Midsommar i Hyde Park 2016

midsommer swedidh hyde park tess montgomery

I går var det dags för det årliga Midsommarfirandet i Hyde Park.

Vi samlade ihop ett gäng vänner, en blandning av nationaliteter och 4 svenskar som fick vara lek och sångledare. Det är väldigt kul att få förklara alla våra konstiga traditioner till allt från Engelsmän till Sydafrikaner och Nya Zeeländare.

Midsommar Tess Montgomery hyde park 2016

Alla våra vänner är som tur var helt 100 på och tyckte att det var jättekul att snapsa, sjunga sånger, dansa små grodor och lekarna var en hit. Jag drar alltid ihop en 5-kamp och är lekledare och domare. Vi hade otrolig tur med vädret, två små regnmoln gled förbi snabbt och huvudsaken av dagen bjöd på strålande sol.

Efter en lunch på köttbullar, lax, jordgubbar och dillchips begav vi oss hela gänget hem till oss för en riktig midsommar BBQ. Där väntade skagenröra (jag gjorde den på kräftstjärtar i år, vilken hit!), sill, ostar, sallader, kladdkaka och så var Garth grillmästare, med allt man kan tänka sig i kött, fisk och grönsaksväg.

Midsommar outfit tess montgomery hyde park

Jag hade fixat en bellini-bar, vi drack fireball till nubbesångerna och Garth hade blandat en halv tunna med rom och ginger beer. Vädret höll sig fint under kvällen men när vi fick en snabb regnskur så satt vi under en gazebo som vi införskaffat häromdagen.

En riktigt riktigt bra midsommar blev det, otroligt rolig och lyckat.

Hur var er midsommar?

midsommarkrans tess montgomery

Jag hade på mig en klänning från H&M och årets krans knöt jag av rosor och brudslöja. Olive fick ett par rosor som hon gnuggade av sig ganska så direkt.

swedish midsummer hyde park london

Hon fick även en flagga, som hon sprang runt med i parken. Hon kan ha varit den mest snapchattade sevärdigheten i Hyde Park. Vår lilla tassfia såg väldigt patriotisk ut när hon galopperade omkring med stolthet i ögonen och flaggan fladdrande i vinden.

Midsommar tess montgomery olive hyde park

Jag har insett att man i princip skulle kunna säga att vad som helst var en svensk tradition på midsommar och folk skulle gå med på det. Knyta snöre runt magen och dingla en penna ner i en flaska – absolut.

svensk midsomamr hyde park london tess montgomery

Hoppa runt som en galning inuti en sopsäck – varför inte? (även om det förekom en hel del fusk från båda lagen..)

swedish midsummer games hyde park tess montgomery

Hålla handen med främmande människor, dansa och kvacka som en groda – På riktigt, ni GÖR det här i Sverige? Ok…

midsommar hyde park london lekar by tess montgomery

Jag märker att vår grupp vänner växer för varje år. Det har spritt sig i kretsarna att de galna svenskarna har en flash mob picnic i Hyde park och gör helt tokiga grejer, shottar vodka och att det är massor med tjejer i klänningar med blommor i håret (vi är alltid fler killar än tjejer.)

Swedish midsummer hyde park

Även om jag älskar en riktigt svensk midsommar på en ö i skärgården, så är den här i Hyde Park väldigt charmig i sig. Alla är på så himla bra humör, stolta över sitt land och sina traditioner och så är det väldigt inkluderande för de som inte kommer från Sverige. En väldigt skön motsats till hela Brexit skandalen.

Midsummer Tess Montgomery 2016

For English, please click below

Yesterday it was time for the event of the year in Hyde Park here in London – Swedish Midsummer!

Every year a flashmob of many thousands of Swedes (+ international friends) join together for a massive picnic in Hyde Park where we eat Swedish meatballs, herring and salmon, sing songs, play games and dance around the maypole.

This year we were very lucky with the weather and only had two small showers of rain (you huddle under a massive leafy tree and get to know some new people). We were a mixed group of different nationalities + 4 swedes to lead the songs and the games. Most of the other guys had had no clue what midsummer brings and it was quite a new and different experience. But they took it very well and had a great time.

Dancing around holding hands with strangers, whilst quacking like a frog? OK… Wearing half your grannys potted plants on your head – Kind of cute. Singing strange songs about drinking before actually drinking – doable. Getting a rope with a pen tied around the waist and dipping it in a bottle – Now that’s strange. Jumping around in binbags – even stranger, carrying eggs on spoons in your mouth – truly weird. But they were all such sports (even though they did cheat quite a bit, both teams)!

Next year I figured I could make up some really odd ”Swedish traditions” and see if they stick! Actually for every year our group only gets bigger, since rumour is spreading of this crazy day when the Swedes take over the park, everyone is super happy, eating, drinking and singing and there are lots of women in summer dresses dancing around (this is why a lot of Garth’s friends turn up).

So if you are in London next year around this time, don’t miss it, it’s seriously fun. Even if you don’t have a Swedish friend, just go and you will make some. Swedish midsummer is very inclusive and a lovely reminder of how nationalities can get together and have fun in this post Brexit gloom.

In the evening about 20 of us headed to our place for a proper midsummer BBQ, we had made lots of Swedish food, salads, cheeseboards, kladdkaka (the best Swedish lava chocolate cake ever! It’s worth getting to know a Swede solely to try it) and all kinds of meat, fish and veg. Garth was the BBQ master and I was in charge of the bellini bar and the fireball shots.

We got a massive gazebo, so even when we got a tiny bit of rain we could still stay out in the garden. The firepit was lit, there was flowers everywhere, music, candles singing and happy people.

A pretty perfect midsummer if I can say so myself.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarer

 1. Hej Tess! Det låter som en underbar midsommar 🙂 Jag tänkte på en fråga, hoppas du inte anser att den är för personlig. Jag och min sambo har nyligen också börjat med att hålla större middagar hemma i nya lägenheten och älskar det. Jag undrar hur du och Garth gör med ”bjuda/betalning”? Bjuder ni på allt vid en sån här midsommar tillställning, ber ni folk chippa in eller kör knytis? Vi tycker att det är lite svårt den här övergången från att man som studenter delar exakt lika på allt eftersom ingen har en stor kassa till att vara vuxna med en stor, tillräcklig ekonomi och bjuda på allt (dit vi nog är på väg men inte riktigt där ännu). Så, hur gjorde ni i helgen till exempel?

  Tack för bästa bloggen från en trogen läsare sedan typ 6 år(!) 🙂

  1. Hej Jenny!

   Jag förstår precis vad du menar, det är lätt att man blir den som har festerna hela tiden och det blir väldigt dyrt i längden.
   Just den här gången då vi var ganska så många så skrev vi till alla att vi har tillbehör och en hel del att dricka, men att man får ta med sig det man vill slänga på grillen och om det är någonting speciellt man är sugen på att dricka till det.
   Då blir det lite bjud och lite knytiskänsla och så betalar vi inte allt hela tiden. Men när vi gör födelsedagar eller mer parmiddagar så bjuder vi (vi är i det stadiet nu där vi har råd och då känns det helt ok).
   kram
   Tess

 2. Ah vilken mysig midsommar!

 3. Vilken underbart rolig midsommar ni såg ut att ha! 🙂 Vi hade också en supertrevlig dag med god mat och dricka, lekar (eller, 5-kamp hade vi), sång och dans (ok ingen dans runt stången däremot salsa på altanen 😉 ). Det där med traditioner är faktiskt kul och viktigt att hålla vid liv 🙂