Hur man tar hand om Orkidéer

Orkideer orkide tess montgomery

Jag fick frågan om hur jag får mina orkideér att leva och blomma så länge, så jag kan lika gärna ta det i ett inlägg. 

Orkidéer är faktiskt mycket lättare än vad man tror att ta hand om och jag har i övrigt inte världens grönaste fingrar. Det är bara att följa ett par steg :

1. De vill stå i ett ljust fönster, inte nära ett element och gillar inte att bli flyttade (då vissnar blommorna).
2. De gillar att duscha i en dusch, diskho eller handfat var 7-10e dag. Duscha av lite fort och låt torka i ett par timmar (jag lämnar över natten). Orkidéer gillar nämligen inte att ha ”våta fötter”, så en av anledningarna till att de dör är om man vattnar dem som med vanliga blommor.
3. Någon gång om året vill de gärna ha lite växtnäring, jag lägger i en vattenkanna och duschar dem som vanligt.
4. En orkidé som har tappat sina blommor behöver absolut inte vara död. De tappar dem ibland och så växer det ut nya.
5. Om det inte finns nya skott och du bara har en pinne kvar kan du försiktigt klippa i pinnen ner till ungefär 1.5 cm från närmaste förgrening (en liten grön bladbubbla). Det får ofta den förgreningen att ge nya skott och snart har du en ny gren där.

Jag har haft mina i 2 år nu, men min styvmamma Aja har haft vissa över 7 år! Så om man sköter dem rätt så hänger de med ett riktigt bra tag.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar

  1. Tack så mycket!