Gammalt inlägg – Hur jag flyttade till London

Jag får ofta frågan hur jag flyttade till London och eftersom jag har svarat på den ett par gånger nu i olika inlägg så tänkte jag istället lägga upp mitt mest redogörande svar igen. Jag skrev det här 2011, men det är lika aktuellt fortfarande;

Nu har jag visserligen bott utomlands innan jag flyttade till hit, men det känns som om det är London som jag verkligen flyttade till då jag faktiskt är kvar här 6 år senare.

Jag kommer ihåg hur frustrerad jag var hemma i Sverige, jag kunde inte komma på riktigt vad jag ville göra av mig själv, om jag ville plugga eller jobba och vad jag i så fall ville jobba med. Det kändes bara som om jag slösade bort en massa värdefull tid och jag kände verkligen hur tristessen växte för varje dag.

Så när min vän Cissi flyttade över till London för att jobba som bartender och bad mig komma och hälsa på en helg, så tvekade jag inte en sekund att boka biljetterna. Vi hade världens roligaste helg och jag som tidigare alltid hade sett London som lite av en grå håla ändrade uppfattning totalt. Efter bara en enda vecka hemma i Stockholm igen, så bestämde jag mig – jag ska flytta till London jag med! Så jag bokade biljetten och packade väskorna och flyttade veckan efter.

Nu hade jag turen att jag kunde bo med Cissi och hennes vän Becca den första tiden, så jag hade boende direkt och från början skulle jag bara stanna i London i 3 månader. Jag ville mest öva lite på engelskan och jag hade även skickat ut lite bilder till några olika agenturer innan jag lämnade Sverige och hade lyckats få några möten. Jag ville testa och se hur jag kände och om det inte funkade så skulle jag komma hem efter 3 månader igen.

Det första jag gjorde var att stega in på klubben som Cissi jobbade på och be om att få jobba som cocktailservitris. Jag fick göra en liten intervju och blev inbokad att provjobba fredagen efter.

Samma fredag hade jag bokat in 4 olika agenturer som jag skulle gå och träffa. Det var Storm, Nevs, MOT och någon skum liten agentur som hette blue någonting. Jag tog med mig en vän och gick först till den lilla och insåg att den inte var särskilt seriös, då deras kontor låg lite off och var väldigt litet, med bara en enda person som jobbade för företaget. För att en agentur ska funka så behöver man en hel stab av bokare, så jag tackade nej direkt. Nästa agentur var Nevs, de tittade på mina bilder, tittade på mig, tittade på bilderna igen, gick iväg och pratade en stund, mätte mig, pratade lite till och sen meddelande de att om jag hade varit 5 cm längre, så hade de tagit in mig. Typiskt! Som tur var gick mötet med Storm jättebra och de ringde ett par minuter efter jag lämnat agenturen och sa att om jag ville så kunde vi köra en provmånad. Topp! Sist ut var MOT, de satt i ett stort hus på Regent street, (Libertys). Utan att ens titta på mina bilder, sa de direkt att de ville att jag skulle gå med dem och frågade även om jag kunde tänka mig att gå på en casting direkt?

Castingen var i rummet bredvid och jag kommer ihåg att jag fick en portfolio att sätta mina bilder i och fick sitta och vänta utanför med resten av modellerna som var där. Det var hyffsat nervöst vill jag lova. Castingen var för ett skönhetsmärke och jag kommer ihåg att jag berättade för dem att jag precis hade promenerat in på agenturen och inte hade några cards eller ens fanns på hemsidan. Det funkade tror jag, jag fick nämligen ett samtal från MOT senare på kvällen, då de meddelande att jag hade mitt första jobb på måndagen efter. Så på det viset blev det MOT Models som jag hamnade med och har varit hos sedan dess.

Jag jobbade på klubben Penthouse, som låg vid Leicester square på våning 6,7 och 8 av en av de största byggnaderna. Jag jobbade 4 – 6 kvällar i veckan från 20.00 – 04.30. Jag var hemma och sov vid 05.30 och gick upp 09.00 igen för att gå på mina castingar för agenturen. Det var rejält slitigt, men jag hade inte nog med pengar med mig för att kunna klara av de 3 månaderna det tar innan man får betalt av agenturen för ett jobb, så det var mitt liv i 3 månader. Jag sov och åt när jag kunde och jobbade eller castade resten av tiden.

Genom jobbet på klubben lärde jag känna väldigt mycket människor, jag fick dricks, som gjorde att jag kunde betala mat och räkningar direkt och jag var tvungen att prata engelska hela tiden. Jag lärde mig viktiga saker som hur pundet funkade, vad saker och ting kostar och jag skaffade en del kontakter som jag fortfarande har nytta av idag.

De första 3 månaderna i London, kan ha varit den lyckligaste tiden i mitt liv. Jag kommer ihåg hur jag trots att jag var så trött gick omkring och log konstant. Jag kände mig så fri, i kontroll och älskade livet. Det gjorde ingenting att vi bodde 3 tjejer i en etta, eller att jag inte vågade åka tunnelbana den första månaden och var konstant försenad till alla mina castingar. Sen när jag väl flyttade till ett eget rum, bokade mitt första stora modelljobb och kunde säga tack och hej till nattklubben så började mitt liv här i London på riktigt. Att flytta till London har utan tvekan varit det bästa valet jag har gjort i mitt liv.

Mina tips till dig som vill flytta utomlands är ;

– Använd dina vänner och bekanta, om du känner någon som bor i staden, be dem hjälpa dig att flytta dit. Folk är oftast mer villiga att hjälpa än vad man tror. Det gäller bara att fråga.

– Bo hos vänner/hyr ett billigt rum under en kort tid. Bind dig inte att bo någonstans längre än de första 3 månaderna, så välj någonstans där det är billigt och du vet att du kan trivas med under den tiden. Om du bestämmer dig för att stanna så kan du använda månad 3 att leta efter ett nytt ställe som är mer permanent.

– Ta ett temporärt jobb direkt. Det spelar ingen roll om det är bar, restaurang eller butik, så länge det är någonting socialt som du tjänar lite pengar på. Fördelen med barer, klubbar och restauranger är att du tjänar dricks direkt.

– Våga! Våga söka till ditt drömjobb/utbildning. Det är lättare att våga när man är i en ny stad, man har inte lika mycket att förlora och det känns inte lika allvarlig som det gör hemma. Använd det till din fördel.

– Var inte rädd att ge upp. Om det inte passar dig och du inte trivs, flytta hem efter 3 månader. Du har fortfarande lärt dig väldigt mycket och är en erfarenhet rikare.

– Om du stannar – Se till att skaffa alla papper och tillstånd som du behöver. Här behöver vi från ett EU land bara ansöka om National insurance number och skaffa ett bankkonto. Det är svårt att få ett konto först, men om du har jobb så kan du be din arbetsgivare om hjälp att skriva ett brev till banken. Det var så jag fick mitt konto på HSBC.

– Ha kul! Lär känna så mycket människor som du kan, säg ja till allt som låter roligt och se till att verkligen leva till 100% i den nya staden. Det är få saker som gör en lika upprymd som att veta att man har en hel stad framför sina fötter och massor av tid att upptäcka den.

Läs även –

Att flytta och nå sina mål
High Street shopping i London – Låg budget
High Street Shopping i London – Mellanbudget 
High Street Shopping i London – Större Budget

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer

 1. ååh HEY!

  Jag fick seriöst tårar när jag läste ditt inlägg, har nog läst det flera gånger men nu fastnade den. Exakt det du beskrev i tredje stycket, exakt så kände jag när jag bodde i Stockholm. Jag kände mig tom och rastlös och slösade seriöst tid på ingenting. Jag förstår precis känslan att känna sig fri, nu har du visserligen bott i London betydligt mycket längre än mig men jag känner igen mig. Jag satt och berättade för en vän här i Sthlm igår om hur jag är lycklig inombords, om hur jag vet vad jag vill göra och vad som driver mig till att faktiskt.. gilla att plugga det jag gör och att London må vara grått och stort men det ger en motivation till tusen.

  Jag har läst din blogg så länge fram och tillbaka och jag fastnade lite mer när jag själv flyttade till London för två år sen. Det är underbart att läsa en blogg där du genuint berättar om vissa saker och man märker att det är äkta. Jag känner inte dig men jag blir jätte glad över hur bra det går för dig och att du lyckas sända ut en positiv energi till folk du inte ens känner.. Låter säkert jätte skumt.

  Ja, vi kanske stöter på varandra i London i framtiden.

  Tack för att du gav mig lite tårar och fick mig att gå tillbaka lite till varför jag flyttade.

  KRAM!!!!

 2. Twisterella

  Hej Tess, halkade in på din blogg för några år sedan av en slump – är glad att jag gjorde det! 🙂 Du verkar vara en sådan bra och fin person med kloka perspektiv på livet, jobbet, kärleken och allt däremellan. Jag har bott i London i många år och tycker att det är kul att läsa om andra svenskars liv in the UK. Jag känner igen mig i så himla mycket i det du skriver om att flytta hit. Jag flyttade pga musiken och är kvar nu över 20 år senare. Blimey…
  Hursomhaver, ha’re bra! 🙂

  1. Hej Twisterella!

   Tack vilka fina ord, vad glad jag blir! Vi är en speciell liten art vi UKSvenskar, jag trivs otroligt bra här.
   kram
   Tess