplevt är det dessvärre i de flesta fall pga lack av kompetens och ekonomiska resurser! Väldigt synd då många svenska märken har mycket att ge!

  1. Hej Anna!

   Jag tror att de skulle vinna otroligt mycket på att sluta försöka vara så himla ”exklusiva” och vidga vyerna lite mer. I Sverige funkar det att vara ”svår” för det finns så få märken att välja mellan. Här finns det alltid ett annat alternativ och de anses bara som lite konstiga och krångliga och får i slutändan ingen publicitet. Det vore sååå kul att få se mer svenskt mode i utlandet!
   kram
   Tess

 4. Kan det inte vara så att utomlands tycker de svenskt mode är tråkigt (kanske inte ida sjöstedt), men mycket är rätt avskalat och minimlistiskt? En annan fråga: har du inga bilder hur du såg ut på halloween? Tycker det är kul att se, satt precis och googlade katy perry, rihanna och heidi klums outfits.

 5. Det låter ju som du säger väldigt konstigt, har inte tänkt på det tidigare men undrar varför de svenska modehusen inte vill ta större plats utomlands!? Vi har ju så mycket bra mode i Sverige! Jag har precis börjat min treåriga universitetsutbildning i marknadsföring så nu satte du igång många tankar hos mig! Kanske man skulle jobba med marknadsföring i modebranschen när man blir klar…. 🙂 kram!

  1. Hej Louise!

   Jaaa, gör det! Jag tror att det skulle vara super intressant (och så kanske vi får se mer Svenskt mode ute i världen!)
   kram
   Tess

 6. Bra skrivet! Håller med dig till 100%! xx

 7. Haha you’ve got such a pissy attitude

  1. Hi D!

   Please elaborate a bit more?
   Tess

 8. Hej hej! Jag har precis öppnat en webbshop här i London och säljer in till UK-marknaden med skandinaviskt mode och har lite plagg från Whyred, Altewaisaome, J Lindeberg och Mes Dames. Jag kommer även att ta in Minimarket nu när dom är tillbaka. Mitt företag är supernytt så jag provar mig fortfarande fram och finns det någon som har förslag på andra märken jag borde fundera på att ta in så skulle jag verkligen vara jättetacksam!

  1. Hej Helena!
   Vad kul!! Det är sååå välkommet, nu måste jag in och kika!
   kram
   Tess

   1. Jag bor i SW4 så vill du komma och titta ”live” någon gång så har jag allt mitt lager här – du är så välkommen. Jag håller på att göra en ny look book för min site med egna bilder och Gabriella Lundgren är min stylist och tipsade mig om din blogg 🙂 xx

   2. Hej Helena!

    Det skulle jag gärna göra,vad roligt att du har duktiga Gabriella som stylist! Jag tror att det här är ett toppeninitiativ!Emaila mig gärna på Tess@TessM.se så kan vi fixa en dejt!
    kram

    Tess