How To Get More Real Followers on Instagram / Hur Man Får Fler Följare på Instagram

Tess Montgomery Instagram SchoolEnglish version blog post Tess Montgomery

Hur får man fler riktiga följare på Instagram? En fråga som jag tror att många har googlat.

Jag säger riktiga eftersom att det är så himla enkelt att köpa fejkföljare och fejklikes och säker väldigt lockande om man vill växa fort. MEN det är inte värt det, för du biter dig själv i svansen den dagen du blir erbjuden pengar eller produkter för ett inlägg. Då har du lurat företaget att du har fler följare än vad du egentligen har och det är inte ok.

Sedan känns det väl lite desperat att behöva köpa folk som följer en? jobba på att få upp dina riktiga följare istället. Vi är coolare än så, eller hur?

Min Instagram är absolut inte enorm, men jag ligger på runt 10K helt organiska, riktiga, frivilliga följare och det är jag ändå stolt över. Jag har även vuxit mitt konto från 4K på bara ett par månader.

Här kommer mina bästa knep för dig som vill få fler följare på det ärliga sättet.

Screen Shot 2016-07-01 at 10.31.14

?   Vilken typ av flöde har du? Kurerat eller Live?

Vad jag menar med kurerat är om du planerar ditt flöde och lägger upp särskilda bilder vid särskilda tillfällen, eller om du lägger upp dem lite hipp som happ, så fort du ser någonting roligt och tar en bild av det.

Jag har ett kurerat flöde, så jag lägger upp förbestämda bilder som passar in på min Instagram och tänker mycket på att mina bilder ska ha vissa färger och en viss estetik. (Jag tänkte att jag kunde göra ett inlägg om hur man planerar sin Instagram här på bloggen om ni vill?)

Kändisar kan oftast ”komma undan” med ett live flöde, men om du vill att andra än dina vänner ska hitta till och stanna på din Instagram, så kan det vara värt att börja planera dina bilder istället.

How to get more Real Followers on Instagram by Tess Montgomery

?  Hur ofta lägger du upp bilder?

Så fort någon lägger upp mer än två bilder av samma sak på raken, så avföljer jag dem. Ingen vill bli spammad, så tänk på att lägga upp dina bilder på ett smart sätt. Jag uppdaterar min Instagram 1-2 ggr per dag. Om du har relevanta och snygga bilder så kan du lägga upp fler än så, men det viktigaste är att vara konsekvent. Om du lägger upp fem bilder på en dag och ingen bild nästa dag så blir det väldigt hackigt för dina följare, så spara istället två av bilderna till dagen efter i det läget.

Instagram funkar bäst om du långsamt matar ut snygga bilder i jämna intervaller. Och om du inte har en bra bild? Lägg inte upp någonting alls istället för att slänga ut någonting som du egentligen inte gillar till 100%.

Hur man får fler följare på Instagram av Tess Montgomery

?  När lägger du upp dina bilder?

Jag lägger alltid upp en bild mellan 6-8 på morgonen och om jag lägger upp en till så är det runt 3-4 på eftermiddagen. Min morgonbild får oftast mest likes eftersom att många sitter på tunnelbanan eller på bussen/ligger i sängen och drar sig under den tiden. Runt 3 så börjar USA vakna upp och om du lägger upp en till bild då, så fångar du både dem på morgonen och i Europa börjar folk röra sig hemåt från jobbet igen. Två flugor i en smäll!

Du ska givetvis hitta dina egna tider som passar dig bäst, men det är värt att experimentera. Med Instagrams nya feed så spelar inte det här lika stor roll längre, men jag ser fortfarande en skillnad på likes beroende vilken tidpunkt jag lägger upp mina bilder.

Instagram guide by Tess Montgomery

?   Redigerar du dina bilder?

Oavsett om du tar bilder med din telefon eller kamera, så är det värt att redigera dem en smula. Ingen retuschering av ansikten och kroppar, utan små justeringar i ljus, kontrast och ton. Det gör susen för en bild som kanske känns lite sådär ofixad och hjälper till att hålla ditt flöde enhetligt.

Appar jag använder mig av på min iphone är;

VSCO för filter (jag har köpt ett par packs och har mina favoriter) och Snapseed för lättare redigering så som exponering och kontrast. Ofta använder jag båda på samma bild.

Instagram skola av Tess Montgomery

?  Använder du hashtags # ?

Hashtags har dåligt rykte eftersom att de lätt är sedda som spammiga. Men det finns sätt att undvika att fylla upp din text med alla dessa ##, men ändå få fördelarna som en hastag kan ge.

Det viktigaste är att du använder dig av relevanta hashtags. Gör lite research och se vad de stora kontona taggar när de lägger upp en viss typ av bild. #ThatsDarling är till exempel en stor tagg för oss livsstilsbloggare och varje kategori har sina egna smarta hashtags. Jag skulle strunta i ord som #love #life etc eftersom att de används så mycket att det kommer att ta två sekunder för din bild att drukna i alla andra bilder. Försök att vata lite mer specifik istället.

Men skippa #drickerrosachampagnepåenbåtmedvänner för chansen att någon skulle söka på den hastaggen är hyfsat smal.

Knepet med hashtags är att ha 5-10 stycken relevanta och lägg dem inte i brödtexten till ditt inlägg, utan istället så går du in och skriver dem i första kommentaren på din bild. Då får du alla fördelarna av dina # utan att ha världens längsta rubriker. Den kommentaren försvinner sedan under alla andra kommentarer och dina # blir helt gömda.

How to boost your following on Instagram by Tess Montgomery

?  Är du aktiv på Instagram?

Instagrams algoritm är smart, den belönar de som är aktiva på Instagram. Så om du bara lägger upp bilder och väntar på likes och follows så gör du bara halva jobbet. Du måste själv gå in och lika, följa och kommentera. Instagram är en community, var den del av den. Att bara sitta och visa upp sig själv och sina bilder utan att vara en del av själva surret är inte bara själviskt, men väldigt tråkigt med.

Gillar du en bild – klick på like.
Gillar du ett konto – följ den personen.
Är någonting riktigt bra eller intressant – Kommentera någonting smart!

På så sätt hittar fler följare dig, eftersom att du visar framfötterna och att du finns där. Det är ingen som säger att du ”ska” följa ett visst antal konton. Jag gör små ”följar attacker” då och då där jag går in på ”discovery” och följer kanske 50 konton på en gång. Det är så jag hittar mina favoriter och har inte bara de där stora kontona med 100K som bara repostar andra personers bilder i min feed (så tråkigt, original content är så mycket roligare!).

Sedan avföljer jag dem som jag är mindre intresserad av succesivt när jag ser bilderna i mitt flöde. Det är en ge och ta grej det där och jag följer konton med miljoner förljare och andra som bara har 100.

Få fler följare på Instagram av Tess Montgomery

?   Taggar du relevanta företag och konton i dina bilder?

Har du på dig en tröja från Topshop? Bra, tagga Topshop! Asos har ett konto som heter #asseenonme som enbart är till för att de ska hitta oss som bär deras kläder och reposta på sitt eget konto. Du vill att företag repostar din bild, för då taggar de ofta dig och du får ofta ett helt gäng nya följare på köpet.

Jag fick en repost från River Island som är 1.4M följare och direkt hoppade mitt följarantal upp en bra bit på någon sekund.

Sedan är det vettigt att tagga fotografen (om det inte är du själv) och även om du har tagit en bild från ett annat konto, plus om det är ett repostkonto som du tror skulle gillar just din bild. Jag taggar även ofta mina fotografer i min text, efersom att jag tycker att det är viktigt att de får sin uppskattning.

How to get your Instagram Following up by Tess Montgomery

?  Pratar du med dina följare?

Jag vet att många av oss har ont om tid, men att svara på kommentarer är viktigt. Själv svarar jag oftast på de kommentarer som är frågor eller sänger någonting mer än bara något ord. Det blir lite för mycket och spammigt om man säger tack till 10 kommentarer annars. Men alla gör givetvis på sitt sätt.

Jag försöker ofta prata med mina följare i min text. Det bästa är om jag kan få till en dialog och det blir givande både för mig och de som följer mitt konto.

Det finns väldigt mycket mer att prata om runt både Instagram och bloggande. Om ni tycker att det här inlägget var intressant och givande och vill att jag gör fler liknande, lämna gärna en kommentar! Och om ni inte redan följer mig på Instagram så tycker jag att ni ska göra det nu @TessMontgomery.

—-

Om ni gillade det här inlägget så tycker jag att ni ska kika på dessa:

Hur man blir bra på bild

Time to get organised

5 Saker som Boostar din Effektivitet

Och om ni inte vill missa ett enda inlägg från mig så skulle jag blir en riktigt glad liten loppa om ni följde mig på bloglovin’
Follow

—-

For English, please click below

Tess Montgomery Instagram School

”How to Get More Real Followers on Instagram” is probably one of the most searched sentences on Google.

I’m saying ”Real” since it’s so easy to purchase fake followers and fake likes and that could indeed be alluring if you are aiming to grow you following quickly. However, it is not worth it. You will only set yourself in a pretty crappy position the day you get offered money or products in exchange for your posts. Then you are basically tricking that company that you have more reach than you actually do. Also, it’s pretty dishonest and reek of desperation, we are so much cooler than that!

My Instagram Following is by no means huge, but I’m still on about 10K of real, interested, actual followers and I’m pretty proud of this. I grew my account from about 4k to 10k in only a couple of months, so I thought I would share my top tips with you guys. 

Screen Shot 2016-07-01 at 10.31.14

?   What type of feed do you have, a curated or a live one?

What I mean by this is, do you plan your feed carefully and only put up certain photos at specific times or do you snap away and put up whatever whenever?

I have a curated feed, so I chose pictures in advance that suits the mood and feel of my Instagram account. I like my photos to have specific colours and put them in an order I think looks nice. (Maybe I should make a post about how to curate a feed? It’s a massive subject in itself. Please leave a comment if you want me to!)

Celebrities usually get away with having an instant feed. But if your not someone who is on tv or have a massive blog and you would like other people than you friends to follow you, I would suggest starting planning your pictures.

How to get more Real Followers on Instagram by Tess Montgomery

?  How often do you post a picture?

As soon as anybody put up more than two pictures of the same thing at the same time, I unfollow (sorry KimK). I really don’t like being spammed, and I think a lot of people feel the same way. So think about this when you are posting.

I update my Instagram 1-2 times a day, but if you have a lot of stunning and relevant pictures to put up and can do 3-4 a day, go for it. The key is consistency.

If you put up 5 pictures one day and none the next, keep 2 of the 5 for the day after. Otherwise, your followers will not be able to predict when you put new stuff out and might get annoyed.

Instagram works the best when you drip feed lovely images, in an even stream. And if you have a ”bad picture day” feel free not to post at all. It’s better to refrain from posting than putting up something sub-standard.

Hur man får fler följare på Instagram av Tess Montgomery

?  When do you post your pictures?

I always post a piccy between the hours of 6 and 8 in the morning, and if I go for a second one I aim for 3-4 a clock in the afternoon. The reason for this is to catch the morning commuters here in Europe in the beginning of the day and also the same people on their way home. But it’s also worth keeping in mind that the US tend to wake up when we head home from work, so you kill two birds with one stone.

Of course, it’s best for you to find your own rhythm and specific times in the day to post. What work for one person, might not be right for someone else, so do some experimenting in the beginning.

With Instagrams new algorithm this is not as important anymore, but I do still see a difference on my likes depending on when I choose to post.

Instagram guide by Tess Montgomery

?   Do you edit your photos?

No matter if you take your photos with a camera or your phone, you should probably be editing them. You don’t have to retouch faces and bodies, but to change exposure, contrast and tone can make wonders for your photos and the look of your feed.

I use a couple of apps on my iPhone for this; VSCO for filters ( I have bought a few of the packs and have a couple of favourites) and Snapseed for adjusting of exposure and contrast. Most of the time I use both on one photo.

Instagram skola av Tess Montgomery

?  Do you use your hashtags #?

Hashtags have a bit of a bad rep on Instagram, mainly because they are seen a bit as spammy. But there are ways of making sure you get the full advantage of these little buggers, without having them on show.

The most important thing with hashtags is to use relevant ones. Do a bit of research and check what the big accounts and bloggers use for certain kinds of photos. For example #ThatsDarling is a massive tag for lifestyle bloggers, but every category got their own ones. It’s worth getting clued in.

I would skip ”fast” tags like #love #life and similar. They are so overused that your photo will be drowned out in a matter of seconds. Try to be a bit more specific, but without going all the way to #sittingonaboatsippingrosewithfreinds. The likelihood of anyone searching for this hashtag is pretty slim.

The trick with hashtags is to have 5-10 relevant ones and to post them in your first comment instead of in your caption. Then you will reap all the benefits of the # but without having massively long spammy posts. After a while, that comment will disappear in the other comments and become completely hidden. Win-win!

How to boost your following on Instagram by Tess Montgomery

?  Are you active in the Instagram community?

The Instagram algorithm is clever, it rewards the active user. If you only put up photos and sit around and wait for likes and comments, you are a pretty selfish Instagrammer and you are only doing half of the work.

You yourself have to like, follow and comment on other people’s pictures to be a productive member of Instagram. To just show off your own stuff without participating in the community is bad form and really boring too.

If you like a photo – click like.
If you like an account – follow.
If someone posts something interesting – Leave a nice and interesting comment.

It’s as easy as that. And the perk is that you will be rewarded with more followers. If they can’t see you, you don’t exist. There is also no limit on accounts you ”should” follow. It’s not cooler to follow fewer accounts like some silly people seem to think. I do little follow attacks now and then when I go into discovery and follow 50 accounts in one go.

It’s nice to update my follow feed now and then and this is an excellent way for me to find all kinds of new accounts.  Otherwise, we end up following the same reposting, huge, boring accounts with all the same photos and Instagram get pretty dull. Original content for the win!

Then I unfollow the accounts I’m less interested in as they pop up on my follow feed. You give and take and I follow accounts with millions of followers, but also ones with less than a hundred.

Få fler följare på Instagram av Tess Montgomery

?   Do you tag relevant companies and accounts in your photos?

So you are wearing a Topshop shirt in the photo? Great, tag Topshop! Asos has an account called @asseenonme that they use only for reposting purposes. If you want reposts, make sure to tag everything relevant in your photos and if they repost you, congratulations you will most likely see your following grow.

I had a repost from River Island (1.4M followers!) and straight away my following jumped up a notch.

You should also always tag the photographer that took the photo (unless it was you), it’s just good form. Same goes if you have reposted the photo from another account. In that case, I suggest tagging in your caption for best Instagram practice. I also always tag my photographers in my caption since they deserve all the praise they can get.

How to get your Instagram Following up by Tess Montgomery

?  Do you talk to your followers?

I know we live in a society where we are short on time, but answering comments are important. I personally only answer the comments with a question or if someone really has taken the time to write something lovely. It would get a bit spammy if I said thanks for all the comments. But that’s up to each Instagrammer.

I also try to talk to my followers in my caption. The best is if I can open a dialogue and have a proper chat with my followers. It’s rewarding from both sides and you get to know each other a bit better.

There are so many more things I could write about regarding both Instagram and blogging (I have been blogging for almost 10 years now!) So if you liked this post and think I should do more of these, please leave a comment.

And if you don’t already follow me on Instagram than I really think you should @TessMontgomery.

—-

If you liked this post, why not chek these out?

How to look good in a picture

Time to get organised

5 Things Efficiant people do

If you don’t want to miss even one of my posts, please head over to Bloglovin’ and follow me there, It would make me a very happy bunny!
Follow

—-

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer

 1. jätte fina tips och du har verkligen en planerad och fint upplags instagram. Ett tips tillbaka är dock att försöka göra din instagram mer rolig och personlig, nu känns den väldigt stiff. Anledningen till att jag följer personer på instagram är främst för att få en insyn i någons liv och bli glad av folks bilder. Ta en bild mitt i ett skratt bland vänner eller när ni är ute på galna upptåg. Du kan ju ändå retuschera och se till att bilderna är fina i efterhand, men att bilderna var tagna på riktigt.

  Ha det gott!

  1. Hej Hanna!

   Tack för tipset! <3 Jag tror dock att det kan gå lite fel om man börjar försöka göra sin Instagram till något som passar alla. Vi gilla ofta olika. Vissa gillar bilder i sepia, andra flatlays, tredje träning osv. Det viktigaste är nog att lägga upp bilder som man själv gillar och så tycker förhoppningsvis följarna likadant.
   Kram
   Tess

   1. Återigen så kom bara halva min kommentar med (väldigt underligt!) – Hej Hanna!

    Tack för tipset! <3 Jag tror dock att det kan gå lite fel om man börjar försöka göra sin Instagram till något som passar alla. Vi gilla ofta olika. Vissa gillar bilder i sepia, andra flatlays, tredje träning osv. Det viktigaste är nog att lägga upp bilder som man själv gillar och så tycker förhoppningsvis följarna likadant.
    Kram
    Tess

 2. Intressant inlägg! Gärna fler liknande i framtiden. Är mycket intressant att se hur bloggare som jobbar mer professionellt med sina bloggar och sociala medier tänker och planerar sina inlägg. Även om jag själv aldrig kommer att använda sociala medier på den nivån så finns det nyttiga tips- och framförallt gör att man uppskattar det hårda arbetet ”bakom” som man ofta inte ser.

 3. Hej,

  Kanonbra genomarbetat inlägg! Jag är nyfiken på din inställning till Brexit och hur du tror att utträdet kommer påverka dig. Kan du inte skriva ett inlägg om det?

  Mvh
  Isabel

  1. Hej Isabel!

   Tack så mycket <3 Jag har skrivit lite om Brexit här - http://tessm.metromode.se/2016/06/24/glad-midsommar-brexit/
   Kram
   Tess

   1. Så konstigt, bara halva min kommentar kom med där – Hej Isabel!

    Tack så mycket <3 Jag har skrivit lite om Brexit här – http://tessm.metromode.se/2016/06/24/glad-midsommar-brexit/
    Kram
    Tess

 4. Jag är nog lite old school och inte särskilt intresserad av instagram, snapchat och allt vad det heter (orkar inte sitta med näsan i telefonen/paddan så mycket!) men ville bara säga att jag uppskattade ditt inlägg ändå eftersom man märker att du lagt ner tid på det, som alltid. Det är nog det jag gillar mest med din blogg, att du inte alltid väljer den ”lätta” vägen att bara slänga upp ett ”dagens outfit”-inlägg utan att det är lite mer substans och tanke bakom.

 5. Jättebra ochvälatbetat i lägg! Gärna mer sådant! 🙂 Kram!

 6. Your instagram is gorgeous! And I love your tips, thanks for sharing them!

  Xx,

  || FLOORTJELOVES ||

  http://www.floortjeloves.com
  http://www.facebook.com/floortjeloves

  1. Thank you lovely!

   I’m happy you found your way to my blog <3
   xx
   Tess

 7. Jag gillar din blogg och instagram. Snygga bilder varvat med genomtänkt text. Det märks att du månar om oss dina läsare. Kul att läsa om upplägget bakom. Kram Maria

 8. jättebra inlägg! Jag tror även söndagar är en jättebra dag för att göra Instagram!

 9. I really do like the tips about instagram. Even tho mine is private atm. xx

 10. Väldigt intressant inlägg! Hade gärna läst om hur du planerar osv 🙂

 11. Jättebra inlägg! Tack!

  Men du som har 10k eller nästan 11k riktiga följare..hur kommer det sig att du har typ 300-400likes på bilderna som mest? Det finns ju personer med 5000 följare som får lika mkt likes som du? Bara en fundering jag brukar ha när jag kollar runt på folk med många följare.

  1. Hej Em!
   Jag tror att jag ligger på ganska vanliga nivåer på likes. Men jag märker att jag får fler om jag lägger upp tidigt på morgonen tex. Jag kan garantera dig att alla mina följare är 100% äkta.
   Kram
   Tess

 12. Precis som du säger är jag en av dom som googlat hur man får fler följare på instagram. Man får ofta samma svar men jag tycker du är den första som verkligen förklarar det ordentligt och tydligt vad man kan göra för att komma någonstans. Otroligt bra skrivet 🙂 Nu håller jag bara tummarna för att jag ska klara av att följa dina råd och se effekt! Kram

 13. Vilka bra tips, är själv ny på instagram! ^^
  kram
  Emma

 14. Bra tips! ✴

 15. Så bra tips!

 16. Tack Tess, väldigt bra tips och jag ska testa dom på en gång (plus följa dig). Jag får liiite insta-ångest ibland men man får släppa det. Du får gärna ha ett inlägg hur du gör för att inte börja jämföra dig på ett negativt sätt på instagram. Även om man är nöjd med sig och sitt liv så kan man lätt dras med, iaf jag…… Stor kram till dig.