Living Room – How to Decorate in a Scandinavian Style with Character

Our Living room by tess montgomeryHow we decorated our living room by Tess MontgomeryHow to give your home character by Tess MontgomeryHow to give your living room personality by Tess MontgomeryEnglish version blog post Tess Montgomery

Vi har nu bott i vår längenhet här i Clapham i strax över 2.5 år.

Ni som har följt bloggen ett tag vet att vi köpte ett riktigt vrak och gjorde om allting utom 3 väggar. Vi byggde ut, ner, fram, bak och åt sidan. Det enda som har lämnats orört är 2/3 av vår källare som fortfarande är ofixad (men som kan få bli ett projekt i framtiden). Vi gjorde om 1/3 till ett tvättrum/vinkällare/förråd/pantry nu i år.

Vi har även gjort om trädgården och är mitt i att fixa om vår lilla trädgård på framsidan med. Det har varit mycket jobb, men det är verkligen hur roligt som helst att se vårt drömhem växa fram.

Det som jag tycker är absolut roligast är att inreda hela kalaset. Med mig från Sverige och Garth från Zimbabwe, så var det viktigt för oss att vår inredningsstil matchade våra personligheter. Jag har haft tur med att ha en väldigt medgörlig man som litar på min smak, men det var ändå viktigt att det inte blev för avskalat, svalt och skandinaviskt.

Just vardagsrummet är ett väl använt rum i vårt hem, särkilt så eftersom att vi har open plan och det sitter ihop med köket. Det är även det första rummet du möts av när du kliver in hemma hos oss. Så jag har verkligen försökt lägga lite extra krut här inne.

—-

Så här tänkte jag när jag inredde vårt vardagsrum;

Basen – Vi har högt till tak och har ett stort burspråk i ena sidan av rummet och inget mer naturligt ljusinsläpp än så. Därför valde jag att måla vitt med en liten liten droppe grått i här inne. Jag ville att ljuset skulle studsa från fönstret, via väggarna ända in i köket, så att vi fick så mycket rymd som möjligt.

Karaktären – Vi behöll den gamla viktorianska öppna spisen och gav den ett nytt lager svart färg. Tyvärr var den gamla stuckaturen för trasig för att sparas, men vi beställde helt enkelt ny och satte upp tillsammans med en takros. För att behålla den viktorianska charmen.

Stora Möblerna – Vitt är en bra bas, men inte särskilt praktiskt när det kommer till möbler som är välanvända. Så vi valde att satsa på en riktigt stor grå soffa istället.
Vårt matbord är ett gammalt skrivbord i marmor som vi hittade i källaren när vi flyttade in och det är lite mindre än vad vi egentligen ville ha. Därför är det perfekt med den stora soffan som får agera sittplats om vi har fler än 6 personer på middag. Soffbordet designade jag själv och lät bygga av glas och granit. Det sväljer alla våra tidningar och spel, så att de inte behöver ligga framme (jag tror att jag behöver rensa lite bland tindingarna nu när jag ser bilderna…).

Karaktärsmöbler – Efter att de ”nödvändiga” möblerna kom på plats, så ville vi lägga till ett par favoriter.
Lamino stolen är en skandinavisk klassiker som vi fick i bröllopspresent från min Pappas familj. Den vita AJ lampan har alltid varit en favorit hos mig, lika så Foscarinis ”Aplomb” som hänger över matbordet. Luceplans ”Hope” (den enorma lampan i taket) hittade Garth i källaren på sitt jobb, den hade legat där sedan 2012 och eftersom att ingen ville kännas vid den så blev den vår. Tur det, för det är en riktig stjärna i vår inredning. Alla som kliver in genom dörren första gången kommenterar alltid om den lampan.

Allt det mjuka – För att det inte skulle bli allt för vitt och grått så valde vi att slänga in lite mer färg i form av gardiner, kuddar och plädar. Marinblått kändes som en tillräckligt neutral färg att inte tröttna på, så det blev vita tunna linnegardiner som skyddar mot insyn från gatan och lite tyngre marinblåblå fodrade linnegardiner för mörkläggning. Gardinerna hjälper även till att mjuka upp och ge elegans till ett rum som annars kan vara ganska kantigt och hårt.
Ett nytt tillskott är vår grå matta från Design House Stockholm som hjälper till att dela av rummet i en tv-bit och en mat-del. Den mjukar även upp vårt hårda ljusa trägolv som är genomgående i hela lägenheten.

Det personliga – Det som jag tycker gör att vårt hem både känns scandi minimalistiskt, men samtidigt har karaktär och är mysigt är alla våra personliga detaljer. Tavlan som Josefina målade till oss som bröllopspresent, de svarta ljusstakarna som ser ut som grenar som står på golvet bredvid öppna spisen, tavelväggen och bokhyllan över tvn med alla våra (läs mina) favoritböcker hjälper alla till att skapa liv i rummet. Det är lagom avskalat, men inte på bekostnad av mysigheten. Vart du än står eller sitter finns det någonting intressant att vila ögat på.

▫ Det lilla extra – Jag älskar blommor för lite extra färg, just nu får de gärna vara rosa. Doftljus är en annan sak jag är beroende av, vårt hem luktar alltid gott och som sann skandinav har vi nästan alltid ljus tända lite överallt på kvällarna, oavsett årstid. Vaser och ljusstakar är för mig toppnoterna i min inredning, de går all flytta runt och ändra om med årstiderna och står tillsammans med kuddar, böcker och tidningar för det konstant föränderliga i vårt vardagsrum.

—-

Om ni har några frågor om hur vi har byggt någonting, var en sak kommer ifrån eller hur vi tänkt runt en särskild möbel. Lämna gärna en kommentar, så svarar jag på den på Snapchat i kväll (Tess.Montgomery). Vad tror ni om det?

Om du gillade det här inlägget så tycker jag att du ska kika på dessa;

Our Hanging Wine Cellar Solution
Bedside table lights for our Master Bedroom
Första Middagen i trädgården

…och glöm inte att följa mig på Bloglovin’, så missar du aldrig ett inlägg
Follow

How to decorate your living room by Tess Montgomery

For English version, please click below

It’s now almost 2.5 years since we moved into our victorian garden flat in Clapham.

You guys who have followed my blog for a while probably remember all the hard work we put into this place. We bought a complete sh*ithole (excuse my language, but it really was a sh*thole…) and changed everything except for 3 walls. We dug down, opened up, extended to the back and rear. Lately, we took 1/3 of the basement and transformed it into a washing area/wine cellar/pantry/ extra wardrobe space and right now we are getting the garden in the front sorted.

It’s a lot of work renovating and rebuilding as much as we have done, but it’s also great fun to see our dream home slowly but surely taking form.

My favourite bit in all of this is the decorating. Steels and concrete are great, but getting to put the finishing touches on the decor is what makes a house a home.

It was really important to me to not only mirror my Swedish heritage but also to try to get a bit of Garth’s Zimbabwean culture represented. I wanted it to be clean and elegant but still, be cosy and personal. Luckily my hubby has faith in my taste and I had pretty free reign of what to choose for our house.

I decided to put a bit of extra effort into our living room. It’s the most used room in our home, especially since it’s open plan and also houses our kitchen in the other end. It’s the first room you enter when you step inside the front door, so I felt that it was important for this room to really represent us, our style and our personalities.

—-

This is how I reasoned when I decorated our living room;

The Base – This room has high ceilings and we have a bay window facing out towards the street. It’s the only source of light in the room and it was important for me to really make the most of it. So I chose to paint our walls in a shade of neutral white with a tiny tad of grey mixed in. This would make the light bounce off the walls and the ceiling, all the way into the kitchen. It was a great choice since the room now is perceived as large and bright even though it only has windows on one side.

The character – We chose to keep the original old victorian fireplace and only gave it a lick of paint to freshen it up, it really lends some character to an otherwise quite modern room. Unfortunately, the coving was a bit of a mess but easily solved by taking it out and replacing it with new, in a victorian style to keep the charm of the original room.

The Primary Furniture – White is a great base, but not a particularly practical colour for sofas, so instead we went for a massive one from Loft Living in a medium grey. It’s perfect when we have guests over, especially since our dining table only seats maximum 6 people (with a bit of a squeeze). It’s actually not a table at all, but an old marble desk we found in the basement when we bought the house.
The table in front of the sofa I designed myself and commissioned to have made out of steel, glass and white granite. This is where all our magazines and games live (even though I might have gone a bit overboard hoarding my fashion magazines, I think I need to do a clean out pronto.)

The Furniture with character – With all of the ”necessary” furniture in place, I could then focus on the things that would give the room it’s character. I added a few of my long-term favourites; The Lamino chair was a wedding gift from my Dad and Stepmum. The white AJ lamp by the sofa, Foscarini’s ”Aplomb” over the dining table and Luceplan’s ”Hope” are all great light sources who also brings a bit of personality to the room.
”Hope” we actually got for free, since Garth found it in the basement of his office building. It was dated 2012 for return delivery and no one knew anything about it. So it found it’s way into our living room and is now the first thing guests tend to comment on when they step trough our front door for the first time. It’s usually used in nightclubs and big office spaces, but since we have a high ceiling, it really works well with an oversized light in the room.

▫  The Soft Furnishing – To get a bit of colour into our pallet of grey and white, we chose to add soft furnishing in different shades of blue. There is one set of white linen curtains, to keep people from looking in from the road outside, and on top of these, we have a pair of navy thick linen blackout curtains. They really soften the room that could have been quite angular and hard otherwise. We also just recently purchased a grey rug from Design House Stockholm. It serves as a visual divider between the tv and the dining area and softens up the feel of our light wood flooring we got running trough the whole flat.

The personal stuff – What makes our home feel all Scandi and minimal, but at the same time has personality and character are all our little details. The colourful painting Josefina made for us as a wedding gift, the black candlesticks that look like branches from a tree by the fireplace, our picture wall, the shelves over the tv filled with our favourite books (well mine, the hubby doesn’t read..). They all help to create a room full of life. It’s still elegant and tidy, but not at a cost of  the personality and character of the room. Wherever you sit or stand there is something interesting to rest your eye on. For the Zimbabwean touch, we have all kinds of African animals featured. A lion in a frame over the fireplace, monkey, hippos and elephants in the bookcase and a pillow with an elephant pattern in the Lamino chair.

The little extra – I love flowers, at the moment especially pink flowers. Scented candles are another favourite of mine, our home is always fragranced by candles from Diptyque or Jo Malone. I also always light candles in the evening, no matter what time of year it is, like a true Scandinavian. Vases and candle holders are also top notes of the decor in our home. I move them around when I want to change things up for different seasons and together with pillows, books, flowers and magazine they make up for the fluid and non-consistent element of our living room.

—-

If you have any question on how we built something, where an item is from or what our though was with a particular piece of furnishing, feel free to leave a comment and I can answer later today on Snapchat (Tess.Montgomery).

If you like this post, maybe you would like these?

Our Hanging Wine Cellar Solution
Bedside table lights for our Master Bedroom
First Dinner in the Garden

…and to never miss a post, make sure to follow me on Bloglovin’
Follow

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer

 1. {"author":"Lovisa "

  Såna här inlägg älskar jag! 😀

 2. Vad fint ni har det! Om du någon gång tröttnar på modellandet kan du börja jobba med inredning, du har verkligen öga för det. Kul att få se bilderna!

 3. Omg love!!! Bor i USA och försöker möblera mitt amerikanska hem skandinaviskt. Men ända stället som inte säljer stora mörka amerikanska möbler är Ikea. Blir mycket små saker här och var istället som kanske en dag bli lila snyggt som ni har det.

 4. Ser ut som ni har en hel del coffe table books / kaffebordsböcker och dito tidningar. 🙂 Väl utvalda sådana eller bara olästa tidningar som blivit liggandes på hög? 🙂

  http://minimalisterna.se/de-onodigaste-bockerna/

 5. Madeleine Bernström

  Så fantastiskt vackert! Varifrån kommer gardinerna? Både de vita och blå och vad heter den blå färgen? Är det uppsatta på skena?
  Jag har inte snapchat, så vore otroligt tacksam om du kunde svara mig här!

  Ha det bäst! 🙂

  1. Hej Madeleine!

   Tack gulle du!
   Gardinerna var lite kluriga eftersom att fönstret är ett burspråk, men vi löste det med att sätta räls i taket. Sedan sydde vi upp gardiner i vitt och blått linne i rätt storlek. De blå är fodrade och de vita är bara enkla.
   Kram
   Tess

 6. Hej 🙂 var är soffan ifrån? Sååå fint hemma hos er!

  1. Hej Lea! Tack gulle! Vår soffa är från Loft living och vi köpe den på Selfridges här i London.
   Kram
   Tess