Guide till Guadeloupe

le cocoteraie guadeloupe tess montgomery 2

Vårt andra stopp på vår Karibien-resa var den franska ön Guadeloupe.

Eller ön och ön, Guadeloupe består av 5 öar, med två huvudöar, Basse-Terre och Grande-Terre som tillsammans är formade som en fjäril. Valuta är Euro och språket är franska.

Resa

Hur vi kom dit – Med 2 h Liat flyg från Barbados, med mellanlandning i Dominica. Enkelt och ändå ganska prisvärt.

Hur vi lämnade – Med L’espress des iles färja från Guadeloupe till Dominica. Helt ok, men väldigt höga vågor, var 3e person på färjan kräktes under de 2 timmarna och vissa gånger var det lite läskigt höga vågor. Vi hade visst otur att det var extra vågigt den dagen. Jag klarade mig fint, men om du har en tendens till sjösjuka, välj inte färjan utan flyg istället.

Vi stannade i 7 dagar.

la cocoteraie guadeloupe tess montgomery 1

Hotell

La Cocoteraie – Garth ville överraska mig med hotellet på Guadeloupe eftersom vi spenderade nyår och då även vår bröllopsdag där. Så han bokade in oss på La Cocoteraie, ett vackert gammalt hotell med två egna stränder på Grande-Terre. Vi blev uppgraderade till en bröllopssvit som var stor som en liten lägenhet med glasdörrar ut mot stranden.

Även om hotellet är vackert och ligger bra till precis vid marinan i Saint Francois så skulle det behöva renovera sina rum, det märks att hotellet har funnits där länge och de har fyllt det med nya moderna designermöbler, men det skulle behövas lite färg här och där. Ingenting som störde oss allt för mycket, men vissa av de andra gästerna var mindre nöjda. Det ligger även en €70, 45 minuters resa från flygplatsen, så det måste man räkna in i budgeten.

Dock var personalen hur gulliga som helst, (speciellt deras general manager, en väldigt trevlig herre från Paris) och de både uppgraderade oss när vi hörde att vi hade bröllopsdag och så fixade de en picnic med nykokt hummer, hemrökt lax och kycklinglever paté till oss på nyår.

Det är även väldigt praktiskt att hotellet ligger precis vid marinan, för där finns det massor med bra restauranger och barer som inte var allt för dyra inom gångavstånd. Och för er som gillar golf så ligger en stor golfbana precis bredvid och man kan hyra paddleboards och kite surfing utrustning på stranden bredvid.

Jag skulle rekommendera La Cocoteraie om ni hittar ett rum till ett bra pris.

Tyvärr var vi inte på några andra hotell, så jag kan inte ge ett annat alternativ på Guadeloupe.

la cocoteraie hotel guadeloupe tess montgomery 3

Restauranger

Le Poivrier – I Guadeloupe åt vi otroligt bra mat över lag, men mellandyra Le Poivrier som ligger precis vid vattnet i Saint Francois var utan tvekan bäst. Bra meny, goda viner, trevlig service och mysig lokal gjorde att vi åt där två kvällar. Restaurangen ser inte mycket ut för värden när man kommer in, men ligger ut mot stranden och är väldigt charmig. Att boka är ett måste, de har bara ett fåtal bord och nekar alla som kommer som drop in.

Le Zagaya – Ligger granne med Le Poivrier och har även den väldigt god mat. Lite samma stil och i samma prisklass, men även den värd att gå till om ni bor nära Saint Francois.

Missa inte att testa guadeloupe-specialiteten ”Accra” vilket är friterade fiskbollar, godare än vad det låter. Det som var mindre gott var deras fiskpaté som kom som i en korv, vi döpte snabbt dem till ”Poucission” och de gångerna som vi av misstag råkade beställa in dem till någon rätt (de hette olika saker hela tiden) så tvingade Garth ner dem ändå. Mat ska inte gå till spillo här inte.

Waterfall Guadeloupe Tess Montgomery

Aktiviteter

Vattenfall och Vulkanen – På andra ön Basse-Terre, som är sammanlänkad med Grande-Terre med en bro, finns det en stor vulkan. Det gör att sanden på Basse-Terre i huvudsak är svart, men den på Grande-Terre är mest vit eller brun. Vi hyrde en bil i ett par dagar och bland annat begav vi oss iväg för att titta på vattenfallen som finns på sidan av vulkanen.

De kallas för ”Les Chutes du Cabaret” och om du inte vill behöva hika så kan man köra till ”Le deuxieme chute” och bara gå en halvtimma upp för berget för att se ett vattenfall. Vi bestämde oss dock för att försöka ta oss till ”Le premiere chute” som ligger lite mer svårtillgängligt till uppe på vulkanen och det var verkligen värt det. Det tog oss ungefär 2 timmar att klättra (ibland med både händer och fötter) genom regnskogen upp för vulkanen för att nå vattenfallet. Det är verkligen en upplevelse bara i sig att ta sig över forsar och svinga i lianer i regnskogen. Men vattenfallet är väldigt vackert och här kan du även hoppa i och bada om du har lust (vattnet är kallt).

En liten film från vår klättring hittar ni här.

Tips –  Klättra upp i god tid, så att ni har tillräckligt mycket dagsljus att ta er ner igen.

kayak guadeloupe tess montgomery 1

Paddla kajak mellan Mangrove träden – Det finns ett företag (klick!) som specialiserar sig på kajak-turer i mangrove träden. Då paddlar man ut, två i varje kajak, kanske 5-7 kajaker med en guide och utforskar den häftiga naturen som finns precis på den delen av Grande-Terre. Guiden pratar i första hand franska, men översatte på halvt knackig engelska, de andra i turen hjälpte till och jag och Garth förstår en del franska sedan innan, så vi kunde hänga med på allting.

Vi såg krabbor, sjöstjärnor, sjögurkor, fiskar, pelikaner och så klart de väldigt speciella mangrove träden som växer i klungor i vattnet. Man paddlar i små kanaler mellan mangrove öarna och det är himla häftigt. Rekommenderas.

Ett inlägg om vår kajak-tur hittar ni här.

Tips – Boka med dem direkt och inte genom hotellet, så blir det billigare. Och ta med er myggspray!

guadeloupe tess montgomery pointe des chateaux

Pointes de Chateaux  – En klippa på den dramatiska Atlanten-sidan av Grande-Terre med ett stort kors på toppen. Fantastiskt vackert att klättra upp och se solnedgången från, men ingenting för den som är höjdrädd.

Inlägg om Pointes de Chateuax hittar ni här. 

Om vi hade haft fler dagar

Marie-Galante och simma med hajar – Vi var på Guadeloupe precis runt nyår, så liksom Barbados, en lite speciell tid. Så tyvärr var resorna över till den mindre ön Marie-Galante fullbokade. Där kan man bland annat simma med hajar (ofarliga vad jag har förstått) och det är vi väldigt ledsna över att vi missade.

beach la grande anse guadeloupe tess montgomery

Stränder

Guadeloupes stränder är extremt olika beroende på var på öarna man befinner sig, men La Grande-Anse nära St Anne är en riktig paradis strand med en lång vit sandstrand. Förvänta er inte solstolar, utan mer orörd natur, långgrunt, klart blått vatten  och inte allt för mycket människor.

Annars finns det alla typer av stränder i Guadeloupe, svarta, bruna, vita, vågiga, stilla.. you name it.

Sammanfattning

Guadeloupe var väldigt olik de andra öarna, lite mindre turistig, väldigt fransk, inte riktigt lika vänlig (kanske lite typisk fransk), väldigt god mat och perfekt om man gillar att upptäcka och utforska då mycket av öarna är orörd natur.

Se även

Min Guide till Barbados
30 h i London
Min Londonguide
Guide till Santorini
3 dagar i Paris

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar

  1. Hej Tess! Läser din blogg sedan länge men har som du varit borta över jul och nyår och inte tittat in på ett tag. Det gjorde jag dock idag och måste bara säga att det var så fantastiskt fint av dig och Garth att hjälpa de små hemlösa hundarna. Det är inte många som verkligen skulle göra något för att engagera sig i en sådan situation men det gjorde ni, vilka hjältar!!! Att du nu dragit igång en insamling till förmån för hemlösa hundar och djur på Antigua är också beundransvärt, hoppas summan uppnås:-)