Digital Detox – How I Managed 24 H Without Social Media

Sunday Brunch by TessM.se

Glad Söndag fina ni!

—-

Jag lyckades ta en hel dag ledigt i går och öppnade inte laptopen en enda gång, kollade inte Instagram och lyfte bara mobilen för en enda liten snap och för att googla en kudde jag gillade. Annars var jag helt offline hela dagen och det var HELT UNDERBART!

Vi låg i sängen till sent och PRATADE, åt en härlig brunch här hemma, gick till Clapham Common med Olive och lekte där i höstsolen, sedan blev det en sväng till TK Maxx där vi köpte ett par grejer till hemmet. Det bästa var att vi båda var helt och hållet där, ingen satt med ett halvt öga i mobilen. Vi umgicks till 100%. Det kändes väldigt vettigt för vårt äktenskap.

När vi kom hem tog jag tag i någonting som jag har tänkt på i flera veckor nu. Jag gick igenom hela min garderob och hängde ner alla sommar och semesterkläder i källaren och tog upp min vintergarderob. Alla plaggen jag stoppade undan kändes så tråkiga och det jag tog fram nytt och fräscht! Det blev en hel del paljetter och fejkpäls. Det ska bli superkul att få återupptäcka allt fint jag hade där nere!

Jag lyckades även att se tre hela avsnitt av Homeland utan att sitta med telefonen och datorn och bara kika med ett halvt öga. Vad mycket bättre det är att titta på någotning och vara 100% uppslukad.

Garth sa flera gånger under dagen och även i morse hur mycket mer avslappnad och glad jag verkade. Så jag tror att jag har någonting här och funderar på att göra samma sak varje lördag. Vi får inte leva så mycket online att livet offline bara flyger förbi utan att vi märker det. Att få leva totalt i nuet och fokusera på hemmet, hälsa, god mat, nära och kära gör mycket, även om det bara är en dag i veckan.

Om ni som jag ofta har näsan i telefonen, testa att ta en enda dag utan. Helgen är perfekt, för då får man oftast lite färre emails och om du vill vara riktigt safe så kan du sätta på ett semestersvar som ger ditt telefonnummer om någonting är brådskande.

Instagram, facebook, snapchat, twitter, pinterest och liknande kan klara sig själv under en dag.

Nu har jag lite jobb att göra, men det känns helt ok för jag känner mig utvilad och positiv med ny energi och kraft. Tänk vad en enda dag kan göra!

—-

For English version, please click below

Sunday Brunch by TessM.se

Happy Sunday Gals and Boys!

—-

I did it, I took a whole 24 hours off from Social media!

From morning to night yesterday I did not open my laptop once (even when I was a little bit bored and blogs were screaming my name). I also only went online on my phone to post one single snap of brunch (..it was way too pretty to resist) and once to google a pillow I liked.

The rest of the time I left it in the kitchen and even though I was soo close to run and get it a few times, at the end of the day I completely forgot it even existed. My phone, basically my SIXTH FINGER, did not live in my hand, pocket or lap for a full day. And it felt AMAZING!

We woke up late, stayed in bed and TALKED, had an amazing brunch where we caught up on each other’s work, plans and goals. Then we took a long walk in the park with Olive in the crisp fall sun and ended up buying a few things for the house at TKMaxx. The best thing about it was that we were both present, talked a lot and shared all of the experiences together without one of us checking our emails or Instagram. This offline venture is seriously great for our marriage!

When we got home I did something I had been thinking about for ages. I cleared out my entire wardrobe! I filled a bag to go to charity, packed away my summer and holiday clothes and brought up my winter wardrobe from the basement. Everything I put away felt so boring and all the stuff I brought up I had mostly forgotten about, so it felt all brand new! I can’t wait to wear some of these amazing items, it’s literally like having a brand new wardrobe and I can see what’s in it because all the fluff is gone. Seriously great for the soul!

I filled a bag to go to charity, packed away my summer and holiday clothes and brought up my winter wardrobe from the basement. Everything I put away felt so boring and all the stuff I brought up I had mostly forgotten about, so it felt brand new! I can’t wait to wear some of these amazing items, it’s literally like having a new wardrobe and I can see what’s in it because all the fluff is gone. Seriously great for the soul!

One of my biggest epiphanies was how amazing it is to watch a series on tv and not be Instagramming, blogging or taking part in a Twitter chat at the same time. We watched 3 episodes of Homeland and I actually followed the plot for once. We stayed up til 1 at night because it was so exciting and we just had to watch one more episode.. and then another one.

The best thing about it all is that Garth told me both yesterday and this morning how much happier and relaxed I seemed. And it’s soo true! Today I feel totally at ease, no pressure and even though I will have to do a bit of work, it’s not something I’m dreading, on the contrary, I feel reinvigorated and excited about it.

It’s crazy what a day can do. To just get to live in the present, focus on what’s in front of you instead of living a full life online day in and day out.

If you are like me and spend a lot of time online, I seriously recommend you to try out a 24h digital detox. You will be surprised with how much more you will get done. Saturdays or Sundays are the best days to do it and if you are worried about missing out on emails, just put an out-of-office on and include your phone number for anything urgent.

I think we don’t even realise how much of our attention is directed to a screen and this little break has convinced me I have to be more mindful in the way I spend my day. Becuase days becomes weeks, weeks gather as months, months groups up into years and years forms a life.

I’m actually considering taking every Saturday off Social media from now on. 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer

 1. Hej Tess! Härligt att du upptäckt detta 🙂 Tidigare denna hösten så var jag på Burning Man (vilket jag förresten skulle rekommendera till ALLA att försöka uppleva någon gång). I alla fall så har man ingen mottagning alls ute i öknen så jag spenderade en hel vecka utan internet. Det var så himla härligt- jag gick upp direkt på morgonen och tog mig ut på direkten. Jag fick så mycket mer tid till eftertanke, till att röra på mig (jag måste ha cyklat åtminstone 5 timmar per dag) och det var bara en helt fantastisk detox som gav sååå mycket energi och nya perspektiv. Jag försöker också ha en dag i veckan nu där jag kan ha fullt fokus på allt jag gör i offline världen och det är en lättnad. Lycka till! Kram

  1. Hej Ida!

   Men gud vilken härlig upplevelse! Jag har alltid velat åka, men det är lite svårt när man har en blogg tror jag. Kanske i framtiden någongång. Jag kan verkligen tänka mig att det är en enormt vettig och bra detox från Social media och cyklandet låter skoj!
   kram
   Tess