Italian Road Trip – My Guide To See Florence In 48 hours

image

For the English version, please go to the bottom of the post. 

Vårt första stopp på vår roadtrip i Italien var Florens, en stad jag faktiskt har bott i.

Vi hade två nätter, två halvdagar och en hel dag i denna fantastiska stad. Jag förenklar dock det hela till 48 timmar.

Hur vi tog oss dit – Vi flög direkt från London till Florens flygplats som ligger ca 20 minuter från city center. Det kostade kanske 20€ att ta en taxi in.

Var vi bodde – Vi hyrde en liten men sval (Florence var hett…), ren och mysig Air Bnb lägenhet precis bredvid Palazzo Pitti. (Väldigt centralt och nära hippa områden).

Hur vi tog oss runt – Till fots, Florens är litet och det mesta är gångavstånd om du bor centralt. Det finns även bussar, men kom ihåg att köpa biljetten innan du kliver på i en tobaksaffär och missa inte att stämpla biljetten i maskinen på bussen. Jag åkte dit innan jag visste hur man gjorde och polisen kom… Det var inte en rolig upplevelse.

See Florence in 48 h by TessM.se

Halvdag 1

Vi dumpade våra väskor och gav oss direkt ut i vimlet. Första stoppet var bara några meter bort – Ponte Vecchio, den gamla bron, eller ”guldbron” i folkmun. Den är speciell eftersom att på vardera sida hänger det som små fågelholksbutiker ut från bron och alla säljer guld och smycken.

Det här är en ganska snabb sak att se, bron är kort och efter att ha tittat i ett par fönster och spanat in utsikten från mitten så är det inte så mycket mer.

image

Så vi promenerade vidare upp mot Doumo, den enorma kupolen som Florens är så välkänd för.

Eftersom att vi inte hade så mycket tid, så tog vi lite av ett snabbt varv runt kyrkan och promenerade istället vidare till Piazza della Singoria som ligger ett stenkast därifrån. Där hittar du bland annat Neptunes fontän, en kopia av Michelangelos David och många andra skulpturer.

Ett perfekt ställe för en gelato paus innan vi promenerade förbi Uffizi museet och vidare till vår lägenhet för att byta om inför kvällen.

image

Nyduschade bestämde vi oss för att vi ville bort från de varma gatorna och tog vår tillflykt till Hotel Continetales takterrass för en cocktail, eller aperitivo som Italienarna kallar det.

Drinken är lite dyrare än normalt, men den kommer med diverse snacks. Aperitivo kallas även ”studentens middag” och vissa barer har hela buffé bord fulla med mat som är gratis om man köper en drink.

image

Till middag hade jag bokat min absoluta favorit restaurang i hela Florens – Il Santo Bevitore.

Jag minns när de öppnade för många år sedan och gick dit ofta när jag bodde här. Jag minns att maten var fantastisk och vi blev verkligen inte besvikna, maten och vinet var utsökt.

Jag åt en helt otrolig ostronrätt med skum gjort på någon form av ost. Det var de godaste ostronen jag någonsin har ätit, så om ni går dit så måste ni lova att testa den rätten!

Florence in 48h il santo bevitore

Dag 2

Efter en typisk Italiensk frukost bestående av espresso och en sötsak begav vi oss till Palazzo Pitti med sikte på Bobolis trädgårdar.

Palazzo Pitti är ett pampigt slott mitt i Florens som har en helt enorm trädgård som sträcker sig upp på kullarna över staden. Slottet är numera ett museum, men tillhörde en gång i tiden den mäktiga familjen Medici som var grundarna av staden.

Om du köper en biljett för trädgården så får du även tillträde till vissa delar av slottet, så räkna med i alla fall 2-3 timmar här.

image

Vi tittade lite snabbt inne och gick sedan ut för att utforska trädgården. Den ligger som sagt var i en sluttning, så det tar lite på benen, men på toppen ligger fortet Belvedere med en underbar utsikt över staden. Lite kuriosa är att det var här Kim K och Kanye gifte sig. Missa inte att gå förbi ”The grotto” på vägen ner!

Efter Boboli och Pitti sög det i magen och vi gick till Piazza Santo Spirito, väldigt nära där jag bodde för flera år sedan. På det torget ligger restaurangerna på rad och alla är riktigt bra. Den som ligger längst bort från kyrka uppe i hörnet, Osteria Santo Spirito, är absolut bäst, så dit tycker jag att ni ska gå för en rejäl lunch.

image

Del två av sightseeingen bestod av att utforska Doumo och vi köpte en biljett i museebutiken som gav oss tillträde till kyrkan, kupolen, klocktornet, dophuset och museet.

Vi tog en snabb titt inne i dophuset innan vi bestämde oss för att klättra upp i klocktornet. Big mistake för mig som är höjdrädd! När jag trodde att vi hade nått den högsta nivån hittade vi ÄNNU FLER TRAPPOR! Till slut stod vi utomhus längst upp på toppen med enbart lite hönsnät mellan våra kroppar och säker död. Garth tyckte att det var jättehäftig… Jag stod mest blickstilla och pep lite då och då.

Vi hann även med att besöka museet och fick lära oss allting om historien runt Doumo och varför den är så utsmyckad och stor som den är. Verkligen värt ett besök om du gillar historia!

image

Återigen blev det en glasspaus på Piazza Della Signoria innan vi gick ”hem” för att duscha och sätta på oss jumpaskor.

Jag hade nämligen planerat att vi skulle se solnedgången från Piazzale Michelangelo som ligger en liten bit bort uppe på en av kullarna och har världens utsikt över staden. Det är mycket folk, men ändå värt det, band spelar, folk har med sig picknick och flaskor med vin. Vi satte oss på den varma vägen precis under torget och njöt av atmosfären och den vackra utsikten.

image

Middag hittade vi efter att ha gått ett par broar ner från Ponte veccio. Vi hade inte bokat, men letade efter en restaurang som verkade populär, men enbart full av Italienare. Och det var precis vad vi hittade, Neromo. Vi delade på en underbar Fiorentina steak och drack sgroppinis som dessert.

Dag 3

Vi hann inte med att besöka själva kyrk-delen av Doumo dagen innan, så det fick bli vår morgonutflykt. Kom ihåg att ni måste täcka axlar och knän för att komma in i kyrkorna i Italien. Det är en bra idé att bära med sig en scarf.

Vi passade även på att kolla in i lite lyxbutiker, Florens kryllar av designer märken. Vi hamnade till slut inne på Tommy Hilfiger där de hade rea och jag kom ut med ett par flip-flops och ett par tygskor. Score!

Trots att vi hade ganska så ont om tid, så hann vi med att se nästan allting som vi ville innan vi hoppade in i vår hyrbil och satte kurs mot kusten och Cinque Terre.

image

Om vi hade haft en dag till

Så hade vi gått till Uffizi museet där bland annat Botticellis ”Venus födelse” och ”Våren” hänger. Tyvärr var köerna lite väl saftiga för att vi skulle vilja offra något av det andra vi ville se. Nästa gång!

Tips

Det finns flera ingångar till Doumo. Den med längsta kön är faktiskt till att klättra upp i kupolen. Så istället för att vänta i flera timmar – klättra upp i klocktornet istället, för samma utsikt och gå in i kyrkan från framsidan i stället. Det kommer att spara er massor med tid.

Hoppas ni som har planerat att besöka Florens har fått lite inspiration. Jag tänkte göra en liknande guide till Rom vid ett senare tillfälle. (Dock inte på min IPad, den här guiden tog 5.5 h!)

Om du gillar det här inlägget, kolla även in mina andra guider;

Guide Till Santorini

Min Paris Guide #1

Min Paris Guide #2

Min Guide till London

—-

For English version, please click below

image

The first stop on our Italian road trip was Florence, a city I used to live in a long time ago (I’m officially old).

We had two nights, one full day and two half days in this stunning city, but I have shortened the guide to 48 h for simplicity.

How we got there – We flew straight from London to Florence airport and took a taxi 20 mins for 20€ to the city centre.

Where we lived – We rented a small but clean, stylish, cosy and cool (Florence was boiling) little flat next to Palazzo Pitti (very central) trough Air BnB.

How we moved around – By foot, Florence is tiny and everything is within walking distance if you are staying fairly central. There are buses, but remember to buy your ticket in the newsagent before you board and don’t forget to validate in the machine. I made that mistake before I know how to do it, got caught and the police came… Not a great experience.

image

Our fist half-day

We dropped off our bags and headed straight out for some touristing. Our fist stop was only a few minutes away – Ponte Vecchio, the old bridge, or ”golden bridge” as the locals say. It’s a very special bridge since on each side it’s covered in smal boxlike buildings overhanging the edge of the bridge. They are all jewellery shops and the shopwindows are filled with lots of gold.

This is a pretty short stop since once you have looked in a few windows and stopped in the middle to check the water and have the customary photos, there is not that much more to do.

image

So we headed towards the Doumo, the famous dome Florence is so well known for.

Since we didn’t have a lot of time this day, we only circled the massive church and moved on the Piazza delta Signoria for a much needed gelato break. There you can find, amongst others a copy of Michelangelos ”David” and ”Neptunes fountain”.

Its also a great spot to eat gelato and watch people.

When we were finished and all sticky from melted ice cream, we took the route past the Uffizi museum and headed ”home” to get changed for the evening.

Florence in 48 h guide by TessM.se

After a cold shower each, we decided to ditch the hot streets of Florence and seek some cooler air and a cocktail at the Continentale Hotel’s rooftop bar.

To have a cocktail in the afternoon is known as an Aperetivo and its slightly more expensive than your usual cocktail. This is because it comes with nibbles. Sometimes Aperetivo is also called the ”Students dinner” since some bars lay out a massive spread of food that’s include in the price of your drinks.

image

For dinner I had booked my absolute favourite restaurant in all of Florence – Il Santo Bevitore.

I remember when they opened this place and I used to go there all the time when I lived there. I remember the food being delicious and it surely did not disappoint. Both the food and wine we had was stunning.

I ate this dish made up of oysters, caviar and a cheese-foam and it was incredible. The best oysters I have ever had! So if you got here, you have to promise to order this dish ok?

Florence in 48h il santo bevitore

Day 2

After a typical Italian breakfast of espressos and something sweet, we headed off to Palazzo Pitti and the gardens of Boboli.

Palazzo Pitti is this impressive castle in the middle of Florence, built by the powerful Medici family who founded the city. It has a massive garden that reaches all the way up the hills that surrounds the city. These days the castle is a museum and if you buy a ticket to see the garden, a few of the rooms inside are included.

I would count on 2-4 hour here depending on how much you want to look around.

image

We did a quick browse inside and then went outside to explore the gardens. As I mentioned earlier, they are situated in a massive hill, so count on slightly sore legs after walking uphill for a while. At the top is fort Belvedere with a stunning view over the city. A popular culture fact is that this is where Kim K and Kanye got married, if that kind of thing floats your boat.

Don’t forget to check out the grotto on your way down!

After Boboli and Pitti we were pretty starving, so we headed towards piazza Santo Spirito, right next to where I used to live. This is a great square for food, there are a whole bunch of restaurants and the one at the top ”Osteria Santo Spirito” is the best of them all. Stop here for a yummy large serving of proper Italian pasta.

Florence in 48 h guide by TessM.se

The second part of the day we spent exploring the Doumo. We bought one ticket covering the church, the dome, the clock tower, the museum and the baptism building in the museum shop.

We started with the baptism building and then went on to climb the clock tower. A bit mistake for someone as scared of heights as I am!

Every time I thought we reached the highest floor, there was MORE BLOODY STAIRS! In the end we ended up right at the top, outside the building with only a bit of metal netting stopping us from falling to our tragic and way to early deaths. Garth thought it was super cool. Me, not so much. I stood completely frozen and made small terrified squeaky sounds…

We also managed to fit in the museum where we explored the history of the Doumo, why its so large and beautifully made. Definitely worth a visit if you are in to history!

Florence in 48 h guide by TessM.se

Yet again we ended up at Piazza Della Signoria with gelatoes in our hands before we went ”home” to shower and change to proper sneakers.

I decided we should watch the sunset from Piazzale Michelangelo. It’s a bit of a walk away from  the city centre and a small climb up, but the reward is stunning views and a lovely sunset.

You will by no means be on your own up there, it’s a well known spot, but the atmosphere is great, usually a band is playing, people are having picnics and corking up bottles of wine. We sat down on the still sun-heated road under the square and just enjoyed the sunset and the atmosphere.

Florence in 48 h guide by TessM.se

We found a great dinner spot after having wandered around a bit. We hadn’t booked but the criteria was a bustling restaurant with only Italians and no tourists, and when we found Neromo, that was exactly what we got.

The trick with food in Florence is  never eat in the touristy city centre, those are just tourist traps and will be both expensive and pretty crappy. We had a gorgeous massive Fiorentina steak to share and a glass of lovely red wine. The we drank sgroppinis for dessert and slept like babies in our cool flat.

Day 3

We didn’t have the time to actually see the church- part of the Doumo the day before, so on our last day this was our goal. You have to remember to cover your shoulders and knees when you visit churches in Italy, or you won’t get to go in. I always carry a scarf with me.

We also had a look at some of all the luxury designer shops, there are loads. We ended up in Tommy Hilfiger and I bought a pair of flip flops and some sneakers on sale, score!

Even though we didn’t have a lot of time, we really managed to see a lot of Florence in these two days. Our next mission was to jump in to our rental car and take aim for the coast and Cinque Terre.

Florence in 48 h guide by TessM.se

If we had one more day

Then we would have visited the famous Uffizi museum, but at this point the lines to get in were to long for us to manage to fit it in our rather tight schedule. This is the museum where Bottichellis ”Birth of Venus” and ”The spring” resides. Some of my favourite paintings, but I have seen them and the museum in the past. Garth will have to see it next time we go.

A piece of advice

There are several entrances to The Doumo and the longest line is actually to climb up in the dome, and not in fact to the church. I think a lot of people get in the wrong line assuming this is a regular entrance and waste hours. My advice would be to climb the clock tower instead and just walk in to the church trough the front entrance indtead. No waiting time needed!

I hope you who are planning to visit Florence will find this guide useful, I thought I would make one for Rome too a bit later (However not on my IPad, this one took 5.5h!)

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer

 1. Duomo, inte Doumo 🙂 Väldigt trevlig guide för övrigt!

 2. Hej! Florens ser fantastiskt vackert ut! Om man åker dit för första gången, var tycker du att man skall bo? I vilket område? Kram Cicci

  1. Hej Cissi!

   Florens är fantastiskt fint. jag tycker att du ska satsa på att vara gångavstånd från Ponte veccio. Området runt Palazzo Pitti är perfekt. Men även runt Piazza singoria eller en bro över eller under ponte veccio funkar det med. Florens kärna är ganska litet, så du vill helst vara så nära där som möjligt.
   kram
   Tess