Glad Midsommar! (& Brexit)

tess

GLAD MIDSOMMAR KOMPISAR!

Så här såg jag ut förra året, men eftersom att vi inte firar förrän i morgon här i UK, så har jag fortfarande lite tid att fundera på vad jag ska ha på mig och vilka blommor jag väljer till kransen. Hoppas ni får en underbar dag fylld med sill, grodor, nubbe och kärlek! <3

—–

Tyvärr vaknade vi här i England upp till den tråkiga nyheten att vi ska lämna EU.

Pundet har redan fallit som förväntat, vår premiärminister avgår, många är arga, ledsna och vi har verkligen ingen aning om vad som kommer att hända nu.

Ni har frågat mig hur jag kommer att bli påverkad och det är svårt att säga just nu. Men jag är gift med Garth som är Engelsk medborgare och kan få medborgarskap. Så jag tror inte att det är ett stort problem just i mitt fall. Jag är mer orolig för andra utländska modeller, för engelsmän i andra länder, små företag som gör business inom EU, klienter från resten av Europa som kanske inte kommer att ha castingar i UK längre (jag har visserligen EU-pass oavsett, men det kan ju inte de veta), att Londons om finansiell storstad kommer att förlora mycket business, en ny dipp i ekonomin och mycket mer.

Det som gör mig ledsen är att många som röstade för att lämna gjorde det på grund av invandring.

Det var babyboomers över 50 som avgjorde valet och det är just de personerna som inte kommer att behöva leva med konsekvenserna. De är rädda för ”utlänningar” men glömmer bort att det inkluderar folk som mig själv. Vi som betalar skatt, jobbar hårt, hjälper ekonomin att rulla och i många fall är mer fungerande i samhället än vad de är dem själva. När jag nämnde det här på Facebook så fick jag som svar att ”det är inte dig vi vill ha ut, det är ”de andra”. Men det kommer ju att påverka mig precis lika mycket som alla andra ”utlänningar”. Jag är en av ”de andra”, jag är en utlänning.

Det är vi och ni tänket som är så himla farligt. (Jag tittar på er Sverige och era Sverigedemokrater! Och på er som jag håller kär som sitter på Facebook och delar artiklar om ”utlänningar”. Jag är en av dem… de där utlänningarna, fast här i UK.)

Det som gör mig mest ledsen är att jag inte fick vara med och rösta. Trots att jag har bott här så länge och ser mig själv som lika mycket hemma här som i Sverige (om inte mer) så fick jag inte vara med och påverka min egen framtid. Är detta vad som menas med demokrati?

Det är en mörk dag i Engelsk historia, den dagen då rädslan för andra människor övertog vad som är bäst för framtiden.

English translation coming as soon as I can pull myself together after this terrible news #Brexit.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer

 1. Att folk röstar för ett utträde ur EU pga invandringen är såklart helt fruktansvärt MEN det är ändå så att det i de allra flesta fall (hemskt nog) inte är riktat mot typexempel som dig, utan snarare flyktinginvandring och invandrare med annan bakgrund än nordisk. Det är hemskt, men kan ändå vara värt att ha i tanke när du säger som på din snap att du inte könner dig välkommen så är det inde flesta fall inte dig folk haft i åtanke. Sedan att du och många andra arbetande/framgångsrika osv invandrare drabbas och räknas som invandrare förstår inte alla tyvärr.

  1. Hej Maria!

   Precis! Fast det är faktiskt precis det jag säger i det här inlägget.
   kram
   Tess

  2. Så det är ok att hetsa mot invandring så länge man gör det mot rätt invsndrare?
   Tess är ok men inte polacken som vill jobba som rörmokare? Jag inom media är ok, men inte somaliern som flyr ett svält och förföljelse?

   Det här med att skilja på folk och folk….

   1. Nej, tycker det är lika hemskt att hetsa mot alla, oavsett ursprung

 2. Helt sjukt att de röstade nej! Är helt chockad faktiskt 🙁

 3. Är juriststudent i slutet av min utbildning och skrev en uppsats i vintras om Brexit och de konsekvenser som hade följt ett utträde. Jag är förtvivlad och kan verkligen inte förstå hur någon kan rösta out. De problem som har belysts kan lösas med mindre ingripande åtgärder, utan att världsekonomin eller EUs existens riskeras. Känner verkligen med er expats!

 4. Jag var helt chockad imorse och det verkar vara detsamma i runtom London. På mitt jobb var det liksom dyster (damped) stämning, inte så att alla röstade ”remain” men det här har så osäker framtid att folk, brittisk eller inte vet vad som kommer ske. Jag tror liksom du att invandring fick för stor plats i remain kampanjen och att andra konsekvenser inte belystes. Tror även att många skyller sina problem på EU när det kanske ligger mer nära på klassskillnaderna i UK. Inte för att EU är perfekt men du förstår vad jag menar.

  Den största konsekvensen känns ändå som att landet är så delat. Det var liksom inte en stor segermarginal de vann med, Skottland kanske blir självständigt, Nordirland gillar inte beslutet och i London röstade till stor del remain, vad har det egentligen för konsekvenser att vi inom uk inte är enade? Med en PM som dessutom avgår känns allt minst sagt osäkert.

 5. Håller med, det är hemskt sorgligt att vi ska lämna EU o jag var helt chockad när vi fick beskedet. Och jag tycker du har belyst en viktig poäng när du nämner 50+ generationens åsikter/val och att alldeles för mycket fokus har legat på invandringen. Enda saken som jag inte riktigt håller med dig i är att du tycker det är orättvist att du inte kunde rösta. Jag kan inte heller rösta eftersom jag inte har skaffat något medborgarskap i England. Men jag ser ändå det som mitt eget val, om jag velat rösta så är det relativt enkelt för mig ändra det, trots att jag inte är gift utan” bara” har en sambo sen många år tillbaka. Så om du velat rösta hade du ju faktiskt kunnat göra det, det hade bara inneburit en hel del pappersarbete.

  1. Håller med, det är ju bara att ansöka om medborgarskap, som du säger har du levt och arbetat i London länge så varför vill du inte vara engelsk medborgare? Det är visst en demokrati, men det måste finnas bestämmelser för vilka som tillåts rösta, att bara bo och jobba i ett land räcker lixom inte. Dessutom svårt att dra gränsen, hur länge ska man ha bott ngnstans för att få rösta osv?

   1. Blir irriterad på folk som säger ”men det är väl bara att bli medborgare!” – Det är vansinnigt dyrt. De flesta jag känner skulle inte ha råd med det.

   2. Ja det är dyrt men jag förstår fortfarande inte varför dem som har råd inte gör det.

   3. Det är dyrt, omständigt och svårt att bli brittisk medborgare. De flesta av mina vänner i UK är tveksamma till att ansöka om medborgarskap pga att man svär trohet till kronan och landet. Det kan för vissa vara olustigt med sådana ceremonier och kopplat till kostnad+merarbete så förstår jag att man tvekar…

    Sedan kanske man inte vill ha dubbelt medborgarskap, att vara britt kan försvåra viseringsansökningar till vissa länder samt göra det svårt att bli utskickad av exv staten (arbeta på ambassad bla) om man ngn gång beslutar sig för att flytta till Sverige.

    Allt är inte ‘enkelt’ som i lilla Sverige även om Migrationsverkets handläggningstider för Medborgarskap är ca 1 år.

   4. Även om det både kostar i tid och pengar så är det väl ngt man gör om man nu vill vara med att påverka i landet man bor i och planerar att bo i framöver

   5. Alltså snacka om att människor har åsikter om något de inte känner till!

    Det kostar mycket pengar (mellan £1,000-£1,500 med alla jurist kostnader) och det kräver en del pluggande för testet. Långt ifrån omöjligt men ändå en del!

    Det är fruktansvärt naivt att tycka att det är konstigt att Svenskar som bor utomlands inte har skaffat medborgarskap för det är helt normalt. Som EU medborgare och svensk hållare av svenskt pass så behöver du inget annat medborgarskap (till brexit såklart). Med svenskt pass så reser du nästan helt obegränsat i världen och har nästan samma rättigheter här i UK som om du är medborgare.

  2. Har ni koll på handläggningsttiderna för att bli medborgare? Tar väldigt lång tid och är sjukt krävsnde. Inget man gör i en handvändning! Tess skulle förmodlingen inte ha hunnit bli britt om hon så ens ansökte när valet utlystes.

   1. Fast det där känns som en otroligt dålig ursäkt. Vad jag vet har Tess varit i uk rätt länge och har haft chans att starta processen för en tid sedan. Det är ju inget man behöver göra just innan ett val utan om man bor och arbetar i England, har gjort så i mer än fem år, och inte har tanke på att flytta hem närmaste tiden vad har man för ursäkt att inte söka? Lathet är verkligen inte en ursäkt och att dessutom inte söka och sedan klaga på resultatet, nej det funkar inte.

 6. Om jag inte minns fel så ifrågasatte du om du ens skulle rösta i förra valet i sverige? Så kanske inte är läge att klaga på sd då om du inte själv vill ta ditt ansvar att rösta? Om du vill vara en del av demokratin i england måste du bli medborgare först.

  1. Hej Anna! Jag röstade i förra valet, men sa att jag inte är helt säker på att det är rätt att jag gör det när jag har bott utomlands så länge. Men jag röstade ändå.
   Tess

 7. Viktoria

  Jag håller helt med dig Tess. Jag har bott i England i 4 år och nyss flyttat till London och har mitt drömjobb. Så sorgsen över vad som har hänt för alla de anledningar du säger. Vad som kommer hända, en helt fel placerad logik och rädsla för utlänningar och ett nu sprucket Europa på alla sätt. Ekonomisk depression som antagligen följer, kommer jag få ha kvar mitt jobb, kommer mina vänner ?
  Mörk dag som du säger, tack för ett förnuftigt inlägg. Kram !

 8. Jag förstår ju inte riktigt varför man inte ansöker om medborgarskap direkt man är berrättigad till det. Många svenskar i utlandet gör det ju för att dem vill rösta i landet dem bor och arbetar i. Jag låter irriterad och det är jag, har flera släktingar som har bott i London många år men det har inte ”blivit av” att dem ansökt om medborgarskap. Och dem röstar vare sig i Sverige eller uk märkligt!

  Jag gillar dig och din blogg oerhört mycket Tess, tycker att du verkar vara en fantastisk kvinna men det här gör mig beklämd.

  Hoppas att du och dina vänner får en trevlig midsommar.
  Kram

  1. Men H, vad bra att du blir irriterad på att folk inte söker medborgarskap. För det är ju verkligen din ensak! Den finns en mängd skäl till att man inte gör det/får det gjort.

   1. Mina släktingar har struntar i det för att dem varit lata men nu har dem ansökt om medborgarskap och är oerhört lättade med tanke på valresultatet!

    Anledningen till att Tess inte har ansökt om brittiskt medborgarskap vet inte jag, det har du rätt i Annica.

  2. Amen svenskar som bor i andra EU-länder har ofta inte sökt medborgarskap av den enkla anledningen att det funkat så enkelt med EU! Det har inte funnits någon anledningen eftersom själva ideen med EU är fri rörlighet.

 9. Jag är ej så inte insatt i detta vad det innebär till 100% men tror inte att det kommer påverka människor på individnivå. Visst att det blir svårare med handlingsavtalen, handla i det stora hela mellan länder men tror inte riktigt att det kommer slå ner som en bomb för människor som lever i Storbritannien.

  Och för dig och andra som är rädda för denna förändring så tar detta utträde två år att behandla. Och mycket säkert tar det längre tid att genomföra, komma överens om saker. Så rätt och slätt tror jag och att det kommer inte livet där ändras över en dag.

  1. Otroligt naivt svar! Som boende i London kan jag säga att det visst påverkar på individ nivå. Bor du i England tycker jag du borde öppna ögonen. Vi kommer troligtvis kastas in i en lågkonjunktur igen, Skottland söka independency, vilket Nicola Sturgeon sa timmar efter valet att hon skulle börja processen. Det har redan splittrat landet och too top it off vill eu att uk går ut snabbt medans pm avgår och uk inte riktigt vet vad som händer. På pappret tar det två år efter rule 50 men det började redan igår och det är klart individer påverkas av detta varför skulle de inte?!

   1. Anonym

    Haha, nej jag tror inte en förändring kommer ske över en dag. Och vad man har blivit informerad av(media) så tar detta utträde två år att behandla och komma överens om diverse avtal och om inte längre förhandlingar. Så jag tror inte att gemene man kommer känna någon större skillnad i vardagen. Every day Life. I alla fall inte imorgon utan längre fram i framtiden.

    Dock bor jag i Stockholm men min uppfattning är att det ska krävas ganska mycket för politik, ekonomiska påverka den enskilda individen.

   2. Du säger själv att du inte är insatt och du bor i Stockholm, varför överhuvudtaget utala dig som att du vet någonting?!
    Folk har redan förlorat jobbet, det låga pundet gör att matpriserna kommer öka om än tillfälligt så är det en förändring som sker nu vilket påverkar individer.
    Som exempel, Skottland som vill söka independency kommer inte ske om två år, tror du på fullt allvar att den processen, positiv eller inte, inte påverkar individer i hela uk!?
    Du har hakat upp dig på att det inte kommer bli förändring föränn om två år, men röstningen har avslutat NU. NU förväntar sig både ”remain” och ”out” förändringar även om det är åt olika håll.
    Jag tror det kommer ta flera år innan uk kommit på fötter och har iron out alla ämnen. Tills dess kommer saker och ting testas och skapa osäkerhet för att ingen riktig vet vad som ska ske.
    Jag skulle råda dig att följa brittisk media och politiska korrespondenter åt båda hållen för att bilda dig en bättre uppfattning om saker och ting.
    Emma 2016-06-26 13:03:45

 10. Jag har en väninna som bott i London sen 2000, hon är finsk medborgare, men hon kunde rösta ändå på nåt sätt. Hette det proxy? Hennes man la hennes röst, även om han också röstat. Vet inte hur det gick till, men hon kunde lägga sin röst för Remain. Det är helt otroligt att resultatet blev såhär. Tror inte de flesta som röstat för Brexit fattar vad det innebär för UK egentligen utan det har skett en massiv hjärntvätt av engelsmännen där man skyller på invandringen osv. Vem ska i fortsättningen göra deras skitjobb? Inte de själva i alla fall, de lever ju hellre på benefits än jobbar som städare eller hotell-restaurangpersonal.

  1. Hon är säkert brittisk medborgare också för annars kan man väl inte används sig av proxy voting.

 11. Michaela

  Ni är så många här som inte kan förstå hur Tess inte kunnat skaffa brittiskt medborgarskap. Jag antar att ni inte har någon kunskap om hur det går till att söka medborgarskap här. Det är inte bara att söka. Det är en fruktansvärt lång och svår process och för många är det även en kostnadsfråga då det inte är speciellt billigt att skaffa ett brittiskt medborgarskap. Många svenskar har även valt att inte göra det då det ej varit några problem att bo här med vårat svenska pass fram tills nu. Sen håller jag med Tess när Hon säger att d e orättvist att vi som bott här och betalat skatt inte får rösta om får framtid. Jag som bott här under 6 år får inte ens söka medborgarskap än. Jag har som sagt inte ens det valet. Så ja jag tycker att det är jäkligt orättvist! Läs på lite innan ni slänger ur er saker ni har noll koll på.

  1. Håller med! Tror inte alls att alla förstår vilken process det är med att skaffa medborgarskap. inget man hinner göra för ett enskilt val.

  2. Jag förstår processen, men man måste ju dra en gräns någonstans!
   Nej, det är inte en lätt process men du måste väl ändå förstå att om man vill vara med och bestämma över hur ett land ska skötas är väl det minsta regeringen kan begära att du blir medborgare och tydligt visar var du står.

   Om vi vänder på det, tycker du det ska vara detsamma i Sverige?

  3. Finns ju massor av folk som bor och skattar i andra länder o som inte får rösta där heller, med är man medborgare får man det, vilken ändå är rimligt, var ska gränsen dras annars lixom? Bara för att det är en låg och dyr process så kan det lixom inte hjälpas, då får man ju välja om man tycker det är värt det eller ej.

 12. Jag är så fruktansvärt ledsen och besviken över att brexit röstades igenom, jag känner fysisk smärta i min kropp pga sån sjuk besvikelse. Bodde i UK i fyra år och trodde verkligen att remain skulle vinna och blev så himla ledsen när jag vaknade igår. Vad har de gjort!? Så otroligt bedrövligt att de som röstade igenom brexit har skapat konsekvenser som kommer drabba de yngre generationerna. Så himla mörka dagar, var inte ens sugen på att fira midsommar igår. FY för varenda individ av de 52% som röstade igenom detta.

 13. Usch det är så tråkigt. Jag flyttar till London i höst för jobbets skull och hade verkligen hoppats att remain-sidan skulle få majoritet. Folk måste känna sig så lurade när det blev en så knapp majoritet för Leave-sidan samtidigt som det kommer innebära ett såpass viktigt beslut. Tycker det är tråkigt hur polariseringen mellan anhängare på de olika sidorna har ökat. Under de senaste månaderna verkar det ha piskats upp en så hätsk stämning i landet…

  Ett jättebra inlägg Tess och hoppas du har haft en trevlig midsommar!

 14. Jag har som sagt släktingar i England och dem vet precis hur processen går tilll eftersom dem har svenska vänner som har gått igenom allt det där. Och vi läste med stor behållning en blogg om en svensk kille boende i London som beskrev alla moment han var tvungen att gå igenom när han ansökte om medborgarskap, mycket omständigt och dyrt jag vet.

  1. Förlåt den här kommentaren var inte menad att hamna här.

 15. Madeleine

  Jag känner exakt likadant. Förtvivlad över detta val där min röst inte heller räknades. Också utlänning i London, betalar skatt, väl integrerad i samhället, känner mig hemma och har pojkvän och bästa vänner i landet sedan många år. Det är en tragedi- att så många är felinformerade och röstar på grund av frustration som inte alls handlar om EU, att LEAVE-sidan till stor del vann på grund av invandrarfientlighet och rädsla för allt som är annorlunda, och att vi nu möter en mycket osäker framtid (inte minst ekonomiskt) i ett mycket splittrat land och kanske också ett splittrat Europa.

 16. Du säger själv att du inte är insatt och du bor i Stockholm, varför överhuvudtaget utala dig som att du vet någonting?!

  Folk har redan förlorat jobbet, det låga pundet gör att matpriserna kommer öka om än tillfälligt så är det en förändring som sker nu vilket påverkar individer.

  Som exempel, Skottland som vill söka independency kommer inte ske om två år, tror du på fullt allvar att den processen, positiv eller inte, inte påverkar individer i hela uk!?

  Du har hakat upp dig på att det inte kommer bli förändring föränn om två år, men röstningen har avslutat NU. NU förväntar sig både ”remain” och ”out” förändringar även om det är åt olika håll.

  Jag tror det kommer ta flera år innan uk kommit på fötter och har iron out alla ämnen. Tills dess kommer saker och ting testas och skapa osäkerhet för att ingen riktig vet vad som ska ske.

  Jag skulle råda dig att följa brittisk media och politiska korrespondenter åt båda hållen för att bilda dig en bättre uppfattning om saker och ting.