Why You Should Wash Your Makeup Brushes Regularly

makeup blog, makeup brushes, beauty blog, beauty blogger

En synd som jag tror att vi alla har varit skyldiga till någon gång är att inte tvätta våra sminkborstar tillräckligt ofta.

Det är lite pilligt och tar lite tid, men med rätt utrustning och av anledningarna som jag kommer att gå igenom alldeles strax så är det värt att få in en bra rutin på tvättandet.

Det är svårt att säga hur ofta vi bör tvätta våra borstar, mest för att vi alla använder olika mängder smink olika ofta och att vissa har fler borstar att rotera med än andra. Egentligen ska vi tvätta våra borstar efter varje gång vi har använt dem, men det tror jag inte att många skulle orka med att göra. Så det bästa svaret är att tvätta dem när de är smutsiga.

Ofta blir borstarna som används till flytande smink så som läppstift och foundation snuskigare snabbare än till exempel en lösbuderborste. Även borstar som är till för flera olika produkter eller färger bör tvättast oftare, så som ögonskuggeborstar.

—-

De bästa anledningarna till att tvätta våra borstar ofta är;

? Finnar – Om du är rädd om din hud och vill hålla den fri från finnar och pormaskar så är det en bra idé att tvätta dina borstar ofta. Då hinner inte bakterier och hudceller gro till sig på samma sätt och kommer att vara mycket snällare mot din hud.

? Förstörda produkter – Om du stoppar i en smutsig borste i en ren produkt, speciellt en flytande, gel eller creme så blandar du ner massor med äcklig bakterier i ditt favoritsmink. Det gör att dina produkter inte kommer att hålla sig fräscha lika länge och att du kan börja få finnar och allergier när du använder den.

? Allergier och känslighet – Hur ska du veta om du är allergisk mot en produkt eller om det bara var din gamla äckliga borste som irriterade din hud. Med en ren borste kan du i alla fall veta att det var produkten och ingetning annat som du inte tålde.

? Färger och nyanser – Om du använder samma borste till flera olika ögonskuggor eller blushers så kommer du att få en viss nyansskillnad i färgen mot var den bör vara, oavsett om du försöker borsta av penseln mellan applicationerna. Det kommer alltid att byggas upp produkt i stråna, så allra bäst är att alltid använda en helt nytvättad borste eller en som du enbart använder till den nyansen.

makeup blog, makeup brushes, beauty blog, beauty blogger

Mitt knep för att inte behöva tvätta mina borstar allt för ofta är att ha många olika set som jag roterar. Så fort jag har använt alla borstarna så är det dags för en ny tvätt.

Då använder jag en tvål speciellt för makeup borstar som kom med min beautyblender och ljummet vatten. Jag försöker att vara försiktig med stråna och torkar dem i sin naturliga form på en ren handduk.

Om jag absolut behöver en borste och har ont om tid eller vet att den inte kommer att torka så borstar jag av den på papper och sprayar en make up brush cleanser över den. Jag blir inte av med all produkt, men de flesta av bakterierna dör i alla fall. Så det är lite av en nödlösning.

Kom ihåg att det är JÄTTEVIKTIGT att aldrig dela sminkpenslar med någon annan. När vi är på jobb så har makeup artisterna olika set penslar för olika modeller. Det är för att vi alla har olika bakterier på huden och vi kan ge varandra infektioner annars. Så oavsett hur ”ren” din kompis eller syster är så säg alltid nej.

Så vilka av er skriver ”tvätta sminkborstar” högst uppe på sin to-do lista nu?

—-

Ta även en titt på dessa skönhetsinlägg;

How To Keep Your Hair Healthy Even If You Style It
Vlog – A Quick Guide To Oils For Face and Body
My 2 Wonder Products for A Perfect Dewy Base

…och har du läst så här långt så tycker jag verkligen att du ska följa mig på Bloglovin’

Det här inlägget innehåller adlinks

—-

For English version, please click below

makeup blog, makeup brushes, beauty blog, beauty blogger

A big beauty sin I think we all are guilty of now and then is to not wash our makeup brushes regularly. 

Yes, it’s a bit fiddly and yes, it takes time, but with the right products and for the reasons I will tell you in a minute, it’s really worth having a regular washing routine.

It’s really hard to say exactly how often you should be washing your brushes, we all use makeup differently. Some people like to wear more and apply it more than once a day, others like me only put makeup on when we have to and not much of it. Of course in an ideal world, we would wash our brushes after every time we use them, but not a lot of us would be able to keep that up for long. So the best answer is to wash then when they are dirty.

The brushes we use for liquid stuff like foundations and lipsticks will get more grubby quicker than for example a loose powder brush, so you really should clean these more often. The ones you use for more than one product and/or shade would also need to be prioritised.

—-

This is why you should wash your brushes as often as possible;

? Spots – If you care about your skin and want to keep a clear complexion, then I would suggest washing your brushes as often as you can. This will prevent bacteria and skin cells to build up and create unnecessary stress to your skin (…and mind, spots are never fun!) .

? Ruined products – If you put a dirty brush in a clean pot, especially if it’s a gel, cream or liquid product, then you basically just add yucky bacteria to your favourite makeup. This means your makeup will not keep fresh for very long and you could on top of spots even get allergies from using it.

? Allergies and sensitivities – If your brush is clean and you have a reaction to something, at least you will then know it was the product and not the dirty brush who was the culprit.

? Colours and shades – If you use the same brush for different shades of eyeshadows or blushers, then it’s quite unlikely that the shade will be exactly the same on the skin as in the pot. Even if you try to clean the brush on some paper in between, product will build up. So if you want the true shades of your products – use a clean brush.

makeup blog, makeup brushes, beauty blog, beauty blogger

My trick to not have to wash my makeup brushes all the time is to have a few different sets to rotate. When the last set is dirty I do a massive cleaning session and wash them all in one go.

I use a soap especially for makeup brushes that came with my beauty blender and lukewarm water. I make sure to rinse them properly and dry them in their original shape on a clean towel. If I’m in a hurry and really need to use a dirty brush, I spritz it with a liquid brush cleanser. It will not get rid of old product, but at least there should be a bit less bacteria involved.

And remember to NEVER EVER share makeup brushes with anyone. We have all kinds of different bacteria on our skins and this could potentially open a massive can of worms. Just don’t do it!
At shoots the makeup artists have different sets of brushes for each model, this is really important to not spread infections like herpes and pinkeye. So no matter how ”clean” your friend or family member is, never let them use your brush!

So, confession, who just put ”clean makeup brushes” on top of  their to-do list now?

If you liked this post, why not check out these;

How To Keep Your Hair Healthy Even If You Style It
Vlog – A Quick Guide To Oils For Face and Body
My 2 Wonder Products for A Perfect Dewy Base

…and since you have read this far, you might as well follow me on Bloglovin’

This post contains adlinks

—-

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer

 1. Lite fler tips: Babyshampoo funkar utmärkt till att tvätta borstar och är mycket mer ekonomiskt än att köpa specifika borstrengöringsmedel . En sk hårdonut eller en hundmassageborste med gummipiggar (dela inte med din vovve bara, utan köp varsin xD) går utmärkt att använda både som tvätthjälp och även istället för en colourswitch till ögonskugga. Lite budgettips från någon som inte vill lägga massa pengar på något hon tycker är rätt trist 😀

  1. Hej Tove!

   Vilka toppentips! tack så mycket (och Olive blir nog väldigt glad om hon får en sån mysig borste hon med!)
   kram
   Tess

 2. Älskar verkligen hur den här bloggen utvecklas! Alla tips och guider om skönhet och mode är guld värda. 🙂

  1. Hej Cilla!

   Åå, tack vad gullig du är! Det är alltid lite av en risk när man ändrar ett gammalt koncept, men jag känner själv att jag levererar mer kvalitét på det här sättet. Vad kul att du gillar!
   kram!
   Tess