Bröllopet – 7 Tips Kring Dekoration

Bröllopsdekoration bröllop Tess Montgomery

Jag vet inte om jag har visat så mycket från vår bröllopsdekor, jag glömmer lätt bort att jag har 900 bilder från vårt bröllop och att jag bara har visat er några stycken av dem.

Jag ska skärpa mig och lägga upp lite mer bröllopsfix och trix i fortsättningen.

Jag har fått många frågor om just hur vi gjorde med dekoren, blommor och borden. Eftersom vi gifte oss mitt i bushen i Zimbabwe så visste jag redan från början att det inte skulle finnas så väldigt mycket att välja på. Därför blev det att jag baserade vår dekor på något som jag visste att vi kunde få – levande ljus och blommor. Jag visste även att Zimbabwe är en exportör av rosor, så det gjorde valet av huvudblomma enkelt, rosa och vita rosor.

Jag ville ha en filler-växt med en silvergrön nyans och eftersom eucalyptus växer fritt där nere, så föll även det sig helt naturligt. Vår florist sköt till brudslöjan och gjorde verkligen att toppenjobb med att arrangera det precis som jag ville. Jag ville nämligen att det skulle se ut som att blommorna nästan växte av sig själva på bordet bland ljusen, så inga vaser. Varannan stol fick en liten minibukett på ryggen, headtable en lång girlang av blommor, ljus och växter och vi band även blommor runt tältpinnarna som en liten flört till svensk midsommar.

Vår fina namnskylt och bordsnumren hittade jag på Etsy och fick skickat från USA, vi fick veta i efterhand att flera av gästerna gillade dem så mycket att de tog med sig dem hem, vilket är lite kul.

I övrigt ville jag att allting skulle vara så enkelt som möjligt, vita snygga tallrikar, silverbestick, nätta glas, vita blockljus i glascylindrar i olika storlekar. Det såg otroligt vackert ut på kvällen när hela tältet var upplyst av levande ljus och fairylights.

Våra färger var vitt, marinblått och gammelrosa. Så både menyn och servetterna var mörkblå. Varje sked hade ett rosa och ett vitt sidenband knutet och matchade banden som satt i vår buske som vi använde som bordsplacering. Jag hade även ett blått band i min bukett och mina brudtärnor bar marinblå klänningar.

Om jag skulle ge ett par tips runt dekoration till ett bröllop så skulle jag säga :

1. Välj färger och tema hyfsat tidigt och håll fast vid det. Skaffa ett tygprov i rätt nyans till varje färg, så att du har någonting att jämföra med. Du kan alltid utveckla din idé med tiden. 

2. Lägg inte allt för mycket pengar på dekor om du inte behöver. Måste du verkligen ha den blomman som är ur säsong, eller funkar det lika bra med en lika fin som är lättare att få tag i? Du kommer aldrig att använda dessa saker igen, det är bara för en enda kväll. Så hyr in vaser, ljusstakar och andra centrepieces och fixa resten själv eller satsa på ett tema som ”gör sig själv”. 

3. Glöm inte belysning! Vi hade förutom massor med ljus och fairlylights även upplighters på våra tältpinnar. Romantiskt i all ära, men man vill kunna se maten man äter även om det är mörkt ute.

4. Använd miljön! Har du ett vitt rum – gå all in och dekorera till tusen, men om du som jag har ett vackert landskap, se till att utnyttja det till max. 

5. Låt fantasin flöda! Det här är er dag, ingenting är rätt eller fel. Ha kul med planeringen och gör det precis så som ni hade tänkt er. För just den här delen när det kommer till bröllop är en av de roligaste. Försök dock att vara flexibel, annars kan det bli väldigt jobbigt och framförallt himla dyrt.

6. Ebay och Etsy är din bästa vän. Vi hade allt från tändstickor till godisar, påsar, klistermärken och sugrör med vårt monogram. De kostar i princip ingenting, men är fina små detaljer. 

7. Börja med det största först. Tält (om det behövs), bord (storlek, form, antal), stolar, dj bås, bar, dansgolv etc. Därefter gå i storleksordning så att du hinner med allting och de små detaljerna inte tar upp allt för mycket av din värdefulla planerings-tid. 

Läs även

Min Bröllopsklänning
Mina Bröllopskor
5 Bröllopstips
Vår Godisbuffé
Hemgjord Solfjäder

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer

 1. Kul med bröllopsinspo, otroligt vackert och igenomtänkt! Wowie! Min bästa kompis som jag känner sedan 20 år ska gifta sig 2016 så vi plannerar mycket nu. Tyvärr vart jag jätte besviken när hon inte valde mig som maid of honor (hon ska inte ha några andra bridesmaids) utan hennes syster. Visst förstår jag att det kanske är ett måste när man har systrar och så. Men endå känner jag att det blir jag som plannerar allt med henne, det är jag som föreställde paret till varandra och de förväntar sig att det blir jag som organiserar ”hen-do”, för jag känner hennes smak så väl. Jo, så jag vart sjukt besviken och sa till, vilket ju gjorde henne ledsen, men the choice was done liksom. Nu har jag ju lugnat mig och kommer så klart ställa upp så mycket det bara går så att hennes dag blir en dröm. Men det blir ju ofta lite drama runt bröllop tyvärr. Hur tänkte du kring valet av brides maids och hade du mycke hjälp ifrån kompisar, förutom då din wedding planner?
  Anna

 2. Vi gifter oss i UK nästa år och jag ska precis skicka ut bröllopsinbjudningar. Jag undrar vart ni printade era inbjudningar för att få två lager? Jag kan inte hitta ett alternativ som inte involverar att klistra ihop lagerna själv. Och jättekul med fler bröllopsinlägg!

  1. Hej Cat!

   Vad roligt att du ska gifta dig! Grattis! Vi använde det här företaget och var supernöjda – http://www.geebrothers.co.uk/
   Du kan alltid fråga efter vår inbjudan (Montgomery Chamberlain) om du vill använda just de två lagren som mall.

   kram

   Tess

 3. Hej Tess
  Angående Mr and Mrs Chamberlain skylten som du beställde via Etsy, kommer du ihåg vem det var ifrån? vi är ute efter en likadan fast i guld skimmrande för vårt bröllop i Maj. Skulle verkligen uppskatta svar!

  Tack så mkt
  Nina

  1. Hej Nina!

   Det var så många år sedan nu, men jag minns att det var från någon i USA. Jag önskar att jag kunde hjälpa mer!
   kram
   Tess