Guide till Santorini

Santorini Tess Montgomery guide

Jag fick förfrågan om att göra en guide till Santorini, eftersom vi gjorde och såg så mycket, så känner jag att jag har en hel del roligheter att rekommendera. Så fort jag har gjort fler inlägg om Santorini så kommer jag att fylla på med länkar här i guiden.

Rekommendera jättegärna era Santorini-favoriter i kommentarerna.

Ambassador-Santorini-Tess-Montgomery-6-copyBoende

Vi bodde på Ambassador Hotel som ligger på södra delen av ön och har världens utsikt. Det finns väldigt många bra hotell på Santorini, jag skulle personligen skippa att bo i Oia eftersom det är så väldigt mycket turister där.

Santorini är en dyrare grekisk ö och det reflekteras även i hotellpriserna, så det kan vara värt att åka lite utanför säsong eller leta efter en deal.

Inlägg om Ambassador här (klick)

Santorini quad bike Tess Montgomery 6transport

Det finns moderna luftkonditionerade bussar som trafikerar hela ön, för er som inte har körkort. Annars rekommenderar jag absolut en fyrhjuling (quad bike). Lite stabilare än en moppe, men luftigare än en bil och lättare att parkera. Ta en som har 200 cc eller över om ni inte vill bli tutade på i uppförsbackarna. Vi betalade 35€/dag för vår. Det går även en hel del vattentrafik, speciellt mellan de olika stränderna går det små motorbåtar.

Transfer från flygplatsen är med taxi (som är dyrt) bäst är det att få det inbakat i hotellpriset.

Inlägg om fyrhjulingen här (klick).

Aktiviteter

Förutom att sola och bada så finns det en hel del andra roliga saker att göra på Santorini. Vi hann med bland annat;

Santorini Tess Montogmery boat 4

5 timmars utflykt med Katamaran – Här kan ni välja att åka på förmiddagen eller vid solnedgången. Solnedgången är en stor grej på Santorini, men vi valde förmiddagen eftersom vi då fick chansen att bada i de ljumma källorna vid den lilla ön som ligger bredvid vulkanen. Källorna ligger under vatten och det märks eftersom vattnet är brunt där, bubblar lite och luktar sulfur. Inget jätte-wow moment, men en kul upplevelse.

Inlägg om katamaranen här (klick)

Santos Wines

Viprovning på Santos Wines – Santorini är en vin-ö. Det finns ett helt gäng vin farmar och de är kända för speciellt sitt vita vin. Santos Wines ligger uppe på berget på den södra sidan av ön, med världens utsikt över den vackra solnedgången. Boka bord i förväg och sitt på en av de underbara terasserna. Beställ in 6,12 eller 18 olika glas vin som kommer med snacks. Jag och Garth valde 18 och provade oss igenom alla med en enda sipp var. Efter valde vi ut våra favoriter och drack bara ur de glasen. Hur trevligt som helst och även intressant. Stämningen där på terassen blir väldigt bra efter att alla borden har provat ett litet tag. En upplevelse helt enkelt.

(Det kommer ett eget inlägg om Santos Wines om ett litet tag).

Grottor – Vi fick rekommenderat en liten avlägsen strand där vi kunde hitta grottor ute i vattnet att simma in i och igenom. Väldigt häftigt och lite läskigt. Det var lite svårt att hitta eftersom stranden ligger undangömd efter ”white beach” och du kan enbart komma dit genom att bege dig mot södra tippen av Santorini och leta efter skyltar till ”Mesa Pigadia” eller strandrestaurangen ”Akro”. Se till at ha jellies (gummiskor) eftersom det här är en stenig strand och ta med mod och en go-pro.

Santorini jumping cliffs Tess Montgomery

Hoppa från klippor – Precis i slutet av stranden ”Kamari Beach” som ligger i Kamari på södra sidan av ön hittar ni ett ställe med höga klippor där det finns en skylt att man absolut inte får hoppa ner i vattnet. Men det är precis där alla gör det ändå. Det finns 3 olika avsatser och oändliga möjligheter för de riktigt modiga högre upp och längre runt berget. Stranden är din publik, så det är inte värt att fega ur. Om jag hoppade? Såklart!

Akrotiri – Nära grott-stranden ligger Akrotiri som är en gammal by från bronsåldern som förstördes i ett vulkanutbrott 1627 före Kristus. Det här är inga gamla stenar mitt i ingenstans utan istället en otroligt välbevarad och försiktigt utgrävd by som är skyddad av en modern byggnad och där du tillåts att gå runt i själva ruinerna med hjälp av trägångar, små broar och avsatser. Inte alls vad vi hade förväntat oss, så mycket bättre. 5€/ person kostar inträdet.

oia sunset santorini tess montgomery

Oia Sunset – Man kan inte vara på Santorini utan att se solnedgången i Oia minst en gång. Det är mycket folk och det gäller att hitta en bra plats i god tid, men den är ack så vacker.

RestaurangerSeaside santorini Tess Montgomery 7

Seaside – En av våra favoritrestauranger ligger längst till väster på stranden in Persissa. Jättegod mat, cool atmosfär, trevlig service och precis lagom fancy. En strandrestaurang på steroider. Här vill ni även komma på dagen och ta en solstol. Bästa strandrestaurangen på dagen och ett coolt hang out för middag och drinkar på kvällen.

Inlägg om seaside här (klick)

Santorini Tess Montgomery Argo

Argo – I Fira finns det hur många restauranger som helst och efter att ha hamnat på en svindyr turistfälla någon kväll tidigare bad vi vårt hotell boka en restaurang till oss och då blev det Argo. En toppenrestaurang med fantastiskt god mat och som ligger väldigt mysigt till i sluttningen ner mot hamnen. Thera är helt olikt Oia, men har samma upplägg att det ligger i en sluttning, mer riktig shopping än turistgrejer (även om det finns det med). Jag måste säga att jag föredrog Thera som stad.

(Inlägg om Argo kommer)

Amoudi bay santorini tess montgomery

Ammoudi Bay – Om du är i Oia och vill undvika turistfällorna till viss mån, så bege dig ner förbi hela staden ner till hamnen ”Ammoudi Bay”. Där ligger fiskrestaurangerna på rad, väldigt pittoreskt och lite mer genuint. Det är fortfarande Oia, så lite stressigare än restan av ön, men maten var god och hamnen är jättemysig.

Red bicycle santorini tess montgomery

The Red Bicycle –  Vi spenderade sista kvällen i Oia för att se solnedgången och vårt hotell bokade in oss på ”The Red Bicycle” som ligger mitt i staden. Inte en solnedgångsrestaurang, men väldigt god mat, snygg dekor och romantiskt.

(Inlägg om Red Bicycle kommer)

santorini-map guide Tess Montgomery

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer

  1. Åh vad bra, nu har jag massa tips tills på lördag när jag åker! 🙂 <3

  2. Slike innlegg må du fortsette med! Masse gode tips 🙂

  3. Jeanette

    Super bra sida