Italian Road Trip – 24h in Castello di Potentino


itlian road trip potentino castle by Tess Montgomeryitalian road trip potentino wine castleCastello Potentino Tuscany by Tess MontgomeryPotentino castello by Tess MontgomeryItaly road trip Potentino wine castle by Tess Montgomerypotentino castle Italy by Tess MontgomeryPotentino castello Italian Road trip by Tess MontgomeryPotentino castle italian road trip by Tess MontgomeryCastello Potentino Italy by Tess Montgomery

När vi planerade vår road trip i Italien så kändes det som ett måste att i alla fall spendera en natt i ett slott i Toscana, sagt och gjort och jag goolade mig direkt fram till Castello di Potentino.

Vi ville egentligen ha 2 nätter, men det var helt fullt, så en natt fick duga.

Vägen dit var ett äventyr i sig, vår satnav ledde oss in på vägar som blev mindre och mindre och tillslut blev som en stig, där fastnade vår Fiat i en backe. Ingen telefonsignal hade vi och Garth försökte allt han kunde komma på för att få loss bilen. I slutändan samlade jag en massa pinnar och la runt hjulen och så gungade jag bilen medan Garth gasade och vi kom loss. Tur det för vi var mitt i ingenstans!

När vi väl kom fram till slottet så var det som att kliva in i en komedi. Vi knackade på, ett litet fönster öppnades längst upp, ett huvud sticker ut och informerar oss om att det här minsann är privat egendom och slängde igen luckan igen. Jag stammade fram att vi hade en reservation medan jag i mitt stilla sinne undrade om jag hade lett oss till fel slott…

Så vi ringde på en gång till och den här gången kom en enorm Grand Danois till grinden och började hoppa och skälla, som tur var följd av en person som undrade om vi var Garth och Tess.

Phjew! Rätt ställe!

Vi klev in genom dörren och direkt får vi syn på ett enormt bord där det sitter en grupp äldre män och ser väldigt lulliga ut med kanske 20 flaskor framför sig. Den egelska ägarinnan förklarade att det har pågått en ”rather epic” vinprovning… Och om vi ville delta (det stod vin på borde för över €2000! Förklarade hon). Lite överväldigade tackade vi nej och blev visade upp till en av sviterna längst upp i slottet, med utsikt över vinfälten.

Det här var början på en av de mest intressanta 24 timmarna jag har haft på länge. Vi blev direkt inbjudna att äta middag med familjen som består av 6-8 pers + vänner som bor på gården tillfälligt. Vi satt på långbord på slottsbacken åt en fantastisk Lemon verbena risotto och drack vinet som blev kvar från provningen. Flaskan som stod framför mig var gudomlig, topp 3 bästa vinerna jag har druckit i mitt liv. Det visar sig vara en av slottets egna vintage och det finns bara 20 flaskor kvar. Vi frågade direkt om vi kunde köpa med oss en, men fick svaret att de var ovärderliga och ska stanna inom familjen. Så jag smuttade långsamt på mitt glas…

Omgivningen är makalös, slottet är pampigt utifrån och mysigt inuti, familjen är excentrisk och helt underbar, vinet är över all förväntan, men bäst av allt var alla personligheterna som hade samlats.

Vi hade Virginia Black som är en världsberömd konsertpianist som övade i flera timmar per dag med öppna fönster. Så när vi tog bilderna över var det till fantastisk pianomusik som flöt ut från slottet över ägorna. Det var även en dokumentärfilmare, en äldre bokförläggare, ännu en världskänd jazzpianist och andra diverse otroligt intressanta personligheter.

Konversationen runt det bordet skulle jag vilja kunna spara på burk och öppna när jag behöver inspiration.

Efter middagen blev vi inbjudna till stora salen på mer vin och en pianokonsert med 3 artister + ett par skojuppträdanden från resten av gänget. Vilken kväll!

Om det är ett ställe som jag absolut vill åka tillbaka till så är det Castello di Potentino.

Vi fick inte köpa med oss det ovärderliga vintage vinet, men det hindrade oss inte från att gå ner i slottets enorma vinkällare och komma upp med två flaskor i en lite mer passande prisklass. De ska drickas vi väldigt speciella tillfällen och hänger redan i vår lilla vinkällare med etiketter på.

Om ni letar efter ett äventyr fullt med vin, vyer, en härlig pool med utsikt över slottet och bra konversation så tycker jag att ni ska boka in er på Castello Potentino i minst en natt. Ni kommer inte att ångra er…

Klänning här (adlink), hatt från Accessorize 

For English version, please click below

itlian road trip potentino castle by Tess Montgomery

When we planned our Italian Road trip we felt like doing something a bit different and came up with the idea of a stop at wine castle in Tuscany.

I quickly googled around a bit and found Castello di Potentino that looked absolutely perfect. We tried to book it for two nights, but they were full up, so we had to make do with just one.

italian road trip potentino wine castle

We started off by relying a tad too much on our satnav on the way there.

When the road became a dirt road and eventually more like a path we decided to turn around, unfortunately by then we were already stuck. On the Italian countryside, miles away from anything with no reception on our phones. Luckily I managed to find a whole bunch of branches and put them around the wheels and then rock the car free as Garth hit the gas.

That could have been a disaster!

Castello Potentino Tuscany by Tess Montgomery

When we finally found the right road and rang the doorbell at this very grand but quiet castle, it was like stepping right into a comedy.

A man put his head out a small window high up and informed us that this castle is private and basically to get lost before he slammed the tiny window shut. Crap… after all of that, had I taken us to the wrong castle?

We rang the doorbell again and this time, a massive Grand Danois came running up to the gate, jumping and barking. Luckily it was followed by a person asking if we were Tess and Garth. Phew, right place after all!

Potentino castello by Tess Montgomery

As we stepped into the entrance we were met by a massive long table with a bunch of older men looking rather tipsy.

The English lady who owns the castle informed us that there was a ”rather epic” wine tasting going on and that there was wine to a value of 2000 euros on the table. Then she proceeded to ask if we cared to join in.. slightly intimidated we turned her offer down and got shown up to our suite on the top floor (bedroom + bathroom + a massive sitting room, more like an apartment!).

This was the beginning of the most interesting 24 hours I have had in a long time.

Italy road trip Potentino wine castle by Tess Montgomery

We got invited to have dinner with the family (6-8 people + various friends staying in the castle) and all sat down at a long table in the castle courtyard.

We ate a stunning lemon verbena risotto and drank all the wine that was left from the earlier wine tasting, (by then the older men did look like they were struggling with slightly heavy heads).

The bottle in front of me contained some of the best wine I have ever tasted. It turns out it was one of the castles own vintages and when I enquired on how much it would cost to buy a bottle I got the answer that there were only 20 bottles left and they are not for sale.

So I sipped my very rare and expensive wine slowly for the rest of the night.

potentino castle Italy by Tess Montgomery

The castle is grand from the outside and cosy on the inside, the view over the vineyards are stunning, the family eccentric in the best possible way and the wine delicious, but my favourite part of our stay was the people and the conversations around the table that night.

Amongst the guest were the famous concert pianist Virginia Black (who practiced for hours every day with the windows open. When we took the photos above it was to the tunes of amazing piano music finding it’s way out from the castle and into the wine yards).

There were also a documentary filmmaker, an elderly publisher, another famous jazz pianist to mention a few. I wish I could bottle the conversation of that night and save it for when I need inspiration.

Potentino castello Italian Road trip by Tess Montgomery

After the dinner, we got shown to the grand dining room for a piano concert and more wine. We got treated to a mix of classical and jazz music mixed with some fun silly performances from everybody else. Truly a night to remember.

We laughed and drank all the wine we could handle  Weirdly enough we didn’t get a hang over the next day and got told that the Potantino wine doesn’t give hangovers.

Potentino castle italian road trip by Tess Montgomery

If there is one place I want to revisit, it’s Castello do Potentio. We didn’t get to bring any of the priceless vintage

We didn’t get to bring any of their priceless vintage bottles home with us, but this didn’t stop us from diving into the castles enormous wine cellar and come up with two more suitable bottles. They are already labelled and hanging in our own little wine cellar, waiting for that special occasion.

If you are looking for an adventure with great views, gorgeous wine, a massive pool with a view over a castle and epic conversation I really think you should look into Castello di Potentino.

You can thank me later.

Find my dress here  (adlink) and my hat is from Accessorize. 

Castello Potentino Italy by Tess Montgomery

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer

 1. Hej Tess, vilka härliga bilder!

  Är det minsann dax för en liten bäbis nu?

  Stor grattis i så fall

  Kram

  1. Hej Karin!
   Nej, jag är inte gravid, det är nog bara klänningen som spökar. I övrigt är det inte helt ok att spekulera i så pass privata saker. Tänk om vi var ofrivilligt barnlösa? Då kan en sån här kommentar göra massor med skada även om den är vänligt menad. Vi är inte redo att skaffa barn ännu, men en vacker dag.
   Tess

   1. Hej Tess!
    Håller helt med dig!
    Hur tacklar du frågor angående barn? Verkar som alla måste bli gravida inom 3 månader efter sitt bröllop. Vi har själva varit gifta i 1.5 år och VILL ha barn men går trögt och är så trött på att folk frågar så mycket och spekulerar etc. Folk frågar t o m om man dricker ”bara” ett glas…

   2. Hej från en annan Karin,

    Jag håller med både Tess och Jenny! Jag avskyr sådana här frågor. Jag och min man har varit gifta i ett år, är 32 år gammal och vill så gärna ha barn men det går trögt även för oss. Folk frågar ofta, beroende på vem det är så brukar jag säga som det är men det gör fortfarande ont att få frågan. Som att jag/vi vill bli påminda om det faktum att det tar tid för oss, längtar ihjäl mig!

    /Karin

 2. Haha låter som en fantastisk kväll på slottet! 🙂

 3. Gud så fin du är och vilken klänning! 🙂